Menu

IMG 6772

Subota, 04 Juni 2022

Kadrić i Domić prisustvovali otvorenju renovirane Umjetničke galerije „Šimun“ u Dubravama

  • Objavljeno u Brcko

 

U Franjevačkom samostanu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u mjestu Dubrave, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, danas je upriličeno otvorenje renoviranog prostora Umjetničke galerije „Šimun“ u kojoj je izloženo preko 600 artifakata različitih kiparskih i slikarskih umjetničkih djela. Otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić i zamjenik gradonačelnika Anto Domić.

 

Gradonačelnik Kadrić izjavio je da Vlada intenzivno radi na formiranju turističke zajednice u svrhu prezentovanja i očuvanja objekata i lokacija, umjetničkih i drugih kulturoloških vrijednosti koje Brčko distrikt BiH posjeduje, te će obezbijediti kontinuirano finansiranje i brigu, kako o pomenutoj galeriji, tako i o drugim umjetničkim subjektima koji za sada u Distriktu nemaju institucionalnu podršku. „Brčko je poznato po talentima u slikarstvu i ovo će biti prilika da se dođe u Dubrave i uči iz djela koje Galerija posjeduje“, dodao je Kadrić

 

„Vlada Distrikta ima namjeru da značajnije djeluje, kako na Legat „Ekmečić“ tako i na Galeriju „Šimun“ kako bi ova umjetnička djela neprocjenjive vrijednosti mogle biti svakodnevno viđene i prezentirane i kako bi mogle biti nadahnuće za možda neke nove umjetnike ili kreatore koji će se baviti umjetnošću“, kazao je u svom obraćanju zamjenik gradonačelnika Anto Domić.

 

On je dodao da je Franjevački samostan Blažene Djevice Marije u Dubravama kulturno i vjersko središte Hrvata ovog kraja jer ovaj samostan, izuzev Galerije, ima muzej i knjižnicu u kojoj se čuvaju važni dokumenti i eksponati vezani za postojanje Hrvata i katoličke vjere na ovom prostoru.

 

Fra Niko Josić, gvardijan Franjevačkog samostana u Dubravama zahvalio se Vladi Brčko distrikta, Jedinici za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova Razvojno-garantnog fonda Distrikta, te Središnjem državnom uredu Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH na pružanju podrške i potpomaganju u renoviranju prostora Galerije „Šimun“.

 

„Sadržaj ove Galerije nije samo sakralnog nego je i profanog tipa i u sebi sadrži djela gotovo svih poznatijih slikara XX stoljeća koji imaju veze sa Bosnom i Hercegovinom i ovim krajem. Drago mi je da možemo prikazati kako Brčko distrikt Bosne i Hercegovine ima ovako značajne institucije kao što je Galerija „Šimun“ u Dubravama“ izjavio je fra Josić.

Više...

Brčko: Ove školske godine iz srednjih škola izlazi 692 maturanta

  • Objavljeno u Brcko

 

Ove školske godine iz četiri brčanske srednje škole izlazi ukupno 692 maturanta što je za oko 20 učenika više u odnosu na prošlu godinu. Da bi stimulisali upis srednjoškolaca u zvanja i zanimanja koja su deficitarna u brčanskoj privredi, od naredne školske godine uvodi se i stipendiranje takvih učenika.

 

“Od 692 svršena maturanta njih 171 je završilo srednju stručnu spremu trećeg stepena, dok je 521 završilo srednju stručnu spremu četvrtog stepena”, potvrdila je za Radio Brčko Danijela Ristanić, viši stručni saradnik u Odjeljenju za obrazovanje Vlade Brčko distrikta

 

 

Ona je dodala da je Odjeljenje za obrazovanje već raspisalo i Konkurs za upis učenika u prve razrede srednjeg obrazovanja u narednoj školskoj i to u vremenu od 27. do 29. juna kojim je planirano uvođenje nekoliko novih zvanja i zanimanja u skladu sa potrebama koje su iskazali brčanski privrednici.

 

Vrlo brzo će biti javno objavljena odluka kojih pet zanimanja se smatraju deficitarnim te će u skladu sa tim školovanje učenika koji upišu ta zanimanja biti i stipendirano u iznosu od 100 KM mjesečno.

 

Skupština Brčko distrikta je na prošloj sjednici prilikom usvajanja rebalansa Budžeta za stipendiranje ovih učenika u 2022. godini izdvojila 40 hiljada maraka dok će dodatan iznos biti planiran i izdvojen u Budžetu za narednu godinu.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Nedostatak hraniteljskih porodica

  • Objavljeno u Brcko

 

Šef Pododjeljenja za socijalnu zaštitu Vlade Brčko distrikta Nataša Stevanović izjavila je da veliki problem predstavlja nedostatak hraniteljskih porodica, kao prvog oslonca kada dijete ostane bez roditelja, a nema rodbinu Brčkom.

 

Ona navodi, da se smještaj odnosno ustanova koja bi prihvatila napušteno dijete i dalje traži putem Zakona o javnim nabavkama BiH.

 

„Do momenta kada se to dijete treba smjestiti u ustanovu socijalne zaštite, odnosno kada organi starateljstva donesu stav da je to najbolji vid socijalne zaštite tog djeteta, mi moramo proći kroz kompletan tender i traženja ponude od tih ustanova”, dodala je Stevanović.

 

Kako je navela, u budžetu Distrikta za te namjene su obezbjeđena sredstva, ali bi trebalo i motivisati tu hraniteljsku porodicu, te na taj način bi se moglo predložiti donošenje Zakona o hraniteljstvu, odnosno unaprijediti već postojeću porodičnu zaštitu.

 

“Trebalo bi poraditi na prilikama za taj zakon i tim osobama koje se bave hraniteljstvom, edukovanim licima pružiti mogućnost da to bude i njima jedna vrsta posla, jer na taj način doprinose društvenoj zajednici čineći tu ulogu hranioca”, kaže Stevanović.

 

Prema njenim riječima, trenutno se 32 maloljetnih lica nalazi pod starateljstvom i pod ugovorom o hraniteljstvu u Brčkom.

 

“U 2020. godini imali smo šestoro maloljetne djece bez roditeljskog staranja, mi smo tada koristili usluge svog dežurstva 24 sata i humanitarne organizacije Crvenog krsta kako bi djeca tri dana ostala u Brčkom do smještaja u ustanovu socijalne zaštite”, dodala je Stevanović.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com