Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH obilježava punih dvadeset godina rada Istaknuto

 

Ovih dana Tužilaštvo Brčko distrikta BiH obilježava 21. godišnjicu od osnivanja i dvije decenije djelovanja na području distrikta Brčko kao jedinstvene lokalne samouprave pod suverenitetom Bosne i Hercegovine. Ovaj važan jubilej podsjetnik je na vrijeme integracije pravosuđa Distrikta, ali i na dvodecenijski razvoj ove pravosudne institucije.

Kao odgovor na institucionalne izazove, cijeli ovaj period obilježen je stalnim jačanjem integriteta, efikasnosti i transparentnosti ovog tužilaštva s prioritetnom odgovornošću prema stanovništvu Distrikta i najširoj javnosti.

 

Kao samostalan i nezavisan organ koji preduzima propisane mjere i radnje u otkrivanju i gonjenju počinilaca krivičnih djela Tužilaštvo je svih proteklih godina nastojalo na najbolji način odgovoriti svojim zadacima.

Čvrstom saradnjom s domaćim i međunarodnim institucijama i nevladinim organizacijama, medijima i građanima, uz puno uvažavanje i ostvarivanje ljudskih prava i građanskih sloboda, Tužilaštvo u kontinuitetu djeluje na učvršćivanju vladavine prava kao apsolutnog institucionalnog cilja. Kroz intenzivnu saradnju s lokalnim institucijama, u prvom redu sa sudovima i Policijom Brčko distrikta, Tužilaštvo teži pružati doprinos izgradnji sigurnog i pravednog okruženja za sve građanke i građane distrikta Brčko.

 

U ostvarivanju svoje misije i vizije, uvažavajući najviše standarde profesionalnog integriteta Tužilaštvo je uvijek nastojalo promovirati odgovornost, marljivost i profesionalizam, kao nužan standard ponašanja u javnoj službi i uslov potpunog povjerenja javnosti. U uvjerenju da se u protekle dvije decenije u tome značajno uspjelo, Tužilaštvo Distrikta će svakodobno i sve intenzivnije nastaviti raditi na daljnjem ostvarivanju ove vizije.

 

Tužilaštvo Distrikta osnovano je Zakonom o Javnom tužilaštvu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine iz 2000. godine, koji je s primjenom počeo godinu dana kasnije, tačnije 1.4.2001. godine. Tada su od ranijih tužilaštva koja su djelovala na području predratne opštine Brčko preuzete nadležnosti za krivična djela počinjena na ovoj teritoriji pod jurisdikcijom sudova Distrikta. Pod sadašnjim nazivom Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine djeluje od 2007. godine.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com