Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 09 Juni 2021

Vlada odobrila Nacrt zakona o javnoj imovini

  • Objavljeno u Brcko

 

U nastavku 15. redovne sjednice Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je Nacrt zakona o javnoj imovini.
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić je u izjavi medijima kazao da je ovo zakon na koji se dugo čekalo.

 

„Radi se o izuzetno važnom zakonskom prijedlogu koji ćemo uputiti prema Skupštini Brčko distrikta BiH kako bismo omogućili intenzivnije postupanje po pitanju poslovnih inicijativa rješavanju mnogih drugih važnih pitanja u našoj lokalnoj zajednici. On će omogućiti da riješimo pitanje nedostajućih mjesta na mezarjima i grobljima za potrebe Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve na području Brčko distrikta BiH”, naveo je Kadrić.

 

Osim toga, kako je rekao gradonačelnik, novi zakon će omogućiti i da se izvrše diobeni bilansi sa JZU „Zdravstveni centar Brčko” te sa JP „Komunalno Brčko” kao i da se po modelu specijalne pogodbe nastavi saradnja sa svim investitorima na području Distrikta koji budu zainteresovani da ulažu u Distrikt.

 

„Ovaj zakonski prijedlog je jako dobar s aspekta daljih postupanja Vlade Brčko distrikta BiH u smislu privrednog razvoja i mogućnosti koje on nudi u smislu otvaranja novih radnih mjesta”, rekao je gradonačelnik.

 

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici usvojili su i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima Brčko distrikta BiH na prijedlog Ureda za upravljanje javnom imovinom i započeli raspravu o Nacrtu zakona o igrama na sreću Brčko distrikta BiH.

Više...

Gradonačelnik Kadrić ozvaničio početak radova na kupalištu u Brezovom Polju

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić danas je ozvaničio početak radova na izgradnji kupališta na obali Save u Brezovom Polju koje će biti rasprostranjeno na oko 3.500 kvadratnih metara sa četiri platforme, dječjim igralištima i ostalim zanimljivim sadržajima.

 

„Ovo je vrijedan projekat za ovu mjesnu zajednicu i Brčko distrikt BiH. Meni lično jedan od dražih projekata, a ono što me raduje jeste da će brzo biti realiziran, bez obzira na 90 dana roka izgradnje. Nastavljamo ravnomjerno ulaganje na području cijelog Distrikta“, rekao je gradonačelnik Kadrić.

 

Predsjednik Mjesne zajednice Brezovo Polje Hajrudin Ljuščić zahvalio je gradonačelniku i Vladi Brčko distrikta BiH zbog zalaganja da spomenuti projekat ugleda svjetlo dana.

 

„Sretni smo i zadovoljni što je počela izgradnja kupališta. Nadam se da ćemo ga barem dio ljetne sezone moći koristiti i siguran sam da će pozitivno uticati na turističku ponudu lokalne mjesne zajednice u koju će, vjerujem, svraćati mnogi“, istakao je Ljuščić.

 

Vrijednost ove investicije je nešto više od 300.000 KM.

Više...

Skočile cijene nafte u svijetu, šta to znači za BiH?

 

Na svjetskim tržištima cijene nafte znatno su porasle i dosegnule su najviše nivoe u zadnje dvije godine. Kako svjetski mediji najavljuju, trgovci očekuju da će zahvaljujući oporavku najvećih svjetskih ekonomija potražnja za naftom nastaviti rasti.

 

Tragom ove informacije, kontaktirali smo Vanjskotrgovinsku komoru BiH, Vladu Federacije BiH i Federalno ministarstvo trgovine da nam pojasne da li se porast cijena nafte u svijetu odražava na BiH, da li će gorivo poskupiti.

 

„Konstantan rast cijena goriva na svjetskom tržištu rezultirao je refleksijom na povećanje cijena na pumpama širom BiH. Poskupljenje goriva na pumpama se kreće od 5-7 feninga, a ukoliko cijene na svjetskom nivou budu rasle, može se očekivati trend rasta i u narednom periodu", poručila je za Radiosarajevo.ba Amila Šehić, stručni saradnik u Sektoru za makroekonomski sistem VTK/STK BiH.

