Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Ponedjeljak, 06 Juni 2022

Tuzla: Medicinska škola dobila dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi

  • Objavljeno u BiH

 

Danas oko 13 sati u JU Srednja medicinska škola lažno je dojavljena eksplozivna naprava. Naime, zaposlenik ove škole je putem e-mail poruke dobio dojavu da se u ovoj školskoj ustanovi nalazi eksplozivna naprava.

 

Kako je za Tuzlanski.ba kazala glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK Amra Kapidžić, ekipa je nakon dojave izašla na teren nakon čega je KDZ pregledom ustanovljeno da je u pitanju lažna dojava.

“Tim je još uvijek na terenu i poduzimaju se mjere i radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa ovim događajem. Ono što možemo potvrditi jeste da je u pitanju bila lažna dojava”, kazala je Kapidžić. Za vrijeme pregleda prostorija škole učenici i nastavno osoblje bili su evakuisani.

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Više...

Vijeće ministara BiH usvojilo Odluku: Osiguran dio novca za Opće izbore 2022.

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj sjednici Nacrta budžeta za 2022. godinu, te Odluku kojom se osigarava novac za održavanje Općih izbora u BiH. Ministri su usvojili Posebnu odluku kojom se Centralnoj izbornoj komisiji BiH posuđuje 9,7 miliona KM za provedbu izbora, a od RAK-a, odnosno od prihoda za GSM licence. Zakonski rok za osiguranje novca za održavanje izbora bio je 19. maj, a iz Centralne izborne komisije BiH upućivali su više apela. No, ovo nije sav neophodan iznos.

 

Prema procjenama CIK-a, potrebno je 12,5 miliona KM. Sinoć je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH kazao da će danas biti donijeta odluka o finansiranju izbora.

Opći izbori u BiH trebaju biti održani 2. oktobra ove godine.

 

Na dnevnom redu je i Izvještaj o radu Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu (materijal sa oznakom tajnosti), Godišnja platforma o obavještajno – sigurnosnoj politici za 2022. godinu (materijal sa oznakom tajnosti) i Prijedlog programa rada Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu (materijal sa oznakom tajnosti).

 

Izvor: Tuzlanski

Više...

Večeras u Brčkom predstava “Neće biti smak svijeta”

 

U okviru manifestacije “Proljeće u gradu 2022.” večeras od 20 časova u brčanskom Domu kulture u produkciji SARTR-a iz Sarajeva, biće odigrana predstava “Neće biti smak svijeta”.

 

“Već dok se izgovara prva replika, na maloj sceni oblikovanoj u scenski prostor koji treba da predstavlja i nalikuje na takozvani dom za sve životne potrebe ali sa univerzalnom funkcionalnošću, tekst mladog autora Adnana Lugonića potpuno vas obuzima i bez ikakvih dodatnih efekata, sasvim ogoljeno i potpuno suštinski vas vodi niz likove jedne porodice – otac i dvije sestre. Pri tome atmosfera, građena od mlade rediteljke Nine Nikolikj, sadrži autentičnu životnu tenziju, kao i veliku tajnu, koje su propratni dio realnih životnih situacija, a u savremenom teatarskom realizmu ne mogu vas tako često iznenaditi i vješto voditi kroz lavirint zvani život.” – Zvezdana Angelovska

 

U predstavi igraju/ Dženana Džanić, Darja Rizova, Saša Handžić Kostimografija: Ivana Karanfilovska Ugurovska Scenografija: Angel Petrovski Muzika: Oliver Mitkovski (muzička adaptacija); Dimitar Masevski (kompozicija ”Magdalena”) Saradnik za makedonski jezik: Gjorgji Jolevski Fotografija: Deni Ingilizovski.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Policijski službenici oduzeli vozilo zbog neplaćenih kazni

  • Objavljeno u Brcko

 

– U periodu vikenda na prostoru Brčko distrikta BiH u oblasti kriminaliteta zabilježeno je jedno krivično djelo “Šumska krađa” iz člana 310. stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

 

JAVNI RED I MIR:

– U navedenom vremenskom periodu nije bilo zabilježenih događaja narušavanja javnog reda i mira, izuzev prijava od dana 04. i 05.06.2022. godine kada je u dva ugostiteljska objekta prijavljena glasna muzika, zbog čega su vlasnicama istih kao i izvođačima muzike uručeni prekršajni nalozi zbog počinjenog prekršaja „Remećenje mira” iz člana 23. Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

 

 

SAOBRAĆAJ:

– Tokom navedenog perioda zabilježene su četiri saobraćajne nezgode.

– Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontorle vozača i vozila isključili ukupno 21 vozača i vozilo. Od toga 16 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilima pod dejstvom alkohola, dva lica jer su vozilima upravljala prije sticanja prava na upravljanje, jedno lice koje je vozilom upravljalo u vrijeme trajanja zabrane upravljanja, jedno lice koje je vozilom upravljalo nakon isteka važnosti potvrde o registraciji i jedno lice jer je upravljalo vozilom bez posjedovanja potvrde o poznavanje propisa.

