Menu

Princ iz Eleja 550x50

Četvrtak, 11 Februar 2021

Visoki predstavnik čestitao novom rukovodstvu VSTV-a

  • Objavljeno u BiH

inzko 2016 700x402Visoki predstavnik Valentin Inzko čestitao je Halilu Lagumdžiji, novoizabranom predsjedniku Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV), kao i Biljani Simeunović i Saneli Gorušanović-Butigan, koje su izabrane za potpredsjednice.

„Narodi i građani BiH zahtijevaju i zaslužuju odgovoran pravosudni sistem. Vraćanje povjerenja javnosti u pravosudne institucije mora biti vodeće načelo u narednom periodu i uloga VSTV-a u tom procesu je presudna. Ova institucija treba predvoditi u naporima na reformi pravosuđa, osiguravajući neovisnost, nepristranost i profesionalnost pravosuđa u BiH “, rekao je visoki predstavnik Inzko.

Više...

Bakir Izetbegović primio novog gradonačelnika Brčkog Eseda Kadrića

149185892 5316904695016599 8800785829280141641 nPredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas novog gradonačelnika Brčko distrikta Eseda Kadrića.

Kadrić je predsjedniku Izetbegoviću prezentirao projekte koje je nova vlast planirala realizirati u predstojećem mandatu, poput izgradnje novog mosta preko rijeke Save, čija je procijenjena vrijednost 25 miliona KM, te završetak izgradnje Gradskog stadiona. Razgovarano je i o mogućnostima saradnje sa drugim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović je čestitao Kadriću na ostvarenom izbornom rezultatu i izboru za gradonačelnika, te je iskazao punu podršku u svim planiranim aktivnostima koji će dovesti do unapređenja kvaliteta života svih građana Brčko distrikta.

Više...

Supervizor Scanlan i ambasadorica Francuske u BiH posjetili Luku

  • Objavljeno u Brcko

 

Supervizor za Brčko distrikt BiH Michael Scanlan i ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic posjetili su danas brčansku Luku kako bi se upoznali sa dinamikom realizacije Projekta revitalizacije Luke. I ova današnja posjeta dokazuje podršku EU i međunarodne zajednice modernizaciji brčanske Luke.

„Mi smo danas ovdje da bismo iskazali podršku svim projektima infrastrukture koji će pomoći BiH u njenom približavanju Europskoj uniji, a reavitalizacija brčanske Luke nam je od velikog značaja jer Francuska učestvuje dijelom i svojim sredstvima u ovom projektu“, naglasila je francuska ambasadorica. 

Brčko je prvi grad u BiH koji je ambasadorica posjetila, istaknuvši da je volja i energija vladajućih itekako vidljiva.

„Današnji dolazak ambasadorice Francuske u Luku je jasan pokazatelj interesa EU za realizaciju ovog projekta koji je od velikog značaja, ne samo za Brčko distrikt, nego za cijelu BiH i da on ne bi mogao biti realizovan da nije bilo podrške EU“, naglasio je supervizor Scanlan.
On je dodao da projekat sada kreće sa realizacijom jer će preostali tenderi biti objavljeni tokom ovog mjeseca, a prvi radovi na revitalizaciji Luke bi trebali započeti tokom ljeta.

Alija Osmanbašić, v.d direktora Luke u Brčkom je podsjetio da projekat modernizacije Luke košta 10 miliona eura koji su obezbijeđeni kreditom Europske banke za obnovu i razvoj, a koji predviđa prije svega kupovinu nove dizalice, te izgradnju novog kraka željezničke pruge.

"Kada se sve to kompletira, Luka će biti jedan savremeni regionalni centar,"  kazao je Alija Osmanbašić. v.d.direktor brčanske Luke.

Amasadorica Francuske u BiH je od juče u dvodnevnoj posjeti Brčko distrikta gdje se sastala sa zvaničnicima izvršne i zakonodavne vlasti kao i predstavnicima političkog i javnog života ove lokalne zajednice.

Više...

Prve vakcine u RS-u primit će direktor UKC-a i zaposleni u Covid odjelima

  • Objavljeno u BiH

 

Vakcinacija protiv virusa korona počinje sutra u Republici Srpskoj, a prve vakcine primit će zaposleni u Covid odjeljenju UKC-a u Banjoj Lucina čelu sa generalnim direktorom Vladom Đajićem.
"Nakon više od jedanaest mjeseci bespoštedne borbe sa novim virusom korona, te oko 13.000 pregledanih i oko 3.000 hospitalizovanih pacijenta, osoblje Covid odjeljenja Univerzitetskog kliničkog centra RS-a zajedno sa generalnim direktorom prof. dr Vladom Đajićem sutra će biti vakcinisani", saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra u Banjoj Luci.

Vlada RS-a osigurala je za početak vakcinacije 2.000 doza odnosno vakcine za hiljadu osoba. Prioritet su zdravstveni radnici i osobe koje spadaju u rizične skupine.

Početak vakcinacije je zakazan za 11 sati.

Više...

