Menu

Princ iz Eleja 550x50

Ponedjeljak, 15 Februar 2021

Mario Kordić (HDZ) je novi gradonačelnik Mostara

  • Objavljeno u BiH

873x400Kandidat HDZ-a Mario Kordić izabran je za gradonačelnika Mostara nakon glasanja u trećem krugu izbora u Gradskom vijeću.

 

Kordić je pobijedio kandidata Koalicije za Mostar Zlatka Guzina osvojivši 17 glasova. Guzin je osvojio 16 glasova vijećnika u Gradskom vijeću. Dva listića su bila nevažeća.

S obzirom da ni Guzin ni Kordić ni u trećem krugu glasanja nisu imali 24 glasa, odnosno dvotrećinsku većinu, prema tumačenju OHR iz 2009. godine, za pobjedu je dovoljna prosta većina.

Kordić je ljekar, direktor Doma zdravlja Mostar i posve novo lice u politici grada na Neretvi.

U izboru za gradonačelnika grada na Neretvi bilo je osim Kordića i Guzina još dvoje kandidata, Irma Baralija i Arman Zalihić, koje su kandidirali Bh. blok i Prva mostarska partija.

Klix.ba

Više...

Klub borilačkih vještina “Jedinstvo” Brčko realizuje projekat pod nazivom "Prevencija vršnjačkog nasilja među djecom i omladinom"

  • Objavljeno u Brcko

150874413 907692973329097 6353518532682005083 nKlub borilačkih vještina “Jedinstvo” Brčko u saradnji sa Vladom Brčko distrikta BiH, odnosno Odjeljenjem za stručne i administrativne poslove realizuje projekat pod nazivom "Prevencija vršnjačkog nasilja među djecom i omladinom". Projekat je smišljen tako da polaznici kroz trening uče kako kroz bavljenje sportom mogu da savladaju agresiju, strah, probleme i sve što nasilje donosi. Pored treninga dva psihologa Nataša Milošević i Nataša Jovanović će raditi radionice sa polaznicima projekta na temu prevencija vršnjačkog nasilja. Projekat je krenuo sa realizacijom u januaru kada je izvršena logistička priprema. Trening i radionice se održavaju naredna dva mjeseca sa ukupno 30 prijavljenih polaznika iz tri osnovne škole.

Više...

Međunarodna zajednica: Gradonačelnika Mostara izaberite po važećem statutu

  • Objavljeno u BiH

brisel euU zajedničkoj izjavi Evropske unije u BiH, Ureda visokog predstavnika, Misije OSCE-a u BiH, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva o izboru gradonačelnika Mostara može se zaključiti da pozivaju na okončanje procesa po važećim propisima.

 

Ti važeći propisi podrazumijevaju da se gradonačelnik Mostara izabere po trenutnom stututu grada, što u praksi znači da ideja o rotiranju pozicije gradonačelnika, što je bio prijedlog Bh. bloka i Koalicije za Mostar, otpada.

"Način izbora gradonačelnika Grada Mostara je jasno propisan statutom i važećim poslovnikom. Pozivamo sve gradske vijećnike da dalje ne odgađaju ovaj proces, da pokažu odgovornost i da brzo izaberu gradonačelnika u skladu sa zakonskim okvirom na sljedećoj sjednici", jasno je navedeno u zajedničkom pismu predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Ovakav stav se može tumačiti u kontekstu okončavanja izbora gradonačelnika u skladu s trenutnim stanjem na terenu, a to je izbor između Marija Kordića (HDZ) i Zlatka Guzina (Koalicija za Mostar).

"Pozdravljamo konstruktivan dijalog svih vijećnika o zajedničkom programu s konkretnim mjerama, s namjerom da se poboljša funkcionalnost Grada Mostara i ispune očekivanja građana", istakli su u zajedničkom pismu.

Iako je jasno da su u ovom pismu ambasadori kurtoazno poručili da pozdravljaju sve konstruktivne prijedloge, prvi dio pisma jasno eliminira opciju rotiranja pozicije gradonačelnika, jer bi se za takvo nešto morao mijenjati Statut grada.

Međunarodnoj zajednici je u cilju da se vlast imenuje što prije, a svjesni su da bi bilo kakve ideje koje bi zakomplikovale proces stvorile još veću krizu i neizvjesnost.

Danas je i Bh. blok zvanično odustao od prijedloga rotiranja gradonačelnika, što je predloženo prije tri dana.

Više...

Nije se snašao u Sarajevu: Dodik podnosi ostavku u Predsjedništvu BiH!?

