Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

Petak, 09 Juli 2021

Policija Brčko distrikta BiH upozorava građane na oprez

  • Objavljeno u Brcko

 

Policija Brčko distrikta BiH za prvih šest mjeseci 2021. godine bilježi 61 krađu, 75 teških krađa i šest teških krađa u pokušaju. Sa nastupanjem ljetnje sezone godišnjih odmora, stvara se mogućnost počinjenja imovinskih krivičnih djela provaljivanjem u kuće i stanove.

 

Rad policijskih službenika bio bi znatno efikasniji ukoliko i sami građani preduzmu određene aktivnosti na zaštiti svoje imovine, odnosno da svojim savjesnim i odgovornim postupanjem umanje rizike nastupanja situacija u kojim bi kriminogena lica, koristeći nepažnju istih, otuđila ili ugrozila njihovu imovinu.

 

Policija Brčko distrikta BiH savjetuje građanima sljedeće:

 

- Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira koliko kratko ćete biti odsutni, a ne zaboravite zatvoriti prozor ili balkonska vrata,
- ako ste u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima ugradite i jednu dodatnu – pomoćnu bravu,
- uložak brave postavite tako da dio koji je okrenut ka vani bude ravan sa vratima, tako da ga je nemoguće obuhvatiti kliještima ili drugim podesnim sredstvom i polomiti,
- ako idete na godišnji odmor, kuću ili stan povjerite na čuvanje licu od povjerenja (bliži rođak, komšija) i zamolite ga da preko noći pali svjetlo, te vrši češće obilaske,
- zamolite komšije da, ako čuju buku u vašem stanu odmah pozovu Policiju na broj 122, čiji će pripadnici hitno izaći na lice mjesta i utvrditi o čemu se radi,
- ne spuštajte roletne do kraja na prozorima, jer kriminalci i to prate i donose zaključak da niko ne boravi u stanu ili kući,

- ako odlazite na duže vrijeme iz stana, ne ostavljajte novac, zlatni nakit i druge veće vrijednosti u kući, već ih dajte na čuvanje licu od povjerenja.
- nikada ne ostavljajte ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i drugo, jer kriminalci znaju za ta „skrivena mjesta”,
- ne pričajte svima da treba da putujete i ne ostavljajte takve poruke na vratima ili telefonskim sekretaricama,
- ne ostavljajte pored kuće predmete pogodne za savladavanje prepreka kao što su merdevine, sanduci i slično, jer kriminalci to mogu vješto iskoristiti za provalu u vašu kuću ili stan,
- na porodičnim kućama i stanovima u prizemlju ugradite dodatnu zaštitu na prozorima i drugim većim otvorima.

Više...

Dan žalosti 11. jula u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić donio je odluku o proglašenju 11. jula 2021. godine Danom žalosti na području Brčko distrikta BiH.

 

Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade i institucija Brčko distrikta BiH.

 

Medijske kuće na teritoriji Brčko distrikta BiH i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji Brčko distrikta BiH dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Više...

U prvoj polovini godine JP “Putevi” Brčko bilježi porast prihoda od naplate parkiranja

  • Objavljeno u Brcko

 

U odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je zbog ograničenja kretanja korištenje usluga parkiranja bilo značajno smanjeno, u prvom polugodištu 2021. godine JP „Putevi Brčko“ zabilježilo je porast prihoda u području naplate korištenja parking prostora u Brčkom.

 

Zamjenik direktora ovog poduzeća Mato Itrić izjavio je kako prihodi ovog poduzeća u segmentu parkinga za prvih šest mjeseci ove godine iznose 440.000 KM, što je za 78.000 KM više nego u prvih šest mjeseci prošle godine. On navodi kako su glavni razlozi za to poboljšanje epidemiološke situacije i popuštanje mjera.

 

Također, Itrić kaže kako u vrijeme ljetnih mjeseci i godišnjih odmora očekuju veći priliv gostiju iz inozemstva u Brčkom, te sukladno tome i povećanje prihoda od naplate parkinga.

 

Napomenuo je kako JP „Putevi“ ima potpisan ugovor s tvrtkom „Euro parking Service“ iz Londona koja vodi aktivnosti naplate parkinga za strance koji u Brčkom na vrijeme ne podmire troškove za usluge parkiranja.

 

„Tvrtka „Euro parking Service“ koja nas zastupa u inozemstvu, prikuplja podatke o vlasnicima vozila od nadležnih organa u državama iz kojih oni dolaze i dalje provodi mjere naplate. Ukoliko gosti iz inozemstva na vrijeme ne plate uslugu parkiranja, troškovi naplate mogu dodatno narasti. Stoga, pozvao bih sve koji dolaze, da plate uslugu parkiranja jer bi to bilo i za njih najprihvatljivije“, zaključio je Itrić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Iz Budžeta FBiH: Za besplatne udžbenike osigurano 450.000 KM

  • Objavljeno u BiH

 

Besplatni udžbenici sljedeće školske godine trebali bi dočekati učenike šestih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine, prvenstveno one koji su u stanju socijalne potrebe.

