Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Brčko: Dotrajalost cjevovoda uzrok učestalog zastoja u vodoopskrbi Istaknuto

Pucanje cijevi Brcko bez vode 1 640x470Pojedini zastarjeli dijelovi sustava vodoopskrbe u Brčko distriktu te dotrajali gradivni materijali, osnovni su uzroci pucanja vodovodnih cijevi što dovodi do izljeva vode, te nerijetkog prekida vodoopskrbe kućanstava, kao posljedice.

 

Naime, početci 220 km duge vodovodne mreže kojim danas upravlja radna jedinica Vodovod i kanalizacija u JP „Komunalno“, datiraju iz 1958. godine, a dio njih čine azbest-cementne cijevi u dužini od 30 km, te cijevi od PVC materijala u dužini od 40 km čiji je životni vijek istekao, te su dionice gdje se protežu ovakve cijevi, preporučene kao prioritet za zamjenu.

„Ovakvi materijali su podložni pucanju i lomljenju, te s vremenom, s njihovim starenjem, možemo da očekujemo učestalije havarije“, rekla je v.d. šefa RJ Vodovod i kanalizacija Nataša Katanić.

V.d. šefa RJ Vodovod i kanalizacija Nataša Katanić
Ona je istaknula kako JP „Komunalno“ nastoji svim korisnicima osigurati kvalitetnu opskrbu vode, ali kako trenutni vodovodni sustav nije savršen, te se izljevi vode, odnosno havarije, događaju učestalo, samo u manjem obujmu.

„To je mehanizam na kojem se svakodnevno dešavaju havarije. Tijekom prošle godine imali smo oko 220 sanacija na vodovodnoj mreži te preko 500 u vodovodnom oknu. Naše zaposlenike može se svakodnevno vidjeti u gradu, na različitim područjima. Mi postupamo kako po prijavi korisnika, tako i sami vršimo intenzivne aktivnosti na lociranju curenja“, kazala je Katanić.

Kako bi se unaprijedio vodovodni sustav, Vlada Brčko dstrikta će i ove godine iz Proračuna izdvojiti određenu količinu financijskih sredstava namijenjenu za rekonstrukciju vodovodne mreže na pojedinim dionicama, što je nedavno potvrdio i predstojnik Odjela za komunalne poslove Majazudin Vehabović.

Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com