Menu

Princ iz Eleja 550x50

Četvrtak, 27 Januar 2022

Dokumentarni film “Vedad Ibišević: Ispunjeni snovi” dostupan na YouTube-u

 

Objavljen je dokumentarni film “Vedad Ibišević: Ispunjeni snovi”, koji se od danas može pogledati na video platformi YouTube. “Ispunjeni snovi” je film o dječaku koji je sanjao fudbalske snove šutirajući loptu u zid u rodnoj Vlasenici.

 

Iako mu je život priredio sve okolnosti za neuspjeh, dječak je uspio ne samo da ispuni svoje reprezentativne snove nego i da postane napadač koji je ostavio neizbrisiv trag u reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Napadač koji je pridobio veliku ljubav navijača i osvojio srca svih Bosanaca i Hercegovaca.

 

Ovo je dokumentarni prikaz historijskih trenutaka u kojima su Vedad Ibišević i njegovi suigrači iz nacionalnog tima donosili radost cijeloj Bosni i Hercegovini. Film govori o Ibiševićevim počecima i njegovoj reprezentativnoj karijeri, posebno se fokusirajući na historijsku utakmicu u Kaunasu te na podjednako važan meč protiv Argentine na kultnoj Marakani, na Svjetskom prvenstvu 2014. godine. Pored Ibiševića, u filmu o historijskim trenucima bh. fudbala govore Emir Spahić, Edin Džeko, Zvjezdan Misimović, kao i ostali saigrači iz tog perioda.

Film je sniman tokom prijateljske utakmice Bosne i Hercegovine i Crne Gore, 28. maja 2018. godine, na kojoj su se od reprezentativnog dresa zvanično oprostili Vedad Ibišević, Emir Spahić i Zvjezdan Misimović.

 

Režiju “Ispunjenih snova” potpisuje Jasmin Omerika, a sam film bi se mogao opisati kao svojevrsni nastavak prvog dokumentarca o Vedadu Ibiševiću, “Ovo je moja priča”, koji je režirao Slovenac Domen Smerdel.

Ibiševićeva životna priča svakako ne može stati u jedan film. Ipak, dobra je prilika da se još jednom prisjetimo trenutaka ponosa kada je cijeli svijet gledao otvaranje Svjetskog prvenstva i momke u plavim dresovima kako se suprotstavljaju Mesiju i moćnoj Argentini.

 

Izvor: Tuzlanski

 

 

 

 

Više...

Čelnici Vlade Distrikta održali sastanak s rezidentnom koordinatoricom UN u BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

U Gradskoj vijećnici danas su gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić i glavni koordinator Vlade Željko Antić održali sastanak s rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini dr. Ingrid Macdonald.

 

Prisutni su razgovarali o aktuelnim dešavanjima i programima koje Vlada provodi uz podršku tima Ujedinjenih nacija, kao što je projekat energetske efikasnosti, a dotakli su se i problema prouzrokovanih pandemijom korona virusa na području Distrikta.

 

Gradonačelnik je upoznao koordinatoricu s intenzivnim radom Vlade na donošenju Zakona o obnovljivim izvorima energije, a Macdonald je naglasila važnost usklađivanja lokalnih razvojnih strategija sa skoro donesenim Okvirom za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, kojim se podstiče zeleni ekonomski razvoj i jačaju usluge socijalne zaštite.

 

Koordinatorica Macdonald je pohvalila reakciju Vlade na događaje prethodnih dana, kazavši da je važno djelovati i preduzimati mjere na svako izražavanje mržnje i diskriminacije, čime se jača siguran ambijent za sve građane, te da će tim Ujedinjenih nacija u BiH nastaviti s pružanjem podrške projektima koji implementiraju Ciljeve održivog razvoja i podržavaju poštovanje unutar zajednica i između zajednica u Bosni i Hercegovini.

Više...

