Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 11 Maj 2022

Odobren Nacrt zakona o civilnim žrtvama rata

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na 54. redovnoj sjednici odobrila je Nacrt zakona o civilnim žrtvama rata Brčko distrikta BiH kojim se utvrđuje status i prava civilnih žrtava rata i drugih lica s prebivalištem u Distriktu.

 

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić kazao je da se nakon usvojenog Nacrta zakon prosljeđuje u skupštinsku proceduru.

„Bitno je istaknuti da ovaj zakon ne donosi novine u odnosu na postojeću odluku Skupštine Brčko distrikta BiH. Podsjećam da je u prvoj polovini maja 2021. godine Vlada usvojila smjernicu samo s jednom tezom, a to je da postojeću odluku Skupštine pretoči u zakon, što je radna grupa i uradila, s tim da smo, napominjem, mi već u novembru prošle godine dobili i pozitivna mišljenja od svih relevantnih udruženja koji već primjenjuju i imaju interes za primjenom ovog zakona“, kazao je Šadić.

 

On je naglasio da očekuje da i Skupština usvoji ovaj zakon kako bi bio u primjeni.

 

 

„U međuvremenu se pojavljuju i određene inicijative da se na postojeći Nacrt zakona već može i amandmanski djelovati što vjerujem da će zastupnici u Skupštini i drugi ovlašteni predlagači i učiniti. Riječ je o uvođenju novih prava kao što su, između ostalog, pravo da djeca koja su proistekla iz čina silovanja mogu ostvarivati određene benefite. U postojećoj odluci na području Distrikta, koja se primjenjuje od 2012. godine, oni nisu bili uključeni. Na osnovu preporuka međunarodnih organizacija postoji inicijativa da se, između ostalog, i to pravo uvede u postojeći zakon kao i da imaju određene pogodnosti prilikom upisivanja u obrazovne ustanove“, kazao je Šadić.

 

Vlada je prije početka 54. redovne sjednice okončala i 53. redovnu sjednicu na kojoj je odobrila Nacrt odluke o odobravanju prijedloga regulacionog plana „Zona rada i industrije –baza McGovern“ u Brčko distriktu BiH. 

 

Više...

Potpisan Projektni ugovor „Zeleni gradovi 2 – Vodovod Brčko“

  • Objavljeno u Brcko

 

Projektni ugovor „Zeleni gradovi 2 – Vodovod Brčko“ potpisan je u Gradskoj vijećnici, kojim se nastavlјa saradnja Brčko distrikta BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj BiH (EBRD) u sklopu programa Zeleni gradovi. Ugovor su potpisali gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, direktorica EBRD-a Manuela Naessl i direktor „JP Komunalno Brčko“ Kemal Atić, čime su Distriktu stavlјena na raspolaganje sredstva u visini od 6.500.000 evra, za provođenje navedenog projekta.

 

Potpisani projektni ugovor koncipiran je na pomoći u finansiranju izgradnje cjevovoda koji će doprinijeti regulaciji pritiska vode na čitavom urbanom području Distrikta, smanjenju gubitaka vode, ostvarenju uštede energije te povećanju pokrivenosti vodoopskrbnom mrežom, što predstavlјa naredni korak koji Distrikt preduzima nakon što je prošle godine pristupio mreži zelenih gradova.

 

Potpisivanju je prethodio sastanak na kojem su, osim potpisnika, prisustvovali zamjenik gradonačelnika Anto Domić, glavni koordinator Vlade Želјko Antić, šef Odjelјenja za komunalne poslove Majazudin Vehabovi, šef Odjelјenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudelјević, te predstavnici Evropske banke za program Zelenih gradova i tom prilikom su razgovarali o budućim projektima koji će se implementirati na području Distrikta u sklopu ovog programa.

 

U Gradskoj vijećnici je ovom prilikom potpisan i Ugovor o grantu za provođenje korporativnog plana razvoja Luke Brčko, u visini od 10.000.000,00 evra, između direktorice EBRD i Perice Josića, direktora Luke Brčko.

Više...

