Menu

Princ iz Eleja 550x50

Četvrtak, 04 Februar 2021

Šta to može uraditi Christian Schmidt, a Valentin Inzko ne može?

  • Objavljeno u BiH

sch8Krajem prošle godine u našim medijima objavljena je informacija da Njemačka na poziciju visokog predstavnika u BiH želi imenovati Christiana Schmidta, člana Kršćansko - socijalne unije (CSU). Očekivanja su velika, ali se nameće pitanje šta to on može, što Valentin Inzko nije mogao uraditi.

 

 

Više...

Brčko: Učenici od 6 do 9 razreda i učenici srednjih škola moraju nositi maske i tokom nastave

  • Objavljeno u Brcko

Ucenici sa maskama 780x470Analizirajući epidemiološku situaciju u brčanskim osnovnim i srednjim školama, a radi povećanja broja zaraženih nastavnika i učenika, te učenika koji su u samoizolaciji, Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH izmijenio je Protokol za odvijanje nastave u školskoj 2020/2021. godini u dijelu koji se odnosi na nošenje maski u školskim objektima.

 

Više...

Tužilaštvo BiH potvrdilo da je Dodik saslušan u predmetu "Ikona"

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik saslušan danas u okviru predmeta "Ikona".

- Povodom više medijskih upita, možemo potvrditi da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, saslušan u Tužilaštvu BiH, u predmetu u javnosti poznatom kao "Ikona" - saopćili su iz Tužilaštva BiH.

Dodali su kako više informacija ili detalja u ovom trenutku ne mogu davati.

Dodik je u Tužilaštvo stigao nešto prije 11 sati, a zgradu je napustio prije 12 sati. Ušao je i izašao iz Tužilaštva BiH na sporedni ulaz. U decembru prošle godine Dodik je ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu poklonio 300 godina staru ukrajinsku ikona Svetog Nikole. Ikona navodno potječe iz Luganska i dio je ukrajinske kulturne baštine.

Više...

Republika Srpska uvodi doživotnu kaznu zatvora

  • Objavljeno u BiH

 

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana je kazna doživotnog zatvora za najteža krivična djela i najteže oblike krivičnih djela.

Zakonskim odredbama propisana je i kazna oduzimanja vozačke dozvole.

“Povećani su i rokovi zastarjelosti krivičnog gonjenja, te rokovi zastarjelosti izvršenja kazne. Takođe, povećane su minimalne kazne zatvora kod krivičnih djela trgovina djecom, zloupotreba povjerenja i terorizma”, ističe se u obrazloženju zakonskog rješenja koje bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske usklađen je sa GREKO preporukama za krivična djela korupcije.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za 9. februar.

Više...

Hrvatski premijer najavio popuštanje mjera

 

U uvodnom govoru na početku sjednice hrvatske Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je povoljne brojke vezane uz epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj kao i jučerašnji protest poduzetnika poručivši kako je potrebno strpljenje do popuštanja mjera koje su moguće, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, već polovicom veljače, javlja Anadolu Agency (AA). “Najnoviji podaci govore nam da nam brojevi novozaraženih padaju. Trenutno smo na petom mjestu u Evropskoj uniji prema najmanjem tjednom prosjeku broja zaraženih na milijun stanovnika. Imamo i šesti najveći dvotjedni pad broja potvrđenih slučajeva zaraze. Zahvaljujući tome, smanjuje se broj preminulih koji je znatno manji nego prije mjesec i pol dana”, kazao je Plenković. Istaknuo je kako brojne zemlje EU pooštravaju mjere te kako je Hrvatska s obzirom na situaciju u poziciji da, nakon dva i pol mjeseca, može popuštati epidemiološke mjere. Pritom je ukazao na potreban oprez s obzirom da još traju zimski mjeseci koji podrazumijeva boravak u zatvorenim prostorima. Komentirao je jučer održane proteste poduzetnika koji su stigli iz svih dijelova Hrvatske kako bi na Trgu bana Jelačića ukazali na tešku ekonomsku situaciju u kojoj se neke grane gospodarstva nalaze. Plenković je pritom podsjetio kako je u brojnim europskim državama zatvoren velik broj trgovina, škola, obustavljen javni prijevoz, te uveden policijski sat. “Neće biti potpunog lockdowna, neće biti policijskog sata”, ponovio je Plenković. Istaknuo je kako je Vlada pokazala u proteklih 12 mjeseci kako stoji uz svoje građane te isplatila devet milijardi kuna (1,2 milijarde eura) podrške. Danas u Hrvatskoj, u odnosu na decembar 2019., po broju osiguranika imamo svega 8.900 ljudi manje, što znači da smo uspjeli spriječiti nezaposlenost mjerama aktivne politike. Izrazio je očekivanje kako će se vakcinacijom stanovništva i dolaskom proljeća epidemiološka situacije poboljšati te kako će Hrvatska imati priliku dočekati ljetnu turističku sezonu spremnija.

Više...

Konsultant UNICEF-a: BiH će biti prva zemlja u regionu koja će primiti vakcine vrlo brzo

  • Objavljeno u BiH

 

Konsultant UNICEF-a Dragoslav Popović rekao je da će obećanje COVAX programa o isporuci vakcina protiv koronavirusa biti ispunjeno, te da misli da će BiH vrlo brzo dobiti vakcine.