Započeli pripremni radovi za projekt izgradnje Kamernog teatra u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

U tijeku su pripremni radovi za projekt rekonstrukcie objekta kod zgrade Islahijeta koji je namijenjen za Kamerni teatar, a čiji su investitori Odjel za javne poslove i Odjel za gospodarski razvitak, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta.

 

Za prvu fazu projekta koja podrazumijeva izvođenje grubih građevinskih radova, odnosno sanaciju zidova, temelja i krovne konstrukcije te zatvaranje prostora vanjskom stolarijom iz Proračuna Distrikta je izdvojeno 696.000 KM.

 

„Ovaj posao je vrlo zahtjevan iz razloga jer se radi o objektu stare zgradnje i koji je pod zaštitom države kao objekt od ambijentalne vrijednosti. Rok za izvođenje prve faze radova je 120 radnih dana odnosno trajat će najmanje pola godine, a njegova realizacija najprije ovisi od vremenskih uvjeta“, rekla je Jelena Duvnjak, šefica Sektora održavanja u Uredu za upravljanje javnom imovinom Vlade Brčko distrikta.

 

Nakon završetka prve faze radova, trebao bi uslijediti rad na unutarnjem uređenju prostora koji se sastoji od četiri posebna funkcionalno spojena objekta, a koji će predstavljati veliku investiciju.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Pali falsifikatori u BiH: Stavljali u opticaj "filmski novac"

  • Objavljeno u BiH

 

Pripadnici Policijske uprave Prijedor na osnovu informacija da se na području ove uprave u opticaj stavljaju falsifikovane novčanice preduzeli su mjere i radnje u cilju otkrivanja i rasvjetljavanja krivičnog djela krivotvorenje novca i pronalaska izvršioca.

 

"Pronađeno je i oduzeto ukupno 13 novčanica, a identifikovane su tri osobe koja su falsifikovani novac stavljali u opticaj", navodi se u saopćenju PU Prijedor.

 

Kako se dodaje, kriminalističkom obradom utvrđeno je da je osumnjičeni G. P. iz Novog Grada putem interneta kupio repliku novčanica u apoenima od 50 i 100 KM koje su namijenjene za filmsku upotrebu, koje je potom dao osumnjičenim Đ. S. iz Prijedora i D. K. iz Bosanske Dubice koji su novac dalje stavljali u opticaj.

 

"Nakon kompletiranja predmeta Tužilaštvu BiH protiv navedenih osoba bit će dostavljen izvještaj za počinjena krivična djela krivotvorenje novca", navodi se u saopćenju.

 

Iz PU Prijedor apeluju na građane da budu oprezni prilikom novčanih transakcija i da obrate pažnju na zaštitna obilježja novčanica, te ukoliko posumnjaju da se radi o lažnom novcu odnosno o replici da o tome odmah obavijeste nadležnu policijsku stanicu.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Uspješno okončana humanitarna akcija “I ja ću da čujem” – djevojčici nabavljen slušni aparat

  • Objavljeno u Brcko

 

Za samo par dana trajanja akcije „I ja ću da čujem“ koja je pokrenuta u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Brčkom prukupljena su neophodna sredstva za kupovinu slušnih aparata za učenicu koja od malih nogu ne čuje i kojoj će na ovaj način biti omogućeno da vodi normalan život kao i njeni vršnjaci.

 

„Za slušni aparat koji je neophodan za lijevo i desno uho, uz popust vlasnika, bilo je neophodno sakupiti 2.040 maraka”, kaže profesorica Ljubica Mitić, rukovodilac humanitarno-projektne sekcije u ovoj školi.

 

S obzirom na to, kaže profesorica Mitić, da je sakupljeno nešto više sredstava od neophodnih za kupovinu slušnih aparata, ukupno oko 2.200 maraka, sav višak biće utrošen za nabavku rezervnih baterija za slušne aparate.

 

Ova učenica drugog razreda frizerskog smjera Poljoprivredne i medicinske škole, do sada je komunicirala na način da čita sa usana, a to što ima problema sa sluhom odražava se i na sam njen govor.