 

Milorad Dodik sve je bliže donošenju odluke o napuštanju pozicije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i prije isteka mandata 2022. godine, kako bi imao vremena konsolidirati SNSD i voditi predizbornu kampanju za predsjednika Republike Srpske.

Uveliko se, kako nezvanično saznaje Faktor, po kuloarima kako SNSD-a, tako i opozicionih stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska, govori o tome.

Više je razloga zbog kojih će se Dodik najvjerovatnije odlučiti na ovaj potez nakon što mu istekne mandat na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, 20. jula ove godine. Predsjedavanje je preuzeo 20. novembra prošle godine.

Dodik je pritisnut bukvalno sa svih strana. Afera "Ikona" nanijela mu je nemjereljivu političku štetu. Opterećen je i činjenicom da je na američkoj crnoj listi, te da bi se vrlo lako mogao naći i pod sankcijama Evropske unije.

Također, izjalovili su se svi njegovi planovi da će ulaskom u Predsjedništvo BiH moći nanijeti velike političke štete državi, a ojačati entitet Republiku Srpsku. Dogodilo mu se upravo suprotno.

Nakon dvije godine provedene u Predsjedništvu BiH, nije uradio gotovo ništa od zacrtanog u svom planeru, izuzme li se afera "Ikona", ali je zato sebe oštetio u političkom smislu kao nametnuti i samoprozvani vođa svih Srba u Bosni i Hercegovini.

U SNSD-u, gdje je neprikosnoveno vladao, tokom njegovog odsustva mnogo toga se događalo, te su pojedinci dobrano ojačali i stvorili svoje frakcije. Jednu predvodi Zoran Tegeltija, a uz njega je i Željka Cvijanović i Dragan Lukač. Druga struja je na čelu sa Nebojšom Radmanovićem, a treću vodi Nikola Špirić. Od svih koji su njegovi najbliži saradnici, najvjerniji su mu ostali Staša Košarac, Dušanka Majkić i Sredoje Nović. Da nisu baš njegovi partijski drugovi uz njega, kao što su nekada bili, osjetio je upravo u aferi "Ikona", kada je vrlo mali, gotovo i neznatan broj njih uključio se u njegovu odbranu.

Čak je i kćerka Gorica Dodik na svom Twitter profilu prozivala između redova njegove "prijatelje".

Ne treba svakako zaboraviti ni opozicione stranke SDS, PDP i DNS koje su ojačale i udružile se u djelovanju protiv Dodika i rušenju njegovog SNSD-a sa vlasti u entitetu RS, ali i na nivou države.

Ukoliko se u ljeto odluči povući i podnese ostavku, kako se to sve glasnije govori u matičnoj mu stranci, zamijenit će ga neko od državnih zastupnika u Parlamentu BiH.

Izborni zakon BiH i Zakon o popunjavaju upražnjenog mjesta člana Predsjedništva BiH u toku mandata jasno se definirali ovakvu situaciju. A i ne bi bio prvi put da se neko od članova Predsjedništva BiH povuče s te pozicije ili da ga je smijenio visoki predstavnik, nakon čega je izabran nasljednik iz skupštinskih klupa.

- Ako član Predsjedništva BiH iz bilo kojih razloga prestane vršiti svoju funkciju, ili ako je trajno ili privremeno nesposoban za vršenje funkcije, zamjenjujući član Predsjedništva BiH preuzima dužnost člana Predsjedništva BiH u skladu sa Zakonom o popunjavaju upražnjenog mjesta člana Predsjedništva BiH u toku mandata – navedeno je u Izbornom zakonu BiH.

Zakon jasno nalaže i korake u slučaju da član Predsjedništva BiH umre, podnese ostavku ili na drugi način bude razriješen dužnosti. Tada članovi Parlamentarne skupštine BiH na sjednicama vrše izbor da bi se popunilo upražnjeno mjesto člana Predsjedništva.

- Na izborima koji se održavaju u skladu s ovim zakonom, na upražnjeno mjesto člana Predsjedništva, može biti izabran samo član Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji je iz reda istoga konstitutivnog naroda i koji je izabran s teritorije istoga entiteta kao i član Predsjedništva čije je mjesto upražnjeno.

Svaka politička stranka zastupljena u Zastupničkom domu može predložiti jednog kandidata koji ispunjava uvjete. Član Zastupničkog doma, koji je izabran kao nezavisni kandidat i koji također ispunjava uvjete ovog zakona, može biti kandidat za upražnjeno mjesto člana Predsjedništva.

