Menu

Princ iz Eleja 550x50

Petak, 16 Decembar 2022

Usvojena Odluka o visini novčane pomoći zaposlenicima usljed rasta potrošačkih cijena

 

Na nastavku 84. redovne sjednice, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojila je prijedlog Direkcije za finansije koji se odnosi na Odluku o visini novčane pomoći zaposlenicima usljed rasta potrošačkih cijena u Brčko distriktu BiH za 2022. godinu.

 

Janja Geljić, v. d. direktora Direkcije, kazala je u svom obraćanju medijima da se radi o novčanoj pomoći koja ne podliježe oporezivanju i ne smatra se dohotkom od nesamostalne djelatnosti.

„Visina novčane pomoći utvrđena ovom odlukom iznosi do 1.400,00 KM na račun zaposlenika, a novčanu pomoć poslodavac može isplatiti isključivo do 31. 12. 2022. godine. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja“, izjavila je direktorica Geljić.

 

Ona je pojasnila da su poslodavci, u slučaju isplate novčane pomoći, dužni da Poreznoj upravi dostave obavještenje o visini isplaćene novčane pomoći do 10. januara 2023. godine u skladu s Pravilnikom o primjeni Zakona poreza na dohodak koje treba da sadrži: naziv i JIB poslodavca, iznos isplaćene novčane pomoći zaposleniku, ukupan broj zaposlenika kojima je isplaćena novčana pomoć te ukupan iznos isplaćene pomoći.

 

Također, na današnjoj sjednici usvojen je Program utroška sredstava donacija gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine za 2022. godinu namijenjenih fizičkim licima koji se nalaze u teškom materijalnom stanju.

 

Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje Vlada usvojila je Proširenu rang-listu studenata Brčko distrikta Bosne i Hercegovine koji su ostvarili pravo na stipendiju za period od 1. 1. 2022. do 31. 7. 2022. godine kojom će još 32 studenta ostvariti pravo na dodjelu stipendije.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com