 

Poručili su to iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti koje je, i ove godine, potpisalo ugovore o finansiranju odnosno sufinansiranju nabavke besplatnih udžbenika sa svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja.

 

Inače, kantonalna ministarstva obrazovanja dužna su nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika i to na osnovu vlastitih evidencija o učenicima koji su u stanju socijalne potrebe.

 

Ove evidencije također mogu prikupiti i uzeti od osnovnih škola sa područja nekog od deset kantona u FBiH, a to su dužni uraditi najkasnije sedam dana prije početka školske 2021/2022. godine.

 

Kantonalna ministarstva dužna su udžbenike nabaviti od ovlaštenih izdavačkih kuća s područja BiH, koji, izuzev udžbenika stranih jezika, trebaju biti štampani u našoj zemlji.

 

Također, ukoliko kantonalno ministarstvo, iz bilo kojih razloga, ne realizira nabavku udžbenika, obavezno je vratiti sredstva.

 

Federalno ministarstvo smatra da je ovaj projekt od velikog značaja i za djecu i za roditelje, s obzirom da će besplatni udžbenici finansijski rasteretiti roditelje, a djeci omogućiti kvalitetnije i dostupnije obrazovanje.

 

Inače, za finansiranje i sufinansiranje nabavke besplatnih udžbenika za učenike šestih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, i to prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti je u Budžetu FBiH za 2021. godinu osiguralo ukupno 450.000 KM.

 

Od 450.000 KM, Unsko-sanskom kantonu je dodijeljeno 45.360 KM, Posavskom 7.830 KM, Tuzlanskom 93.735 KM, Zeničko-dobojskom 74.250 KM, Bosansko-podrinjskom 8.415,00 KM, Srednjobosanskom 49.770 KM, Hercegovačko-neretvanskom 42.210 KM, Zapadnohercegovačkom 18.765 KM, Sarajevskom 94.770 KM i Kantonu 10 iznos od 14.895 KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Brčko: Odgovor iz Tužilaštva o ukopu posmrtnih ostataka 18 neidentificiranih osoba

  • Objavljeno u Brcko

 

Obavještavamo Vas da je Tužilaštvo Brčko distrikta odgovorilo na zahtjev Udruženja porodica srpskih nestalih i poginulih boraca i civila rata, Opština Brčko, Brčko distrikt, kojim se traže informacije o okolnostima ukopa posmrtnih ostataka osamnaest neidentificiranih lica, ekshumiranih i pronađenih na više lokacija u Brčko distriktu, izvršenog dana 3.7.2021.godine na lokalitetu gradskog mezarja/groblja Ivici u Brčkom, istakavši sljedeće.

 

 

Ukop posmrtnih ostatataka 18 neidentificiranih lica, iz čijih posmrtnih ostataka je prethodno izolirana DNK, izvršen je na osnovu Uputstva glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine za postupanje u procesu pregleda neidentificiranih posmrtnih ostataka i uvid u stanje u mrtvačnicama i kosturnicama u BiH, broj: A-509/11 od 27.4.2016. godine. Ovo uputstvo, izdato u skladu s članom 37. Zakona o krivičnom postupku BiH, dostavljeno je na postupanje Federalnom tužilaštvu FBiH, tada Republičkom tužilaštvu RS i Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, te je na osnovu tog akta nastavljen proces pregleda stanja u mrtvačnicama/kosturnicma u Visokom, Tuzli, Sanskom Mostu, Odžaku, Modriči, Istočnom Sarajevu, Banja Luci i Srbcu. U dodatku “A” Uputstva – Faza pregleda, odjeljak IV (Neidentificirani posmrtni ostaci) određeno je da se posmrtni ostaci iz kojih je izolirana DNK, a nema podudaranja, i proteklo je najmanje godinu dana od dana sačinjavanja DNK izvještaja, imaju naredbom postupajućeg tužioca ukopati pod odgovarajući sudskim oznakama, ovisno o mjestu ekshumacije. O izvršenom ukopu 18 neidentificiranih lica, Tužilaštvo Distrikta sačinilo je izvještaj broj: A-RZ-24/2021 od 5.7.2021. godine, kojeg je saglasno Uputstvu podnijelo Tužilaštvu BiH.

