Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Nedjelja, 01 Maj 2022

Obilježen „Dan otpora“ u naselju 4. Juli

  • Objavljeno u Brcko

 

Na spomen obilježju Šehidima i poginulim borcima u Mjesnoj zajednici 4. Juli, obilježen je „Dan otpora i početak agresije na grad Brčko“. Predsjednik jedinstvene organizacije boraca- Unija veterana Nedžad Kladnjaković, ovom prilikom je istakao da je ovaj dan u okviru Koordinacije boračkih udruženja utemeljen kao značajan datum jer je upravo ovog dana započeo rat na prostoru Mjesne zajednice 4. Juli.

 

„Taj dan će ostati upamćen u našoj bližoj istoriji kao dan kada kada su bosanske patriote i pripadnici Teritorijalne odbrane na ovom prostoru pružili veličanstven otpor agresoru koji je krenuo sa napadom sa prostora Mjesne zajednice Grčica“, dodao je Kladnjaković.

 

Komadant čete Ramiz Djedović, ovom prilikom u svom obraćanju evocirao je uspomene i prisjetio je sve prisutne na taj dan.

 

„U četiri sata otprilike javili su nam da je oko 400 četnika krenulo na nas praćeni pragom a mi smo tada imali samo jedan mitraljez, tri automatske i deset lovačkih pušaka. Nisu to bili ljudi već djeca od 18 i 19 godina, ja sam sa 30 godina bio među najstarijima. Rasporedili smo se i posmatrali, izdržali smo taj dan 1. maj, krv nam se ledila u venama, ali smo gledali da pružimo otpor dok se svi iznemogli, stari, žene i djeca isele prema Rahiću i Maoči. Već drugog maja došla je veća sila i otjerali su nas do Begovače, pa smo ih vraćali na početne položaje i teko par dana dok nismo dobili naoružanje. Prva žrtva je bio Sakib Adžajlić Šef, a prvi ranjeni je Damir Brodlić. Ukupno je živote izgubilo 30 pripadnika Armije BiH na ovom prostoru“, kazao je Djedović.

 

Damir Brodlić, ovom prilikom je kazao da mu je vrlo teško da se prisjeće tih dana i svojih saboraca, pogotovo na ovome mjestu, te je mlađim generacijama uputio poruku sa ovog mjesta, rekavši da uvijek treba da se sve iscrpi i samo da rata ne bude.

 

Cvijeće su na spomen obilježje položili članovi porodica poginulih, predstavnici boračkih udruženja, mjesne zajednice, te političkih partija iz reda bošnjačkog naroda.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Izložba “Bolni krik Brčkog”, još jedan dokaz stradanja nesrpskih civila u gradu

  • Objavljeno u Brcko

 

U sklopu manifestacije ‘Obilježavanje 30 godina od počinjenih ratnih zločina nad civilima nesrpske nacionalnosti u Brčkom’, u organizaciji brčanskih udruženja nestalih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata u koordinaciji s udruženjem “Suza” i Udrugom zatočenih – Udruženjem logoraša, sinoć je u Domu Islahijeta, otvorena izložba dokumentarnih fotografija pod nazivom „Bolni krik Brčkog“.

 

„Kroz 162 dokumentarne fotografije obuhvaćen je period od želje da „Brčko bude oaza mira“- odnosno protesta protiv sukoba i rata, pa do povratka protjeranih u svoje domove u Brčkom“, rekao je u ime organizatora Udruženja porpodica poginulin nasilno odvedenih i ubijenih civila Brčko predsjednik Ramiz Ahmetović.

 

O autoru izložbe, Atahu Mahiću, te značaju onoga što je na fotografijama zabilježeno govorili su magistar Muhamed Mujkić i profesor dr Asim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina Sarajevo.

 

„Ovo što vidimo na fotografijama bukvalno govori više od 1.000 riječi i zbog toga mislim da na ovakav način najdublje i najpraktičnije čuvamo i održavamo kulturu sjećanja koja nam je nepohoda, kako se nikad više ne bi ponovila stradanja kroz koja smo prošli ne samo u posljednjem ratu“, rekao je profesor Muratović.

 

Nezavisni zastupnik u brčanskoj skupštini i Zlatni ljiljan Armije RBIH Alija Denjagić je izložbu ocjenio veoma važnom jer na krajnje argumentoovan način govori o svemu što nam se dešavalo, a posebno o stradanjima nesrpskih civila u Brčkom.

“Ova izložba svijedoči o nečemu što se desilo, a ne o nečemu što je -možda bilo. Ovo su činjenice zabilježene na fotografijama-a činjenice govore sve”naglasio je Denjagić.

 

Izložba u zgradi Islahijeta ostaje otvorena narednih pentaest dana.

 

 

Inače, obilježavanje stradanja nesrpskih civila u Brčkom će biti nastavljeno u srijedu 4. maja, polaganjem cvijeća i obraćanjem predstavnika udruženja ispred hotela Grand Posavina, zatim Sale DTV Partizan, te hangara „Logora Luka“.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Aukcija slika za Milicu Ilić

  • Objavljeno u Brcko

 

Umjetnički „Atelje 6“ i Art Caffe Jazzwa organizuju aukciju slika a sav prikupljeni novac od prodaje biće uplaćen na žiro-račun namijenjen liječenju naše trogodišnje sugrađanke Milice Ilić koja boljuje od leukemije.

 

Svi zainteresovani za kupovinu slika iste mogu pogledati i licitirati na facebook stranici Art Caffe Jazzwa (https://www.facebook.com/458433664214325/posts/5178876382170006/?d=n ) ili doći lično do istoimenog lokala u Zanatskom centru gdje će se u ponedjeljak 02. maja u 21.00 čas održati aukcija.

Pored amaterskih radova polaznika Ateljea 6 na aukciji će se naći i umjetnička djela diplomiranih slikarki Almedine Cifrić i Sonje Đurović.

Još jednom pozivamo sve zainteresovane da se na bilo koji način odazovu pomenutoj akciji ili da jednostavno uplate svoje donacije na ime Snježana Ilić broj računa 1011216072609075 Privredna banka Sarajevo.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com