Menu

IMG 7128

Utorak, 05 Juli 2022

Hrvatska kuna postaje prošlost: Od 2023. godine službena valuta euro

 

Zastupnici u Evropskom parlamentu danas su dali pozitivno mišljenje odluci o pristupanju Hrvatske eurozoni od 1. januara 2023. godine.

Članovi parlamenta glasali su sa 539 glasova u korist odobravanja ulaska Republike Hrvatske u eurozonu početkom naredne godine.

U izvještaju rumunskog zastupnika Siegfrieda Muresana istaknuto je da je Hrvatska spremna početi koristiti valutu euro uprkos izazovima visoke inflacije, oporavka ekonomije od pandemije te ruske agresije na Ukrajinu.

Zastupnici u Evropskom parlamentu navode i da Hrvatska ima veći stepen konvergencije cijena sa eurozonom u odnosu na druge zemlje članice prilikom uvođenja eura. Ipak, očekuju da hrvatska vlada osigura nastavak konvergencije kako uvođenje eura ne bi dovelo do vještačkog povećanja cijena.

 

"Reforme koje je hrvatska Vlada poduzela posljednjih godina ojačale su privredu i omogućile da se Hrvatska pridruži eurozoni. Jasno je da je ulazak u eurozonu ispravna odluka za državu, njene kompanije i građane, kao i razne sektore njene privrede, poput turizma", kazao je Siegfried Muresana.

 

Hrvatska je današnjom odlukom postala dvadeseta članica eurozone što je također pozitivno i za ostale članice EU jer se na taj način demonstrira održivost evropske ekonomije.

 

"Pristupanje Hrvatske eurozoni 2023. godine bit će prvi značajan proces evropskih integracija od Brexita i označava proširenje korištenja eura na Balkanu. Kada se evropske vrijednosti dovode u pitanje na našim granicama, to je jasan znak jedinstva, dalje integracije i doprinosa snazi ​​eura kao globalne valute", kazala je Margarida Marwues, predsjednica radne grupe Evropskog parlamenta.

 

Od 1. januara naredne godine, hrvatska kuna će prestati biti zvanična nacionalna valuta Republike Hrvatske.

 

Izvor: Klix

Više...

Visoko: Tabuti sa srebreničkim žrtvama spremni za kolektivnu dženazu

  • Objavljeno u BiH

 

Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, javlja Anadolu Agency (AA).

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima “zaštićene zone UN-a” u Srebrenici. Sabina Rastoder, glasnogovornica JKP “Gradska groblja” Visoko, kazala je da su spremni tabuti s 50 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

 

“JKP ‘Gradska groblja’ Visoko još od 2003. godine učestvuje u istraživanju nestalih, ekshumaciji tijela iz masovih grobnica i njihovoj pripremi, nakon identifikacija, za kolektivnu dženazu u Potočarima. Godine 2003. bilo je mnogo tijela, prve godine bile su tri dženaze. Ove godine će na dženazi biti ukopano 50 osoba. Tabuti su spremni”, podsjetila je Rastoder. Kako je kazala, zajedno sa Komemorativnim centrom u Tuzli rade na ukopima i dženazama za žrtve genocida u Srebrenici.

 

“Do sada je identifikovana i ukopana 6.671 osoba, bez ovih 50.

Tabuti su spremni i na svakom se nalazi pločica od trajnog, neuništivog materijala sa vrlo važnim identifikacionim informacijama. Tu se nalazi ime i prezime žrtve, parcela, redni broj i grobno mjesto”, izjavila je Rastoder. Ove godine je izmijenjen termin polaska tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava iz Visokog. “Ove godine kolona će iz Visokog krenuti 8. jula u 10 sati. Zatim ide kroz centar Visokog, prema autoputu, pa kroz Ilijaš gdje će biti kraće zaustavljanje, a koje će biti i u Vogošći.

 

Ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu bi trebali biti oko 12 sati”, pojasnila je Rastoder. Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici. Najstarija žrtva čiji posmrtni ostaci će biti ukopani ove godine u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine.

 

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze se i tri maloljetnika. Radi se o dječacima koji su imali samo 16 i 17 godina kada su ubijeni. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u različitim masovnim grobnicama.

Konačan smiraj će naći i otac i sin – Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga. U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci još 31 žrtve koje su zvanično identifikovane i putem DNK metode i od porodica, ali još nema saglasnosti za ukop ovih žrtava.

 

Također, identifikovana je putem DNK metode još 61 žrtva, ali porodice nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji.

 

Dan nakon kolektivne dženaze, u Memorijalnom centru će započeti i procesi reekshumacija, te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava kako bi se njihovim ranije ukopanim tijelima dodali dijelovi skeleta koji su u kasnijem periodu pronađeni i identificirani.

 

Izvor: AA

Više...

