Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Srijeda, 10 Februar 2021

Dodjela novca iz budžeta Brčko distrikta za neprofitne organizacije netransparentna i diskriminativna

  • Objavljeno u Brcko

 

Dodjela tekućih grantova neprofitnim organizacijama u 2020. godini iz budžeta Brčko distrikta bila nepromijenjena u odnosu na 2019. godinu, odnosno nedovoljno transparentna, nepravovremena, nepotpuna i diskriminativna prema dijelu neprofitnih organizacija zaključak je „Drugog polugodišnjeg izvještaja o praćenju finansiranja neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta“ – za period 01.07. do 31.12.2020. godine. Izvještaj je kreiran za potrebe neformalne grupe okupljene u inicijativu „Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta“.

U protekloj godini je bilo pozitivnih pomaka u ovoj oblasti zahvaljujući inicijativi grupe prilkom kreiranja i usvajanja Zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH, ali i ponovljene zabrinjavajuće prakse dodjeljivanja novca neprofitnim organizacijama bez kriterijuma i javnih poziva.

“Dvije trećine neprofitnih organizacija dobile su 8.844.539,85 KM tekućih grantova iz budžeta Brčko distrikta u 2020. godini, što je 78,3% od planiranih tekućih grantova. Na osnovu javnih poziva dodijeljeno je 30% tekućih grantova, što je manje od zakonom predviđenih 44%. Na osnovu navedenog može se zaključiti da je dodjela tekućih grantova neprofitnim organizacijama u 2020. godini bila nepromijenjena u odnosu na 2019., nedovoljno transparentna, nepravovremena, nepotpuna i diskriminativna prema dijelu neprofitnih organizacija”, istakao je prilikom izlaganja autor izvještaja Momir Dejanović, dugogodišnji aktivista u civilnom sektoru.

Najviše tekućih grantova dodijeljeno je vjerskim zajednicama i sportskim klubovima, a među favorizovanim neprofitnim organizacijama bile su političke partije i udruženja kulture, oboljelih i proistekla iz ratova. Zanimljiva je i informacija da su dodijeljeni tekući grantovi za čak 350 neprofitnih organizacija iz budžeta u protekloj godini.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić je nedavno podržao prijedloge iz inicijative grupe da predstavnici civilnog društva budu uključeni u izradu novog pravilnika o finansiranju neprofitnih organizacija, nadzor nad implementacijom projekata koji se finansiraju iz budžeta i kreiranje registra udruženja.

„Vidimo da je izvještaj za 2020. da se praksa netransparentnog dodjeljivanja novca neprofitnim organizacijama nije promijenila značajnije u ovoj godini. I dalje se veći dio sredstava daje privliegovanim udruženjima ali se nadamo da će novi zakon o Udruženjima i fondacijama i novi Zakon o budžetu koji su stupili na snagu ove godine doprinijeti kvalitetnijoj, transparentnijom dodjeli sredstava iz budžeta. Moram da naglasim zbog javnosti, da organizacije civilnog društva dobijaju oko 10 odsto ukupnih sredstava, dok ostatak dobijaju privilegovane organizacije među kojima su i političke partije. Naš cilj za ovu godinu jeste da zajedno sa Vladom i Skupštinom kreiramo kvalitetan Pravilnik o dodjeli sredstava koji će biti transparentan i sa većom kontrolom nad utroškom sredstava”, istakao je Damir Radenković.

U cilju popravljanja stanja, odnosno uspostavljanja transparentnijeg i pravednijeg finansiranja neprofitnih organizacija u Brčko distriktu, u Izvješataju su navedene preporuke:

– da se u proces dodjele sredstava, izradu pravilnika, kriterijuma za dodjelu te praćenje ovog postupka ukljuće predstavnici NVO

– da u sklopu pripreme i donošenja budžeta budu pripremljeni i donešeni podzakonski akati za dodjelu tekućih grantova, da se raspodjela tekućih grantova za programsko i drugo sufinansiranje neprofitnih organizacija izvrši do kraja aprila i da se objavljivanje i raspodjela tekućih grantova po javnim pozivima za projektno finansiranje okonča do kraja juna,

– da se unaprijedi postojeći sistem planiranja i dodjele tekućih grantova neprofitnim organizacijama.