 

Kao što je najšira javnost obaviještena saopćenjem Tužilaštva Distrikta od 5.7.2021.godine, ukopu navedenih posmrtnih ostatataka prethodile su višegodišnje aktivnosti Tužilaštva i Policije Brčko distrikta BiH na njihovoj identifikaciji. Iako su u saradnji s Institutom za nestale osobe Bosne i Hercegovine preduzete sve neophodne radnje u tom pravcu, identitet posmrtnih ostataka nije bilo moguće utvrditi. Među ostalim uzrocima ove nemogućnosti, ključno je nesporno utvrđenje da se DNK profili ukopanih lica ne podudaruju s profilima uzetim od članova porodica koje traže nestale srodnike (iz reda svih nacionalnosti), pohranjenim u službenim evidencijama. Kako Tužilaštvo ne raspolaže drugim informacijama osim službenih, tako nije ni imalo, niti ima saznanja o informacijama na kojima se zasnivaju sumnje da se među ukopanim NN licima nalaze lica za kojima traga Udruženje porodica srpskih nestalih i poginulih boraca i civila rata, Opština Brčko, Brčko distrikt. U nedostatku apsolutno pouzdanih informacija o njihovom identitetu, nužno je uzeti u obzir činjenicu da su ukopani posmrtni ostataci 18 NN lica u najvećem broju ekshumirani iz sekundarne masovne grobnice u Goricama, te određen broj iz mezarja u Brezovom Polju, brčanskom naselju Meraje i drugim lokacijama u Brčkom na kojima su prethodno već pronalažene civilne žrtve rata bošnjačke nacionalnosti.

 

Konačno, kako je već napomenuto i prethodno javno saopćeno, iz ukopanih posmrtnih ostataka prethodno je izolirana DNK, čime je osiguran jedan od najvažnijih uslova njihove naknadne tačne identifikacije. U saradnji s Institutom i drugim nadležnim organima i institucijama, nastavit će se aktivnosti u pravcu utvrđivanja identiteta ukopanih, te posljedično tome daljnjem eventualnom postupanju saglasno propisima i utvrđenom konačnom činjeničnom stanju. U tom pravcu, udruženja i lica koja tragaju za nestalima pozvana su da konkretnim aktivnostima, kao što je davanje uzoraka krvi za provjeru podudaranja DNK pronađenih posmrtnih ostataka i njihovih srodnika, daju doprinos u ovom važnom postupku. S tim u vezi, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH je, zajedno s ostalim institucionalnim partnerima, svakodobno na raspolaganju svim subjektima zainteresiranim za dati proces.

 

Više...

Preživjeli se vraćaju na Marš mira: "Poslije svega što smo preživjeli, mi ne mrzimo"

  • Objavljeno u BiH

 

Svake godine na čelu kolone Marša mira nalaze se oni koji su u julu 1995. godine preživjeli marš smrti od Potočara do Nezuka. Prate ih snažne emocije, ali gotovo svi se vraćaju.

 

Mujo Delić iz Bratunca jedan je od njih. On je jutros u Nezuku krenuo na još jedan pješački pohod u čast žrtava genocida.

 

- Krenuli smo 11. jula, a nas 20 je išlo u izvidnicu, išli smo ispred i sačekivali smo kolonu. Svaki put smo bili na udaru njihovih zasjeda kojih je bilo veoma mnogo - prisjeća se Mujo Delić proboja ka Nezuku koji je trajao šest dana.

 

Kaže da mu je najteže bilo kada je putem sretao ranjenike, svoje poznanike i prijatelje koji su ga dozivali imenom.

 

- U tom momentu sam ih samo mogao previti i reći da iza nas ide grupa ljudi koja će nositi ranjenike. Međutim, ja nisam znao da je kolona razbijena, da su ljudi rastjerani... Sa mnom je bio moj najbolji drug Juso Cvrk koji je nedaleko odavde poginuo - priča Mujo Delić koji sada živi u Engleskoj.

 

Enver Musić iz Nove Kasabe kod Vlasenice kaže da spava sa Srebrenicom i ustaje sa Srebrenicom.

 

- Tu mislim na moju prorodicu i prijatelje koji su izginuli. Mi smo bili u jednoj enklavi od 45 hiljada ljudi. Svi smo se znali. Tokom proboja na slobodnu teritoriju ostalo je puno prijatelja, ranjenika, koje nismo mogli nositi. Teško je to - priča Enver Edo Musić o svom doživljaju marša smrti.

 

Kaže da će se slika ranjenika, svojih prijatelja, koji sjede i čekaju svoju smrt, sjećati dok je živ.

 

- Kada je rat počeo, imao samo 16 i po godina. Priključio sam se Armiji RBiH dobrovoljno, bio sam član 28. divizije, koja je razoružana u Zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija. Bili smo nemoćni, nismo imali čime da se branimo - priča Enver.

 

Kroz šumu je išao šest i po dana, a najteže mu je bilo pred dolazak u Nezuk, gdje su mu ranjeni prijatelj i rođak, a jednoga od njih je morao ostaviti.

