Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Utorak, 10 Maj 2022

Brčko: Preminuo poznati notar Miodrag Pajić

  • Objavljeno u Brcko

 

Poznati brčanski notar Miodrag Pajić, preminuo je juče nakon kraće bolesti u 72. godini života, potvrdili su članovi njegove uže porodice.

 

Miodrag Pajić rođen je 1950. godine u Brčkom gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Banja Luci, radio je kao zastupnik, zatim direktor pravno-kadrovskog sektora, te direktor proizvodnog preduzeća „Bimal“ u Brčkom.

 

Nakon rada u privredi 1990. godine imenovan je za direktora Sekretarijata za imovinsko pravne poslove i katastar nekretnina opštine Brčko i člana vlade predratne opštine Brčko.

 

Obavljao je i funkciju sekretara Skupštine opštine Brčko. U periodu od marta 1994. do kraja 1997. Godine bio je na funkciji predsjednika Skupštine opštine Brčko. Imenovan je za člana Vlade Brčko Distrikta, te nakon toga za potpredsjednika prelazne Skupštine Brčko distrikta.

 

Od marta 1996. pa u narednih devet godina bio je član Doma za ljudska prava za BiH, nakon što je imenovan od strane Republike Srpske. Nakon toga, posvetio se samostalnoj djelatnosti otvorivši notarsku kancelariju u Brčkom.

 

Ostaće upamćen i kao jedan od osnivača Srpske demokratske stranke u Brčkom.

 

Miodrag Pajić bio je i ostavio veliki trag u privrednom društveno političkom životu Brčkog u tadnjih 40 godina.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Amel Tuka i njegova supruga Amina bave se poljoprivredom

 

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka i njegova izabranica Amina prije dvije i po godine izgovorili su sudbonosno DA i od tada su dobili sina i kćerkicu.

Tukina supruga kćerka je poznatog zeničkog notara i potiče iz vrlo ugledne zeničke porodice.

 

Mladi bračni par uživa u svakom zajedničkom trenutku. Amina je na svom Instagramu pokazala kako vrijeme provode u bašti, gdje siju povrće.

 

 

 

 

Izvor: Faktor

Više...

Policija BD: Održan sastanak s članovima Moto kluba Silver Wings

  • Objavljeno u Brcko

 

U prostorijama Policije zamjenik šefa Policije Brčko distrikta BiH, Senad Jašarević sa saradnicima održao je sastanak s članovima Moto kluba Silver Wings.

 

Tema razgovora ticala se organizacije predstojeće manifestacije motorijade koju navedeni Moto klub planira održati, a gdje se zbog najavljenih koncerata poznatih rok grupa očekuje veliki broj posjetilaca.

 

Osim najavljenog događaja, te organizacije aktivnosti ovog Moto kluba, tokom sastanka razgovarano je i o unapređenju saradnje s Policijom Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Opća bolnica u Sarajevu obilježila 156 godina od osnivanja: Uvijek smo bili tu za grad i državu

  • Objavljeno u BiH

 

Povodom obilježavanja 156 godina od osnivanja Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu danas su se u prostorijama ove bolnice javnosti obratili direktor Ismet Gavrankapetanović, ministar zdravstva Haris Vranić te pisac i bivši pacijent ove ustanove Abdulah Sidran.

Na početku obraćanja, predstavnici Opće bolnice su naglasili kako ova ustanova stoji na čvrstim temeljima te da bilježi impresivne rezultate za što su zaslužne i sve ranije generacije radnika.

"Zbog njih je ova bolnica izrasla u respektabilnu ustanovu. Ne planiramo stajati te ćemo i dalje vrijedno raditi i rasti. Trudit ćemo se da unaprijedimo kvalitet usluga i podižemo nivo stručnosti", rekli su.

Direktor bolnice Ismet Gavrankapetanović naglasio je kako je Opća bolnica u svim teškim trenucima bila uz građane.

 

"Čestitam dan naše bolnice. Prošlo je 156 godina od osnivanja prve bolnice, baštinjenja tradicije. Ponosni smo na naše učitelje, sve one koji su radili i koristim priliku da ih se sjetimo. U periodu koji je iza nas, periodu koronavirusa, svjedočili smo teškom vremenu zatvorenosti zdravstvenog sistema i svemu šta je ova bolnica uradila za grad", rekao je direktor.

 

Nakon toga, iznio je niz pohvala za sva odjeljenja Opće bolnice te je naglasio kako su mladi timovi koji rade u njima budućnost bh. zdravstva.

"Opća bolnica je 1. jula otvorila sve kapacitete u punom obimu, prvu pravu covid bolnicu kroz koju je prošlo hiljade pacijenata, a desetine hiljada kroz ambulantni dio. Gledajući stvari koje radi interno odjeljenje, infektivno, ali i ostali, to je nešto s čim se možemo ponositi ne samo u okviru BiH već i cijele regije", pojašnjava Gavrankapetanović.

