Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Četvrtak, 12 Maj 2022

U Brčkom svečano obilježen Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara

  • Objavljeno u Brcko

 

Svečanom akademijom u Domu kulture u Brčkom danas je obilježen Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara uz organizaciju niza događaja koji su dali na značaju i važnosti ovog dana.

 

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Sead Šadić kazao je da je danas Distrikt centar BiH.

„Pored Distrikta uključena su i oba entiteta u BiH i zajedno obilježavamo ovaj značajan datum. Mi kao lokalna zajednica nastojimo da status medicinskih sestara i tehničara poboljšamo i ukažemo na značaju i vjerujem da ćemo u budućnosti ovakve i slične aktivnosti nastaviti da obilježavamo zajedno s resornim ministarstvima oba bh. entiteta“, kazao je Šadić.

Pomoćnik federalnog ministra za zdravstvo Goran Čerkez kazao je da jedan od glavnih stubova zdravstvene zaštite čine sestre.

„Najbolje su dokazali svoju požrtvovanost, humanost profesionalnost tokom pandemije COVID-19.U budućnosti očekujemo još bolju saradnju i očekujemo da će se ojačati i razna sestrinska udruženja“, kazao je Čerkez.

 

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite u vladi Republike Srpske Milan Latinović kazao je da su medicinski tehničari i sestre u vrijeme pandemije pokazali veliku odgovornost i požrtvovanost u pružanju zdravstvenih usluga.

 

„U narednim aktivnostima potrebno je napraviti važan korak ka izradi standardnih operativnih procedura koje će olakšati medicinskim sestrama i njihov svakodnevni rad kako bi se ujedno podigao i standard usluga koje pružaju u svojim zdravstvenim ustanovama“, istakao je Latinović.

 

Šef zdravstvenog sektora Ambasade Švicarske u BiH Laurent Ruedin kazao je da je od 2012. godine Vlada Švicarske osigurala značajna sredstva za razvoj sestrinstva u BiH.

 

 

„To smo uradili zato što smo uvjereni da je ulaganje u sestrinsku profesiju ulaganje u razvoj ove zemlje. Preostaje još dosta toga da se uradi kako bi se unaprijedio kvalitet zdravstvenih usluga i kako bi se pomoglo medicinskim sestrama i tehničarima“, kazao je Ruedin.

 

 

Menadžer Projekta jačanja sestrinstva u BiH Eldin Fišeković kazao je da je ovogodišnja proslavu usmjerena ka promociji dosad urađenih aktivnosti u pandemijsko vrijeme kao i priručnicima sa standardnim operativnim procedurama za primarni nivo zdravstvene zaštite u RS-u i sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite u Federaciji BiH koji su urađeni u okviru ProSes projekta.

 

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana medicinskih sestara-tehničara organizovana je i pokazna vježba ispred platoa Doma kulture u organizaciji Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH, Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt BiH, Crvenog krsta/križa Brčko i Udruženja zdravstvenih tehničara „Medicinar“ Brčko, a nakon toga upriličena je i šetnja podrške medicinskim sestrama i tehničarima kao i aktivnosti mjerenja šećera u krvi, pritiska i savjetovanja građana na Trgu mladih.

 

Projekat „Jačanje sestrinstva u BiH“ finansira Vlada Švicarske, a provode ga Fondacija fami u BiH i Ženevske univerzitetske bolnice u saradnji s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS-a i Federalnim ministarstvom zdravstva i zdravstvenim institucijama, uključujući i obrazovne institucije širom BiH. 

 

Više...

Policija BD održala radni sastanak s predstavnicima JP “Komunalno”, JP “Putevi”, Inspektorata Vlade BD BiH i Direkcije za finansije

  • Objavljeno u Brcko

 

Danas je u prostorijama Policije Brčko distrikta BiH održan radni sastanak s predstavnicima Javnog preduzeća “Komunalno”, Javnog preduzeća “Putevi”, Inspektorata Vlade Brčko distrikta BiH i Direkcije za finansije na kojem je razmatrana problematika krađe poklopaca sa šahtova i slivnika, te oštećenja infrastrukture putnih komunikacija, kao i problematike napada pasa lutalica na građane.