 

- Na Maršu mira ponovo vidim te slike. Sve mi se vraća, ali opet dobijam neko olakšanje kad sam tu. Ovo je počast za naše ubijene. Nama je cilj da omladini, svih vjera i nacija, pokažemo da smo normalni ljudi i da poslije svega što smo preživjeli ne mrzimo - navodi Enver Musić.

 

Salih Mulalić iz Potočara kaže da mu je najteži dan tokom proboja bio 12. juli 1995. godine kada je saznao da mu je poginuo brat Senad.

 

- Poginuo je 11. jula na svoj rođendan, a na taj dan je i ukopan. S bratom sam bio zajedno 11. jula i razmišljao sam da li da idem na čelo kolone, a njega ostavim iza, da barem jedan od nas preživi. Bio sam ubijeđen da nećemo preživjeti. U rejonu Šušnjara rastao sam se s bratom, pogledali smo se, zatvorenih usta, nismo mogli jedan drugom ništa reći. To nikada ne mogu zaboraviti - kaže Salih Mulalić.

 

U koloni smrti Salihu je pored brata ubijen i otac, a u periodu od 1992. do 1995. ubijeno mu je 67 članova porodice, među njima je i njegovo dijete koje je umrlo od gladi 17. aprila 1993. godine.

 

Preživjeli kroz Marš mira olakšavaju svojoj duši, a žele da se za njihov put zna i da bi podsjetili na sve strahote kroz koje je prošao bošnjački narod. Zbog toga svakom učesniku Marša mira pripada i njihova, posebna, zahvalnost.

 

Izvor: Faktor

Više...

Sudar nekoliko vozila na putu Gradačac - Ormanica, dvije osobe prebačene u bolnicu

  • Objavljeno u BiH

 

Dvije osobe povrijeđene su jutros u saobraćajnoj nesreći na putu Gradačac - Ormanica u mjestu Vučkovci.

 

Saobraćaj je nakon nesreće obustavljen, potvrdila je Amra Kapidžić, glasnogovornica MUP-a Tuzlanskog kantona.

 

- U saobraćajnoj nesreći učestvovalo je pet ili šest vozila, broj se i dalje utvrđuje jer se nesreća tek dogodila. Dvije osobe su prebačene na UKC Tuzla - kazala je Kapidžić.

 

Više detalja bit će poznato po okončanju uviđaja.

 

Izvor: Faktor

Više...

Promjena vremena u BiH, na sjeveroistoku zemlje moguće grmljavinsko nevrijeme

  • Objavljeno u Sport

 

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, a poslijepodne i u večernjim satima porast naoblake u Bosni može uvjetovati pljuskove i grmljavinu.

 

Lokalno jače grmljavinsko nevrijeme je moguće na području sjeverne i sjeveroistočne Bosne. Vjetar slab do umjeren u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeverozapadni.

 

Jutarnja temperatura od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna 33 do 39 stepeni Celzijusovih. Zbog iznimno visokih temperatura, za područje gotovo cjele BiH izdato je narandžasto upozorenje.

 

Prvog dana vikenda u Bosni se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima ponegdje u sjevernim i zapadnim područjima može pasti i malo kiše. U Hercegovini nešto manje oblačnosti i sunčanije. Jutarnja temperatura od 16 do 21, na jugu do 23, a najviša dnevna 26 do 31, na jugu do 35 stepeni.

 

U nedjelju u Bosni umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno sunčano. Poslijepodne u Bosni su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna 24 do 30, na jugu do 34 stepena.

 

U ponedjeljak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz postepeno razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 25, a dnevna 28 do 32, na jugu do 35 stepeni.

 

Izvor: Anadolija

Više...

Pfizer će tražiti odobravanje treće doze vakcine

 

Pfizer će uskoro tražiti američko odobrenje za treću dozu COVID-19 vakcine.

 

Istraživanja iz više zemalja pokazuju da vakcina Pfizer i druga široko korištena COVID-19 cjepiva nude snažnu zaštitu od vrlo zarazne delta varijante, koja se brzo širi svijetom i koja sada predstavlja većinu novih američkih infekcija, piše NBC News.

 

Dvije doze većine vakcina su ključne za razvijanje visokog nivoa antitijela protiv virusa protiv svih verzija koronavirusa - ne samo protiv Delta verzije.

 

Ali, antitijela s vremenom prirodno nestaju, pa su u toku i studije kako bi se utvrdilo da li će i kada trebati pojačala.

 

U četvrtak, doktor Mikael Dolsten rekao je za Associated Press da rani podaci iz kompanijske obnovljive studije sugeriraju da nivo antitijrla kod ljudi skače pet puta do deset puta nakon treće doze, u poređenju sa njihovom drugom dozom prije nekoliko mjeseci.

 

U avgustu, Pfizer planira zatražiti od Uprave za hranu i lijekove hitno odobrenje treće doze vakcine.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com