Holandija vojnicima iz Srebrenice plaća po 5.000 eura

 

Holandska vlada saopštila je da će svojim veteranima pri Ujedinjenim nacijama, koji nisu uspjeli spriječiti masakr u Srebrenici 1995. godine, platiti po 5.000 eura, kao “gest i znak zahvalnosti” za službu u strašnim okolnostima, javio je AP, prenosi Tanjug.
Isplata, koju je najavio ministar odbrane, jedan od vladinih odgovora na studiju u koju je bilo uključeno 850 vojnika iz holandske mirovne misije, dodaje agencija. Kako se navodi, ti vojnici bili su u Srebrenici kada su taj grad preuzeli dobro naoružani vojnici snaga bosanskih Srba na čelu sa generalom Ratkom Mladićem, koji je optužen za genocid od strane Trubinala Ujedinjenih nacija u Hagu, zbog uloge u užasnom masakru u kojem je ubijeno više od 8.000 ljudi.
Holandija se dugo borila sa posljedicama zločina u Srebrenici, a vlada bivšeg premijera Wima Koka podnijela je ostavku 2002. godine, nakon što su holandske vlasti oštro kritikovane jer su poslale vojnike u opasnu zonu bez odgovarajućeg oružja i ovlaštenja da zaštite oko 30.000 izbjeglica koje su pobjegle u holandsku bazu na istoku Bosne.

Holandski vrhovni sud je 2019. je presudio da je Holandija djelimično odgovorna za smrt oko 350 muslimana koje su ubile snage bosanskih Srba tokom zločina, podsjeća AP. Holandski sud zaključio je da su mirovnjaci te zemlje 13. jula 1995. evakuirali ljude iz svoje baze pored Srebrenice, uprkos tome što su znali da su „u ozbiljnoj opasnosti da budu zlostavljani i ubijeni“ od strane srpskih vojnika. UN je kritikovan jer nije odobrio korištenje zračnih udara NATO-a kako bi podržao holandske trupe na zemlji nakon što su one bile napadnute. Premijer Mark Rutte je u poruci koju je poslao prošle godine, na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, naglasio patnju bosanskih muslimana koji su izgubili najmilije, a spomenuo je i „muškarce i žene iz holandskog bataljona UN-a koji su se u julu 1995. osjećali bespomoćnim i koje i danas proganjaju sjećanja“.

Više...

Uprkos pandemiji zalihe krvi u brčanskoj Bolnici zadovoljavajuće

  • Objavljeno u Brcko

 

Zaliha krvi na Odsjeku transfuziologije brčanske Bolnice, unatoč otežanom prikupljanju uzrokovanom pandemijom koronavirusa, za sada ima dovoljno, zahvaljujući angažmanu djelatnika transfuziologije te aktivista brojnih udruženja dobrovoljnih darivatelja krvi u Distriktu.

„Na području Distrikta egzistira više udruženja dobrovoljnih darivatelja krvi, tako da uz pomoć njih i njihovog organiziranja akcija darivanja krvi, mi uspjevamo da se opskrbimo krvlju, tako da trenutno imamo dovoljno krvi i u prilici smo da krv čeka bolesnika, a nikako bolesnik krv“, rekao je dr. specijalista transfuzijske medicine Samir Pandur.

On je podsjetio kako je krv biološka tekućina kojoj je ograničen rok trajanja, zbog čega je nužno kontinuirano opskrbljivanje potrebnim dozama, te pozvao dobrovoljne darivatelje od 18 do 65 godina da, ukoliko su u mogućnosti, dođu i daruju krv, istaknuvši kako je više tražena krv s negativnim Rh faktorom, prenosi Radio Brčko.

Više...

Klasično radno vrijeme od osam sati je mrtvo

 

Američki softverski gigant Salesforce zaključio je da je rad u osmosatnim smjenama prevaziđen i “mrtav”, pa su predstavnici te kompanije odlučili da omoguće zaposlenima da rade na daljinu.

Kompanija se time pridružuje drugim tehnološkim firmama poput Facebook-a i Microsoft-a koje su najavile stalne politike rada kod kuće kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

Iz Salesforce su objavili da je “radni dan od 9 do 17 h mrtav“ i da će zaposlenima omogućiti da odaberu jednu od tri kategorije koje određuju koliko često će biti u kancelariji. Salesforce će takođe dati zaposlenima više slobode da biraju kako će izgledati njihov dnevni raspored.

„U našem uvijek uključenom, uvijek povezanom svijetu, više nema smisla očekivati od zaposlenih da rade osmosatnu smjenu i uspješno rade svoj posao“, dodaju predstavnici kompanije.

Ističu da mnogi moraju da djecu vode u školu, brinu o bolesnim čalanovima porodice te da su to sve razlozi zbog kojih zaposlene ne bi trebalo svaki dan prijavljivati da rade u strogoj osmosatnoj smjeni.

Također, ukazuju na to kako će uklanjanje strogih zahtjeva u kancelariji omogućiti Salesforce-u nova zapošljavanja izvan skupih urbanih centara poput San Franciska i Njujorka.

