Menu

01BF1A29 A937 45A6 AA9B 7665236CB7EA

Danas se obilježava Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti Istaknuto

 

Danas je Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti koji se obilježava svake godine 15. februara, s namjerom podizanja svijesti javnosti i boljeg razumijevanja poteškoća s kojima se susreću djeca oboljela od raka i njihove porodice.

„Svake godine u Bosni i Hercegovini oko devedesetoro djece oboli od neke vrste maligniteta. Procenat izlečenja je oko 80 odsto koliki je standard i u razvijenim zemljama, dok je u nerazvijenim zemljama taj procenat oko 30 odsto“, kaže Fikret Kubat, direktor Udruženja „Srce za djecu“ iz Sarajeva. Za liječenje djece oboljele od malignih bolesti u BiH trenutno postoje centri u Sarajevu, Banja Luci i Tuzli.

„Kroz razne projekte trudimo se pružiti podršku na svim poljima na kojima se ukaže potreba i problem. Upravo stoga smo pokrenuli i kampanju sa maskama, koje su prije bile obilježje djece oboljele od raka, a sada nam svima služe za zaštitu od zajedničkog neprijatelja, korona virusa. Udruženje Srce za djecu za vas je pripremilo maske Budi Zlatan za koje možete dati svoj doprinos i na taj način podržati djecu oboljelu od raka i njihove porodice. Donacijom za maske vraćate osmijeh na njihova lica, vjeru u bolje sutra, uljepšavate njihove dane koje provode vezani za bolnički krevet, u izolaciji daleko od svojih vršnjaka i topline doma“, naglasio je Kubat.

Predsjednica Udruženja „Brčansko srce“ Ramiza Musić kaže da su vrata Udruženje otvorena za sve oboljele od malignih bolesti, ali da oni nemaju podatke o tome koliko na području distrikta ima djece oboljele od malignih bolesti. U ovom udruženju, kaže ona, trenutno nije registrovano ni jedno dijete oboljelo od karcinoma, iako i na području distrikta ima djece koja boluju od ove opake bolesti.

Prema zvaničnim podacima svaka tri minuta negdje u svijetu jedno dijete izgubi borbu sa rakom. Podaci pokazuju da se svake godine, kod više od 300.000 djece, starosti do 19. godina dijagnostikuje neka vrsta maligne bolesti. Od tog broja, približno 8 do 10 djece živi u nisko razvijenim i srednje razvijenim zemljama sa stopom preživljavanja od oko 20%. Ovaj podatak je u kontrastu u odnosu na visoko razvijene zemlje, gdje stopa izllječenja od mnogih uobičajenih malignih bolesti kod djece prelazi 80%.

Međunarodnim danom djece oboljele od malignih bolesti se želi iskazati potreba za ulaganjem zajedničkih napora društva, kako bi obolijevanje od raka u djetinjstvu postao nacionalni i globalni zdravstveni prioritet, a posebno u programima očuvanja i unaprijeđenja zdravlja djece. Pored toga, datum skreće pažnju na potrebe podrške porodicama koje imaju djecu oboljelu od malignih bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija je definisala osnovni cilj do 2030. godine, koji se odnosi na uklanjanje boli i patnje kod djece i njihovih porodica, kao i dostizanje stope preživljavanja sve djece oboljele od malignih oboljenja, širom svijeta od bar 60%. Ovo predstavlja udvostručenje trenutne stope preživljavanja, što će spasiti približno oko jedan milion dječjih života u narednoj dekadi, prenosi Radio Brčko.

 

 

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com