Menu

vodoravno

Započelo glasanje za trideset i jednog zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH Istaknuto

glasanjeNa području Distrikta jutros u sedam sati otvorena su sva 140 redovna i dva biračka mjesta za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima, na kojima prema biračkom spisku pravo glasa može ostvariti 86.845 birača.

 

Na osnovu toga birači mogu odabrati 29 predstavnika političkih partija i dva predstavnika nacionalnih manjina, odnosno ukupno 31 zastupnika Skupštine Distrikta.

 

„ Prema trenutnim informacijama izborni proces je započeo blagovremeno, ako se izuzmu kašnjenja do deset minnuta, a bilo ih je na nekoliko biračkih mjesta. Na tim mjestima će glasanje biti produženo onoliko, koliko je kasnilo njihovo otvaranje“, rekla je predsjednica brčanske Izborne komisije Andrea Mrkonjić.

 

Na terenu je pet redovnih mobilnih timova, te sedam takozvanih kovid glasačkih timova.

 

Podsjetimo, na području Brčko distrikta je 49 političkih subjekata i 19 predstavnika nacionalnih manjina, koji se bore za ulazak u brčansku Skupštinu.  Nakon odabira zastupnika u Skupštinu Distrikta, unutar njih će se formirati koaliciona većina, u kojoj moraju participirati predstavnici svih konstitutivnih naroda, a koja će konsenzusom imenovati predsjednika ovdašneg Parlamenta, kao i gradonačelnika Brčkog.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com