Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Brčko: "Dražoslavlje" u službi politike Istaknuto

217413397 1872803136221110 4456535536279692460 n

 

Foto: Facebook

 

 

Na adresu našeg portala stiglo je saopćenje grupe građana vezano za organizaciju parastosa Draži Mihajloviću u Brčkom.

Saopštenje prenosimo u cjelosti

Dana 17. 7. 2021., obilježava se 75 godina od streljanja četničkog vođe i generala, ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića. Tim povodom, istog datuma, na inicijativu stanovite „neprofitne, nestranačke i nevladine“ organizacije koja djeluje s ciljem očuvanja tradicije i povijesti srpskog naroda, u Brčkom na pravoslavnom groblju u naselju Srpska Varoš, upriličit će se parastos za „besmrtnog“ Čiču.

 

Organizacija ovog događaja koji je i indirektno ili direktno u nadležnosti SPC-a, prolazi gotovo pa neopaženo, ispod „radara“ medijskog i političkog prostora u Brčkom i u Bosni i Hercegovini. Zašto je to tako, mi ne znamo, samo možemo pretpostavljati. Iako smo, primjera radi, prošle godine bili svjedoci medijskog komešanja i reagiranja političara i političkih stranaka na nivou države, uoči održavanja mise zadušnice za žrtve Bleiburga u sarajevskoj Katedrali, u ovom slučaju parastosa za Čiču, nema nikakve reakcije niti od strane medija, niti od političara kako lokalnih, tako i onih na nivou BiH.

 

Da se primjerice u Brčkom uz indirektno odobrenje Rijaseta Islamske zajednice BiH, održi tehvid za Džafer bega Kulenovića (potpredsjednika Vlade NDH) koji je barem, za razliku od Čiča Draže, u jednom periodu živio, radio i djelovao upravo u Brčkom, ili da se primjerice napravi spomenik u njegovu čast u Brčkom, kao što to već ima Čiča u brčanskom naselju Srpska Varoš, vjerojatno bi ta vijest danima brujala medijima i izazvala najstrože reakcije političara svih stranaka u BiH, OHR-a, susjednih zemalja, kao i međunarodne zajednice.

 

Upravo iz tog razloga, kao nezadovoljni građani Brčkog želimo ovim putem ukazati na pogubnost i destrukciju održavanja ovakvih manifestacija u javnom diskursu po društvo koje bi trebalo stremiti ka univerzalnim ljudskim vrijednostima i biti primjer mirne koegzistencije svih vjerskih i etničkih zajednica.

 

Umjesto lišavanja negativnih relikata prošlosti i distanciranja i osuđivanja vlastitih zločina i zločinaca, kako i svaka religija u svome učenju nalaže, u procesu nacionalizacije i politizacije religije, te u simbiozi s procesom mitologizacije povijesti, događa se obesmrtljavanje, rehabilitacija i ponovno „vaskrsnuće“ fundamentalizma, šovinizma, esktremizma i fanatizma – glavnih i neodvojivih sastojaka novih zločina, krvoprolića i genocida. Obesmrtljavanjem lika i (ne) djela Dragoljuba Draže Mihailovića, uz punu potporu i podršku SPC-a i političkih struktura srpskog naroda, SPC i organizacije bliske njoj, pokazuju svoje pravo lice ideološko-političkog nositelja genocidne ideje, upadajući u logički sunovrat istovremenog negiranja i njegovanja zločina. U toj bivalentnoj logičkoj kontradiktornosti istovremenog negiranja i njegovanja zločina, kao i kontradiktornosti njegovanja zločina s principima kršćanstva odnosno pravoslavlja, najveća žrtva kao i do sada je upravo običan srpski narod, koji zbog svog duhovnog i političkog rukovodstva i njihove simbioze, godinama na svojim plećima nosi hipoteku zločina i genocida, odrasta u njegovanju kolektivne traume i do dana današnjeg ostaje predmetom manipulacije, kojim se stiču jeftini politički bodovi, a u cilju održavanja poretka i apsolutističke vlasti njihovog političkog i duhovnog rukovodstva.

 

 

S druge strane, baštinjenje i kulturno njegovanje takvih destruktivnih, poraženih i presuđenih ideja, koje apsolutno ne bi trebale imati svoje mjesto u 21. stoljeću, dovodi samo do daljnje polarizacije društva i njegovanja netrpeljivosti, mržnje i drugih negativnih društvenih pojava u međudruštvenim odnosima, ali i do potpunog zarobljavanja vlastitog sopstva u začaranom krugu prošlosti, koji i sadašnjost i budućnost tog društva determinira vječnom prošlošću.

Jedini ključ koji može izbaviti društvo iz kolektivne traume jeste obrazovanje u službi razumijevanja i progresa linearne racionalnosti, a ne u službi reproduciranja konstruitanih činjenično neutemeljenih dezinformacija, negiranja i generiranja mitologijskih narativa.

Draža Mihailović je presuđeni ratni zločinac, streljan je i ubijen. U civiliziranim društvima nije i nikada ne može i ne smije biti besmrtan. Ako njegova genocidna ideja i njegovi stravični zločini postanu besmrtni, ovim društvom teći će samo smrt, a nikada sloboda!

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com