Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Petak, 08 Juli 2022

SDA Brčko: Bajram šerif mubarek olsun!

  • Objavljeno u Brcko

 

Povodom nastupajućeg Kurban-bajrama Organizacija Stranke demokratske akcije Brčko distrikta BiH uputila je čestitku svim muslimanima u Brčkom te širom domovine i dijaspore.

 

„Mubarek dani pred nama podsjećaju nas na značaj dobročinstva i nesebičnosti, predstavljaju vrijeme radosti i sreće.

 

Provedimo ove dane u krugu najmilijih i sjetimo se naših komšija, naše braće i sestara i svih onih u stanju potrebe.

 

Bajram šerif mubarek olsun!", stoji u čestitki.

Više...

ČESTITKA GRADONAČELNIKA I ZAMJENIKA GRADONAČELNIKA POVODOM KURBAN-BAJRAMA

  • Objavljeno u Brcko

 

Povodom nastupajućeg praznika Kurban-bajrama svim muslimankama i muslimanima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, Bosni i Hercegovini i dijaspori upućujemo najiskrenije čestitke.

 

Kurban-bajram je praznik koji nas posebno upućuje na važnost udjeljivanja i solidarnosti, stoga želimo da u tom duhu zajedno sa svojom porodicom, prijateljima i komšijama provedete nastupajuće praznične dane.

 

Iskreno želimo da bajramske poruke podstaknu na zajedništvo i dobročinstvo, međusobno razumijevanje i poštovanje kako bi naša zajednička budućnost bila bolja.

 

Neka radost velikog praznika Kurban-bajrama ispuni vaše domove i srca toplinom, slogom i ljubavlju.

 

Bajram šerif mubarek olsun!

 

 

Zamjenik gradonačelnika                    Gradonačelnik

dr. Anto Domić                                       Esed Kadrić

 

 

Više...

Dan žalosti 11. jula u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić donio je odluku o proglašenju 11. jula 2022. godine Danom žalosti na području Brčko distrikta BiH.

 

Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade i institucija Brčko distrikta BiH.

Medijske kuće na teritoriji Brčko distrikta BiH i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji Brčko distrikta BiH dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Više...

Upriličen prijem za učenike generacije srednjih škola Distrikta

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je zajedno sa šefom Odjeljenja za obrazovanje Zoranom Bulatovićem upriličio tradicionalni prijem učenika generacije srednjih škola s područja Distrikta.

 

Učenici generacije u školskoj 2021/2022. godini su Azra Šadić iz JU Gimnazije „Vaso Pelagić“, Ajla Šerifović iz JU „Poljoprivredne i medicinske škole“, Sara Gudalo iz JU „Ekonomske škole“ i Bosa Bošković iz JU „Tehničke škole“.

 

Gradonačelnik i šef Odjeljenja čestitali su učenicama generacije na ostvarenom uspjehu, a nakon toga razgovarali su i o njihovom budućem školovanju.

 

„Svakako da želimo nastaviti svoje školovanje, ostvariti dalje i veće uspjehe. Nadamo se da ćemo mlađim generacijama biti primjer“, kazale su učenice u razgovoru, zahvalivši se gradonačelniku i šefu na prijemu i uručenim poklonima.

Više...

Iz Nezuka danas kreće 18. Marš mira: Očekuje se više od 4.000 učesnika

  • Objavljeno u BiH

 

Marš mira, 18. po redu pješački pohod u čast žrtava genocida u Srebrenici, jutros kreće iz Nezuka kod Zvornika. Učesnici će pješačiti tri dana, a njihovo odredište je Memorijalni centar Potočari, gdje bi trebali stići 10. jula u popodnevnim satima.

 

- Očekujemo najmanje 4.000 učesnika. Okupljanje u Nezuku je do 08 sati, a onda kreće jedan kraći program do bi kolona krenula oko 08.30 sati - kaže Amir Kulaglić, predsjednik Pododbora "Marša mira 2022".