Više...

Ambasadorica Francuske u BiH posjetila Brčko distrikt

  • Objavljeno u Brcko

 

U nastupnoj posjeti distriktu Brčko danas je boravila novoimenovana francuska ambasadorica u BiH Christine Toudic koja se u Gradskoj vijećnici, zajedno sa supervizorom za Brčko Michaelom Scanlanom, sastala sa zvaničnicima distrikta Brčko.

Sastanku su prisustvovali Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, Anto Domić, zamjenik gradonačelnika, Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH i Ivo Filipović, zamjenik predsjednika Skupštine.

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti distrikta Brčko upoznali su nj.e. ambasadoricu Toudic sa specifičnostima Brčkog kao lokane zajednice i vrijednostima koje se njeguju na ovom multietničkom području.

Predstavljeni su i značajni projekti na kojima će biti akcenat aktuelne vlasti u Brčkom poput izgradnje mosta na rijeci Savi, kvalitetnog upravljanja otpadom, sistema za prečišćavanje otpadnih voda te veliki projekat rekonstrukcije „Luke Brčko“ i plovnosti rijeke Save.

Ambasadorica Toudic je izrazila zadovoljstvo dobrodošlicom u Brčko i istakla da je, nakon Sarajeva, Brčko prvi grad koji je posjetila. Ona je izrazila spremnost za saradnju sa Brčko distriktom u smislu projekata i novih investicija te saradnje u oblasti kulture i obrazovanja.

Više...

Vlada dala saglasnost za izgradnju parkirališnog prostora kod gradske Bolnice

  • Objavljeno u Brcko

 

U nastavku druge redovne sjednice Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o davanju suglasnosti Javnom poduzeću „Putevi Brčko“ za pribavljanje odobrenja za građenje za glavni projekt za izgradnju parkirališnog prostora kod gradske Bolnice. Usvojen je i Nacrt zakona o dopuni Zakona o radu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Na prijedlog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo usvojen je Glavni operativni plan odbrane od poplava Brčko distrikta BiH za 2021. godinu.

 Vlada Brčko distrikta BiH razmatrala je i primila k znanju Informaciju Odjela za europske integracije i međunarodnu suradnju u svezi s prijedlogom akcijskog plana za realizaciju 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

Članovi Vlade usvojili su Izvješće Direkcije za financije o izvršenju Proračuna Brčko distrikta BiH za razdoblje od 1. 1. do 30. 9. 2020. godine

Usvojen je i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Nacrt odluke o izmjeni i dopuni Statuta Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH, Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Nacrt pravilnika o izmjeni i dopuni Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH kao i Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Nacrt pravilnika o radu zaposlenika Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH

Na nastavku druge redovne sjednice Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je i Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u Upravni odbor Twinning projekta „Potpora EU-a izgradnji kapaciteta i postupno usklađivanje s pravnom stečevinom Unije u sektoru sigurnosti hrane u BiH“.

Usvojen je Prijedlog odluke o imenovanju člana i zamjenika člana Projektno-izvedbenog tima Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa i Prijedlog odluke o imenovanju člana Zajedničkog odbora za praćenje provedbe Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar, prenosi Radio Brčko.

 

Više...

MLADI SNSD-a: Zabraniti upotrebu pirotehničkih sredstava u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