Popović je rekao da je jedan od ključnih problema bio i to što su mnoge zemlje naručivale više vakcina nego što im je potrebno.
On je za RTS izjavio da je razlog zašto je formiran COVAX program bio da bi se balansirala situacija koja se očekivala.

- Siguran sam da će COVAX zaživjeti. Prve isporuke su krenule i u zemlje regiona. Mislim da će BiH biti prva zemlja u regionu koja će ih primiti vrlo brzo - rekao je Popović.

On je podsjetio da je obećanje COVAX programa bilo da će krajem prvog tromjesečja 2021. krenuti isporuka vakcina, te istakao da će to obećanje biti ispunjeno.

Popović je rekao kako će biti ispunjeno i drugo obećanje, a to je da će najsiromašnije zemlje dobiti 20 posto vakcina koje su potrebne da bi se obezbijedila ravnomjerna distribucija.

On je podsjetio i da početak vakcinacije ne ide bez problema, dodajući da je uzrok tome što industriji nije dato dovoljno vremena da izađe s prvim količinama vakcina, a vakcinacija je već započeta.

Više...

Tri žene u borbi za Zlatni globus za režiju

 

Redžina King (Regina), Emerald Fenel (Fennell) i Kloi Zao (Chloe Zhao) su režiserke koje će se 28. februara boriti za titulu najbolje filmske režije za nagradu Zlatni globus.

U 77 godina dugoj historiji Zlatnog globusa samo je pet žena uspjelo ući u najuži izbor za ovu vrstu nagrade, pa je samim tim ovogodišnji uspjeh režiserki zaista poseban.

 Kada je riječ o tv serijama, najviše nominacija za Zlatni globus ima Netflixova serija "The Crown", ukupno 6 nominacija, zatim slijedi serija "Schitt‘s Creek" s 5 nominacija, serije "Ozark" i "The Undoing" s 4 nominacije te serije "The Great" i "Ratched" koje su dobile 3 nominacije.

Dodjela Zlatnog globusa zakazana je za 28. februar 2021. godine, a svečanost će voditi glumice Tina Fej (Fey) i Ejmi Poler (Amy Poehler).

Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnja dodjela Zlatnog globusa održava se nešto kasnije nego obično, a razlog za takvu odluku je pandemija koronavirusa koja je u potpunosti izmijenila planove i u filmskoj industriji.

Više...

Dolar ojačao treći dan zaredom

 

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla treći dan zaredom, pa se kreće na najvišim razinama u dva mjeseca.

Posljedica je to rasta prinosa na američke obveznice, s obzirom na to da se očekuje pojačano zaduživanje države kako bi se financirale poticajne mjere.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,25 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 91,05 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,05 na 105,10 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2030 dolara, blizu najniže razine u dva mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2035 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle jer bi podatak o padu zaliha u SAD-u na najnižu razinu u gotovo godinu dna mogao značiti da jača potražnja za gorivima u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,75 posto, na 56,11 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 58,85 dolara.

To su najviše cijene nafte u otprilike 11 mjeseci.

PALE CIJENE DIONICA NA AZIJSKIM BURZAMA
Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak pale, prvi put ove sedmice, jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta i jer ih zabrinjava zaoštravanje uvjeta likvidnosti na kineskim tržištima.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu oko 1 posto, nakon tri dana rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznule između 0,2 i 1,6 posto.

Azijski ulagači odlučili su jutros povući dio zarade s tržišta, nakon što su cijene dionica snažno porasle u prethodna tri dana i tako nadoknadile gotovo sve gubitke od prethodne sedmice.

Ulagače je zabrinulo i zaoštravanje uvjeta likvidnosti na kineskim tržištima, s obzirom na to da su kratkoročne kamatne stope ponovno u uzlaznoj putanji.

Rast tih kamata izazvao je strahovanja da kineske vlasti polagano zaoštravaju uvjete kreditiranja kako bi zauzdale rast cijena dionica i nekretnina.

NA WALL STREETU SE TRGOVALO OPREZNO
“U Aziji je riskantna imovina vrlo osjetljiva na uvjete likvidnosti u Kini, a vlasti, čini se, zaoštravaju kreditne uvjete posljednjih dana”, kaže Masahiko Loo, portfelj menadžer u fondu AllianceBernstein.

I na Wall Streetu se jučer trgovalo oprezno, pa su S&P 500 i Dow Jones indeks blago porasli, dok je Nasdaq blago pao.

Podršku tržištima pružaju, pak, bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija, kao i nada ulagača u nove poticajne mjere američkom gospodarstvu.

Predsjednik SAD-a Joe Biden održao je jučer video konferenciju s demokratskim zastupnicima u oba doma Kongresa, dok se priprema proceduralni manevar kako bi se ozakonio Bidenov prijedlog o poticajima vrijednima 1.900 milijardi dolara.

Republikanci se protive tako izdašnom paketu poticaja jer bi to dodatno povećalo proračunski deficit i javni dug, no demokrati imaju prevagu u oba doma parlamenta, pa se ulagači nadaju da će Bidenov prijedlog dobiti zeleno svjetlo.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com