 

Naročito se osvrnuo na rad ginekološkog odjeljenja koje je prije nekoliko dana imalo neobičnu situaciju tokom radnog vremena.

 

"Imate ginekološko odjeljenje gdje smo u 24 sata imali četiri poroda blizanaca. Slao sam kolegama u Turskoj informaciju i rekli su mi da ne znaju da se kod njih nekada to desilo. Imamo plan da pravimo iskorake i da pružimo gradu i zemlji sve što možemo", zaključio je Gavrankapetanović.

 

Povodom obilježavanja 156 godina od osnivanja, javnosti se obratio i ministar zdravstva KS Haris Vranić.

 

"Svjedoci smo da je naše zdravstvo u tranziciji, ali 156 godina postojanja jedne ustanove kakva je Opća bolnica govori da se razvijamo i pružamo pacijentima kvalitetne usluge", rekao je Vranić.

 

Za uspjeh Opće bolnice je, prema riječima Vranića, prije svega zaslužan požrtvovan menadžment i osoblje.

Snaga Opće bolnice je u požrtvovanom menadžmentu i osoblju koje je pokazalo da se može nositi sa svim izazovima. Kadrovski, imaju prostor da se razvijaju. Ministarstvo zdravstva će kao i do sada dati punu podršku i biti vjetar u leđa", zaključio je.

Na kraju, prisutnima se obratio i pisac Abdulah Sidran koji je upravo u Općoj bolnici prošao oporavak od težeg oblika koronavirusa.

"Koliko god bila fraza, moram reći da mi je ogromna čast da su me odabrali da kažem bilo šta. Ja bih kao pisac mogao reći da svaki centimetar ovog poda na kojem stojimo može ispričati cijeli roman. U meni živi desetina knjiga nenapisanih, a koje bi mogle, kada bi bile napisane, govoriti samo o onome što sam ja preživljavao pod ovim krovom", rekao je Sidran.

 

Nakon toga, naveo je primjer medicinske sestre s kojom je razgovarao dok je boravio u bolnici.

 

"Čuo sam rečenicu u kojoj je rekla: 'Blago vama pacijentima, mi smo za vas priviđenja'. Kada izađete, vama će biti kao da ste sanjali, a mi ostajemo u ovoj stvarnosti od koje se vi odvajate. Bio sam gotovo bez šansi da preživim, ali sam zatekao u sebi stihove, pjesmu koju nisam prepoznao. Kasnije kod kuće sam razumio da je to nastalo u meni, nesvjesnom stanju. Trajno osjećanje većine pacijenata je prirodna žudnja da se ide kući. Nastala je onim dijelom moga bića koje je dato da kreira u jeziku", poručio je Sidran nakon čega je citirao stihove pjesme "Zaboraviti Itaku".

 

Na kraju, naglasio je kako se između pacijenata i osoblja bolnice stvara posebna ljubav.

 

"Između pacijenta i osoblja rađa se poseban oblik ljubavi. Nastaje ljubav. To je neslično svakoj ljubavi koju smo do sad poznavali. To je nešto što se meni činilo ljubavlju višega reda", ističe Sidran.

 

 

 

Izvor: Klix.ba

 

Više...

Hrvatska bi do kraja juna mogla ući u Schengen, da li će proces blokirati Slovenija?

 

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je kako bi Hrvatska trebala biti primljena u šengenski prostor do kraja juna, odnosno do kraja predsjedavanja Francuske Vijećem Evropske unije.

 

Iako se oko ulaska Hrvatske u Schengen vode brojne polemike, te se spominje i mogućnost da određene države, prije svega Slovenija, blokiraju ovaj proces, Metsola ističe kako bi svaka blokada bila sramotna.

 

"Hrvatsku što prije treba primiti u Schengen i svako odlaganje ovog procesa i blokiranje pristupa bilo bi nedopustivo", rekla je Metsola.

 

Ipak, mediji u Sloveniji ističu kako bi u narednom periodu nova slovenska vlada koju predvodi Robert Golob mogla aktuelizirati problem ulaska Hrvatske u Schengen.

 

"Gordijev čvor koji od osamostaljenja zaoštrava odnose među susjedima, prekinut je presudom arbitražnog suda koju Hrvatska ne priznaje. Dok su u Zagrebu uvjereni da pitanja ne treba povezivati, u Ljubljani se više puta čulo da samo ispunjvanje svih uslova može južne susjede uvesti u Schengen", prenose mediji u Sloveniji.

 

Prema navodima portala 24ur, budući premijer Slovenije Robert Golob već je nagovijestio kako namjerava insistirati na rješavanju ovog pitanja dok je, najvjerovatnije buduća ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon još ranije ocijenila kako Hrvatska nije spremna za Schengen.

 

"Neka uđe kada je spremna, a za sada nemamo informacija da je spremna", rekla je Fajon za Deutsche Welle u februaru 2021. godine.

