Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Četvrtak, 29 Juli 2021

Dodik: Spreman sam da podnesem ostavku u Predsjedništvu BiH

 

Spreman sam da kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine podnesem ostavku, ali tražim da se ne bira novi član Predsjedništva iz srpskog naroda - rekao je Milorad Dodik na današnjoj press konferenciji u Banjoj Luci.

 

Naveo je da odluka visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida nije u skladu sa Ustavom i pravom.

 

- Sada imamo hajku Bošnjaka i muslimana koji provode hajku nad Srbima što podsjeća na ružan period kada je kadija i tužio i sudio - izjavio je Dodik.

 

Rekao je da vjeruje da nijedan Srbin u Sudu i Tužilaštvu BiH neće prihvatiti da učestvuje u strašnom progonu i da će se distancirati od toga.

 

- To će pokazati svu trulež BiH nad kojom međunarodna zajednica vrši nasilje - poručio je Dodik.

 

 

Izvor: Faktor

Više...

PORAST BRUTO DOBITI BH TELECOMA ZA 12 MILIONA KM

 

Najvažniji pokazatelji poslovanja BH Telecoma u prvih šest mjeseci 2021. godine su vrlo pozitivni i pored svih izazova koje je donijela pandemija COVID-19 u prvim mjesecima ove godine.

 

Rast bruto dobiti za 12 miliona KM ili za 76,1 % i povećanje EBITDA za 9,3 miliona KM, odnosno za 13,8 % - najvažniji su pokazatelji poslovanja BH Telecoma ostvarenih u prvih šest mjeseci, prema kojima je, u
poređenju sa podacima iz prvog polugodišta prošle godine, ostvaren snažan rast u svim segmentima poslovanja kompanije.

 

Broj korisnika usluga BH Telecoma na dan 30.06.2021. godine je veći za 55 hiljada ili za 3% u odnosu na kraj juna prošle godine i prvenstveno je rezultat rasta broja korisnika u mobilnom segmentu.
Ostvarena profitna marža u periodu januar – juni 2021. godine je iznosila 12,4% i veća je za 5,2% u odnosu na isti period 2020. godine. Kao rezultat rasta prodaje i normalizacije stanja uzrokovanog pandemijom, ukupni prihodi su porasli za 4,5 miliona KM ili za 2%.

 

Pozitivan utjecaj na porast bruto dobiti, EBITDA-e i profitne marže rezultat je i optimizacije i kontrole ukupnih rashoda, koji su u posmatranom periodu smanjeni za 7,5 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine.

 

„U BH Telecomu ni u 2021. godini nismo mijenjali naš kurs. Kroz investiciona ulaganja u fiksnu i mobilnu mrežu, kao i digitalnu transformaciju, nastavili smo restrukturirati i razvijati naše poslovanje ulaskom u nove poslovne niše, kreiranjem novih digitalnih servisa i širenjem portfolija usluga, a sve s ciljem zadovoljenja potreba naših korisnika i istovremenog povećanja njihovog zadovoljstva. Ovo se pozitivno odrazilo i na ukupan poslovni rezultat za prvih pola godine.

 

U narednom periodu ćemo nastaviti sa kreiranjem novih poslovnih modela, ulaganjem značajnih finansijskih sredstava u izgradnju savremenih pristupnih mreža, baznih stanica, kao i sa unapređenjem postojećih
telekomunikacionih sistema. To će imati pozitivan utjecaj i na domaću privredu, kroz angažman domaćih kompanija na realizaciji predviđenih investicija.

 

Zahvaljujemo se na ukazanom povjerenju svim korisnicima usluga BH Telecoma, vlasniku i dioničarima, našim partnerima i dobavljačima, uz obećanje da ćemo odgovornim upravljanjem, stavljanjem korisnika na prvo mjesto, implementiranjem novih tehnologija kao i donošenjem dobrih poslovnih odluka ostati usredsređeni na našu viziju da osiguranjem vrhunskog korisničkog iskustva ostanemo prvi izbor na tržištu digitalnih rješenja i usluga i kontinuirano doprinositi razvoju savremenog i boljeg društva u Bosni i Hercegovini“, izjavio je Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma.

Više...

Štab za zaštitu i spašavanje ukinuo određene mjere

  • Objavljeno u Brcko

 

Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine ukinuo je sve mjere donesene s ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa – COVID-19 na teritoriji Brčko distrikta BiH izuzev sljedećih:

 

a) mjera obaveznog nošenja zaštitne maske (prekrivena usta, nos i brada) u zatvorenom prostoru, shodno Uputstvu o pravilnom nošenju maske,

 

b) mjera određivanja izolacije i zdravstvenog nadzora licu oboljelom od zarazne bolesti izazvane korona virusom – COVID-19 shodno kao i mjera određivanja ograničenja kretanja i zdravstvenog nadzora licu koje je bilo izloženo slučaju zarazne bolesti na takav način da je postojala mogućnost zaražavanja,

 

c) mjera kojom je naloženo svim privatnim laboratorijama na teritoriji Brčko distrikta BiH koje vrše testiranja stanovništva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na korona virusa – COVID-19 dostava podataka o testiranim licima,

 

 

d) mjera obavezne dezinfekcije ruku na način da se na ulazu u prostor te u samom prostoru na lakše dostupnim mjestima osigura dozator sa dezinfekcionim sredstvom za ruke i jasno istaknuto obavještenje o obavezi dezinfekcije ruku (dozator sa dezinfekcionim sredstvom mora da bude na bazi 70% alkohola),

 

e) mjera izdavanja obrazca potvrde ljekara porodične medicine o preležanoj zaraznoj bolesti SARS-COV 2 (COVID-19).