Ukoliko je upražnjeno mjesto člana Predsjedništva izabranog s teritorije Republike Srpske ili jednog člana Predsjedništva izabranog s teritorije FBiH, svaki član Zastupničkog doma, izabran iz istoga entiteta kao i član Predsjedništva čije je mjesto upražnjeno, može dati samo jedan glas. Kandidat koji dobije najveći broj glasova bit će imenovan. Ukoliko dođe do ujednačenog broja glasova, imenovani će biti određen žrijebanjem.

Nakon imenovanja u Zastupničkom domu, imenovanog potvrđuje većina delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i pripadaju istom konstitutivnom narodu kao i imenovani.

U Zastupničkom domu Parlamenta BiH 14 je zastupnika biranih sa teritorije Republike Srpske. Dodik može sam odrediti svog nasljednika ili će zastupnici od kojih je osam iz SNSD-a međusobno se dogovoriti ko će biti novi član Predsjedništva BiH.

Više...

Rezultati su nevjerovatni: Velika studija potvrdila efikasnost vakcinacije

 

Velika izraelska studija ukazala je na efikasnost vakcine Pfizer/BioNTech u sprečavanju simptomatskih zaraza koronavirusom.

Clalit, najveća izraelska služba zdravstvene zaštite, objavila je studiju koja upoređuje zaraze među 600.000 Izraelaca koji su primili vakcinu i 600.000 koji nisu cijepljeni.

Studija je ustanovila pad od 94 posto u simptomatskim zarazama i 92 posto težih slučajeva bolesti među onima koji su vakcinisani. U studiji se također navodi da je „efikasnost vakcine očuvana u svakoj dobnoj grupi“, posebno u sedmici nakon primanja druge doze vakcine.

Istražitelji su saopćili da preliminarni nalazi trenutnih istraživanja „imaju za cilj istaknuti stanovništvu da se još mora vakcinisati i da je vakcina krajnje efikasna i sprečava teže obolijevanje“.

 Izrael je pokrenuo kampanju vakcinacije protiv COVID-19 u decembru. Od tada je četvrtina stanovništva – više od 2,5 miliona ljudi – primila dvije doze vakcine Pfizer/BioNTech, i više od 42 posto je primilo prvu dozu, sudeći po podacima ministarstva zdravstva, prenosi AP.

Više...

Danas se obilježava Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

  • Objavljeno u Brcko

 

Danas je Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti koji se obilježava svake godine 15. februara, s namjerom podizanja svijesti javnosti i boljeg razumijevanja poteškoća s kojima se susreću djeca oboljela od raka i njihove porodice.

„Svake godine u Bosni i Hercegovini oko devedesetoro djece oboli od neke vrste maligniteta. Procenat izlečenja je oko 80 odsto koliki je standard i u razvijenim zemljama, dok je u nerazvijenim zemljama taj procenat oko 30 odsto“, kaže Fikret Kubat, direktor Udruženja „Srce za djecu“ iz Sarajeva. Za liječenje djece oboljele od malignih bolesti u BiH trenutno postoje centri u Sarajevu, Banja Luci i Tuzli.

„Kroz razne projekte trudimo se pružiti podršku na svim poljima na kojima se ukaže potreba i problem. Upravo stoga smo pokrenuli i kampanju sa maskama, koje su prije bile obilježje djece oboljele od raka, a sada nam svima služe za zaštitu od zajedničkog neprijatelja, korona virusa. Udruženje Srce za djecu za vas je pripremilo maske Budi Zlatan za koje možete dati svoj doprinos i na taj način podržati djecu oboljelu od raka i njihove porodice. Donacijom za maske vraćate osmijeh na njihova lica, vjeru u bolje sutra, uljepšavate njihove dane koje provode vezani za bolnički krevet, u izolaciji daleko od svojih vršnjaka i topline doma“, naglasio je Kubat.

Predsjednica Udruženja „Brčansko srce“ Ramiza Musić kaže da su vrata Udruženje otvorena za sve oboljele od malignih bolesti, ali da oni nemaju podatke o tome koliko na području distrikta ima djece oboljele od malignih bolesti. U ovom udruženju, kaže ona, trenutno nije registrovano ni jedno dijete oboljelo od karcinoma, iako i na području distrikta ima djece koja boluju od ove opake bolesti.

Prema zvaničnim podacima svaka tri minuta negdje u svijetu jedno dijete izgubi borbu sa rakom. Podaci pokazuju da se svake godine, kod više od 300.000 djece, starosti do 19. godina dijagnostikuje neka vrsta maligne bolesti. Od tog broja, približno 8 do 10 djece živi u nisko razvijenim i srednje razvijenim zemljama sa stopom preživljavanja od oko 20%. Ovaj podatak je u kontrastu u odnosu na visoko razvijene zemlje, gdje stopa izllječenja od mnogih uobičajenih malignih bolesti kod djece prelazi 80%.