Tragedija na proslavi rođendana, prijatelj osumnjičen da je 18-godišnjaku sipao drogu u piće

  • Objavljeno u BiH

 

Osamnaestogodišnjak iz Tešnja Almedin Dugalić iznenada je preminuo prije dva dana nakon što mu je pozlilo na proslavi punoljetstva. Sumnja se da su mu prijatelji u piće stavili drogu, a jedan od njih je i osumnjičen.

 

Dugalić je u svojoj porodičnoj kući proslavljao 18. rođendan zajedno sa još četiri prijatelja kada mu je pozlilo. Roditelji su ga hitno odvezli u tešanjsku bolnicu, ali je on nažalost preminuo nekoliko sati kasnije usljed zatajenja srca.

 

Ističe se da unesrećeni dječak nije imao nikakve zdravstvene probleme, te da je bio povučena osoba, zbog čega se pretpostavlja da mu je neko namjerno sipao drogu u piće. Toksikološki nalaz još uvijek nije završen, ali su uzete izjave očevidaca, odnosno prijatelja koji su bili sa njim.

 

Kako nam je potvrdio portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Elvedin Fišek, jedna osoba je ispitana u svojstvu osumnjičenog zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojne droge. Tri osobe su saslušane u svojstvu svjedoka.

 

Tokom istrage, izuzeti su predmeti vještačenja, a nakon što vještačenje završi i budu analizirani svi materijalni i lični dokati, očekuje se i proširenje istrage na druga lica, a u vezi sa otkrivanjem osoba koje su opojno sredstvo prodale tek punoljetnim dječacima.

 

Stradalom mladiću jučer je klanjana i dženaza na mezarju "Pod brdom" u Medakovu.

 

 

Izvor: KLix.ba

Više...

Nova hapšenja u četiri grada u BiH zbog trgovine kanabisovim uljem, traga se za čak 32 osobe

  • Objavljeno u BiH

 

Policijski službenici Zeničko-dobojskog kantona pretresaju objekte na 36 lokacija na području Zenice, Visokog, Mostara i Širokog Brijega, u okviru operativne akcije META u kojoj je ranije uhapšeno više osoba zbog nedozvoljenog prometa kanabisovim uljem.

 

Krajem marta ove godine započeta je policijska akcija s ciljem otkrivanja nadriljekarstva i lanca prodaje kanabisovog ulja koje je korišteno za liječene, inače ilegalno u Bosni i Hercegovini. Akcija ej tada provedena u tri kantona Federacije BiH, a tom prilikom je uhapšeno više osoba. Sada akcija dobija svoj nastavak u ZDK.
Postupajući po naredbama općinskih sudova u Visokom i Zenici, u nastavku operativne akcije META, u ranim jutarnjim satima, policijski timovi Uprave policije MUP-a ZDK započeli su istovremeni pretresi na najmanje 30 lokacija u Visokom, četiri lokacije u Zenici, jednoj lokaciji u Mostaru i jednoj u Širokom Brijegu.

 

Slobode je lišena jedna grupa osumnjičenih od pet osoba koje će biti privedene pri dolasku u policijsku stanicu u Zenicu, a u toku je njihovo privođenje.

Pretresi objekata i osoba na navedenim lokacijama se vrše s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode 32 osobe koje su meta akcije.

 

Oni se sumnjiče za izvršenje više krivično pravnih radnji u okviru krivičnih djela "neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga", "posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga", "odavanje službene tajne", "krivotvorenje isprave", "nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" i krivičnih djela iz člana 52 Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u Zeničko-dobojskom kantonu, saopćeno je MUP-a ZDK.

 

Aktivnosti u okviru akcije META se poduzimaju pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK, u saradnji sa Federalnom upravom policije i uz tehničku podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

 

Ranije su ovoj akciji privedeni biznismen iz Visokog Gordan Memija, policijski službenik iz istog mjesta, Alen Mekić, bh. manekenka Džejla Glavović i njen muž Mahir Očuz. Svi su ubrzo pušteni na slobodu, a kako su istakli kanabisovo ulje su koristili za liječenje, a ne prodaju.