 

Tokom sastanka je dogovoreno da će se u narednom periodu preduzeti zajedničke planske aktivnosti, kojom prilikom će svaka institucija iz svoje nadležnosti preduzeti neophodne mjere kako bi se navedeni problemi sveli na najmanju moguću mjeru, a sve u cilju sigurnosti građana Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Izložba "Agonija": Prva samostalna izložba Radane Enee Simikić

 

Dana 12.maja od 20 časova u Art kafeu Jazzwa održava se izložba slikarke Radane Enee Simikić.
Nakon nekoliko kolektivnih izložbi slika i fotografija, kako u gradu, tako i u regiji, po prvi put samostalno predstavlja javnosti sebe i svoj opus.

 

Pored brojnih grupnih izložbi učestovala je u nekoliko projekata EU, među kojima je i fotografsko
takmičenje "Moje kulturno blago" na kojem je osvojila drugo mjesto.

 

Ovaj put izlaže niz slika/crteža u kombinovanoj tehnici i cijeli ciklus prikaz je procesa usavršavanja kao slikara, ali i sopstvenog pronalaženja stila.

 

Prisutan je emotivni spektar kroz koji je autorka prošla tokom kontinuiranog rada u periodu od dvije godine, pa je samim tim svaki rad prožet drugačijom simbolikom.
Izložba će posjetiocima biti na dostupna narednih 20 dana

Više...

Finska prelomila, ulazi u NATO

  • Objavljeno u Brcko

 

"Finska mora bez odgađanja da preda zahtjev za pridruživanje NATO-u", navodi se u zajedničkom saopštenju finskog predsjednika Saulija Ninista i premijera Sane Marin.

U zajedničkoj izjavi stoji: "Nadamo se da će koraci koji još moraju biti preduzeti kako bi se donijela ova odluka biti hitro riješeni u narednih par dana."

 

Rojters navodi da je do velike promjene u politici Finske došlo usljed ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, koju ta britanska agencija naziva "invazijom".

 

Finska, koja dijeli 1.300 kilometara granice i "tešku prošlost" sa Rusijom, nije ranije pristupila Alijansi kako bi održala prijateljske odnose sa Moskvom.

 

Otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine, Finska je pojačala saradnju s NATO-om. Ali dosad nije zatražila primanje u članstvo.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Danas dženaza u Bratuncu: Prije 30 godina Suvadina je posljednji put vidjela roditelje, bratiće i druge članove porodice

  • Objavljeno u BiH

 

Prošlo je trideset godina otkako je Suvadina Mujić posljednji put vidjela svoje bratiće Salmira i Elvisa, roditelje, ali i druge članove porodice u bratunačkom selu Suha.

 

Mujić je u proljeće 1992. godine za Bajram došla posjetiti roditelje, kao i snahu Sabru, te Salmira i Elvisa. U sjećanju joj je ostala slika Salmira i Elvisa kako se igraju sa njenom djecom.

 

- Djeca kao djeca, nisu znala šta je rat - kaže ona za Birn. Kada je krenula kući, kako govori, uz Salmira i Elvisa, ispratila je i njena majka Zineta. Mujić je, prisjeća se, rekla Salmiru i Elvisu da će se vratiti dok donese nešto garderobe djeci.

 

- Moja mati meni govori: "Vrati se, nemoj biti dugo, makar za dva-tri dana dođi." Nikad ja više nisam otišla, niti ih vidjela. (…) Nisam vidjela više ni roditelje, ni njih. Nikog više nisam vidjela - govori tiho Mujić u svojoj kući u Tuzli.