0521a02338b4d38ec8105c9709616d1d997dea97Aktiv mladih Saveza nezavisnih socijaldemokrata Brčko pokreće inicijativu za potpunu zabranu korišćenja pirotehničkih sredstava, klase 2 i većih, na teritoriji Brčkog.
Inicijativa ima za cilj da podstakne izmjene i dopune Zakona o pirotehničkim sredstvima Brčko distrikta BIH, koji bi bio usklađen sa propisima Evropske Unije, a u konačnici bi doveo do zabrane upotrebe neželjenih sredstava. Nakon nemilih scena koje su se dogodile u naselju Kolobara, Aktiv mladih SNSD-a će sprovesti niz aktivnosti na ipitivanju stavova stanovništva i donosioca odluka o nepoželjnim efektima upotrebe pirotehničkih sredstva kako bismo utvrdili da li postoji volja zajednice za izmjenu navedenog Zakona.
Ljubomir Nišić, predsjednik Aktiva mladih Saveza nezavisnih socijaldemokrata Brčko, naglasio je važnost inicijative za sve stanovnike Distrikta.
“Pirotehnička sredstva negativno utiču, posebno starijia lica, i stvaranju brojne negativne posljedice, naročito psihičko-duševna oštećenja. Rukovanje petardama je veoma rizično, a opšte je poznato da zbog upotrebe ovih sredstava posljedice trpi i životinjski svijet. Apelujemo na pojedince i nadležne organe da se uključe u našu borbu, za koju se nadam da će dovesti do izmjene postojećeg Zakona“, istakao je Nišić.
Istraživanja pokazuju da su pirotehnička sredstva uzrok višestrukih, trajnih povreda koja zadobijaju najčešće maloljetne osobe uslijed rukovanja sredstvima 2. klase i snažnijih.

 

 

OO SNSD BRČKO

Više...

"Quo vadis, Aida?" u užoj konkurenciji za najbolji strani film

 

Američka akademija filmske umjetnosti i nauke nije uvrstila film reditelja Predraga Antonijevića “Dara iz Jasenovca” na užu listu od 15 filmova koji su u trci za 93. nagradu Oskar u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Među 15 kandidata je ostao film “Kvo vadis, Aida?” Jasmile Žbanić iz BiH, “Dragi drugovi!” (2020) ruskog režisera Andreja Končalovskog, kao i ostvrenja iz Čilea, Danske, Češke, Francuske, Gvatenale, Hong Konga, Irana, Obale Slonovače, Meksika, Norveške, Rumunije, Tajvana i Tunisa.

“Dragi drugovi!” je crno-bijela drama Andreja Končalovskog, koja opisuje gušenje mirnih demonstracija u ruskom gradu Novočerkask 1962. godine. Film je ranije nagrađen Specijalnom nagradom žirija na Filmskom festivalu u Veneciji, a osvojio je još neke međunarodne nagrade.

Ostvarenje “Gunda” (2020) ruskog režisera Viktora Kosakovskog za najbolji dokumentarni film.

Film “Gunda” je američko-norveški dokumentarac koji će se takmičiti u kategoriji dokumentarnih filmova. Radi se o crno-bijelom digitalnom djelu bez muzike, naracije i teksta na ekranu.

Američko-norveški dokumentarac ruskog režisera prati svakodnevni život svinje Gunda i njenih prasića, kao i kokošaka i krava. Kritičar “Njujork tajmsa” Manola Dargis opisala je dokumentarac kao “uzvišeno lijep i duboko dirljiv”, javio je TASS.

Nominacije za “Oskara” biće saopštene 15. marta, a pobjednici će biti proglašeni 25. aprila na ceremoniji koja će se održati u Los Anđelesu.

Više...

Predstavljeno idejno rješenje sanacije mosta preko rijeke Save

  • Objavljeno u Brcko

 

Poslanici u Skupštini i članovi Vlade Brčko distrikta danas su prisustvovali Prezentaciji idejnog rješenja sanacije mosta preko rijeke Save u Brčkom koju je, po zahtjevu JP “Putevi Brčko” uradio Institut iz Banja Luke. Prezentacija je govorila o sanaciji ali je rješenje u izgradnji novog mosta.

