Menu

Princ iz Eleja 550x50

Utorak, 08 Decembar 2020

Recesija je stigla, samo nam to još niko nije rekao

  • Objavljeno u BiH

Shoping Copy“Black Friday”, ili bilo koji “šoping-period”, nije važan samo zbog potrošnje nego i zbog nečega mnogo vrednijeg. Ponašanje potrošača u takvim periodima otkriva njihova najdublja osjećanja, prije svega strahove i nade. Zato se u SAD-u s nestrpljenjem očekuje da tamošnji najveći trgovački lanac “Walmart” izađe sa zvaničnim podacima o prometu u sedmici nakon “Black Fridaya”. I to više nije samo indikator ekonomskog stanja SAD-a nego manje-više stanja globalne ekonomije. Ako su potrošači uvjereni da su njihova radna mjesta i zarada sigurni, neće se ustručavati da troše. S druge strane, ako se sustežu od potrošnje, očito je da osjećaju strah, svjesno ili nesvjesno, a to znači da je recesija blizu

Više...

Brčko: Predstavnici brčanskog HDZ-a se izjasnili za "rotaciju" kod izbora gradonačelnika

  • Objavljeno u Brcko

fil9Predstavniici buduće parlamentarne većine u brčanskoj skupštini danas su parafirali zajedničku platformu rada za naredne četiri godine, te razgovarali o raspodjeli čelniih pozicija u Distriktu, odnosno poziciji gradonačelnika. Predstavnici Srba i Bošnjaka istakli su danas svoje kandidate za gradonačelnika, te naveli argumente zbog kojih smatraju da bi predstavnik iz njihovog naroda trebao biti gradonačelnik Brčkog.

Više...

Znanje učenika iz BiH ispod prosjeka, u regionu na pretposljednjem mjestu

  • Objavljeno u BiH

 

Testiranje TIMSS-a (Trends in International Mathematics and Science Study) čiji su rezultati objavljeni danas, pokazuje da je znanje učenika četvrtog razreda u BiH iz matematike i prirodnih nauka znatno ispod prosjeka.

TIMSS je međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih nauka u četvrtom i osmom razredu osnovnog obrazovanja. Prvi put je u svijetu provedeno 1995. godine i od tada se realizira svake četiri godine.

Naime, učenici iz BiH su na testu iz matematike osvojili 452 boda, a na testu iz prirodnih nauka 459 bodova, to je znatno ispod prosjeka, obzirom da je on 500 bodova.

Od zemalja regiona, bolje rezultate su pokazali učenici iz Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore, dok su na ljestvici ispod nas samo učenici Kosova.

Istaknuto je da učenici u BiH, koji su postigli najbolje rezultate iz obje oblasti, dolaze iz porodica u kojima su roditelji univerzitetski obrazovani, dok najlošije rezultate postižu djeca iz porodica u kojima roditelji imaju samo osnovno obrazovanje.

 

Više...

Brčko: Udruženje ugostitelja zahtijeva produženje radnog vremena

  • Objavljeno u Brcko

 

Ovim putem zahtijevamo izmjenu Naredbe Štaba za zaštitu i spašavanje od 03.12.2020. godine kojom je, između ostalog, propisano da ugostiteljski objekti mogu raditi do 19.00 časova počevši od 07.12.2020. godine, i to na način da se radno vrijeme ugostiteljskih objekata produži do 22.00 sata, tj. do vremena početka policijskog časa.

 

Naime, predmetno vremensko ograničenje rada nama čini veliku finansijsku štetu, a takva mjera sama po sebi nema nikakvu svrhu, niti doprinosi poboljšanju epidemiološke situacije, već se postiže upravo suprotno dejstvo, jer se skraćuje vrijeme u kojem se ugostiteljski objekti mogu posjetiti, pa se više gostiju koncentiše istovremeno u lokalima.

Logički sudovi nam govore da kada bi se radno vrijeme produžilo isti broj gostiju bi dolazio u različito vrijeme, te bi se i smanjivala mogućnost širenja virusa.

Posebno naglašavamo da nema dokaza da su se kako radnici u ugostiteljstvu, a takođe ni gosti zaražavali u našim objektima, te da biste propisivanjem sprovodivih mjera prevencije, a istovremenim ukidanjem vremenskog ograničenja rada vi ustvari zaštitili stanovništvo jer bi svi gosti bili pod nekom vrstom nadzora dok su u lokalima, za razliku od sadašnje situacije da nakon zatvaranja naših objekata idu na privatne zabave koje su bez bilo kakve kontrole i samim tim predstavljaju realnu opasnost od širenja virusa.