 

Štab za zaštitu i spasavanje zadužio je Ured gradonačelnika Brčko distrikta BiH – Inspektorat i Policiju Brčko distrikta BiH da u skladu svojim nadležnostima vrše kontrolu poštovanja mjera iz ove naredbe.

Više...

Pvi dani masovne imunizacije u Brčkom protiču bez poteškoća

  • Objavljeno u Brcko

 

Proces masovne imunizacije građana protiv koreonavisusa na području Brčko-distrikta, startovao je prije dva dana i u ovom trenutku dnevno može biti vakcinisano oko 400 brčaka.

 

„Stvorili smo sve tehničke preduslove i produženjem rada centrta za vakcinaciju, tako da tokom dana može biti vakcinisano blizu 400 naših sugrađana.Masovna vakcinacija, u ovom trenutku podrazumjeva planski dolazak građana, pred Omladinski centar, o čemu će svi oni koji su se prijavili za imunizaciju, biti obavješteni telefonom“, rekao je šef resornog odjeljenja brčanske Vlade Sead Šadić.

 

 

Na ovakav metod masovne imunizacije u brčanskoj Vladi, odlučili su se zbog izuzetno viosokih temperatura koje vladaju i u Brčkom. „Metod koji sada primjenjujemo čini nam se nasvrsishodni, jer tiime izbjegavamo stvaranje gužvi pred Centrom za imunizaciju, s obzirom da bi u protivnom, nam se moglo destiti da u prvim jutarnjim satima budu redovi i od nekoliko stotina građana, čija vakcinacija bi trajala više sati, a kroz porast temperatira bilo bi i fizički ugroženo zdravlje onih koji stoje čekajući vakcinaciju,“ naglasio je Šadić. Inače, u Brčkom do sada je vakcinisano oko 13.000 građana, od čega 7.500 prvom i oko 5.500 i drugom dozom vakcine.

 

„Sastanak Kriznog štaba u zdravstvu biće održan i danas, no do ovog momenta nismo mišljenja da treba vakcinaciju obavljati i u Zdravstnenim centrima širom Distrikta, ali ukoliko se ukaže potreba, spremni smo vrlo brzo preći i na ovaj sistem masovne imunizacije“ zaključio je šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge građanima, brčanske Vlade, Sead Šadić.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Povrijeđen vozač mopeda nakon sudara s traktorom

  • Objavljeno u BiH

 

U srijedu 28. jula oko 08,30 sati u Gornjoj Tuzli u Ulici Uzeira Mehičića dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali radna mašina – traktor “Deutz” kojim je upravljao R.M., rođen 1974.godine iz Tuzle i moped “Piaggio” kojim je upravljao B.J., rođen 1966. godine iz Tuzle.

 

U navedenoj saobraćajnoj nezgodi vozač mopeda je zadobio tjelesne povrede o čijem stepenu se ljekar u UKC-u Tuzla nije izjasnio i istog je zadržao na daljem liječenju.

 

Potrebne mjere i radnje su poduzeli policijski službenici PU Tuzla – PS Istok.

Više...

Mladi iz sedam država grade kuću povratničkoj porodici Mehić iz Konjević Polja

  • Objavljeno u BiH

 

Povratnička porodica Esada Mehića iz Konjević Polja živi u neuslovnom stambenom objektu sa četvero maloljetne djece, prenosi Anadolu Agency (AA). 

 

Porodicu Mehić nedavno je posjetio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, gdje je obećao izgradnju novog, adekvatnog stambenog objekta, koji će zadovoljiti potrebe šestočlane porodice Mehić.

 

Jučer su učesnici šesnaestog Međunarodnog omladinskog radnog kampa EMMAUS započeli izgradnju kuće.

 

Omladinci koji borave na kampu iz sedam država će raditi i na izgradnji ove stambene jedinice. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je obezbijedilo sav potrebni građevinski materijal kojeg će učesnici kampa ugraditi. Očekuje se da porodica Mehić useli u nove prostorije do početka zimskih dana.

Više...

Nova pravila za građane BiH koji žele na ljetovanje u Crnu Goru

 

Državljani BiH još mogu ući u Crnu Goru bezuslovno, što znači da im pri ulasku nije potreban nijedan dokaz da nisu zaraženi virusom korona, ali će novim mjerama, prilikom ulaska u ugostiteljske objekte u ovoj zemlji morati da imaju jedan od kovid dokumenata.

