Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

GIF BANER vodoravni

Inspektorat kontroliše da li građani uništavaju ambroziju na svom zemljištu Istaknuto

 

S obzirom na to da je juli vrijeme kada ambrozija polako počinje da raste i cvjeta, u Inspektoratu Brčko distrikta započele su kontrole da li se privatne i javne površine na području Distrikta čiste od ove alergenske biljke.

 

 

Glavni inspektor Inspektorata Brčko distrikta Zoran Gajić naglasio je da ambrozija, osim što je alergen i utiče na zdravlje ljudi, i korovska biljka koja onemogućava i rast i razvoj biljaka, pa je Odlukom iz 2004. godine obaveza vlasnika poljoprivrednih zemljišta da je uništavaju, ali i da održavaju svoja dvorišta, dok područja uz vodotokove, pruge, saobraćajnice, održavaju za to nadležni organi.

„Izvršili smo do sada kontrole na području dijela Gorica, oko zgrade Policije, Doma zdravlja, naselju Dizdaruša, Ilićka, u Bijeloj, korito rijeke Brke, i jedan dio Malezijskog puta. Gdje god smo primjetili ambroziju, djelovali smo, nalagali i zabranjivali, a nastavit ćemo i dalje kontrolisati i preduzimati mjere“, kazao Gajić.

 

Prema njegovim riječima, inspektorima problem predstavljaju površine čiji vlasnici žive u inostranstvu, te im se ne mogu naložiti određene mjere.

 

„Trebalo bi izmjeniti Zakon o komunalnim djelatnostima u pogledu toga da svi oni vlasnici koji ne urede svoje zemljište, odnosno dvorište, da Distrikt to uradi svojim sredstvima. A da se njihova imovina optereti u gruntovnici, tako kada vlasnici dođu da koriste svoju imovinu, moraju prvo da plate obavezu u pogledu održavanja te imovine, pa tek onda da je koriste“, pojasnio je Gajić.

 

Dodao je i da problem predstavlja to što Brčko distrikt nema Zakon o ambroziji, jer bi se njime definisale obaveze, ali sankcije u pogledu direktnog neuništavanja ove biljke.

 

„Imamo sankcije u pogledu ne izvršavanja mjera, pa tek onda na osnovu Zakona o inspekcijama preduzimamo mjere, nalažemo i sankcionišemo subjekte. Međutim, donošenjem zakona stvorile bi se obaveze budžetskih sredstava na osnovu kojih bi organi i institucije, te Kancelarija za upravljanje javnom imovinom i drugi organi koji upravljaju sa imovinom, kao što je Odjeljenje poljoprivrede, mogli obezbjediti budžetska sredstva za uništavanje ove biljke koja je jako štetna po zdravlje ljudi“, rekao je još Gajić.

 

Apelovao je na građane da čiste i održavaju svoja zemljišta i dvorišta jer im je to obaveza, kao i da sada, bez obzira što je biljka u niskom cvjetanju, prijave ako primjete da negdje ambrozija nije uništena.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com