 

Prethodna vlada u Sloveniji kojom je predsjedavao Janez Janša posebno se zalagala za proširenje Schengena na Hrvatsku, a veliki koraci u tom pravcu učinjeni su još tokom predsjedavanja ove države Vijećem Evropske unije.

 

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Večeras počinje Eurosong: Ovih pet zemalja idu direktno u finale

 

Danas je u Torinu prva polufinalna večer Eurosonga u kojoj će se 17 zemalja boriti za veliko subotnje finale. Već u četvrtak, idućih 18 takmičara nastavlja borbu za finale.

 

Dok se ostali bore za ulazak u finale i njihovi navijači zovu, šalju poruke i glasuju, pet zemalja svake godine ima direktan prolazak u finale.

 

Španija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Italija uvijek su u finalu. Mnogi se pitaju zašto, a odgovor je "pravila takmičenja".

 

Nazivaju se zemlje Big Five i po pravilima su uvijek direktno u finalu.

 

Naime, upravo oni su najveći finansijski saradnici EBU-a, Evropske radiodifuzijske unije, koja organizira takmičenje. Do 2000. godine u ovoj grupi su bile četiri zemlje, a nakon povratka Italije na Eurosong i ona ulazi u tu ekipu "Big five".

 

Izvor: Faktor

Više...

700.000 maraka za jednokratnu pomoć demobilisanim borcima u Distriktu

  • Objavljeno u Brcko

 

Služba za boračko invalidsku zaštitu i civilne žrtve rata brčanske Vlade juče je raspisala Javni poziv za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći nezaposlenim demobilisanim borcima, kao i pomoći prilikom liječenja demobilisanim borcima sve tri vojne komponente sa područja Distrikta. Pomoć se odnosi na dva segmenta i tiče se demobilisanih boraca u stanju socijalne potrebe, te onih kojima je neophodna pomoć za liječenje.

 

„Za isplatu po pomenuta dva osnova, u budžetu Distrikta za tekuću godinu, osigurano je 700.000. maraka. Pojedinačno, pomoć za demobilisanog borca u stanju socijalne potrebe iznosi 235, a za pomoć u liječenju 350 maraka“, rekao je šef resorne Službe brčanske Vlade Senad Bešić.

 

Kad je riječ o dokumentaciji koju je neophodno priložiti, mada je precizan popis objavljen i unutar Javnog poziva, najbolje je doći u Službu boračke zaštite radi pojašnjenja i preuzimanja iste.

 

„Sudeći prema ranijim godinama, pravo na ova dva segmenta jednokratne pomoći ostvari između 2.200 i 2.300 demobilisanih boraca a nakon zaprimanja prijava sam proces donošenja odluka o pravu na korištenje jednokratnih novčanih pomoći traje oko šezdeset dana“, naglasio je Bečić.

 

, javni poziv ostaje otvoren narednih deset dana, odnosno zaključno sa 17-tim majem.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Dojavljena bomba u Općinskom sudu u Sarajevu

  • Objavljeno u BiH

 

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je dojavljeno da je postavljena bomba.

 

Ovu informaciju potvrdio je dežurni operativni Ministarstva unutrašnjih poslova KS za portal Radiosarajevo.ba.

 

"Bomba je prijavljena u 8:40 sati. U toku je kontradiverzioni pregled", naveli su iz policije.

 

Zaposlenici ove ustanove su evakuisani, dok će više informacija biti kasnije poznato.

 

Podsjetimo, bomba je također u istoj ustanovi prijavljena 28. aprila, te se ispostavilo da se radi o lažnoj dojavi.

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Novi skok cijena goriva u Hrvatskoj, rezervoar benzina skuplji za 8 KM

 

Od ponoći je ponovo poskupjelo gorivo u Hrvatskoj pa tako pun rezervoar, od 50 litara benzina, je u prosjeku skuplji za 31 kunu što je oko 8 KM.

 

Prosječni spremnik dizela je skuplji za 9,5 kuna (2,5 KM), a prosječni spremnik LPG-a poskupio je za 22,5 kuna (6 KM).

Kad se preračuna u cijenu goriva po litri, benzin je poskupio za oko 62 lipe. To znači da se običan benzin od danas prodaje za oko 13.24 kune po litri (3,18 KM), a premium po 14.71 kunu (3,83 KM).

 

Dizelska goriva u prosjeku su poskupjela 19 lipa po litri. Običan dizel stoga je otišao na 13.47 kuna (3,50 KM), a premium na 14.83 kune (3,86 KM). LPG je poskupio za 45 lipa te je dosegnuo razinu od 7.93 kune (2,06 KM).

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je jučer kako bi cijene goriva, da nije bilo vladinih mjera, bile skuplje oko dvije kune istaknuvši kako će vidjeti može li se tu još nešto učiniti.

 

Izvor: Klix.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com