 

Salmir je identifikovan ove godine kao najmlađi od četiri osobe koje će danas biti ukopane na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu. Prema Mujić, pronađen je mali broj kostiju, bez lobanje, a oštećenja od vatre otežavaju identifikaciju posmrtnih ostataka. Njegova majka je ukopana 2012., a ove godine će on biti ukopan kraj nje.

Mujić kaže da su početkom rata njeni roditelji, snaha, Salmir, Elvis i drugi članovi porodice živjeli u porodičnoj kući njenog oca Osmana koji je bio nepokretan. Njena majka nije htjela ostaviti oca, a snaha je također odlučila da ostane sa Salmirom i Elvisom.

 

Početkom maja, prema informacijama koje ima Mujić, porodična kuća je zapaljena, a do sada su iz te kuće identifikovani posmrtni ostaci tri osobe među kojima su njena majka Zineta i snaha Sabra.

 

- Mi smo čuli da je bila naredba u Bratuncu, kad su nekakve Raše u Glogovoj poginule, da i oni redom krenu da ubijaju sve, gdje god koga nađu. (…) Neće niko da kaže istinu ko ih je ubio, ko je taj zločin počinio. Nikad niko nije odgovarao do sada, ni osuđen. Ništa ne znamo - govori Mujić.

 

 

Njen brat, Salmirov i Elvisov otac koji je poginuo padom Srebrenice, pričao joj je tokom rata da je vidio kako je šporet u kući bio izrešetan mecima te su se tješili da su članovi njihove porodice prvo ubijeni, pa tek onda zapaljeni.

 

Dok pokazuje njihove slike, Mujić kaže kako su Salmir i Elvis bili dobra i živahna djeca, da su donijeli radost kad su se rodili. Nakon 30 godina od četveročlane porodice koja je nastradala u ratu, čeka se identifikacija Elvisovih posmrtnih ostataka.

 

Mujić ne gubi nadu da će ti, kao i posmrtni ostaci njenog oca biti uskoro identifikovani, kako bi ih možda već naredne godine ukopala.

 

- Tuga jeste, ali koliko je tuga, toliko mi je srce puno da ima njegov nišan, da su ta djeca postojala, da imaju rodne listove. S jedne sam strane tužna, a s jedne strane sam sretna što će se to dijete ukopati tu pored moje i njegove majke - kaže Salmirova tetka.

 

U šehidskom mezarju Veljaci ove godine Bekir Mehić će ukopati svog oca Saliha, koji je nestao u junu 1993. godine na području mjesta Lolići.

 

- Prošle godine, nekad u septembru, nazvao me amidža i obavijestio me da su pronašli moga babu. Nekih 29 godina nisam znao ništa o njemu - govori Mehić kroz suze.

 

Njegov otac je imao 28 godina kada je nestao, a on i nema sjećanja na njega s obzirom da je tada imao svega dvije i po godine.

 

 

- Bio sam mali, ja nemam nekakva sjećanja da bih ga mogao opisati kakav je bio, ali, prema pričama ljudi koji su ga poznavali, kažu da je bio izuzetno dobar čovjek koji je volio djecu. Bio je dobar za sve, ali nije bio dobar za sebe - kaže Mehić.

 

On pojašnjava kako početkom rata njegov otac, koji je obavljao građevinske radove u Švicarskoj, nije htio ostati u toj zemlji nego se vratio u BiH.

 

Tada se Mehić sa majkom, djedom, nanom i drugim članovima porodice nalazio u mjestu Hrnčići, a o povratku oca je slušao od drugih ljudi.

 

- Bili smo tu u selu i ne sjećam se apsolutno njegovog dolaska, ali znam po pričama ljudi tu u selu kada je babo došao. Opisivali su ga kao viteza na bijelom konju koji se pomolio tamo odnekle i zaista je došao na konju - kaže on.