Gradonačelnik Kadrić i njegov zamjenik Domić uputili telegram saučešća povodom smrti dr. Simikića

  • Objavljeno u Brcko

 

Povodom iznenadne i tragične smrti mladog ljekara brčanske bolnice dr. Ognjena Simikića upućujemo iskreno saučešće njegovoj porodici, majci Mari, ocu Miloradu i vjerenici Sanji, ostaloj rodbini te brojnim kolegama i prijateljima.

 

Tokom borbe protiv COVID-19 pokazao je veliku stručnost, profesionalnost i ljudsku dobrotu na svim odjeljenjima brčanske bolnice gdje su se liječili naši sugrađani zaraženi korona virusom.

 

Nakon svih iskušenja kroz koja je prošao, opaka zaraza ga je stigla pred odlazak na odmor u Tursku gdje je konstatovano da je zaražen korona virusom. Napori njegovih kolega u Turskoj ostali su bezuspješni i on je nakon jednomjesečne borbe izgubio najvažniju bitku.

 

Smrću dr. Ognjena Simikića porodica je izgubila sina jedinca, brčansko zdravstvo vrsnog ljekara i velikog humanistu, a prijatelji i kolege dragu osobu i stručnjaka od integriteta.

 

Primite izraze našeg najdubljeg saučešća.

 

 

Zamjenik gradonačelnika                             Gradonačelnik

dr. Anto Domić                                              Esed Kadrić

Više...

Meteorolozi najavili pljuskove: Evo u koje dijelove BiH stiže promjena vremena

 

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro.

 

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme, ponegdje uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ili krajem dana lokalni pljuskovi se očekuju u istočnim, jugoistočnim, jugozapadnim područjima Bosne i ponegdje u istočnim područjima Hercegovine. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, sjeverni i sjeverozapadni. Dnevna temperatura od 27 do 32, na jugu od 34 do 40 °C.

 

 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Jutarnji sati će biti ugodniji, dok bi u nastavku dana, usljed visokih temperatura, kod osjetljivih osoba moglo doći do izraženijih tegoba, stoga je preporučljivo suzdržati se od jačih fizičkih aktivnosti i po potrebi reducirati boravak na otvorenom. Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja i vrućine.

 

Objavljena je prognoza do utorka:

 

U nedjelju 03.07.2022., sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne i u večernjim satima lokalni pljuskovi ponegdje praćeni grmljavino se očekuju u centralnim, istočnim, zapadnim područjima Bosne, na sjeveru i istoku Hercegovine. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 28, a dnevna od 30 do 36, na jugu do 40 °C.

 

U ponedjeljak 04.07.2022., sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u centralnim, istočnim područjima Bosne i u Hercegovini. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 33 do 39 °C.

 

U utorak 05.07.2022., sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne u Bosni su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 29 do 35, na jugu do 40 °C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

 

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Od početka godine izvršeno 1.200 kontrola roba iz uvoza i 119 kontrola hrane unutar Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Inspektori Inspektora Brčko distrikta za prvih šest mjeseci ove godine izvršili su 119 kontrola koje su se odnosile na promet hrane unutar Brčko distrikta i 1.200 kontrola poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz uvoza.

 

Glavni inspektor Ispektorata Brčko distrikta Zoran Gajić za Radio Brčko je pojasnio da se kontrole namirnica životinjskog i biljnog porijekla, kao i proizvoda u procesu proizvodnje koji se nalaze u prometu, vrše svakim radnim danom.

 

Gajić je kazao da su u saradnji sa Agencijom za sigurnost hrane u BiH vršene kontrole određenih spornih proizvoda koji su se nalazili na tržištu Evropske unije i tržištu trećih zemalja, a radilo se toploj čokoladi uvezenoj iz Italije, koja nije pronađena u Distriktu.

 

Gajić je, takođe, kazao da je Inspektorat prije nekoliko dana obaviješten da se u Bosni i Hercegovini nalazi sojin lecitin, aditiv gdje postoji prisustvo kikirikija koji može da utiče na zdravlje na način da su pojedini ljudi osjetljivi na te proizvode.

 

“U toku je postupak pronalazak takvog proizvoda, a kada proces kontrole bude završen o tome će biti obaviještena Agencija za sigurnost hrane“, rekao je Gajić i dodao da su najčešće nepravilnosti kod kontrola bile u procesu pregleda radnika koji su poslovali sa hranom, a bili su pozitivni na kliconoštvo. Do izlječenja ovih radnika i povratka na taj posao izrečene su četiri zabrane.

 

Gajić je zaključio da će se prema planu rada aktivnosti kontrole nastaviti i u narednom periodu, s akcentom na poizvode koji su izloženi i koji nisu adekvatno čuvani, jer sva hrana i svi proizvodi, kao i sokovi su u obavezi čuvanja u odgovarajućim temperaturnim režimima.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com