Ukazujemo vam na činjenicu da je prethodno povećanje broja zaraženih nastalo isključivo zbog izbora, pedizbornih skupova, kao i da su pretrpane kancelarije u svim instutucijama i javnim preduzećima Brčko distrikta izvor zaraze, što nažalost pokazuje i identitet većine zaraženih, a koji su službenici i zaposlenici pomenutih ustanova.

Osim toga, to što kod nas ugostiteljski objekti ne rade ili rade do 19.00, ne sprečava stanovnike Brčkog da idu u okolna mjesta (Orašje, Bijeljina, Tuzla) i to masovno, čime samo „pretrpavaju“ lokale u tim mjestima i time doprinose širenju virusa, koji onda svakako donesu i u našu lokalnu zajednicu.

U tom smislu je neophodna sinhronizacija propisa odgovarajućih tijela BiH, entiteta, kantona, te Brčko distrikta, kojim bi se uravnotežile mjere koje se propisuju a samim tim i zaštitila konkurencija, jer je trenutno stanje neodrživo s obzirom da se objekti koji se nalaze u administrativnim jedinicama koje imaju „blaže“ mjere stavljaju u povoljniji položaj i time se stvara velika nestabilnost na tržistu i vrši kako neposredna tako i posredna diskriminacija, a kao što smo već naveli, uopšte se ne doprinosi poboljšanju epidemiološke situacije.

Ističemo i da u predmetnoj naredbi nije propisana odredba o „toleranciji“, kojom bi se, kao što je to učinjeno i u svim ostalim gradovima i opštinama u BiH, a i u ostatku Evrope, ostavilo određeno vrijeme (obično 30 minuta) da gosti napuste objekat.

Izostavljanjem te odredbe, doveli ste kako nas, tako i goste i organe zadužene za sprovođenje mjera u nedorečenu situaciju, jer ostavljate prostor za „usko“ tumačenje naredbe po kojoj bi objekti morali biti „zaključani“ u 19.00, a to je nesprovodivo, jer bi goste faktički morali izbacivati iz objekata u isto vrijeme, čime bismo samo povećali šansu za dodatne kontakte većeg broja ljudi, a samim tim i za zaražavanje.

Posebno apostrofiramo ugostiteljske objekte koji počinju sa radom tek nakon 19.00 časova, što znači da ste ovom mjerom zatvorili iste, a da im pri tome nije obezbjeđena nikakva pomoć, čime ste i vlasnike a naročito zaposlene u tim objektima doveli u vrlo nepovoljnu situaciju, a što će svakako biti predmet odgovarajućih pravnih postupaka.

Napominjemo da je predmetni zahtjev vremenski oročen samo do trenutka ukidanja policijskog časa, a da nakon toga zahtjevamo redovno radno vrijeme, kako smo to isticali i u prethodnim zahtjevima i ostalim podnescima, na koje nam niste ni odgovarali.

Obavještavamo vas da ćemo se svakako obratiti nadležnom sudu sa tužbom za naknadu štete koju smo pretrpjeli zbog svih vaših nezakonitih, nesvrsishodnih, neracionalnih i neproporcionalnih mjera, koje ste nametali za sve vrijeme trajanja COVID 19, a da vi daljim nepostupanjem po našim zahtjevima samo povećavate iznos te naknade i samim tim nanosit štetu budžetu Brčko distrikta iz čijih će se sredstava načinjena šteta morati nadoknaditi.

U Brčkom, 08.12.2020. godine Udruženje ugostitelja Brčko distrikta

Više...

Brisel napravio prvi potez: Sve spremno za sankcije Dodiku, moguća zabrana putovanja i zamrzavanje imovine

 

Upozorenje visokog predstavnika Valentina Inzka upućeno Miloradu Dodiku da bi se mogao suočiti sa sankcijama Evropske unije (EU) ukoliko do narednog proljeća ne ukloni ploču posvećenu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću sa studentskog doma na Palama korak je bliže ostvarenju.

Pravne pretpostavke za taj korak stvorio je EU, odnosno Vijeće EU-a koje je u ponedjeljak usvojilo uredbu o uspostavljanju globalnog režima sankcija za prekršitelje ljudskih prava. Radi se o prvoj uredbi takve vrste, koja omogućava EU da sankcionira pojedince, entitete i tijela, uključujući državne i nedržavne aktere, odgovorne ili povezane sa ozbiljnim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prava širom svijeta.

Takve restriktivne mjere predviđat će zabranu putovanja koja se odnosi na pojedince i zamrzavanje finansijskih sredstava i resursa, te zabranu raspolaganja finansijskim sredstvima i resursima fizičkim ili pravnim licima, subjektima ili tijelima koja su odgovorna za teška kršenja ili povrede ljudskih prava, koja pružaju podršku takvim kršenjima ili takvim povredama, ili u njima na neki drugi način učestvuju, kao i onima koji su povezani sa navedenim fizičkim i pravnim licima, subjektima i tijelima.