 

Dok priča o svome ocu, Bekir ispred sebe drži uspomene koje ima na njega, među kojima su slike, ali i dnevnik koji je njegov otac pisao. Pokazuje kako često dijelovi koje je pisao završavaju sa molbom Bogu za spas ljudi, te pojašnjava kako je otac bio veliki vjernik.

 

Ove uspomene smatra blagom i priča da ih ima zahvaljujući jednom rođaku kojeg je njegov djed zadužio da ih prenese 1995. godine do Tuzle. Tada šesnaestogodišnji rođak je, prema Mehiću, zaboravio ranac sa tim stvarima tokom puta te se vratio po njih.

 

Bekir kaže kako su tokom godina gubili nadu da će saznati išta o ocu. Ipak, pronađen je u mezaru kod džamije u Voljavici, a identifikovan prošle godine.

 

 

- Često sam molio Boga da makar pronađem njegove kosti, da mu mogu otići na mezar i proučiti Fatihu, da znam gdje je, i hvala Allahu koji mi je uslišio tu molbu jer veliki broj ljudi i dan-danas vrši tu potragu za svojim i pitanje je da li će ih ikad pronaći - govori Bekir.

 

Predsjednica Udruženja "Žena Podrinja" Bratunac, Šuhra Sinanović, kaže kako se stradanje Bošnjaka iz Bratunca kroz različite aktivnosti obilježava tokom čitavog maja. Među aktivnostima su posjete grobnicama Borkovac, Glogova, Suha, a 10. maja je u Suhoj postavljena spomen-ploča.

 

Do sada je u šehidskom mezarju Veljaci, kako kaže, ukopano 306 osoba. Također pojašnjava da su neke porodice ukopale svoje najmilije na privatna mezarja, zbog čega izražava žaljenje.

- Iako će oni biti na spomen-zidu, imena svih nestalih i poginulih, bit će mi žao onih koji su otišli privatno, a nisu tu gdje je planirano da se ukopaju u mjestu Veljaci - govori ona.

Za zločine počinjene na području Bratunca pred Haškim tribunalom i Sudom BiH osuđeni su Radovan Karadžć, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Miroslav Deronjić, Najdan Mlađenović, Mirko Todorović, Miloš Radić, dok je u toku predmet protiv Milana Trišića.

 

 

Izvor: Faktor

Više...

Djevojka povrijeđena u sudaru kod Bijeljine bori se za život

  • Objavljeno u BiH

 

Dvadesetogodišnja P.S, koja je juče teško povrijeđena u sudaru kod Bijeljine, životno je ugrožena i priključena je na aparate za vještačku ventilaciju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) u Banjaluci, gdje je hospitalizovana.

 

Potvrđeno je to "Nezavisnim novinama" iz ove zdravstvene ustanove, odakle su nam kazali da je ova pacijentkinja u njihov Urgentni centar dovezena sinoć u 22.35 kolima Službe hitne pomoći Opšte bolnice Bijeljina.

 

Pacijentkinja je, kako su dodali, primljena sa teškom povredom glave, inicijalno zbrinuta, dijagnostički obrađena te hospitalizovana u Kliniku za anesteziju i intenzivno liječenje UKC Republike Srpske.

 

 

"Prema riječima načelnika ove Klinike dr Dragana Rakanovića, pacijentkinja je životno ugrožena, priključena na aparate za vještačku ventilaciju i sve dalje prognoze u vezi sa njenim zdravstvenim stanjem su preuranjenje", rekli su za "Nezavisne novine" iz UKC RS.

 

Podsjetimo, ova dvadesetogodišnjakinja iz Ugljevika teško je povrijeđena u udesu koji se dogodio juče u Suvom Polju kod Bijeljine.

 

Nezgoda u kojoj su učestvovali mercedes i golf, a za čijim volanom je ona bila, dogodila se na magistralnom putu Bijeljina - Ugljevik oko 17.30 časova.

 

 

Izvor: InfoBijeljina

Više...