 

Istakla je kako se trenutačni rast cijena, a i potrošnje goriva na svjetskom nivou mogao donekle i očekivati, jer je opće poznato da je svjetska ekonomija u fazi oporavka nakon ekonomske krize koja je izazvana pandemijom, a obzirom da se velike ekonomske sile bore za pokretanje ekonomije i privrede do nivoa približnom prije ove ekonomske krize.

 

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 08. juni pve godine u Federaciji Bosne i Hercegovine je bio sljedeći:

 

- Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 1,76 do 2,21 KM/litru,

 

- DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 1,66 do 2,16 KM/litru.

"Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,12 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,05 KM/litru.

 

U toku jučerašnjeg dana u eOPC aplikaciji ovog Ministarstva je evidentirano novih petnaest obavijesti o promjeni cijena i marži i iste se odnose na povećanje cijena navedenih derivata za 0,05 KM/litru.

 

Interesantan je podatak, da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših", tvrde iz Federalnog ministarstva trgovine.

 

Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi Google Play Store i za Apple mobilne uređaje iPHONE i iPAD na App Store servisu.

 

Također, aplikacija se može preuzeti i putem linka ili skeniranjem QR koda koji su postavljeni na web stranici Federalnog ministarstva trgovine: www.fmt.gov.ba.

 

Kako možemo primijetiti cijene goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini ponovo su porasle za nekoliko feninga po litru, a sudeći prema prognozama, novi rast cijena je moguć i u narednom periodu.

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Brčko: Godišnji online koncert Osnovne muzičke škole večeras u 18h

  • Objavljeno u Brcko

 

Učenici Osnovne muzičke škole i u doba pandemije i čestih prekida nastave uz pomoć svojih profesora uspjeli su prezentovat na dostojanstven način Osnovnu muziču školu Brčko koja ove godine proslavlja 71. godinu od postojanja, tako što su u prethodnom mjesecu na nekoliko međunarodnih online takmičenja osvojili 7 prvih i 2 druge nagrade. Snimci za potrebe takmičenja nastajali su u školi uz međusobno pomaganje i tehničku podršku svih kolega, kako bi se Brčko i kulutra grada predstavili u najboljem svjetlu, pred jako stručnim žirijima profesorima Srednjih muzičkih škola i Muzičkih akademija regiona, ali i uz televzijske prenose.

 

Osnovna muzička škola osnovana je 11. juna 1950. godine, odlukom tadašnje Skupštine grada Brčko i sve do danas uspješno radi, a trenutno je pohađa preko 200 učenika.

 

Tim povodom učenici su spremili Godišnji koncert koji će se održati u srijedu 09. juna 2021. godine sa početkom u 18h. S obzirom na epidemiološku situaciju učenici će svirati pred kamerama, a publika i svi oni koji prate rad škole i umjetničku muziku imat će priliku da putem službene Facebook stranice Osnovne muzičke škole Brčko prate koncert putem livestreama.

 

Kako bi gledali koncert potrebno je da zainteresovani stave like na stranicu (page) Osnovna muzička škola Brčko link u prilogu https://www.facebook.com/muzickabrcko, te od 18h prate izuzetan program od orkestra harmonika, kamernih ansambala flaute i violine do sjajnih solista i dobitnika nagrada.

 

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

 

Više...

Pucnjava u “Š” naselju, ispaljeno više hitaca iz vatrenog oružja

  • Objavljeno u Brcko

 

Policija Brčko distrikta BiH je noćas u 00:17 sati zaprimila prijavu da je u ulici Skendera Kulenovića ispaljeno više hitaca iz vatrenog oružja.

 

Ovo je za Radio Brčko potvrdila portparol brčanske Policije Dževida Hukičević, koja je dodala da su policijski službenici odmah nakon prijave izašli na lice mjesta i izvršili uviđaj, te preduzimaju sve mjere i radnje na rasvjetljavanju svih okolnosti navedenog događaja.

 

 

Više...

Alkalaj govorio u UN-u, Dodik nije uspio spriječiti obraćanje

fgt 1024x502

 

Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, govorio je večeras na zasjedanju Vijeća sigurnosti gdje se govorilo o radu Krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Alkalaj se obratio iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik to želio spriječiti jer "Predsjedništvo nije postiglo saglasnost u vezi sa prijedlogom njegovog izlaganja”. Nakon obraćanje Alkalaja reagovao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je kazao kako on nije zvanični predstavnik BiH i da on ne predstavlja Srbe u ovoj državi.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com