 

Naime, vijesti da Crna Gora uvodi nacionalnu digitalnu kovid potvrdu te nove mjere u ovoj zemlji zbunile su brojne građane BiH, kojima je Crna Gora često jedna od omiljenih destinacija za ljetni odmor.

 

Kako je za "Nezavisne novine" potvrđeno u Ministarstvu zdravlja Crne Gore, potvrde o vakcinaciji koje su izdate u BiH, u Crnoj Gori se ravnopravno koriste sa onima koje su izdate u ovoj zemlji.


"Isto važi za EU digitalni kovid sertifikat, a priznajemo i sve ostale koje imaju digitalno potpisani QR kod", naveli su u Ministarstvu zdravlja Crne Gore.

 

Dodali su da u slučaju da potvrda o vakcinaciji nema digitalni sertifikat, strani državljani, među njima i državljani BiH, mogu da je ovjere u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u Crnoj Gori koja će važiti tokom njihovog boravka u ovoj državi.


Istakli su da je digitalna kovid potvrda validna samo uz važeći dokument - ličnu kartu ili pasoš.

 

Pojasnili su i da će građani BiH koji ove godine odluče da ljetuju u Crnoj Gori, ako žele da uđu u neki od ugostiteljskih objekata, morati na ulazu da prikažu ili digitalnu kovid potvrdu da su vakcinisani, potvrdu da su prebolovali virus korona, negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test (BAT) ne stariji od 48 sati, koje turisti mogu napraviti u Crnoj Gori o svom trošku.



Dodali su da će strani turisti, nakon što urade neki od ova dva testa, dobiti crnogorsku potvrdu koja će biti nužna za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana.

Naveli su da će rad diskoteka i noćnih klubova u Crnoj Gori biti omogućen od petka, ali će se na ulazu tražiti ili test na virus korona ili jedna od potvrda.

 

"Potrebno je da osoba prikaže potvrdu da je u cijelosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv kovida-19 ili da posjeduje negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, a koji se može napraviti u Crnoj Gori o ličnom trošku", rekli su u Ministarstvu zdravlja Crne Gore.

Dodali su da će se pri ulasku u ove ugostiteljske objekte moći priložiti i dokaz da je osoba preboljela kovid-19 infekciju, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa.

"Takođe, može se priložiti i dokaz o negativnom brzom antigenskom testu koji nije stariji od 48 sati i koji se takođe radi o ličnom trošku", kazali su u nadležnom ministarstvu.

 

Dodali su da je muzika na otvorenom u baštama kafića i dalje dozvoljena do ponoći, a ukoliko građani BiH borave na otvorenom prostoru ugostiteljskih objekata, nijedan od ranije navedenih kovid dokumenata nije neophodan.

Istakli su da će odluka o uslovima za boravak djece u Crnoj Gori biti poznata do petka, jer će tada biti objavljene i nove mjere za borbu protiv virusa korona u Crnoj Gori.

Više...

U Vlasenici nožem napadnuti povratnici Raza i njen sin Amir Ferhatović, napadač uhapšen

  • Objavljeno u BiH

 

U Vlasenici je sinoć napadnuta povratnička porodica Ferhatović, Raza Ferhatović i njen sin Amir. Nožem ih je napao i nanio povrede njihov komšija Srbin.

U policijskoj stanici Vlasenica su nam kazali kako im je prijavljen napad, nakon čega je napadač, S. Z. rođen 1984. godine, uhapšen.

 

- Imamo prijavljen napad na porodicu Ferhatović. Napadač je uhapšen. Napao ih je, koliko je meni poznato, nekim manjim kuhinjskim nožem - kazali su nam jutros u Policijskoj stanici Vlasenica.

Ovaj događaj uplašio je povratnike u Vlasenici.

 

 

- Večeras je u Vlasenici napadnuta povratnička porodica Raza Ferhatović i Amir Ferhatović od komšija kojima su, iako u srebreničkom genocidu izgubiše oca i supruga, pružili ruku pomirenja! Valjda nije dovoljno bilo što ti lišiše života voljene, počiniše genocid i zločin, oduzeše život šesnaestogodišnjoj Melihi Durić prije 21 godinu i to 11. jula kada se polagao kamen temeljac u Memorijalnom centru Potočari. Pod plaštom Zakona o premjeru i katastru od 2018. godine otmu imovinu, sad je red i na ostale?

 

Da li će nametnuti Inzkov zakon opet najviše platiti oni nedužni koji oprostiše i pružiše ruke pomirenja (povratnici na Drinu) i imaju li bošnjački lideri odgovor i političku mudrost da jednom za svagda stanu ukraj ugnjetavanju povratnika na Drinu. I da, porodica Ferhatović je, iako povrijeđeni, u policijskoj stanici u Vlasenici! Molim sve moje prijatelje da dijele ovu objavu i kolege novinare da se uključe u rasvjetljavanje ovakvih situacija. Hvala Vam i živjela nam jedina domovina Bosna i Hercegovina - napisala je na svom profilu Mulija Džulibegović iz Vlasenice.

 

 

Izvor: Faktor

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com