Menu

DupleGige 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

Vodoravni GIF

Brčko: Reakcije iz Javnog zdravstva na optužbu zastupnice Mejre Šečić o diskriminaciji Roma Istaknuto

 

Iz brčanskog Doma zdravlja su demantirali novode skupštinske zastupnice i predstavnice romske nacionalne manjine u Distriktu Mejre Šečić po pitanju diskriminacije Roma u našoj lokalnoj zajednici, navodeći da je sporni natpis „Romi“ na kasetama na odjelu Pedijatrije, dio desetogodišnjeg projekta u Brčko distriktu.

 

Prim. dr specijalist pedijatrije Nihad Musić kaže kako je riječ o projektu pod nazivom „Akcioni plan za rješavanje problema u zdravstvu romske populacije“ čiji je nositelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a u okviru kojega su ovoj populaciji dostupni zdravstveni pregledi na terenu.

 

„Svake godine JZU provodi taj akcioni plan u djelo, a ja sam kao koordinator zadužen da to i realiziram. U sklopu tog plana radi se imunizacija djece, preventivni pregledi za otkrivanje karcinoma, nalazi krvi, tumor markeri. Sve te aktivnosti provode radnici JZU na terenu u romskim naseljima Suljagića sokak, u Mostarskoj ulici i na Prutačama“.

 

Musić navodi kako je i sama Mejra Šečić u više navrata bila aktivna učesnica u tom projektu, te je pravila popise, pozivala i dovodila na preglede pripadnike romske nacionalne manjine

 

„U toj ladici se nalaze i njezini popisi. Drago mi je da je popljuvala JZU kao predstavnica Roma jer ova ustanova je toliko uradila za romsku nacionalnu manjinu u gradu da gospođu treba da bude sramota što se usudila da pljuje i sama po sebi. U kaseti se nalazi dokumentacija stara i do 10 godina jer toliko projekt traje. Taj projekt treba da se nastavi još tri godine, a ja se ovog trenutka piram da li Romi, što se mene tiče, zaslužuju ovoliko pažnje ako njihov predstavnik uzima sebi za pravo da pljuje po zdravstvenoj ustanovi, po njihovim djelatnicima, da pljuje po kompletnoj instituciji? Zaslužuju li Romi ovo? Neka odgovori gospođa kao predstavnica Roma svom narodu, što to radi?“, kaže dr. Musić.

 

Dr. Musić kaže kako ovo nipošto nije vid diskriminacije prema ovoj nacionalnoj manjini.

 

„Romi su narod, u ovoj državi i gradu su priznati kao nacionalna manjina. To je ime naroda. Ja tu ne vidim ništa uvredljivo. Ako gospođa misli da je to uvredljivo neka u Skupštini predloži neki drugačiji način obilježavanja“, zaključio je Musić.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com