 

Podsjećamo, Marš mira je pješački pohod stazama kojima su se Podrinjci 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon pada Srebrenice 11. jula. Najveći dio trase ove godine će biti autentičan, odnosno odgovara putu kojim je prošla većina preživjelih učesnika marša smrti 1995. godine.

 

Trasa kojom će se kolona kretati duga je oko 100 kilometara. Pješači se tri dana, svakoga oko 30 kilometara, po veoma zahtjevnom terenu.

 

Trasa Marša mira glasi: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

 

Predviđeno je da prvo prenoćište 8. jula bude u Liplju, a posebnost ovogodišnjeg Marša je i to što drugi dan pada na Kurban-bajram.

 

- Ispred osnovne škole u Liplju 9. jula učesnici koji žele će klanjati rani sabah i bajram-namaz. Svi učesnici će ujutro imati kafu, sok i kolač, a istoga dana navečer u Mravinjcima imat ćemo večeru za sve učesnike prilagođenu obilježavanju Kurban-bajrama. Iako su epidemiološke mjere ublažene, mi ćemo se pripremiti da ispoštujemo sve preporuke zavoda za javno zdravstvo oba entiteta - kaže Kulaglić.

 

Učesnici tokom pješačenja imaju priliku prisustvovati kraćim historijskim časovima, posjetiti mjesta na kojima je došlo do masovnih pogubljenja zarobljenih Bošnjaka te mjesta na kojima su pronađene masovne grobnice.

 

Izvor: Faktor

Više...

Bivši japanski premijer upucan tokom govora, ljekari mu se bore za život

 

Shinzo Abe, bivši japanski premijer, upucan je tokom govora u gradu Nari.

 

Abe je upucan i srušio se tokom predizbornog govora u Nari te je hitno prebačen u bolnicu, javlja Guardian.

 

Kako piše Guardian, Abe je u stanju kardiopulmonalnog aresta. Mediji su prenijeli da je tokom puta do bolnice imao zastoj srca i disanja, a piše se i da mu se ljekari bore za život.

 

Policija je uhapsila 41-godišnjeg muškarca, osumnjičenog za pokušaj ubistva, javlja japanski javni servis NHK.

 

Izvor: N1

Više...

Apel alergičarima: Pred nama je sezona cvjetanja ambrozije

  • Objavljeno u Brcko

 

Prema podacima iz Higijensko – epidemiološkoj službe svake godine se povećava broj Brčaka alergičnih na ambroziju.

 

Šef Higijensko-epidemiološke službe u Brčkom dr Mirjana Kuzmanović napominje da osobe koje su alergične na ambroziju, preventivno već sada mogu upotrebljavati lijekove protiv alergije.

 

„Cvjetanje ambrozije počinje u drugoj polovini avgusta i tada je ova biljka najzarznija. Iz tog razloga, pacijenti koji su alergični trebali bi da već sada preventivno piju antihistaminike, kako bi njihov organizam bio otporan i na taj način lakše podnijeli alergijske reakcije“, ističe doktorica Kuzmanović.

 

Kuzmanović kaže da bi se trebalo cjelokupno društvo uključiti u rješavanje ovog problema. S obzirom na to da podjednako pogađa i mlađu i stariju populaciju stanovništa, neophodna je adekvatna prevencija i zaštita, kako ne bi došlo do teže kliničke slike, tj. astmatičnih napada.

 

„Kada dođe do astmatičnih napada, pacijente moramo priknjučiti na kisik ili na respirator, jer ne bi smjelo da se infekcija spusti iz gornjih u donje respiratorne puteve“, dodala je doktorica i konstatovala kako alergija na ovu biljku u rijetkim slučajevima može izazvati i smrt.

 

Doktorica Kuzmanović ističe da će alergija na ambroziju na ovim prostorima trajati do mjeseca novembra.

 

Iz Higijensko-epidemiološke službe apeluju da stanovnici, a posebno osobe koje su alergične na ambroziju, izbjegavaju i mjesta gdje raste ovaj najveći alergen.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com