Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Srijeda, 06 Juli 2022

Vlada Distrikta okončala 62. redovnu sjednicu

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je okončala 62. redovnu sjednicu odobrivši Smjernice za izradu nacrta zakona o računovodstvu i reviziji Brčko distrikta BiH na prijedlog Direkcije za finansije Distrikta. Kako je u nacrtu navedeno, smjernice se, između ostalog, odnose na regulisanje sistema računovodstva i knjigovodstva, nadzora nad poslovima računovodstva, Vijeća za računovodstvo i reviziju te nadzora nad radom ovlaštenih revizora i preduzeća ovlaštenih za reviziju.

 

Na prijedlog Odjeljenja za komunalne poslove usvojen je Prijedlog odluke o odobravanju programa utroška sredstava za dodjelu kapitalnih donacija JP „Komunalno Brčko“ d. o. o. Brčko distrikt BiH i to za rekonstrukciju vodovodnog cjevovoda u dijelu ulice Bolnička do dijela MZ Meraje, za izgradnju vodovodnog cjevovoda u dijelu ulice Suljagića Sokak do dijela MZ Broduša, kao i za sanaciju vodovodne mreže u MZ Bijela.

 

Vlada je ujedno usvojila prijedloge Odjeljenja za obrazovanje vezanih za Odluku o kriterijima i načinu dodjele donacija – stipendija redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija s područja Distrikta i Odluku o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija za period od 1. 1. 2022. do 31. 7. 2022. godine.

 

Na sjednici je usvojena Odluka o odobravanju tekućeg transfera i Program utroška sredstava za samozapošljavanje u poljoprivredi na području Brčko distrikta BiH na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Visina sredstava u svrhu doprinosa razvoju poljoprivrede kroz stvaranje uslova za samozapošljavanje i podizanje preduzetničkog duha u oblasti poljoprivrede na području Distrikta iznosi 500.000,00 KM.

Više...

Kurban-bajram je u subotu, evo u koliko sati se klanja Bajram-namaz

  • Objavljeno u BiH

 

Prema Takvimu Islamske zajednice u BiH prvi dan Kurban-bajrama je u subotu 9. jula 2022. godine. Bajram-namaz je u 05:50 sati.

 

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu predvoditi reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Dani Kurban ili Hadži-bajrama su veliki mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana, što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, te dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, kao i dani hadža, odnosno boravka muslimana u Mekki i Medini.

 

Prvi dan Kurban-bajrama muslimani dočekuju u svojim domovima, muškarci u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Potom prinose žrtvu Kurbana, najčešće žrtvuju ovna ili ovcu, a žrtveno meso se dijeli na tri dijela: jedan za porodicu, jedan za komšije i rodbinu i jedan za siromašne.

 

Za to vrijeme žene pripremaju obilan bajramski ručak, a prednost se daje korištenju žrtvenog mesa. Darivaju se djeca, obilaze se i daruju komšije i rodbina, te im se donosi po komad žrtvenog mesa, kao simbol blagoslova i predanosti Bogu.

 

 

Ovoj tradiciji posebno se raduju djeca s obzirom na poklone u vidu slatkiša i novca, bajram-banci koje dobiju prilikom podjele. Kurban bajram traje četiri dana.

 

Izvor: Klix

Više...

U ponedjeljak, 11.7. marš Rahić-Brčko i program na Trgu mladih u sjećanje na genocid u Srebrenici

  • Objavljeno u Brcko

 

Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja Brčko distrikt Bosne i Hercegovine i ove godine organizuje mirnu šetnju Rahić Brčko te prigodan program na Trgu mladih povodom obilježavanja sjećanja na genocid u Srebrenici.

 

Također, svi učesnici će imati prevoz autobusom koji u 6h kreće iz Omerbegovače i redovnom linijom preuzima putnike.

 

Kolona kreće u 7h ujutro sa Šehidskog mezarja u G. Rahiću.

 

u 10h je planirano okupljanje u parku za sve sugrađane koji nisu u mogućnosti pješačiti iz Rahića, a dolaskom kolone iz Rahića, planirano je da svi zajedno krenu ka Trgu mladih gdje će biti prigodan program.

 

Izvor: Otisak

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com