 

Profesorica Mitić ističe da im je želja da ova učenica po završetku svoga školovanja bude spremna za samostalan život i rad.

„Pored spretnih ruku, njoj je potreban sluh i govor na kojem ćemo mi, sada kada ima potreban slušni aparat, uz pomoć školskog defektologa i psihologa da radimo“, naglasila je profsorica Mitić.

 

Profesorica Mitić se, ovom prilikom, zahvalila svima koji su pomogli da se ova akcija uspješno okonča i njihova učenica dobije slušni aparat.

 

„Zahvalila bih se svojim kolegama iz škole, privrednicima i svim humanim ljudima iz Brčkog, ali i van Brčkog koji su nam izašli u susret i u ovako kratkom roku omogućili da prikupimo neophodna sredstva“, istakla je na kraju profesorica Mitić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Vlada FBiH rudnicima odobrila više od 4,6 miliona KM za uvezivanje radnog staža

  • Objavljeno u BiH

 

Vlada bosanskohercegovačko entiteta Federacija Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela Odluku kojom odobrava Rudniku uglja Kreka, Tuzla, Rudniku mrkog uglja Kakanj, Rudniku mrkog uglja Breza i Rudniku mrkog uglja Zenica sredstva za uvezivanje radnog staža za neuplaćene doprinose za PIO za radnike koji su stekli uslove za penzionisanje, javlja Anadolu Agency (AA).

 

U pitanju je iznos od 1.766.005,45 KM za 58 radnika i 2.867.261,71 KM za 76 radnika kojima su uplaćena sredstva po sudskim presudama, a nisu stekli uslove za penzionisanje. Rudniku uglja Kreka Tuzla odobreno je 487.008,17 KM za uvezivanje radnog staža za 25 radnika, a Rudniku mrkog uglja Kakanj 489.092,12 KM za 16 radnika. Rudniku mrkog uglja Breza odobreno je 56.253,39 KM se uvezivanje radnog staža jednog radnika, a Rudniku mrkog uglja Zenica 733.651,77 KM za uvezivanje radnog staža 16 radnika.

Rudniku mrkog uglja Zenica za uvezivanje radnog staža za uplaćena sredstva po sudskim presudama, radnicima koji nisu stekli uslove za penzionisanje u ukupnom iznosu od 2.827.001,39 KM za 72 radnika, a Rudniku mrkog uglja Breza 40.260,32 KM za četiri radnika. “Odobreni iznosi bit će isplaćeni iz sredstava zavisnih društava – rudnika uglja u Koncernu EPBiH, a obezbijeđena su Odlukom o odobravanju sredstava za davanje pozajmica zavisnim društvima – rudnicima uglja od strane JP Elektroprivreda BiH Sarajevo od 25. maja 2021. godine”, navodi se u saopštenju iz Vlade Federacije BiH.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je izmijenila svoj zaključak od 15. jula 2016. godine i do kraja ove godine produžila rok do kojeg Porezna uprava FBiH odgađa naplatu dugovanja po osnovu javnih prihoda Rudniku mrkog uglja Đurđevik, Rudniku uglja Gračanica, Gornji Vakuf – Uskoplje, Rudniku uglja Kreka, Tuzla, Rudniku mrkog uglja Kakanj, Rudniku mrkog uglja Zenica, Rudniku mrkog uglja Breza i Rudniku mrkog uglja Abid Lolić, Travnik – Bila. Ranije produženi rok isticao je krajem januara. Prijedlog je Vladi FBiH dostavilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, a na osnovu prethodno upućene molbe JP Elektroprivreda BiH Sarajevo, radi nastavka restrukturiranja zavisnih društava rudnika uglja.

 

Izvor: Anadolu

Više...

Domovi zdravlja u BiH posrću pod omikronom

  • Objavljeno u BiH

 

Vesna iz Sarajeva je stotinjak puta telefonski pokušala dobiti Dom zdravlja, kako bi došla do porodičnog ljekara treći dan od pojave simptoma korona virusa.

