Menu

IMG 7128

Utorak, 28 Juni 2022

U Tuzlanskom kantonu počelo izdavanje elektronskih zdravstvenih kartica

  • Objavljeno u BiH

 

Reforma zdravstvenog sistema Tuzlanskog kantona je započela izdavanjem elektronskih iskaznica osiguranicima Tuzlanskog kantona.

 

Građani više neće morati ovjeravati zdravstvene knjižice, a svaki zdravstveni osiguranik Tuzlanskog kantona će imati dnevni status osiguranja koji će biti dostupan u zdravstvenoj mreži na teritoriji TK bez obzira da li se osiguranik javio primarnom, sekundarnom, tercijarnom nivou zdravstvene zaštite ili u apoteci koja je na području ovog kantona.
Zahvaljujući elektronskim karticama neće biti čekanja na recepte jer informacija iz ordinacije odmah stiže u apoteku gdje pacijent može podići svoje lijekove.

 

Uspostavom "Online statusa zdravstvenog osiguranja u Tuzlanskom Kantonu“ Tuzlanski kanton pokazuje organizacijsku i stručnu osposobljenost pri uvođenju elektronskog poslovanja i omogućuje povećanje kvalitete zdravstvene zaštite u ovom kantonu.

 

Uspostava ovog sistema koja ima prednosti kako za korisnike tako i za cjelokupan zdravstveni sistem će dovesti do značajnih ušteda u oblasti zdravstva.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Tabuti ka Srebrenici polaze 8. jula iz Visokog: Spremno 49 posmrtnih ostataka žrtava

  • Objavljeno u BiH

 

Tabuti s posmrtnim ostacima 49 do sada identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici krenut će iz Visokog 8. jula, odluka je Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić je rekao da su sve do sada predviđene aktivnosti u organizaciji obilježavanja završene i da može reći da je do ovoga trenutka sve spremno.

 

- Program ima više aktivnosti nego prethodnih godina i ukinuta su sva ograničenja iz prethodne dvije godine zbog koronavirusa. Vratili smo sve na staro - rekao je Fejzić.

 

Istakao je da je ove godine ponovo organizovan prevoz autobusima za sve koji žele biti u Potočarima 11. jula, a detaljne informacije o rasporedima će biti objavljene u medijima i službenim kanalima.

 

- Do sada je 49 porodica dalo saglasnost na ukop posmrtnih ostataka što ne znači da je to konačan broj. Imamo vremena prostora da se broj može promijenti - rekao je Fejzić.

 

Zbog Kurban-bajrama je prevoz posmrtnih ostataka iz Visokog do Potočara organizovan 8. umjesto, 9. jula. Kako najveći muslimanski praznik pada na drugi dan Marša mira, klanjanje bajram-namaza bit će organizovano kod osnovne škole u Liplju, a obred će predvoditi muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Vjerski dio programa počinje u 4.30 sati.

 

U okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida u krugu Memorijalnog centra bit će održana konferencija "Heroina Srebrenice - Majčina marama". Cilj konferencije je ukazati na jačinu majki i njihovu borbu od 1992. godine do danas.

 

- Prijavilo nam se skoro 5.000 žena iz cijelog svijeta. Pokušali smo da spojimo žene koje se bave ljudskim pravima, žene iz Haškog tribunala, političarke, analitičarke, historičarke, glumice, pjevačice... - rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Žepa i Srebrenica.

 

Dodala je da će naredne godine izložba biti održana i ispred zgrade Ujedinjenih nacija u New Yorku.

 

- Dobili smo divne poruke uz marame i fotografije tih žena. Mislim da je pokazalo našu jačinu i nas majki iz Srebrenice koje se 27 godina borimo za istinu i pravdu - rekla je Subašić i dodala da je 580 majki umrlo, a da nije našlo posmrtne ostatke svojih članova porodice.