“Predstavnicima izvšne i zakonodavne vlasti u Brčko distriktu su prezentovane dvije varijante sanacije postojećeg mosta nakon kojih, rečeno je u prezentaciji, teretni saobraćaj i dalje ne bi mogao da se odvija zbog same starosti i oštećenja na nosivim stubovima mosta”, istakao je Nebojša Knežević, direktor instituta koji je radio studiju odnosno današnju prezentaciju.
“Preporuka ovog instituta je da se gradi novi most kao dugoročno rješenje ovog problema kako bi bilo omogućeno nesmetano odvijanje putničkog i teretnog saobraćaja između Brčkog i Gunje u R. Hrvatskoj u narednih 50 do 100 godina. Sada je odluka na Skupštini Brčko distrikta u kojem će se pravcu dalje ići”, istakao je Vlado Jevtić, direktor JP “Putevi” Brčko.
Ponovno uspostavljanje teretnog saobraćaja, koji je zabranjen 2019. godine zbog dotrajalosti postojećeg savskog mosta, za distrikt Brčko je više nego značajno, pogotovo za funkcionisanje privrede i Javnog preduzeća „Luka“ Brčko.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U petak počinje vakcinacija zdravstvenih radnika u Banjaluci

  • Objavljeno u BiH

 

Prve vakcine protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini primiće u petak radnici COVID odjela i načelnici odjeljenja u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA). Vlado Đajić, direktor UKC RS-a, u izjavi za AA rekao je da će on i njegovi saradnici prvi primiti vakcine. “Biće dovoljno vakcina”, kazao je Đajić dodajući da su prve vakcine stigle i da se očekuju i nove količine. Prethodno je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odobrila je upotrebu ruske vakcine protiv koronavirusa – Sputnik V. “Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izvršila je provjeru kvaliteta vakcine Gam-COVID-Vac i utvrdila da ispitani uzorak navedene vakcine odgovara deklarisanom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara”, naveli su iz agencije i dodalida su se s obzirom na to stekli uslovi da se pokrene proces imunizacije stanovništva vakcinom Gam-COVID-Vac. Prošle sedmice u BiH je stiglo 2.000 doza ruskih vakcina, a riječ je o interventnom uvozu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite entiteta Republika Srpska. Alen Šeranić, ministar zdravlja bh. entiteta RS ranije je izjavio da se očekuje da u drugoj polovini februara stigne još 200.000 doza za 100.000 osoba u ovom entitetu i isto toliko do polovine marta, što ukupno čini prvu narudžbu vakcina koju je RS imala prema Ruskoj Federaciji.

Više...

Fata Orlović pobijedila: RS raspisala tender za uklanjanje crkve iz njenog dvorišta

  • Objavljeno u BiH

 

Prema informacijama do kojih je došao portal Politički.ba, preko sarajevskog advokata Rusmira Karkina Republika Srpska raspisala je tender za izbor izvođača radova, vezano za uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović.

- Također, imam informacije da je RS izvršio isplate nastalih troškova svim osobama koje se kao podnosioci tužbe pominju u presudi Suda za ljudska prava u Strazburu. Sada čekamo da se završi tender i izabere kompanija koja će izvršiti uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović - kazao advokat Karkin.

Za uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović, kako je kazao advokat Karkin Vlada RS namijenila je 70.000 KM.

- Ja sam ove informacije dobio posredno, premda sam se još prije mjesec i po obratio Vladi RS-a s upitom dokle se došlo sa izvršenjem presude Suda u Strazburu. Nadam se da će RS uskoro provesti proceduru tendera i da će konačno izvršenje sudske odluke proteći bez ikakvih problema - poručio je advokat Karkin.

Za informacije da je Republika Srpska započela procesudru vezanu za uklanjanje crkve iz njenog dvorišta, Fata Orlović saznala je tek jučer.

Očekuje da će ubrzo „svanuti ljepše vrijeme“ pa da će iz Srebrenika gdje se, na pažnji kćerke i zeta, nalazi tokom zimskog perioda, moći otići u Konjević Polje da svojim očima vidi „radi li se išta oko crkve“.

- Hvala mom advokatu što se brine, a dove učim i njegovom ocu koji se godinama borio da moja avlija bude samo moja. Jeste teško boriti se za pravdu, ali svakom poručujem da se borba isplati. Ne smije se odustajati od traženja pravde. I da ne zaboravim, hvala svim sudijama koji su pravedno sudili - poručila je Fata Orlović.

Prema ranijim informacijama izmještanje pravoslavne crkve iz dvorišta Fate Orlović moglo bi krenuti s prvim danima proljeća.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com