Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Petak, 26 Februar 2021

Chomsky: Deset strategija manipulacije ljudima

noam chomskyNa osnovu rada jednog od najutjecajnijih svjetskih intelektualaca, američkog lingviste Noama Chomskog, donosimo vam popis od deset strategija manipulacije putem medija. Iako je Chomsky ove strategije objavio prije nekoliko godina one su i dalje i te kako aktualne...

 

 

Više...

Zuko Džumhur – učenjak, boem, najveća skitnica Jugoslavije

  • Objavljeno u BiH

46640 zulfikar zuko dzumhurU gustu i čekinjastu bradu zaraslog lica, grubog, pomalo muklog glasa, mršav do granice izgladnjelosti, Zuko Džumhur čak je i pojavom ispunjavao očekivanja onih koji su ga sretali, a koji su se prije susreta s tim osebujnim čovjekom upoznali s legendom koja ga je slijedila na svim njegovim putovanjima. Kamo god bi došao, privlačio bi pažnju prvo svojom neobičnom pojavom i dok bi se opušteniji i neukiji svijet smijao njegovom obješenjaštvu, oni koji su, osim s legendom, bili upoznati sa Zukinim pisanijama smijuljili bi se vodeći računa da ne uvrijede svog gosta. Jer, ono što običan svijet nije znao i nije želio saznati, zadovoljavajući se uživanjem u Zukinim praktičnim šalama i bogatom narodnom govoru, bilo je ono najvažnije u njegovom javnom djelovanju. Bio je to čovjek s nevjerovatnom lucidnošću i nevjerovatnim darom za živo pripovijedanje i to su bili osnovni razlozi zašto je prijateljevao s najumnijim ljudima svog vremena.

 

 

Više...

Bollywood kada je prestigao Ameriku i Hollywood

boli“Zlatno doba, akcije i romanse Bollywood“ naziv je indijske filmske industrije iz Mumbaija u Indiji i često se pogrešno koristi u kontekstu cjelokupne indijske kinematografije. Iako je samo dio ogromne indijske filmske industrije, Bollywood je bez sumnje jedan od najvećih centara filmske produkcije u svijetu. Ime Bollywood izvedeno je iz dviju riječi: Bombay (ime za Mumbai koje se više ne koristi) i Hollywood (centar američke filmske industrije). Nastanak imena Bollywood veže se za ime Tollywood, ime zapadnobengalskog kina i prvi se put takvo ime, inspirirano američkim, pojavljuje 1932. godine. Međutim, ime Tollywood koristilo se sve više kao nadimak, dok se termin Bollywood uveo 1970. godine, označavajući vodeću svjetsku filmsku produkciju, te iste godine kada je Indija prestigla Ameriku, do tada najvećeg svjetskog proizvođača filmova. Ne zna se tačno ko je zaslužan za davanje imena poznatog čitavom svijetu, jer su zaslugu za njegovo uobličenje i nastanak svojatali mnogi od književnika, preko pjesnika, režisera i učenjaka.

 

 

 

Više...

Kina dramatično pojačala progon muslimana

ki8Kina je dramatično povećala progon muslimanskih manjina u Xinjiangu osuđujući pripadnike tih zajednica na zatvorske kazne po dvojbenim optužnicama kao što su međusobne čarke ili darivanje rođaka izvan Kine, objavila je organizacija za ljudska prava Human Rights Watch.

Više...

Kolegij Vlade osudio pokušaj krađe oluka na katoličkoj crkvi u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

katolicka crkva 780x470Vlada Brčko distrikta BiH je na današnjoj sjednici Kolegija nakon usmene rasprave o informaciji Policije Brčko distrikta BiH donijela zaključak u kojem Vlada osuđuje kazneno djelo Krađa u pokušaju izvršeno 24. 2. 2021. godine od strane N.N. osobe prilikom kojeg su skinuti oluci s katoličke crkve kod gradskog parka u Brčkom.

Više...

U Brčkom se i ove godine obilježava 1. mart, Dan nezavisnosti

  • Objavljeno u Brcko

260221 press 1 mart 700x470Putem konferencije za medije danas su se povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovina, javnosti obratili organizatori, UG “Stećak”, BZK “Preporod“, Udruženje demobilisanih boraca, Udruženje „Zlatni Ljiljan“ i Šahovski klub „Magnus“ iz Brčkog.

Više...

Na narednom sastanku dogovor oko dijela autoceste kroz Brčko

  • Objavljeno u Brcko

autoput 780x470Na sastanku s predstavnicima entiteta o izgradnji autoceste predstavljene su dosadašnje faze koje su urađene u entitetima kada je riječ o izgradnji autoceste Vukosavlje-Rača s jedne i Orašje-Tuzla s druge strane, a koji će biti dio međunarodnog koridora Beograd-Sarajevo, s petljom u Brčko distriktu, koja će Distrikt učiniti budućim prometnim čvorištem.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com