 

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Tragedija u Mostaru: Brat izbo brata i ostavio ga na ulici

  • Objavljeno u BiH

 

U noći sa utorka na srijedu oko 00.40 sati, PU Mostar je obaviještena da se u ulici Maršala Tita nalazi muškarac sa povredama.

 

Odmah je na mjesto događaja izašla policija koja je zatekla osobu S. N. (1974) sa vidnim povredama u obliku ubodnih rana u predjelu leđa i posjekotine na ruci. Policiji je kazao da je povrede dobio u porodičnoj kući u ulici Baltina od svog brata D. N. (1971).

 

- Osoba D.N. je pronađena u porodičnoj kući i lišen je slobode, a povrijeđeni S.N. je prevezen u bolnicu u Južni logor gdje je zadržan na liječenju. Upoznat je tužilac i odjel kriminalističke policije - kazao je Ljudevit Marić, portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

 

Izvor: Faktor

Više...

U bh. kantonu odlučeno: Majke porodilje u statusu studenta imat će pravo na naknadu

  • Objavljeno u BiH

 

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, a kojom majke porodilje u statusu studenta imaju pravo na naknadu.

Time bi se i redovnim studenticama, koje su izostavljene važećim odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, omogućilo ostvarivanje prava na novčanu naknadu za nezaposlene majke porodilje i kako bi se produžio rok za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje tog prava.

Tim izmjenama predviđeno je da pravo na novčanu pomoć za nezaposlene majke porodilje mogu ostvariti i redovni studenti, koji ne mogu biti prijavljeni na evidenciji JU Službe za zapošljavanje, što je bio jedan od ranije propisanih uslova.

 

Naime, izmjenom se ova grupa eventualnih korisnika izuzima od uslova da su prijavljeni na evidenciji JU Služba zapošljavanje.

 

Takođe je na sjednici ocijenjeno da postoji potreba da se rok od 60 dana od dana stupanja na snagu zakona, produži na 90 dana, kako bi sve porodilje blagovremeno mogle podnijeti zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta, saopćeno je iz Press službe Vlade TK.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Brčko: Jedno lice lišeno slobode zbog osnova sumnje za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga

  • Objavljeno u Brcko

 

U nastavku planskih aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminaliteta i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su dana 10.05.2022. godine u periodu od 18.00 do 19.40 sati po Naredbi Osnovnog suda i pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH izvršili pretrese dva lica, te stambenog i pomoćnog objekta, kao i dvorišta u jednom brčanskom naselju.

 

Tokom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto: ukupno 85 grama opojne droge „Amfetamin-Speed”, te oko 14 grama opojne droge „Marihuana”, što je utvrđeno preliminarnim vještačenjem i vaganjem, a pronađeni su i ostali predmeti koji će biti korišteni u krivičnom postupku.

 

Nakon pretresa privedena su ukupno četiri lica, a nakon kriminalističke obrade tri lica su puštena dok je zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 232. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, slobode lišen Š.E. rođen 1984. godine u Brčkom gdje je i nastanjen.

 

Navedeno lice će uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predato Tužilaštvu Brčko distrikta BiH na dalje krivično pravno procesuiranje.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Tržište se opet pregrijava, cijene nekretnina će padati?

 

Američko tržište nekretnina se opet pregrijava, a nešto slično dešava se i u ostatku svijeta. Jedino što ovu situaciju razlikuje od one iz 2008. godine je donekle zdravije zaduživanje, zahvaljujući regulativi koju je izrodila posljednja finansijska kriza.

 

Kada se 2008. raspršio mjehur na američkom tržištu nekretnina cijeli svijet se našao u problemu. No, nisu nekeretnine i njihove cijene bile jedini problem, već i manipulacije na finansijskim tržištima, koje su dovele do globalne finansijske krize. Nju smo nekako preživjeli, čak smo izvukli i neke pouke – poput one da banke treba da budu likvidnije i manje izložene rizicima. Oni koji pak iz te krize nisu izvukli nikakve pouke, mogli bi dobiti šansu za popravni, odnosno za utvrđivanje gradiva, navodi Fortune.

 

Naime, tržište nekretnina je opet u uzletu, ne samo u SAD već i u ostatku svijeta.

 

 

Izvor: Nezavisne

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com