 

Ljekarsku pomoć zatražila je zbog jake glavobolje, znajući da je ranije bila u kontaktu za zaraženom osobom.

„Tek drugi dan su mi se javili, ali oko 19.30 sati pred kraj radnog vremena. Rekli su da su me upisali i da će me doktorica sutra nazvati“, kaže Vesna za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Treći dan je provela u iščekivanju poziva doktorke, koja ju je na kraju uputila na testiranje.


„Sreća pa nisam imala teže simptome. Sigurno bih doživjela napad panike da zovem danima, a ne mogu pričati s doktorom“, napominje Vesna.

Na PCR testiranje otišla je u COVID ambulantu, a potom joj je određena desetodnevna izolacija.


„Stojiš u redu sa ljudima koji su pozitivni i koji su došli na pregled, da se testiraš. To je nečuveno. Zaista sam zadovoljna medicinskim osobljem. Kad ih dobiješ sve je savršeno i jako su ljubazni. No, tu vlada jedan haos i loša organizacija“, naglašava.

 

Opterećeni domovi zdravlja

Od početka pandemije korona virusa, u martu 2020. godine, zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini (BiH) suočava se s ogromnim pritiskom.



Nakon pojave prvih slučajeva zaraze varijantom omikron u BiH, krajem decembra prošle godine, broj zaraženih rapidno raste, a nedostatak medicinski radnika i resursa još više dolazi do izražaja.

S dnevnom statitistikom i do tri hiljade zaraženih, u januaru je BiH dostigla rekordan broj od početka pandemije.

Mnogi pacijenti tvrde da tzv. put pacijenta ne postoji, te da su žrtve administrativnog lavirinta, kroz koji moraju proći kako bi dobili medicinsku pomoć.

Mira iz Sarajeva bila je zaražena prije dvadesetak dana, istovremeno s mamom koja je hronični bolesnik.

Nakon desetina upućenih telefonskih poziva da joj se odobri testiranje, Mira kaže da je nastupila agonija.

„U našoj ambulanti danima se niko nije javljao. Bilo je sigurno 50 različiitih brojeva na koje smo zvali. Kad smo konačno dobili uputnicu za snimanje pluća, odeš u covid amulantu u kojoj mama čeka tri sata. Onda sam krenula ja i dobila sam instrukciju iz covid ambulante da sam vakcinisna i da mogu ići na posao, na kafu, u granap. Pitam kako to, kažu vi ste vakcinisani. Nakon toga šalju me da uradim nalaze i pitam za objašnjenje svoju doktoricu, a ona kaže ni slučajno, imate deset dana izolacije“, dio je njenog iskustva koje je ispričala za RSE.

 

Mira kaže da su joj oprečne informacije, sa kojima se susretala na svakom koraku, dodatno pojačale strah i osjećaj nesigurnosti.

 

„Nije više to razlika među kantonima, nego od opštine do opštine u Sarajevu. Svaki doktor daje drugu instrukciju. Srećom nismo imali teške simptome i ne znam šta bih uradila da je bila teža situacija. Ne mogu ni zamisliti šta rade penzioneri koji su sami i nemaju nikoga da sve to radi za njih“, ističe Mira.

 

Domovi zdravlja u Kantonu Sarajevo, jednom od deset kantona u bosanskohercegovačkom enititetu Federacija BiH, godinama se suočavaju s nedostatka medicinskih radnika.

 

To je za RSE naveo Arman Šarkić, portparol ove javne ustanove, ističući da su problemi eskalirali tokom pandemije.

Kako kaže, tehnička potkapacitiranost i manjak radnika, glavni su uzroci poteškoća s kojima se susreću pacijenti.

„Nažalost, već druže vrijeme imamo problem s telefonskim pozivima i to pokušavamo da riješimo. Nemoguće je istovremeno odgovoriti na desetine hiljada poziva, a uspijevamo na oko četiri hiljade. Ne želimo da vjerujemo da imamo radnike koji se namjerno ne javljaju“, ističe Šarkić.