Brčko: Plan naplate poreza za ovu godinu od 33,5 miliona KM biće prebačen

  • Objavljeno u Brcko

 

U periodu od 01.01. do 30.04 ove godine u Brčko distriktu je od strane Poreske uprave naplaćeno 12 miliona i oko 700.000 KM, što čini 38 posto od ukupno planiranih prihoda od 33 miliona i 455.000 KM za 2022. godinu.

 

Direktorica Poreske uprave Brčko distrikta Tatjana Mihajlović za Radio Brčko je kazala da je Poreska uprava zadovoljna visinom ubiranja poreza za prvi kvartal ove godine i ukoliko se nastavi postojeća dinamika ubiranja sredstava od poreza , ovogodišnji plan mogao bi biti premašen. Ona je napomenula da je u odnosu na prvi kvartal iz prethodne godine plan ubiranja poreza premašen za oko 2,5 miliona maraka. Povećanja u ubiranju prihoda zabilježena su kod poreza na: dohodak, dobit, plate i niz drugih direktnih poreza.

 

Prihodi od poreza na nakretnine za ovu godinu planirani su u iznosu 1,9 miliona KM, dok se taj iznos u prethodnim godinama kretao na nivou od 1,6 miliona KM. „Do povećnja poreza na nekretnine u Brčko distriktu od 300.000 KM je došlo zbog utvrđivanja nove tržišne vrijednosti nekretnine, što je zakonska obaveza Direktice za finasije, odnosno Poreske uprave, da najmanje jednom u toku pet godina vrši usklađivanje cijene tržišnih nekretnina sa stanjem na tržištu, čemu je pribjegnuto prošle godine“, kazala je Mihajlović. U toku je distribucija rješenja za plaćanje poreza na nekretnine za proteklu godinu.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Okončano 24. redovno zasjedanje Skupštine Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Zastupnici brčanske Skupštine tokom podnevnog i večernjeg dijela rada okončali su jučerašnje redovno zasjedanje, pored ostalog prihvativši izmjenu Zakona o radu Distrikta i to u dijelu da uposlenik može uzeti do godinu dana neplaćenog odsustva, te da se na njegovu poziiciju, u kompletnoj dužini odsustvovanja, može zaposliti nova osoba, a ne kako je to do sada bilo u trajanju od po dva mjeseca.

 

Brčanski Parlament je nadalje svojom odlukom prenio ovlaštenja za štampanje Službenog glasnika Distrikta na Radio-novinsko izdavačku ustanovu Radio Brčko.

 

„Bez dužih i detaljnih diskusija prihvaćeni su i Izvještaji o radu brčanskog Pravobranilaštva, potom Komisije za hartije od vrijednosti, za prošlu, te izmjene i dopune Finasijskih planova nekih javnih preduzeća i ustanova za tekuću godinu“, rekao je predsjednik Skupštine Siniša Milić.

Skupština Distrikta podržala je i set odluka o javnim interesima, a kako bi se odvijali predviđeni infrastrukturni projekti.

 

„Pored svega navedenog, ipak mislim da je najznačajniji usvojeni Zaključak onaj koji se tiče prevazilaženja teškog stanja u kojem se našli brčanski sportski kolektivi zbog nedostatka finansijskih sredstava za redovan rad. U tom kontekstu izuzetno je bitno da će resorno odjeljenje brčanske Vlade, u roku od sedam dana, raspisati Javni poziv za dodjelu donacija sportskim kolektivima i udruženjima koja dijeluju u oblasti kuture, čime će biti prevaziđena vrlo teška situacija u kojoj se sportski kolektivi i udruženja sada nalaze“, istakao je Milić.

 

Inače, kako je najavljeno, nova redovna sjednica Skupštine biće održana 25. maja, a na njoj bi trebao biti analiziran i kroz drugo čitanje usvojen rebalans budžeta Distrikta za tekuću godinu, u iznosu od približno 28.000.000 maraka.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com