Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Počela obuka za udruženja iz oblasti sporta, kulture i turizma Istaknuto

 

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH danas je u Domu kulture u Brčkom organizovalo obuku za predstavnike udruženja građana, fondacija i drugih pravnih i fizičkih lica iz oblasti turizma, kulture i sporta za pripremu, izradu i prijave na javni poziv i finansijsko izvještavanje.


Predstavnik Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH Zvonimir Marić kazao je da je cilj obuke pojasniti na koji način zainteresovana udruženja, nevladine organizacije mogu aplicirati projekte koji zajedno s programima moraju biti u skladu s novim Zakonom o budžetu i pravilnikom kako bi što lakše prebrodili promjene.

 

 

„Javnost je upoznata već duže vremena da se dešavaju određene promjene u sektoru nevladinih organizacija. Na obuci će moći čuti određena pojašnjenja kao na primjer na koji način trebaju da apliciraju kako ne bi došlo do određenih nesuglasica i sl. Projekti i programi morat će da budu sa više konkretnijih navedenih programa u samom projektu. Sa novim pristupom komisiji će biti jednostavnije da vrši analize i provjere tako da će javnost i komisija imati transparentniji uvid u rad nevladinog sektora. U ovom prvom periodu možda će malo biti komplikovanije jer godinama se radilo na drugačiji način, ali vjerujem da će predstavnici udruženja savladаti ovu materiju i da će im kasnije biti jednostavno i praktično“, kazao je Marić.

 

Danijel Malić, trener obuke istakao je da se trening sastoji od dva elementa kako bi se predstavnici upoznali s novim načinom i pristupom pripreme kao i izrade i prijave na javni poziv i finansijsko izvještavanje.

 

 

„Prvi elemenat je da se sva udruženja i sportski kolektivi upoznaju sa programskim budžetiranjem, odnosno budućom implementacijom projekata. Naime, pravilnik je propisao da svi projekti moraju biti sa strateškim prioritetima Distrikta i u skladu s tim obratit ćemo pažnju da je to jedan od opštih kriterija, pa i osnovnih kada su u pitanju ocjenjivanje projekata i njihova svrsihodnost. Drugi dio treninga isključivo je vezan za projektni menadžment i upoznavanje svih udruženja i kolektiva sa onim elementima projektnih aplikacija. Po prvi put se sreću sa elementima logičke matrice zatim jednom novom formom budžeta i načinom budžetiranja te budućeg pravdanja troškova. Obratit ćemo pažnju i na ciljeve opće i specifične, detaljno razraditi aktivnosti i rezultate projekata, ali ono što je također važno jeste upoznati ih i sa elementima indikatora i verifikatora što zapravo cjelokupno čini logičku matricu“, kazao je Malić napominjući da oni koji ne prođu obuku imati će pristup materijalu koji će biti dostupni u narednom periodu kako bi se podsjetili šta se radilo na obuci.

 

 

Obuka za udruženja iz oblasti sporta održana je danas dok će sutra, 24. 6. 2021. godine biti organizovana za udruženja iz oblasti kulture, turizma i privrede.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com