 

Domovima zdravlja, kako kaže, dnevno nedostaje stotinjak medicinskih radnika koji su na bolovanju zbog COVIDA-19.

 

„U situaciji kad imate veliki pritisak, svaki izostanak se osjeti. Ti ljudi rade u covid ambulantama i tu nema stopostotne zaštite. To je rizik ovog posla“, ističe on.

 

Ništa bolje i u ostalim kantonima

Situacija nije mnogo bolja ni u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, na jugu BiH. U tom dijelu zemlje u izolaciji se trenutno nalazi oko pet hiljada osoba kojima je potvrđena zaraza korona virusom, pokazuju podaci kantonalnog kriznog štaba.

Među njima je i Nihad iz Mostara koji je u izolaciji već nekoliko dana.

 

Nakon prvih simptoma, boli u kostima i blago povišene temperature, odlučio je putem telefona zatražiti pomoć u domu zdravlja.

Odgovor je dobio tek nakon 20 poziva, a rečeno mu je da je razlog velika gužva u ambulanti.

„Ostavio sam podatke kod sestre i poslije me je doktor nazvao. Rekao je da nije stigao prije zbog ogromnog broja zaraženih. Dobio sam uputu da se testiram i sutra mi je javio da sam pozitivan“, ispričao je Nihad za RSE.

 

Zbog blagih simptoma Nihadu nije propisana terapija, nego mu je doktor rekao da se javi u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja.

U Dom zdravlja u Mostaru tvrde, pak, da se suočavaju s najvećim pritiskom od početka pandemije.

Direktorica i epidemiologinja Kristina Bevanda upozorava da je broj pacijenata zaraženih korona virusom prevazišao kapacitete te ustanove.

 

„Gledajući kliničku sliku pacijenata, izgleda da je ta omikron varijanta srećom dominantna. Ti pacijenti pripadaju većinom primarnoj zdravstvenoj zaštiti i imamo potrebu hospitalizirati tek mali broj. No, istovremeno, broj pacijenata prevazišao je naše kapacitete i sada u ovom trenutku jednostavno preživljavamo“, ističe Bevanda za RSE.

 

Situaciju i u toj zdravstvenoj ustanovi dodatno pogoršava povećan broj zaraženog medicinskog osoblja, zbog čega su pacijenti često primorani na čekanje.

„Imamo veliki broj zaraženog osoblja, jer se ovaj omikron širi kao požar. U obiteljskim ambulantama nam je zaraženo mnogo medicinskih sestara. To nam je otežujuća okolnost, jer na ovoliki broj pacijenata imamo najmanji broj aktivnih radnika“, ističe Bevanda.

Nedostatak sredstava i povećan broj zaraženih korona virusa, primorao je zdravstvene ustanove i na promjene u načinima testiranja.

 

Umjesto PCR testova, sve više ih se okreće preporukama za jefitnije, brzo antigensko testiranje.

 

Izvor: RSE

Više...

Skupština Brčko distrikta BiH ocijenila uspješnim rad brčanske Vlade u minuloj godini

 

Zastupnici brčanskog Parlamenta na jučerašnjem zasjedanju prihvatili su kroz drugo čitanje Zakon o socijalnom preduzetništvu kao i izmjene i dopune Zakona o bankama u Distriktu, te set odluka o javnim interesima među kojima je posebno pozdravljen onaj o izgradnji glavnog transportnog cjevovoda.

 

Podnoseći Izvještaj o radu brčanske Vlade u minuloj godini, gradonačelnik Esed Kadrić je konstatovao da se djelovanje izvršne vlasti u prvoj godini mandata može ocjeniti upješnim ilustrujući to činjenicama da su usvojena dva budžeta i tri rebalansa, potom prihvaćen Zakon o sukobu interesa, profukcionisala Kancelarija za borbu prtiv korupcije, te Komisija za ocjenu sukoba interesa, dodavši i niz infrastrukturnih projekata.