 

U okviru konferencije, koja će biti održana 10. jula u MC Potočari, bit će održano pet sesija.

 

Predsjednik Pododbora za organizaciju Marša mira Amir Kulaglić rekao je da pripreme teku prema planu i da su ove godine provođene intenzivne aktivnosti na uređenju trase Nezuk - Potočari.

 

- Do sada je prijavljeno 1.500 osoba, 30 grupa i oko 300 pojedinaca i 120 prijavljenih, što pojedinaca što grupa, na trasi Žepa - Potočari - rekao je Kulaglić.

 

Kao i ranijih godina, ove godine će biti organizovani ultramaratoni Vukovar - Potočari, Goražde - Potočari, biciklistički maraton Bihać - Potočari i motomaraton Sarajevo - Potočari.

 

Kulaglić očekuje da do 7. jula bude prijavljeno između četiri i pet hiljada učesnika Marša mira.

 

Izvor: Anadolija

Više...

Veliki uspjeh bh. fotografa: Pejzaži Bosne i Hercegovine na teglama Nutelle

 

Bh. fotograf Dženad Džino, poznat po promociji Bosne i Hercegovine kroz fotografije, objavio je predivnu vijest za sve građane naše zemlje. Od sada se na pakovanjima megabrenda Nutella nalaze fotografije pejzaža Bosne i Hercegovine što je odlična promocija za BiH.

 

“Saradnja sa Nutellom je jedna velika promocija prirodnih i kulturnih spomenika Bosne i Hercegovine i velika motivacija za moj daljni rad na promociji naše države. Naime, izašla je limitirana serija Nutella namaza ‘Ja volim Bosnu i Hercegovinu’ i možete je naći u trgovinama širom Bosne i Hercegovine. Fotografije Mostara, Banja Luke, Travnika, Višegrada, Jablanice, Vjetrenice, Zelengore, Šujice, Srebrenika… krase staklenke Nutella namaza. Sakupite svoju kolekciju Nutella teglica sa motivima iz Bosne i Hercegovine”, poručio je Džino.

 

 

Džinine fotografije objavljivane su u respektabilnim časopisima, a među njima je i National Geographic za tržište Španjolske.

 

Izvor: N1

Više...

Džaferović od Ustavnog suda BiH zatražio ukidanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

 

Nakon današnjeg stupanja na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog zakona, a istim zahtjevom obuhvaćne su i dopune Zakona o republičkoj upravi RS.

 

Džaferović je zatražio od Ustavnog suda BiH da ukine ove neustavne akte. Također, zatražio je da Ustavni sud donese privremenu mjeru, kojim će ih staviti van snage do donošenja svoje konačne odluke, kako njihovom primjenom, za vrijeme trajanja postupka, ne bi bila napravljena nepopravljiva šteta.

 

Tim zahtjevom je ukazano na neusklađenosti odredbi osporavanih zakona sa odredbama Ustava BiH koje se odnose na načelo vladavine prava, nediskriminaciju, uspostavu jedinstvenog tržišta na cijeloj državnoj teritoriji, međunarodne standarde i obavezu entiteta da se u potpunosti pridržavaju odluka institucija BiH.

 

 

U zahtjevu se, između ostalog, naglašava da su osporeni zakoni u suprotnosti s državnim zakonima iz te oblasti, te da se njima uspostavlja neustavni, paralelni sistem infrastrukture, kontrole i pravila u prometu lijekova i medicinskih sredstava.

 

Spornim zakonima podriva se ustavni sistem, ignoriraju propisi i standardi na nivou BiH, razgrađuje njeno unutrašnje tržište i različito tretiraju prava građana na način da se uspostavlja nejednak pristup zdravstvenoj zaštiti i lijekovima.

 

Također, daje se prednost pravnim osobama registriranim na teritoriji entiteta Republika Srpska, te stvara rizik u pogledu efikasnosti, kvaliteta i sigurnosti lijekova i medicinskih sredstava.