Ciljane sankcije mogu se nametnuti odgovornima za navedena djela ili onima koji pružaju finansijsku, tehničku ili materijalnu podršku ili su na drugi način uključeni u ta djela, kao i povezanim osobama/tijelima.

Okvir ciljanih restriktivnih mjera odnosi se na djela poput genocida, zločina protiv čovječnosti i druga ozbiljna kršenja ili zloupotrebe ljudskih prava. Ostala kršenja ili zloupotrebe ljudskih prava također mogu potpasti pod djelokrug sankcijskog režima, ako su ta kršenja ili zloupotrebe široko rasprostranjene, sistematične ili na drugi način ozbiljno zabrinjavaju u pogledu ciljeva zajedničke vanjske i sigurnosne politike utvrđenih Ugovorom o EU.

Vijeće će, na prijedlog države članice ili visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, uspostaviti, pregledati i mijenjati "crnu listu".

Ova odluka, poručuju iz Brisela, potvrđuje da promocija i zaštita ljudskih prava ostaju kamen temeljac i prioritet vanjskog djelovanja EU-a i odražava odlučnost Unije da se pozabavi ozbiljnim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prava.

 

RASPRAVA O BIH
Ključne poruke Vijeća sigurnosti: Dodiku prijete sankcije, NATO ostaje cilj, samo Rusija uz SNSD i HDZ
Ovaj postupak EU-a pojašnjava i Inzkovu odlučnost da konačno inicira ozbiljnije mjere protiv šefa SNSD-a Milorada Dodika.

- Ako ne reagira do narednog sastanka Vijeća sigurnosti u maju, trebao bi se suočiti sa zabranom putovanja u sve zemlje EU-a, a zatim i u sve članice UN-a – poručio je Inzko 5. novembra pri predstavljanju posljednjeg izvještaja pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Ponovio je Inzko to upozorenje i u kasnijim javnim istupima, pa je tako u intervjuu za BHRT 2. decembra izjavio da će po političare koji se ogluše o poruke Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) "posljedice biti vrlo jasne".

- Dao sam rok od šest mjeseci i ako do tada ne dođe do mijenjanja politike u BiH, spreman sam obratiti se ministrima vanjskih poslova EU-a da pokrenu mehanizam da ovakvi ljudi više ne mogu tamo putovati i da im se eventualno zamrznu žiro računi – izjavio je Inzko, čime je nagovijestio posljednji postupak EU-a.

Eventualnu odluku o sankcioniranju Milorada Dodika je olakšao i sam šef SNSD-a svojim istupom pred predstavnicima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a.

 

SKANDALOZNI ISTUPI
Rusija im željela pomoći, oni zabrljali: Političko samoubistvo Dodika i Čovića, potvrdili sve što je Inzko govorio
Na brutalne uvrede upućene visokom predstavniku, ali i na otvorene prijetnje secesijom entiteta RS, reagirali su predstavnici svih svjetskih sila koje su zastupljene u Vijeću sigurnosti, pa i one koje vode glavnu riječ u EU, poput njemačkog ambasadora Güntera Sauttera.

Svjestan tih činjenica je i Dodik, koji je ustuknuo pred Inzkovim upozorenjem, pa se najprije pravdao da on nema nadležnost da naredi uklanjanje ploče, a zatim je ponudio da je ukloni skupa sa visokim predstavnikom. Zasigurno je da je za Dodika trenutno najveći problem kako objasniti svojim glasačima, čiju je naklonost pridobio nacionalističkom i secesionističkom retorikom, eventualno uklanjanje ploče sa studentskog doma na Palama. Međutim, bit će, sudeći prema posljednjim potezima EU-a i Inzkovim upozorenjima, prinuđen da to uradi, ukoliko ne želi da mu radijus kretanja bude ograničen na dionicu od Laktaša do Sarajeva.

Ukoliko EU uvede sankcije Dodiku, susjedna Srbija će, s obzirom na to da je u procesu pristupanja Uniji, biti prinuđena slijediti njenu vanjsku politiku, te tako i sama uvesti sankcije šefu SNSD-a. Tako će Dodik postati dodatni teret Srbiji, što će definitivno utjecati na njegov status i političku karijeru.

 

Više...

Pripadnici SIPA-e uhapsili više osoba zbog ratnih zločina počinjenih 1992. godine

  • Objavljeno u BiH

 

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e, na području Banje Luke, locirali su, identificirali i lišili slobode više osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su, u svojstvu pripadnika policije i VRS, na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH.

Oni se terete da su, sudjelovali u nezakonitom zatočenju oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih ozlijeda, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim ozlijedama kod većeg broja zatočenih osoba.

Osumnjičeni će u zakonskom roku, uz poštivanje mjera sigurnosti zbog pandemije Covid 19, biti predati postupajućem tužitelju koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com