 

„Od infrastrukturnih projekata koje je vlada provela i nastaviće realizaciju u ovoj godini, izdvajam da je u toku žalbeni postupak za nastavak izgradnje Gradskog stadiona i priželjkujemo da se to čim prije razriješi, kako bismo i taj najveći infrastrukturni objekat koji finasiramo iz vlastitih budžetskih sredstava nastavili. Konačno smo riješili sve nedoumice oko izgradnje multi-funkcionalne gradske dvorane i ovih dana se radi –projektni zadatak, što znači da se posao oko dvorane nastavlja“, naglasio je gradonačelnik Kadrić.

 

U kratkom podsjećanju na najvažnije elemente Izvještaja o radu brčanske Vlade u minuloj godini gradonačelnik Esed Kadrić je akcentirao i načinjenu specijalnu pogodbu, koja je potpisana sa Studen – agranom.

 

„Izlaganje regulacionog plana industrijske zone –nekadašnje baze Mek-gaven je u toku i mi imamo velika očekivanja cjelokupno od ovog projekta“, akcentirao je Kadrić.

 

Gradonačelnik je podsjetio da je minule godine napokon nabavljen i CT-aparat, da je završeno takozvano utopljavanje zgrade Doma zdravlja i brčanske Bolnice, te da su tu, pored ostalih i regionalni infrastrukturni projekti, poput auto-puta Beograd-Sarajevo, brze ceste Tuzla-Orašje, rekonstrukcije graničnog prelaza-Most Brčko-Gunja, zatim elektrifikacija pruge Banovići-Brčko Vinkovci, te izgradnja plinovoda iz pravca Županje i Bijeljine.

 

“Kao ilustraciju dobrog rada vlade u minuloj godini navešću i podatak, da je u 2021., nakon 2014. godine, kad su Distrikt zahvatile velike poplave, najviše realizovano javnih nabavki, i to u iznosu od 43 miliona maraka“, akcentirao je gradonačelnik Esed Kadrić.

 

Opozicionija gotovo da i nije kritikovala Izvještaj o radu vlade, priznavši da je u prvoj godini svog mandata, ova vlada učinila dosta.

 

Ono na čemu je svoje diskusije bazirala opozicija bila su uglavnom pitanja kojom dinamikom će se realizovati kapitalni infra-strukturni projekti koji su predviđeni u prošloj ili ovoj godini.

 

 

 

Naime, nakon što je prihvaćen Izvještaj o radu vlade za proteklu godinu, u popodnevnom dijelu rada, data je saglasnost i na Poslovni plan JP Putevi za tekuću godinu, kao i na Plan djelovanja Kancelarije za reviziju javnih službi i institucija Distrikta za 2022.

 

Za nastavak, odloženo je nekoliko tačaka koje se tiču rada JP Komunalno, potom davanje saglasnosti na Finansijski plan Radio Brčkog za ovu godinu, kao i usvajanje, u drugom čitanju, Zakona o igrama na sreću u Distriktu.

 

„Mislim da sve ove tačke koje smo odložili zahtjevaju samo manja usaglašavanja parlamentarne većine i da će to biti postignuto do nastavka sjednice“, kazao je dopredsjednik Skupštine Distrikta Ivo Filipović.

 

 

Kako je najavljeno, odnosno kako se očekuje, nastavak zasjedanja brčanske Skupštine, uslijediće za 15 dana, odnosno u srijedu devetog februara sa početkom u deset sati.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Paprene cijene u ugostiteljskim objektima na Jahorini: Cijeđena narandža osam, gulaš 21 KM

  • Objavljeno u BiH

 

Baš kao što mnogi ne mogu zamisliti ljeto bez odlaska na more, tako ni skijaši i drugi ljubitelji planina ne mogu zamisliti zimu bez uživanja na planini.