 

– Izdvajamo događaj od dana 03.06.2022. godine kada su policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH tokom kontrole motornog vozila marke „Opel Astra“ kojim je upravljao E.K. rođen 1979. godine u Gradačcu, nastanjen u naselju Prutače, utvrdili da je isti povratnik u izvršenju prekršaja iz oblasti Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i da po osnovu neplaćenih kazni ima dugovanje u iznosu od 2.474,4 konvertibilne marke, zbog čega mu je u skladu s članom 20. stav (1) i stav (2) Zakona o prekršajima Brčko distrikta BiH, privremeno oduzeto motorno vozilo i deponovano u depozit Policije Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Scanlan će pratiti realizaciju rebalansa budžeta, a očekuje i izgradnju Spomenika civilnim žrtvama rata

  • Objavljeno u Brcko

 

Sama struktura usvojenog trošenja rebalansa budžeta Distrikta za ovu godinu u iznosu od 28 miliona maraka biće posebno u fokusu supervizora za Brčko Majkla Skenlana. On takođe očekuje da do oktobra mjeseca u središtu grada bude izgrađen i spomenik svim civilnim žrtvama minulog rata bez obzira na vjeru i naciju, za što je na njegovo insistiranje u rebalansu izdvojeno pola miliona maraka.

 

 

„Od medija u Brčkom očekujem da javno i detaljno izanaliziraju većinu od oko 400 usvojenih amandmana na rebalans, kako bi provjerili da li su baš svi usmjereni za dobrobit zajednice, s obzirom da je korišteno takozvano ‘diskreciono pravo’ prilikom njihovog predlaganja“, naglasio je Skenlan.

 

Kad je riječ o izgradnji Spomenika civilnim žrtvama minulog rata bez obzira na naciju i vjeru, a koje su stradale na području bivše opštine Brčko, odnosno sadašnjeg Distrikta, supervizor je kategoričan.

 

“Iskreno, na moje insistiranje je u rebalansu izdvojeno 500.000 maraka za izgradnju navedenog spomenika. Razlog za ovakav moj zahtjev leži u ranije već izdatom ‘Nalogu’ od strane supervizora. Inače, mene data ovlaštenja obavezuju na potpuno provođenje arbitražne odluke u svim njenim segmentima, što uključuje i pomenuti nalog“, zaključio je supervizor Skenlan.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Građani štede na hrani i gorivu

  • Objavljeno u BiH

 

Inflacija, koja je eskalirala posljednjih mjeseci dovela je do toga da su građani Bosne i Hercegovine počeli štedjeti na hrani i motornim gorivima.

 

Najnoviji statistički podaci pokazuju da je u zemlji u martu i aprilu, kada je inflacija eskalirala usljed rata u Ukrajini, došlo do pada u prometu trgovine na malo, a što se posebno odrazilo na promet prehrambenih proizvoda i motornih goriva, a koji su i najviše poskupjeli, izvještava Indikator.ba.

 

Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u Bosni i Hercegovini u aprilu 2022. godine zabilježio je pad prometa od 1% u odnosu na mart 2022. godine.


Ovom padu najviše je doprinio pad prometa u trgovini prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duvanskim proizvodima) u iznosu od 2,2 odsto, dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima ostvaren rast prometa u iznosu od 1,4 odsto.

 

Promet prehrambenim proizvodima bilježio je rast u prva tri mjeseca ove godine, ali je u nespecijalizovanom prodavnicama u martu imao pad od 1,6 odsto, a u aprilu od 1,4 odsto, dok je u specijalizovanim prodavnicama pad u aprilu bio 9,8 odsto, nakon rasta u martu od 3,1 odsto.



Manji promet evidentiran je i u trgovini na malo motornim gorivima. Podaci Agencije za statistiku govore da je na mjesečnom nivou u martu registrovan pad od 6,3 odsto, a u aprilu od 5,5%.

 

Posljednji podaci govore da je na nivou Bosne i Hercegovine u aprilu zabilježena inflacija od 13,2%, pri čemu je najveći prosječni rast cijena na godišnjem nivou zabilježen kod hrane i bezalkoholnih pića od 20,6% i usluga prevoza od 28,9%.



U ostalim područjima u trgovini na malo bilježi se rast, a on je posebno izražen kod informaciono-komunikacijske opreme u speclijalizovanim prodavnicama - iznosio je 8,3 odsto u martu i 16,9% u aprilu.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Žuti meteoalarm upaljen za većinu krajeva u BiH, prijete vrućine, grmljavine i pljuskovi

 

Žuti meteoalarm danas je upaljen za većinu krajeva u RS i Federaciji BiH zbog visoke temperature vazduha, koja će dostizati i 36 stepeni Celzijusovih, ali i lokalnih pljuskova, grmljavine i grada.

 


Jači pljuskovi sa grmljavinom očekuju se no području od Prijedora, uz rijeke Sanu i Savu, preko Posavine do Semberije, a moguće su i lokalne nepogode uz jače pljuskove i pojavu grada. Maksimalna temperatura vazduha od 30 do 33 stepena Celzijusova.

 

Žuti meteoalarm označava potencijalno opasno vrijeme.

 

Izvor: InfoBijeljina

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com