Menu

Princ iz Eleja 550x50

Utorak, 29 Decembar 2020

Decenija nakon "Arapskog proljeća"

proljDeset godina kasnije, Tunis je danas jedina zemlja učesnica “Arapskog proljeća” koja uživa relativnu sigurnost, slobodu i solidan nivo demokratije i pluralizma. Sve su druge zemlje ili razorene u dugogodišnjim ratovima, poput Sirije i Jemena, ili su izložene kontinuiranim tenzijama, sukobima i nestabilnosti, a da se priroda režima u njima i osjetljivost vlasti prema svojim građanima ne samo da nije promijenila već se znatno pogoršala.

 

 

Više...

Društvo Crvenog krsta/križa BiH ponudilo pomoć za saniranje posljedica izazvanih potresom u Hrvatskoj

 

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine je, povodom razornog potresa koji je dana 29.12.2020. godine pogodio Petrinju, kontaktiralo kolege iz Hrvatskog Crvenog križa i ponudilo da kroz organizacije koje pripadaju njegovoj strukturi odnosno sve organizacije iz Crvenog krsta Republike Srpske, Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine i Crveni krst/križ Brčko distrikta Bosne i Hercegovine uputi konkretnu pomoć u materijalno-tehničkim sredstvima: osamdeset (80) šatora, ćebad, kao i drugu robu neophodnu u ovakvim situacijama.
Takođe, Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine će, nakon odgovora kolega iz Hrvatskog Crvenog križa i iskazanih potreba, otvoriti i humanitarni broj za prikupljanje novčanih sredstava, priloga i pomoći građana i institucija u Bosni i Hercegovini za saniranje posljedica izazvanih potresom u Hrvatskoj.
Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine je dio Mreže „Komšije pomažu prve“ i stoji na raspolaganju sa bilo kojom vrstom pomoći kako bi se pomoglo pogođenom stanovništvu.

Više...

Snažan zemljotres uzdrmao veći dio BiH, epicentar kod Zagreba

  • Objavljeno u BiH

 

Snažan zemljotres s epicentrom kod Zagreba potresao je ovaj put cijelu regiju, a jako se osjetio u većem dijelu Bosne i Hercegovine.
Zemljotres oko 12:20 bio je vrlo intezivan, a trajao je najmanje pola minute.
Navodi se da je snaga zemljotresa čak 6,3 stepena prema Richterovoj skali, a da je poslije prvog uslijedio i drugi potres.
Prema EMSC-u, epicentar potresa bio je 46 kilometara jugoistočno od Zagreba, negdje oko Petrinje.
Prema informacijama u Petrinji sasvim sigurno ima i povrijeđenih, a na terenu su i brojne ekipe spasioca, civilne zaštite, vatrogasaca i hitne pomoći.
Građani se javljaju iz većih dijelova BiH, osjetio se u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci, kao i u brojnim drugim gradovima.
Zemljotresi od 6 do 6,9 stepeni prema Richterovoj skali spadaju u jake, a mogu izazvati štete u naseljenim područjima 160 km od epicentra.
Iz MUP-a Republike Hrvatske pozvali su građane da ukoliko su u mogućnosti izađu na otvoreni prostor i odmaknu se od građevina kojima prijeti urušavanje.
"Osobe na višim katovima neka potraže nosivi zid", objavili su na Twitteru.
Mediji javljaju da u pojedinim dijelovima Hrvatske nema struje i da su telefonske linije u prekidu.

Više...

Promovirana knjiga ,,Organizacioni aspekti prevencije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci”

  • Objavljeno u Brcko

 

U Brčkom je sinoć promovisana knjiga pod nazivom ,,Organizacioni aspekti prevencije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci“ autora prof. dr Miroslava Gavrića i magistra Edine Osmić-Šadić.

Monografija „Organizacioni aspekti prevencije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci“ se na sveobuhvatan način bavi fenomenom zloupotrebe psihoaktivnih supstanci u društvu koje obilježava tranzicija.

„Knjiga predstavlja sublimacija petnaestogodišnjeg rada odnosno više ponovljenih istarživanja ove problematike i bavljenja prevencijom droga i svih drugih psihoaktivnih suptanci i onih faktora koji se mogu povezati sa zloupotrebom tih supstanci“, istako je ovom prilikom Miroslav Gavrić, jedan od autora.

Intencija autora je da praktičarima iz oblasti prevencije daju smjernice u pogledu jasne slike o psihoaktivnim supstancama, njihovoj klasifikaciji, ulozi faktora ličnosti, faktora porodice i šire društvene zajednice u nastanku zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.
„Naša istraživanja su pokazala da je ova pojava u porastu i mi smo ponudili programe prevencije koji će svakako imati za cilj da prevenira ovu pojavu“, istakla je Edina Osmić Šadić.

Takođe, autori daju smjernice za organizaciju preventivnih aktivnosti, kako na osnovu rezultata prikazanog sopstvenog istraživanja, tako i na osnovu poznatih svjetskih programa prevencije.

Recenzenti knjige su magistar Mitra Mirković-Hajdukov -predsjednica Društva psihologa u Federaciji BiH , Prof. dr. Elvis Vardo, vanredni profesor-Univerzitet u Tuzli i Prof. dr. Šuajb Solaković, vanredni profesor-Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Održana 136. vanredna sjednica Vlade

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na 136. vanrednoj sjednici Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu granta Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH za 2020. godinu u svrhu finansiranja i rada kao i za kapitalna ulaganja.

Оdobren je šesti dio Programa utroška sredstava s pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2020. godinu u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove – Pododjeljenje za podršku mjesnim zajednicama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama.

Članovi Vlade usvojili su i odluke o davanju saglasnosti za angažovanje izvršilaca za obavljanje posebnih poslova u: Direkciji za finansije, Odjeljenju za javni registar, Odjeljenju za javne poslove, Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, Odjeljenju za obrazovanje, Odjeljenju za komunalne poslove, Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge, Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu, Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Odjeljenju za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Odjeljenju za stručne i administrativne poslove, Odjeljenju za prostorno planiranje i imovinskopravne odnose i Uredu gradonačelnika.

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com