 

S obzirom na to da je pandemija otežala odlazak na brojna evropska skijališa, mnogi građani BiH, ali i oni u regionu sve više se okreću Olimpijskom centru Jahorina, koji je je jedan od najpopularnijih ski centara na Balkanu.

 

Skijaški tereni, brojni izvori i druge prirodne ljepote ove planine svrstali su je u jednu od ljepših u Evropi. Međutim, sudeći po cijenama ni ova olimpijska ljepotica nije dostupna za sve, već samo za one dubljeg džepa.

 

Građani, koji su se ovih dana našli na Jahorini, poslali su Srpskoj info cjenovnike iz nekih od ugostiteljskih objekata, a iz kojih je vidljivo da su paprene cijene hrane i pića.

 

Tako za jednu cijeđenu narandžu treba izdvojiti osam KM, dok se, naprimjer, cijena kilograma narandži u marketima u BiH kreće između tri i četiri KM. Dakle, od prodaje jedne čaše cijeđene narandže vlasnici ugostiteljskih objekata mogu da kupe u marketu dva kilograma tog voća.

 

Za kafu na Jahorini morate izdvojiti minimum 3,50 KM, isto koliko košta i čaj.

 

Kuhano vino se kreće od sedam KM, limunada šest KM, nektar pivo u flaši šest KM, dok za točeno pivo treba platiti minimum 4,20 KM.

 

Ništa jeftinija nisu ni žestoka pića, pa se viljamovka kreće od sedam KM, viski od 7,50 do 14 KM, a džin od 7,50 KM.

 

Slično kao i za pića, ništa manje paprene nisu ni cijene na jelovnicima. Tako, na primjer, za jedan juneći gulaš treba izdvojiti minimum 21 KM, dok se cijene salata kreću od 6,50 KM do 12 KM.

 

Grah sa kobasicom iznosi oko 17 KM, a kilogram dimljene koljenice na podvarku 35 KM. Bečki odrezak se kreće od 26 KM, ćevapčići 16 KM, a među najjeftinijom hranom je pizza, i to margarita od 16 KM.

 

Izvor: Faktor

Više...

Danska od 1. februara ukida sve mjere, COVID-19 izuzet iz kategorije kritičnih bolesti

 

Danske vlasti donijele su odluku o izuzimanju COVID-19 iz kategorije kritičnih bolesti, a od 1. februara ukidaju se sva ograničenja u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijerka Mette Frederiksen rekla je da su, uklanjajući COVID-19 iz kategorije socijalno kritičnih bolesti, odlučili ukinuti sva ograničenja od 1. februara za što su dobili punu podršku ostalih stranaka u parlamentu. Napominjući da će COVID pasoš i dalje biti tražen samo na ulazima u Dansku iz inostranstva, Frederiksen je kazala da su “odlučili ukloniti sva ograničenja od 1. februara.

Krajem januara, početkom februara, broj zaraženih COVID-19 doživjet će vrhunac, a potom će doći do smanjenja.” Navodeći da će, i pored toga što će ograničenja biti prošlost i što će se normalizovati svakodnevni život, vlasti pratiti podatke o COVID-19, Frederiksen je poručila da će se primijeniti i četvrta doza vakcine protiv COVID-19. U Danskoj je 10. septembra objavljeno da je epidemija koronavirusa potpuno pod kontrolom te su stoga sve mjere ukinute.

Kasnije, kako su slučajevi izmakli kontroli, ograničenja su se ponovno primjenjivala od 15. novembra 2021. Glavna epidemiologinja Danskog državnog instituta za serum Tyra Krause izjavila je 3. januara da je varijanta omikron dovela do kraja epidemije COVID-19 i da će se ljudi vratiti svom normalnom životu u roku od dva mjeseca. Prema podacima koje je objavila Nacionalna zdravstvena agencija, broj ljudi koji su izgubili život zbog COVID-19 u Danskoj porastao je na 3.635, a broj zaraženih u zemlji popeo se na 1,48 miliona.

 

Izvor: Anadolu

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com