Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 24 Februar 2021

Mještani Šatorovića dočekali Malkića uz vatromet

  • Objavljeno u Brcko

153805950 197373038810589 6117437341711968020 nMještani mjesne zajednice Šatorovići večeras su priredili doček za Benjamina Malkića koji je danas položio svečanu zakletvu u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Uz vatromet i dobro raspoloženje dočekan je najmlađi zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Podsjećamo, Benjamin Malkić je na posljednjim lokalnim izborima osvojio preko 1.100 glasova i jedini je zastupnik iz mjesne zajednice Šatorovići.

Malkić je ušao u skupštinske klupe pomjeranjem Edina Zaimovića koji u ovom mandatu obnaša funkciju šefa Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove Vlade Brčko distrikta BiH

Više...

Ukida se roming u regionu, poznat i tačan datum

  • Objavljeno u BiH

roming balkan RFEGeneralna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu izjavila je da je potpisivanje Sporazuma o snižavanju cijena rominga na Zapadnom Balkanu u aprilu 2019. predstavljalo istorijsko postignuće i jedan od glavnih rezultata Digitalne agende za zapadni Balkan, koja je predanost i povjerenje u regionalni dijalog stavila na ispit, dok je ujedno donijela konkretne koristi građanima.

 

 

Više...

Naša su djeca ovisna o mobitelima i društvenim mrežama

  • Objavljeno u BiH

koomZbog sve intenzivnije upotrebe interneta, društvenih mreža i mobilnih telefona, nije rijetko nastajanje ovisnosti, odnosno disfunkcionalne upotrebe i poteškoća u ograničavanju vremena provedenog koristeći “nove” informacijsko-komunikacijske tehnologije. Naročito su ranjivi mladi ljudi koji su gotovo neprestano konektirani. Prepoznavajući rizik od nastanka patoloških ovisnosti, Lamija Silajdžić i Anida Dudić sa sarajevskog Fakulteta političkih nauka istražile su navike korištenja interneta, društvenih mreža i mobilnih telefona među mladima u Bosni i Hercegovini.

 

 

Više...

Vlada KS napravila štamparsku grešku: Radno vrijeme u Sarajevu ostaje do 23 sata

  • Objavljeno u BiH

zgrada kantona sarajevo 6 0 47Dozvoljeno radno vrijeme u Kantonu Sarajevo ostaje 23 sata, a ne 22 kako je ranije objavljeno jer je Vlada Kantona Sarajevo u svojoj naredbi medijima poslala dokument sa štamparskom greškom.

Ovo je za potvrdio Klix.ba potvrdio ministar zdravstva Haris Vranić kazavši da se nažalost potkrala štamparska greška.
NOVE MJERE
Vlast u Sarajevu ograničila privatna okupljanja na 10 osoba, zabranjena muzika uživo
U tom dijelu naredbe naređuje se organizacija radnog vremena u periodu od 05:00 do 23:00 sati, kao što je bilo i ranije:

svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpe stanice, objekti za smještaj i dr.),
priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, i dr.).
svim tržnim centrima uz obavezno prisustvo covid redara u okviru radnog vremena;

Više...

Izabrano novo rukovodstvo Privredne komore Brčko distrikta

  • Objavljeno u Brcko

privredna komora 780x470Novi predsjednik Privredne komore Brčko distrikta je Dragan Đukić, odlučeno je na današnjoj redovnoj sjednici skupštine ove organizacije. Đukić je nakon izbora na funkciju, predstavio plan rada Privredne komore za naredni period.

 

„U ovoj godini imamo plan da sarađujemo sa institucijama Brčko distrikta na prevazilaženju krize koja nas je zadesila, planiramo i digitalizaciju, a plan je unaprijediti saradnju sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH i entitetskim Privredne komorama“, rekao je Đukić.

On je dodao da bi Vlada u svakom slučaju, prije donošenja svake mjere koja ima za ublažavanje posljedica korona virusa, trebala da se konsultuje sa brčasnkom Privrednom komorom.

„Kada se donose mjere za pomoć privredi, smatramo da je veoma značajno da se u donošenje takvih mjera uključi Privredna komora, jer mi najbolje znamo šta se dešava na terenu i šta privrednicima treba“, rekao je Đukić.

Đukić je na mjesto predsjednika došao rotacijom sa mjesta potpredsjednika Privredne komore.

Radio Brčko

Više...

Biblioteka BZK „Preporod“- poziv članovima i prijateljima „Preporoda“ za učešće u projektu proširenja biblioteke

  • Objavljeno u Brcko

BZK preporodU okviru BZK „Preporod“ Brčko već skoro pune dvije decenije uspješno djeluje biblioteka koja zahvaljujući donacijama članova i prijatelja „Preporoda“ sada već broji više od 4000 naslova. Biblioteka je specijalistički uglavnom orijentirana na bošnjačku i bosanskohercegovačku književnost i historiografiju.

Selman Edi Kaloper je na čelu tima „Preporodovih“ saradnika koji su ovih dana radili na poslovima uređenja knjižnog fonda biblioteke.

- Formirali jedinstvenu bazu podataka pomoću koje smo pristupili sistematizaciji našeg knjižnog fonda. Knjige smo klasificirali u više tematskih grupa, te smo temeljito analizirali i uredili pozajmni fond biblioteke, a kao novinu uveli smo kategoriju stare i rijetke knjige. U okviru tog odjela imamo oko 50 knjiga- kazao je Kaloper.

On je naglasio da se u „Preporodovoj“ biblioteci nalazi i značajan broj knjiga koje su zaostavština uglednih Brčaka kao što su doktor Abdulah Bukvica, doktor Nežad Bećirević, Hasan Bećirević, te banjalučki muftija Ibrahim-efendija Halilović koji je također porijeklom iz našega kraja.

- Međutim, trenutni prostor u kojem je smještena „Preporodova“ biblioteka već je sasvim popunjen knjigama i bit će neophodno što prije proširiti ga novim policama koje bi mogle biti smještene u sali i potkrovlju „Islahijeta“- izjavio je Selman Edi Kaloper.

Iz „Preporoda“ pozivaju sve članove i prijatelje i„Preporoda“ da budu dio projekta proširenja „Preporodove“ biblioteke tako što ćete svojim donacijama pomoći realizaciju ove plemenite i društveno korisne ideje.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com