Međunarodnim danom djece oboljele od malignih bolesti se želi iskazati potreba za ulaganjem zajedničkih napora društva, kako bi obolijevanje od raka u djetinjstvu postao nacionalni i globalni zdravstveni prioritet, a posebno u programima očuvanja i unaprijeđenja zdravlja djece. Pored toga, datum skreće pažnju na potrebe podrške porodicama koje imaju djecu oboljelu od malignih bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija je definisala osnovni cilj do 2030. godine, koji se odnosi na uklanjanje boli i patnje kod djece i njihovih porodica, kao i dostizanje stope preživljavanja sve djece oboljele od malignih oboljenja, širom svijeta od bar 60%. Ovo predstavlja udvostručenje trenutne stope preživljavanja, što će spasiti približno oko jedan milion dječjih života u narednoj dekadi, prenosi Radio Brčko.

 

 

 

Više...

Sladić: Od sutra postepeno popuštanje hladnoće

 

Od sutra slijedi postepeno popuštanje hladnoće, a hladni val završava jer dolazi do promjene visinskog strujanja sa sjevernog i sjeveroistočnog na zapadna i jugozapadna, najavio je meteorolog Nedim Sladić.

Od 17. februara ponovo period natprosječne toplote. Malo kiše može pasti u srijedu krajem dana. Generalno, trenutni izračuni ne podržavaju veće padavine pa je pred nama većinom suh period.

Toplije vrijeme od višegodišnjeg prosjeka 1981-2010 po ensemble/skupovnoj prognozi modela GFS trenutno je vidljivo do početka marta.

U utorak u Bosni i Hercegovini će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -5°C, na krajnjem jugu zemlje do 1°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 0 i 5°C, na jugu zemlje do 8°C.

U srijedu se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno. U drugoj polovini dana se prognozira slaba kiša u nizinama, a u višim područjima slab snijeg. Padavine su većinom u Bosni. U Hercegovini u poslijepodnevnim i večernjim satima lokalno slabije padavine. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i -1°C, na jugu zemlje do 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 4 i 9°C.

U četvrtak će u većem dijelu zemlje preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama u Bosni je izgledna magla ili niska naoblaka. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 0°C, na jugu zemlje do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 6 i 11°C.

Više...

Plan prioritetne vakcinacije u Brčkom mora biti veoma precizan

  • Objavljeno u Brcko

 

Brčanski Krizni štab za zdravstvo će na današnjoj sjednici razmotriti korekciju Plana prioritetnih grupa za primanje vakcine. Još jednom će biti konstatovano da je već sad, gotovo sve spremno za ovaj proces.

„Korekcije plana prioriteta, u kojem su već medicinski radnici i osobe starije od 65 godina, najvjerovatnije uključiće i neke institucije koje su podnijele zahtjev, primjerice pripadnike Crvenog križa ili medijske radnike u Distriktu“, istakao je predsjednik štaba, šef Odjeljenja za zdravstvo brčanske Vlade, Sead Šadić.

Plan vakcinacije sadržavaće, ne samo prioritetne grupe, već i precizan broj lica, unutar prioriteta, koji želi da se vakcinišu.

„Ovo je neophodno da bismo izbjegli eventualnu mogućnost da neko primi duplu dozu vakcine, odnosno da dva puta bude prijavljen za vakcinaciju“, naglasio je Šadić.
Govoreći o tome da su neki medicinski radnici iz Distrikta imali mogućnost da se, posredstvom entitetske Vlade Republike Srpske, vakcinišu u Beogradu, Šadić ističe da zvanično o tome nema informacija.

„U ovom kontekstu zatražili smo detaljne informacije od menadžmenta JZU “Zdravstveni centar” Brčko. Generalno je dobro kad se želi pomoći da se što veći broj medicinara u BiH vakciniše, no pitanje koje se nameće jeste, u slučaju kontraindikacije, gdje će se javiti lica koja su vakcinu primila van Distrikta“, precizirao je Šadić.

Inače, očekuje se da prvi kontigent, od 250.000 vakcina u BiH, stigne do kraja mjeseca, a Brčkom bi moglo biti proslijeđeno između 500 i 1.000 doza vakcina protiv koronavirusa koje će odmah potom, rečeno je, biti distristribuirane odnosno građani vakcinisani.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

“Radio Brčko” danas slavi 61. rođendan

  • Objavljeno u Brcko

 

“Radio Brčko” distrikta BiH danas proslavlja 61. rođendan i važi za jedan od najstarijih radija u Bosni i Hercegovini.

