Menu

IMG 6772

Vlada Brčko distrikta usvojila Odluku o povećanju novčane pomoći radnicima Istaknuto

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na 17. redovnoj sjednici, na prijedlog Direkcije za finansije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, usvojila je Odluku o visini novčane pomoći uposlenicima uslijed rasta potrošačkih cijena u Brčko distriktu BiH za 2023. godinu.

Visina novčane pomoći uvećana je za 1.000 KM u odnosu na prošlu godinu te ove godine iznosi do 2.400 KM. Visina novčane pomoći ne podliježe oporezivanju i ne smatra se dohotkom od nesamostalne djelatnosti. Novčanu pomoć poslodavac može isplatiti isključivo do 31.12.2023. godine, izvijestili su u petak iz Vlade Distrikta.

Poslodavci su u slučaju isplate novčane pomoći dužni da Poreznoj upravi dostave obavještenje o visini isplaćene novčane pomoći do 10. januara 2024. godine u skladu s Pravilnikom o primjeni Zakona poreza na dohodak koje treba da sadrži: naziv i JIB poslodavca, iznos isplaćene novčane pomoći uposleniku, ukupan broj uposlenika kojima je isplaćena novčana pomoć te ukupan iznos isplaćene pomoći.

Na prijedlog Odjela za evropske integracije i međunarodnu saradnju, usvojena je Odluka o odobravanju Programa utroška sredstava za sufinansiranje USAID projekta “Diaspora invest” u iznosu 70.000 KM.

Nadalje, na prijedlog Policije Brčko distrikta BiH Vlada Distrikta odobrila je i Smjernice za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Policiji Brčko distrikta BiH, kao i Smjernice za izradu Nacrta zakona o izmjenama Zakona o policijskim službenicima Brčko distrikta BiH.

Vlada Distrikta je na prijedlog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu odobrila i smjernice za izradu Nacrta zakona o poljoprivrednom zemljištu Brčko distrikta BiH.

Također, razmatrane su i informacije u vezi sa primjenom Odluke o ograničavanju marže na pojedine životne namirnice i druge proizvode i Odluke o ograničavanju marže za naftne derivate.

Fena

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com