 

Uklanjanje ovih propisa jedino je djelotvorno sredstvo za osiguranje prava i zaštitu zdravlja i života građana, slobodu kretanja roba i usluga, slobodnu tržišnu privredu u BiH, zabranu diskriminacije i uspostavu funkcionalnog političkog i ekonomskog poretka, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

 

Izvor: Faktor

 

Više...

Narandžasto upozorenje u BiH do 1. jula

 

Zbog visoke dnevne temperature i vrijednosti UV indeksa izdato je narandžasto upozorenje za cijelu BiH koje će važiti do 1. Jula, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

 

 

Na stranici je objavljeno da će se narednih dana dnevna temperatura vazduha kretati između 33 i 38 stepeni na jugu i lokalno na sjeveru zemlje do 40 stepeni Celzijusovih.

Iz Zavoda poručuju građanima da prate vremensku prognozu i preduzmu sve mjere opreza, jer ovako visoka temperatura može usloviti smetnje u obavljanju svakodnevnih poslova.

 

Posebno naglašavaju da treba prekinuti sve aktivnosti na otvorenom i da se djeluje u skladu sa savjetima ovlaštenih lica.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Visoke cijene goriva i u narednih šest mjeseci

  • Objavljeno u BiH

 

Visoke cijene goriva na benzinskim pumpama širom svijeta, pa i BiH, najvjerovatnije će pasti tek onda kada one postanu previsoke za industriju, koja je njen najveći potrošač.

 

Kaže ovo ekspert za tržište nafte i urednik portala “Moj volan” Vladimir Grujić, analizirajući trenutno stanje na svjetskom tržištu energenata, ali i iznoseći svoja predviđanja trendova u periodu pred nama.

 

Osvrćući se na uzroke koji su uticali na ovo povećanje cijena navodi kako je prvi faktor - globalna politika koja je vođena posljednjih 20 godina, koja je zbog sve većeg zagađenja Zemljine atmosfere okretala ekonomije ka obnovljivim i ekološki podobnijim izvorima energije, što je dovelo do sve manjih ulaganja u rafinerijske kapacitete, a smanjena su i ulaganja u istraživanje i vađenje nafte.


- Najmlađa rafinerija u SAD instalisana je daleke 1977. Od tada, pa do danas, novih postrojenja nije bilo i po svemu sudeći neće ih ni biti. Na nama bliskim prostorima zatvorene su rafinerije Lendava u Sloveniji, rafinerija Novi Sad je pretvorena u fabriku maziva, a rafinerija nafte Sisak u logistički centar, odnosno skladište, kao i rafinerija nafte Brod te još mnoge rafinerije u Italiji i drugim evropskim zemljama - istakao je Grujić.

 

Smatra kako značajan faktor predstavlja i pandemija virusa korona, jer su u trenutku proglašenja pandemije naftna postrojenja radila punim kapacitetom te je nastala situacija u kojoj je globalno redukovan avionski, drumski i djelimično brodski transport, što je dovelo do toga da ukupna ekonomska aktivnost naglo padne.

 

- Ovo je dovelo do tržišnog “cunamija”, kojim su oborene cijene, jer je u tom trenutku tržište bilo puno nafte, za koju nije bilo potražnje. Iako su zemlje izvoznice nafte navikle da zbog sukoba i tržišnih blokada uvijek postoji rizik od nestabilnosti tržišta, ovakav scenario, kada se obustavljaju aktivnosti odmah i svuda, nije imao adekvatan odgovor i cijene su se drastično snizile. Kako je vrijeme odmicalo, zbog pada potražnje, pojedine rafinerije su prestale sa radom, postrojenja su pretvorena u skladišne terminale, a radnici su ili otpušteni ili prebačeni na druge poslove - pojasnio je Grujić.

