Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Ponedjeljak, 13 Juni 2022

Kadrić i Savić razgovarali o budućoj saradnji Distrikta i Općine Lopare

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je u Gradskoj vijećnici upriličio prijem za načelnika Općine Lopare Radu Savića i direktora Doma zdravlja Lopare Želimira Neškovića nakon čega je održan sastanak na temu pružanja podrške i buduće saradnje Distrikta i Općine Lopare.

 

Prijemu su također prisustvovali glavni koordinator Vlade Željko Antić, šef Odjeljenja za komunalne poslove Majazudin Vehabović i šef Odjeljenja za javne poslove Ratko Stjepanović.

 

Gradonačelnik Kadrić kazao je da je izuzetno bitno stvarati i njegovati dobre odnose s drugim lokalnim zajednicama, a naročito s onim koje su blizu Distrikta.

 

Prisutni su razgovarali o sličnostima i razlikama u obrazovnim i zdravstvenim sistemima te je načelnik Savić prisutne upoznao s planiranim projektima u općini Lopare koji se tiču putne infrastrukture između Distrikta i Lopara.

 

Kadrić je kazao da će Brčko distrikt BiH pružiti podršku u provođenju projekata, s obzirom da se radi o putnoj komunikaciji do Tuzle, koju koristi i veliki broj stanovnika Distrikta.

 

Načelnik Savić i direktor Nešković zahvalili su se gradonačelniku Kadriću i njegovim saradnicima na prijemu kazavši da se ovim sastankom potvrđuje i jača dobra saradnju s Distriktom.

Više...

U transfuziološkoj službi Bolnice Brčko stanje zadovoljavajuće

  • Objavljeno u Brcko

 

U Odsjeku za transfuziologiju Bolnice Brčko stanje je stabilno, ali zaliha krvi, nažalost, uvijek treba kažu nadležni. Transfuziologija je ovih dana na donjim granicama sa nula negativnom krvnom grupom.

 

Šef Odsjeka za transfuziologiju Bolnice Brčko dr. Samir Pandur za Radio Brčko je kazao da se na godišnjem nivou prikupi između 2.500 i 3.000 doza krvi na području Brčko distrikta, a da su uvijek veće potrebe za krvnim grupama sa negativnim RH faktorom.

 

„Eritrociti se čuvaju do 35, trombociti pet dana, dok se krvna plazma može čuvati do dvije godine“, kazao je Pandur i napomenuo da je transfuziologija ovih dana na donjim granicama sa nula negativnom krvnom grupom.

 

Pandur je kazao da transfuziologiji u Bolnici Brčko uvijek treba stalni priliv dobrovoljnih davalaca krvi. Trenutno stanje zaliha krvi je zadovoljavajuće, a u transfuziologiji, kako kažu, vode se načelom da uvijek imaju dovoljno zaliha krvi, kako bi krv čekala pacijenta, a nikada da pacijent čeka krv.

 

Najčešći dobrovoljni davaoci krvi u Brčko distriktu su građani koji spontano darivaju krv, udruženja dobrovoljnih davalaca krvi koji organiziraju periodične akcije u njihovim mjesnim zajednicama, firme, vjerske zajednice i entuzijasti koji organiziraju akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

 

Povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana dobrovoljnih davalaca krvi Pandur je pozvao građane Brčko distrikta da se odazovu i povećaju zalihe krvi u Bolnici Brčko, gdje će aktivnost i biti provedena.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Počela prijava za obuku nezaposlenih lica

  • Objavljeno u Brcko

 

Šef sektora za posredovanje u zapošljavanju u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta Admir Galijatović izjavio je danas da se nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda, do 27. juna ove godine mogu u prostorijama Zavoda prijaviti na obuku iz šest oblasti.

 

„Svi nezaposleni mogu se prijaviti na obuku iz engleskog i njemačkog jezika, informatike, grafičkog i veb dizajna, vođenja poslovnih knjiga za samostalne preduzetnike kao i za pisanje poslovnih planova“, rekao je Galijatović.

 

On je pojasnio da je svhra i cilj ovog poziva povećanje konkurentnosti na tržištu rada i brže zapošljavanje uz ovaj vid neformalnog obrazovanja.

 

Galijatović ističe da je najveća zainteresovanost za obuku iz njemačkog jezika, potom iz oblasti veb dizajna i vođenja poslovnih knjiga.

 

Prema njegovim riječima iz dosadašnjih iskustava, kroz ovakve obuke prođe oko stotinu kandidata koji za uspješno prođenu obuku dobijaju sertifikat od izvođača obuke.

 

“Obuka kandidata traje najmanje dva mjeseca. Lica se mogu prijaviti na dvije obuke istovremeno, s tim što se zainteresovani ne mogu prijavit na dva nivoa unutar jedne obuke”, zaključio je Galijatović i dodao da će se prije održavanja odabranih obuka, izvršiti procjena znanja kandidata kako bi se utvrdio nivo obuke na koji kandidat može i želi da ide.

 

Izvor: Radio Brčko

 

Više...

OHR: Supervizor se mijenja, ali plan reformi za Brčko ostaje nepromijenjen

 

Odlazeći prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan i njegov nasljednik Jonathan Mennuti posjetili su u ponedjeljak Brčko i sastali se sa gradonačelnikom, zamjenikom gradonačelnika, predsjedavajućim Skupštine Brčko Distrikta i zamjenikom predsjedavajućeg. Supervizor Scanlan je predstavio svog nasljednika, te su zajedno istakli da se angažman supervizora u radu sa vlastima u Brčkom i međunarodnim donatorima nastavlja bez prekida, sa ciljem unapređenja reformi potrebnih za ispunjavanje zahtjeva Konačne arbitražne odluke.