U postu objavljenom na blogu definišu tri različite kategorije rada: fleksibilno, potpuno udaljeno i bazirano u kancelariji.

U kancelariju bi se dolazilo jednom ili tri puta sedmično i obično samo zbog timske saradnje, sastanaka i prezentacija, preciziraju.

Zaposleni u kancelariji biće “najmanje brojna populacija naše radne snage“, i odnosiće se samo na zaposlene koji bi zbog prirode posla trebalo da budu u kancelariji četiri do pet dana sedmično, dodaju iz kompanije.

„Naša je odgovornost kao poslodavaca da osnažimo naše ljude da završe posao tokom rasporeda koji najbolje odgovara njima i njihovim timovima, i zato bismo da pružimo fleksibilne opcije koje će im pomoći da budu još produktivniji“, napisali su na blogu predstavnici kompanije Salesforce.

Više...

Sudija Selim Karamehić izabran za stalnog člana VSTV-a BiH

 

Sudija Osnovnog suda Brčko distrikta BiH i Član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Selim Karamehić, izabran je jučer na sjednici Vijeća za stalnog člana tog regulatornog tijela.

Za Karamehića je glasalo 11 članova VSTV-a, a njegova protukandidatkinja Berina Alihodžić je dobila tri glasa.

Selim Karamehić je rođen 1957.godine u Brčkom. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1980.godine. Pravosudni ispit je položio 1997.godine u Sarajevu.

Za Sekretara Općinskog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (privremeno sjedište Maoča) izabran je 1996. godine i tu dužnost je obavljao do imenovanja za sudiju Općinskog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine 1997. godine.

Odlukom supervizora za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine 2001. godine imenovan je za sudiju Osnovnog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Član je Udruženja izbornih službenika Bosne i Hercegovine od 1998. godine.

Za člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine izabran je od strane Pravosudne komisije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH održanoj 25. i 26. oktobra 2017. godine, Vijeće je donijelo odluku o izboru Selima Karamehića za člana Vijeća u punovremenom radnom angažmanu, sa početkom mandata od 1. decembra 2017.godine.

Više...

Ministar Katica posjetio Policiju Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica sa saradnicima boravio je juče u radnoj posjeti Policiji Brčko distrikta BiH. Razmjena iskustava, osvrti na dosadašnji rad s posebnim naglaskom na segment organizacije i funkcionisanja Policije te rada kriminalističke policije, bile su teme o kojima je razgovarano na sastanku sa šefom Policije Brčko distrikta BiH Goranom Pisićem i njegovim saradnicima.
Izgradnja međusobnih odnosa, razmjena iskustava u cilju iznalaženja najboljih rješenja i unapređenje saradnje s kolegama u drugim gradovima, sasvim sigurno će ostati jedan od bitnih segmenata u mom daljem radu, kazao je ministar Katica.
Razmjena iskustava na poljima unutrašnje organizacije, sa akcentom na brzom odgovoru policije na sve bezbjednosne izazove, vladavine prava u smislu predlaganja i donošenja zakonskih rješenja u skladu sa EU pravnom stečevinom, kao i efikasnog odgovora policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te visoki stepen saradnje i razmjene podataka između policijskih agencija je osnova za efikasno funkcionisanje policijskih struktura u Bosni i Hercegovini, istakao je šef Policije Goran Pisić. 

Više...

Heineken otpušta 8000 ljudi i okreće se bezalkoholnim napicima

72772a47 8f27 45c0 91ab ff8ecbccef00NIZOZEMSKI pivar Heineken izvijestio je o snažnom padu dobiti i prihoda u 2020. godini, najavljujući spor oporavak od posljedica pandemije koronavirusa u 2021. i ukidanje oko 8000 radnih mjesta radi smanjenja troškova.

Neto prihodi drugog proizvođača piva u svijetu pali su u pandemijskoj godini 12 posto, na 19.7 milijardi eura.

Operativna dobit potonula je 35.6 posto, na 2.4 milijarde eura. Neto dobit gotovo je prepolovljena, na 1.1 milijardu eura.

Konsolidirani obujam prodaje piva pao je 8.1 posto, uz negativan utjecaj obnovljenih korona-ograničenja na rezultate u četvrtom tromjesečju, posebno u Europi, gdje su zatvoreni ugostiteljski objekti.

Za ponovni rast se uzdaju u cjepivo
Izvršni direktor Dolft Van den Brink oprezan je u prognozama, iako smatra da će programi cijepljenja protiv covida u Europi, Sjevernoj Americi i nekim razvijenijim azijskim zemljama omogućiti povratak u normalu, nakon teške 2020. godine.

"Mi smo globalna tvrtka ... Tek kad cijeli svijet bude cijepljen do određene mjere, možemo reći da smo se izvukli", tumači De Brink.

Kompanija želi do 2023. uštedjeti dvije milijarde eura reorganizacijom, smanjenjem asortimana i učinkovitijom potrošnjom.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com