Program “Radija Brčko distrikta BiH” emitira se na tri frekvencije: 92.80, 94.80 i 105.00 MHz.

Područje pokrivanja signalom obuhvata: Distrikt Brčko, Posavinu (Orašje, Šamac, Mdriča, Odžak, Bosanski Brod), Semberiju i Majevicu (Bijeljina, Ugljevik, Lopare, Zvornik), Tuzlanski kanton (Tuzla, Srebrenik, Gradačac, Gračanica, Čelić), dio Republike Hrvatske (Osijek, Đakovo, Vinkovci, Vukovar, Beli Manastir, Slavonski Brod, Županja, Ilok) i dio Republike Srbije (Loznica, Šid, Sremska Mitrovica, Bačka Palanka, Šabac).

Program se emitira 24 sata dnenvo, a sastavljen je od različitih tema, od informativno-političkih, preko edukativnih do sadržaja iz kulture. Program radi u digitalnom obliku, a možete nas pratiti i na portalu, koji je nadmašio naša očekivanja kada je u pitanju čitanost.

S obzirom da smo lokalna zajednica, izrazita nam je čast što nas je Google prepoznao i rangirao na šesto mjesto najboljih radijskih portala u našoj zemlji. Dnevna čitanost na portalu premašuje cifru od 25.000.

Iza 61 godine rada, stoje mnoga priznanja, pohvale i nagrade za kvalitetu programa i unaprijeđenje standarda u novinarstvu, navodi se u saopćenju kolektiva Radija.

Više...

Traže li državljani Hrvatske medicinske usluge u Brčkom?

  • Objavljeno u Brcko

bolnicaPrije nešto više od četiri godine, na jednom od najčitanijih portala u Hrvatskoj osvanula je vijest kako se pacijenti iz mjesta smještenih blizu granice sa BiH nerijetko odlučuju tražiti medicinske usluge u Brčkom.

Članak prenosimo u nastavku.

 Vikendom imaju ambulantu

Upravo stoga mještani Gunje i Cvelferije odlučuju se radije ići u Brčko po pomoć nego u 60 kilometara udaljene Vinkovce.
- Ako nam je hitno, onda je Brčko puno bliže rješenje. Do Vinkovaca i nazad treba nam 150 kuna goriva, još tamo izgubiš cijeli dan na čekanje, a u Brčkom to sve obavimo za sat vremena i platimo nekih 20, 30 konvertibilnih maraka, što je 80 ili 120 kuna. Osim toga, kod njih se ne čeka, dobiješ odmah sve što ti treba i doktori su jako dobri i ljubazni. Nekoliko puta sam tamo završio na Hitnoj, oni su me i vozili.

 Pregledao me hirurg, dao mi terapiju i sve to sam platio 80 kuna - kaže Mirsad Pezerović iz Gunje koji za liječnike u BiH ima samo riječi hvale. Slična iskustva imaju i trudnice koje u BiH idu na 4D ultrazvuk koji tamo košta 120 kuna, a u Zagrebu, primjerice, 1200.

 - U Brčko idem kada je neka hitna situacija, ili vikendom, kada ne radi naša ambulanta. Obično je to kada djeca dobiju visoku temperaturu ili slično. Tamo ih odmah pregledaju, daju terapiju i gotovo. Naprosto nam se ne isplati ići za Vinkovce kada su u BiH cijene više nego prihvatljive, a njega puno efikasnija” kaže Ibrahim Nukić iz Gunje.

I apoteke rade duže

Slično je i sa onima kojima treba hitna intervencija zbog zubobolje, ali je tamo jeftiniji i sam popravak zubi ili ugradnja implatanata ili zubnih proteza. I odlazak oftalmologu je prihvatljiviji. Za samo 100 kuna tamo će vam liječnik odrediti dioptriju i preporučiti naočale koje također manje koštaju. Odlazak u Brčko više se isplati i onima koji redovno koriste lijekove koji se u Hrvatskoj moraju platiti jer su i oni u Bosni daleko jeftiniji, a i u Brčkom rade dvije apoteke, 24 sata dnevno.

kompletnu vijest pogledajte na ovom linku https://www.24sata.hr/news/izvozimo-i-pacijente-lijece-se-u-brckom-jer-je-jeftinije-i-brze-469054?fbclid=IwAR2YSCndi_v6JviKCExdoNItG4gGDLSxn1P5fDqCAD_52TwKyxB_Ll3n-EY

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com