Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Srijeda, 07 Septembar 2022

Vlada Distrikta započela 71. redovnu sjednicu

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na današnjoj započetoj redovnoj sjednici odobrila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu BiH na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje.

 

Ovim propisom usklađuju se ciljevi i principi visokog obrazovanja s evropskim standardima i Okvirnim zakonom te se vrši usklađivanje odredbi koje se odnose na postupak akreditacije visokoškolskih ustanova. Ujedno, osnovni koncept nacrta uključuje, između ostalog, propisivanje djelatnosti univerziteta, njihovih organizacionih jedinica kao i visokih škola, te detaljnije osnivanje i ukidanje studijskih programa.

 

Također, Vlada je usvojila Smjernice za izradu nacrta zakona o javnoj upravi Brčko distrikta BiH na prijedlog Ureda gradonačelnika.

 

Na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, data je saglasnost na Izvještaj GREVIO komiteta za Bosnu i Hercegovinu o zakonodavnim i drugim mjerama preduzetim za provođenje odredaba Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

 

 

Više...

Bosnu i Hercegovinu pogodila nestašica mlijeka, očekuje se veliki rast cijena

  • Objavljeno u BiH

 

U trgovinama širom Bosne i Hercegovine već se osjeti značajna nestašica mlijeka, a kako saznaje Klix.ba uskoro bi se mogao dogoditi veliki rast cijena, ali i prazne police. Mnogi situaciju s mlijekom sada porede sa onom koja se dogodila s uljem prije nekoliko mjeseci.

 

Kako saznajemo značajno se smanjila proizvodnja mlijeka u Bosni i Hercegovini. U prvih šest mjeseci ove godine je proizvedeno oko 12,5 miliona litara manje nego u istom periodu prošle godine. Od toga je oko 7,7 miliona litara u Federaciji BiH, a ostatak u Republici Srpskoj. Veliki problem je i nemogućnost uvoza mlijeka iz Evrope.

Smanjila se proizvodnja UHT mlijeka koje ima maksimalnu maržu odnosno ograničena mu je cijena u trgovinama. UHT mlijeko je dugotrajno mlijeko visoke kvalitete i to je zapravo najtraženije s 2,8 posto mliječne masti koje najviše konzumiraju djeca i stariji.

Razlog nestašice leži u poskupljenju cijena hrane za životinje, sušna godina, nedovoljne količine vještačkog đubriva, a tek se očekuju pravi problemi nakon žetve koja je u toku.

 

Više razloga za nestašicu mlijeka u Evropi

Đubrivo koje je poskupilo do 300 posto nije korišteno onoliko koliko se mora prema agrotehničkim normama, pa i tu leži jedan od razloga ovog velikog problema.

 

Problem nestašice mlijeka ne pogađa samo našu državu već i cijelu Evropu, a ništa bolje nije ni u našem komšiluku. Zbog svega toga, onemogućen je uvoz mlijeka.

 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS-a Vladimir Usorac rekao je za Klix.ba da mlijeka nema ni u Bosni i Hercegovini ni u regionu ni u Evropi.

 

Izvor: Klix

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com