 

U tom kontekstu, novi supervizor Jonathan Mennuti i eksperti OHR-a će nastaviti pružati podršku onima koji rade na razvoju Brčkog kao multimodalnog transportnog čvorišta, promoviraju rast privatnog sektora i otvaranje novih radnih mjesta, osiguravaju da Distrikt bude očišćen od mina do 2024. godine, te jačaju dobru upravu, uključujući pri tome i provedbu politike nulte tolerancije prema korupciji i sukobu interesa.

 

Od ključne je važnosti da se ove godine vlasti Brčkog bez odlaganja angažiraju kako bi se osiguralo da se u javnoj upravi, institucijama i preduzećima Distrikta Brčko provedu racionalizacija broja zaposlenih i digitalizacija te da oni budu fokusirani na pružanje usluga. Za to će od suštinske važnosti biti usvajanje novog Zakona o državnoj službi kao i zakonskih odredbi u vezi sa budžetom kojima će se osigurati namjensko izdvajanje sredstava za digitalizaciju javnih usluga, kapitalne projekte i razvoj infrastrukture.

 

 

“Građani Brčkog, vidjeli ste u proteklih nekoliko godina da je napredak moguć. Ipak, ostaje još mnogo toga da se uradi, što će zahtijevati kontinuiran i aktivan angažman vaših izabranih predstavnika, javnih službenika i zaposlenika. Ali i vaša je odgovornost, zajedno sa civilnim društvom i medijima, da učestvujete u ovim promjenama i da podsjetite sve koji služe javnosti – između ostalog i na dan izbora – na njihove dužnosti i obaveze prema zajednici.

 

Samo zajedničkim naporima, ova divna zajednica na obalama rijeke Save može krenuti ka svijetloj budućnosti za koju svi znamo da je moguća, ne samo kao primjer mirnog suživota u BiH već i zajedničke sigurnosti i prosperiteta”, rekao je supervizor Scanlan.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Cijene goriva u Federaciji BiH niže od prosjeka u regionu

  • Objavljeno u BiH

 

U Federaciji BiH u maju ove godine za litar benzina BMB 95 u prosjeku se plaćalo 2,95 KM što je za 7,5 posto manje od regionalnog prosjeka.

 

Analiza Federalnog ministarstva trgovine o prosječnim maloprodajnim cijenama naftnih derivata u FBiH i zemljama regiona, na temelju podataka GlobalPetrolPricesa, pokazuje da je u maju prosječna cijena BMB 95 u regionu iznosila 3,19 KM.

 

U Albaniji je u maju litar benzina BMB 95 u prosjeku koštao 3,70 KM, Hrvatskoj 3,32 KM, Crnoj Gori 3,30 KM, Sloveniji 3,13 KM, te Srbiji 3,03 KM. Uz Federaciju BiH najjniža cijena bila je u Sjeverna Makedoniji i iznosila je 2,88 KM.

 

Sličan odnos cijena je i kod dizela gdje je prosječna cijena u regionu u maju iznosila 3,35 KM po litru. U Federacija BiH cijena je bila 3,17 KM i za 5,37 posto je niža od prosjeka regiona.

 

U Albaniji je litar dizela u maju koštao 3,83 KM, dok je najniža cijena bila u Sjevernoj Makedoniji 2,75 KM.

 

Tokom cijele 2021. godine cijene naftnih derivata bilježile su uspon, a snažan rast imale su u ovoj godini, naročito od marta, kao posljedica rusko-ukrajinskog rata.

 

Vlada Federacije BiH 1. aprila 2021. godine, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate (kalkulativne cijene), kojom je privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata. Ta odluka je još na snazi.

 

Izvor: Fena

Više...

Bosnaplod Brčko traži radnike

  • Objavljeno u Brcko

 

Na osnovu ukazane potrebe firma Bosnaplod d.o.o Brčko, koja se bavi preradom svježeg voća, prvenstveno višnje, raspisuje oglas za prijem sezonskih radnika.

 

Radi se o poslovima u fabrici na liniji prerade višnje u smjenama, te branja višnje na plantažama.

 

Traži se i više viljuškarista koji posjeduju certifikat ili imaju iskustva na istom poslu.

 

 

Svi zainteresovani kandidati koji žele da poprave svoj kućni budžet, te zarade dodatna primanja u kratkom vremenskom periodu, mogu se prijaviti u sjedištu firme Bosnaplod Brčko ili na broj 060/324-3216.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Sljedeća namirnica koja bi u svijetu mogla poskupjeti je riža

 

U cijelom svijetu su poskupljenja hrane, a riža je sljedeća koja bi mogla poskupjeti. Među najznačajnim uzrocima poskupljenja namirnica su agresija Rusije na Ukrajinu, ograničenje izvoza pšenice iz Indije te ograničenje izvoza palminog ulja iz Indonezije.

 

Proizvodnja riže nije ugrožena, ali je sama proizvodnja sve skuplja.

Smatra se da je mali rizik da će riža znatno poskupjeti, jer su njene količine velike - očekuje se da će u Indiji ovog ljeta biti dobra žetva. U međuvremenu je žito skuplje za 50 posto u odnosu na prošlu godinu.

 

Agencija Reuters je izvijestila da Tajland i Vijetnam već pregovaraju o izvozu riže po višim cijenama. Stručnjaci smatraju da su protekcionističke mjere u kombinaciji s rastom troškova poljoprivredne proizvodnje doprinijele poskupljenju hrane.

 

Prema cjenovnom indeksu hrane UN-a, hrana je skuplja čak za 75 posto u odnosu na period prije pandemije koronavirusa, prenosi CNBC.

 

 

 

 

Izvor: Klix.ba

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com