 

Prema njegovom mišljenju treći, i vjerovatno najbitniji faktor je sukob u Ukrajini. Iako su cijene već početkom ove godine krenule uzlaznom putanjom, zbog oporavka ekonomija, sukob u Ukrajini je, kako je rekao, doveo do novog udara na tržište, jer su SAD i zemlje EU uvele embargo na uvoz ruske nafte.

 

- To je dovelo do novog skoka potražnje, koji druge zemlje izvoznice ne mogu tako brzo da kompenzuju. Kada sagledamo sve navedene faktore, jasno je da se naftno tržište neće tako brzo oporaviti. Sa jedne strane imamo povećanu potražnju za naftnim derivatima i uvođenje sankcija Rusiji, a sa druge zapuštene bušotine i rafinerijska postrojenja, manjak radne snage i time smanjen obim proizvodnje. Takođe, kako rafinerije u Hrvatskoj i Srbiji za preradu koriste većinom rusku naftu, pod pritiskom EU će vjerovatno morati da pređu na drugog dobavljača, što će neminovno dovesti do toga da cijene ostanu na visokom nivou i u narednom periodu, sigurno do kraja ove godine - smatra Grujić.

 

Prema riječima Vladimira Grujića, imajući u vidu sve pobrojane faktore, jasno je da će naftnom tržištu trebati neko vrijeme da se stabilizuje, a domaće vlasti mogu da pomognu da se ovaj period lakše podnese tako što će suspendovati obračun akciza na gorivo do vraćanja cijena u ranije okvire. Jedan od načina su i jače inspekcijske kontrole distributera, da bi bile spriječene nerealno visoke marže.

 

Izvor: InfoBijeljina

Više...

Obavještenje za građane Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

  • Objavljeno u Brcko

b02aa2a324e02550b2c16c7a3489589f XL

Kancelarija Koordinatora Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za Brčko distrikta Bosne i Hercegovine uputila je obavještenje za građane Brčko distrikta Bosne i Hercegovine koje prenosimo u cjelosti:

 

Obavještavamo sve građane Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koji imaju entitetsko državljanstvo Federacije Bosne i Hercegovine, da na osnovu odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine imaju pravo aplicirati za turističke vaučere.

 

Vlada Federacije BiH donijela odluku da podijeli dva miliona KM vaučera u vrijednosti po 200 KM po vaučeru, koji se mogu iskoristiti za turističke destinacije u BiH. Preko e-platforme vaučeri će biti podijeljeni putem javnog poziva. Očekuje se da će građani od kraja jula 2022 moći koristiti ove vaučere sve do 31. decembra 2022. E-platforme će nuditi plaćanje karticom, preko banke, na račun i na rate.

 

„Vaučeri će se dijeliti po sistemu ko se prvi javi i podjela će trajati dok se ne iskoriste dva miliona KM na raspolaganju“. Nadamo se da ćemo na ovaj način motivirati građane da posjete sve ljepote Bosne i Hercegovine.

 

Napominjemo da su vaučeri digitalni, te će korisnik nakon odabira turističkog paketa, platiti razliku u cijenu za taj turistički paket.

 

„Sve e-platforme će izvještavati koliko je turističkih vaučera preostalo. Supružnici i njihova punoljetna djeca imaju pravo na po jedan vaučer, ali ih neće moći koristiti za isti turistički paket, jer nema logike da ga u istom periodu koriste dvije različite osobe“.

 

Postoji mogućnost spajanja odnosno da supruga dobije vaučer za paket od tri dana, koji košta minimalno 250 KM, a suprug za vaučer koji može koristiti za sljedeća tri dana u istom hotelu.

 

Više detalja na stranicama:

https://fbihvlada.gov.ba/hr/ministrica-dapo-vauceri-od-200-maraka-gradanima-za-odmor

 

https://youtu.be/2y3sZGPqyoI

 

IMG 2c065b22965dae2b4094f4e90c7d2511 V

 

IMG 594368d956a1afa427724368e2cd2276 V

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com