Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Petak, 12 Februar 2021

Uskoro u primjeni Pravilnik o elektronskom podnošenju poreskih prijava

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta je, na prijedlog Poreske uprave nedavno usvojila Pravilnik o elektronskom podnošenju poreskih prijava s ciljem ubrzanja ovog procesa, smanjenja nepotrebnih gužvi, te ukupne modernizacije i olakšavanja pružanja usluga poreskim obveznicima na području Distrikta.

U namjeri da se prate razvojni trendovi i napredak tehnologije Poreska uprava Brčko distrikta je prije nekoliko mjeseci izradila Prijedlog pravilnika o elektronskom podnošenju poreskih prijava kojeg je Vlada usvojila krajem januara ove godine.

„Poreski obveznici će nakon dobijanja pristupnih podataka od strane Poreske uprave, samostalno moći u bilo kojem trenutku pristupiti e-portalu kako bi elektronski popunili poresku prijavu bez potrebe da istu donose u Poresku upravu”, istakla je Tatjana Mihajlović, direktorica ove finansijske ustanove.
Ovaj pravilnik će ubrzo biti objavljen u službenom glasniku, a potom i u primjeni dok će Poreska uprava imati obavezu da izvrši edukaciju svih poreskih obveznika kako da vrše elektronsko podnošenje poreskih prijava

Tatjana Mihajlović je istakla da Poreska uprava Brčko distrikta raspolaže sa potrebnim softverskim rjesenjima za realizaciju ovih poslova te da će u potpunosti biti zagarantovana tajnost podataka poreskih obveznika, piše Radio Brčko.

Više...

BH Telecom donirao 166 hiljada KM udruženjima za brigu o oboljeloj djeci i djeci sa posebnim potrebama

  • Objavljeno u BiH

 

Kompanija BH Telecom je nedavno dodijelila 2 miliona KM donacija, od čega je 1 milion KM doniran zdravstvenim institucijama za hitnu nabavku potrebne medicinske opreme, a još 1 milion KM donacija raspoređen je na ukupno 164 pravna lica.
Pored donacija brojnim narodnim kuhinjama, humanitarnim udruženjima, zdravstvenim i obrazovnim institucijama, BH Telecom je donirao ukupno 166 hiljada KM za 36 udruženja koja vode brigu o djeci oboljeloj od malignih bolesti i djeci sa posebnim potrebama. Neki od dobitnika donacije su Centar za djecu sa višestrukim smetnjama "Koraci nade" Tuzla, Udruženje roditelja, djece i mladih sa posebnim potrebama Unsko - sanskog kantona "Radost druženja", JU Centar za socijalni rad Breza, Udruženje roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize, mikro cefalije i hidro cefalusa Zenica, Centar za djecu sa višestrukim smetnjama "Vrati mi osmijeh" Živinice, Udruženje majki djece sa posebnim potrebama "Radost života", JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko - dobojskog kantona, Udruženje roditelja, građana i prijatelja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama "Leptir" Bugojno, Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" i drugi.
Jedan od dobitnika je i Udruženje za unaprijeđenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju – Edus kojem je uručena donacija u iznosu od 25.000 KM za projekat uključivanja djece sa razvojnim poteškoćama u program rane intervencije. Okupljanjem stručnjaka, roditelja i građana, EDUS je nastao kao izraz potrebe za stvaranjem jedinstvenog saveza pojedinaca i grupa koje pred sobom imaju viziju o realizaciji punog potencijala svakog djeteta, bilo ono sa poteškoćama u razvoju ili ne.
„Donacija BH Telecoma nam je značajna jer je omogućila da ponovo uspostavimo program rane intervencije u BiH koji je naučno dokazan kao najefektivniji vid rada sa mališanima sa identifikovanim odstupanjima u razvoju uzrasta 18 mjeseci do 3 godine. Kroz ovaj projekat stavljamo fokus na bitnost perioda ranog rasta i razvoja zbog činjenice da se do pete godine života razvije 90% ljudskog mozga. Prve tri godine života su period nevjerovatno rapidnog rasta i razvoja, te djeca u ovom periodu uče brže nego u bilo kojem kasnijem razdoblju. U ovom periodu, stimulacija i pružanje podrške razvoju svih pet razvojnih oblasti ne smije da izostaje. Ako se u ovom ranom periodu intenzivno radi sistemski i po naučnim smjernicama, nedostatak u razvoju se često može nadoknaditi, a svakako se nivo funkcionisanja djece sa poteškoćama može unaprijediti. Zbog svega navedenog i za dobro naše djece nam je važna podrška partnera kao što je kompanija BH Telecom“, izjavila je dr. Nirvana Pištoljević, izvršna direktorica EDUS-a. 

 

 

Više...

Otkriće: Lijek za gubitak težine možda preokret u borbi protiv pretilosti

 

Naučnici su u četvrtak opisali lijek koji ‘otima’ sistem za regulisanje apetita kao potencijelnu prekretnicu u liječenju pretilosti nakon istraživanja koje je pokazalo da bi mogao smanjiti tjelesnu težinu do 20 posto. Rezultati velikog međunarodnog istraživanja, objavljeni u časopisu New England Journal of Medicine, pokazali su da je više od trećine osoba koje su uzimale lijek semaglutid izgubilo više od petine tjelesne težine. Istraživanje koje je obuhvatilo gotovo 2000 osoba u 16 zemalja pokazalo je i da je tri četvrtine onih koji su uzimali lijek izgubilo više od deset posto tjelesne težine. Lijek se trenutno koristi u liječenju dijabetesa i djeluje tako da mijenja regulaciju apetita čime se smanjuje unos kalorija. Jedna od autorica istraživanja Rachel Batterham s University College London nazvala je istraživanje “velikom prekretnicom”. “Nijedan drugi lijek nije se približio ovome po ovoj razini gubitka težine – to je stvarno prekretnica”, kaže Batterman. “Prvi se put ljudi lijekovima može postići nešto što je bilo moguće samo operativnim zahvatima za gubitak težine”. Duane Mellor, dijetetičar s medicinskog fakulteta Aston u engleskom gradu Birminghamu kazao je za BBC da lijek predstavlja “korisnu opciju”. No, upozorio je da “gubitak težine mora pratiti i promjena života i da svaki lijek ili promjena u načinu života mogu biti praćeni potencijalnim rizicima i nuspojavama”. Istraživanje britanskih naučnika ukazalo je na uricaj koje bi poboljšano liječenje pretilosti moglo imati na zdravstveni ishod niza bolesti od covida-19, preko srčanih bolesti i tipa dva dijabetesa do raka. “Taj lijek mogao bi imati velike implikacije na britansku zdravstvenu politiku u idućim godinama”, dodaje Batterham. Britanski zdravstveni stručnjaci podvukli su vezu raširene pretilosti i visoke smrtnosti tokom epidemije koronavirusa. S više od 114 000 umrlih Britanija je među najpogođenijim evropskim zemljama. Podaci iz istraživanja podneseni su regulatornom tijelu na odobravanje korištenja semaglutida kao lijeka za pretilost u Britaniji, Evropskoj uniji i SAD-u.

Više...

Kraći zastoji u isporuci struje na nekoliko lokacija

  • Objavljeno u Brcko

 

RJ ELEKTRODISTRIBUCIJA

Zastoji u isporuci električne energije:

Krnjića Brdo, Repino Brdo i Šatorovići zastoj u vremenu od 08:30-11:30 h
Trg Mladih dio, zastoj u trajanju od 1 h tokom dana
Bijela manji dio, zastoj u trajanju od 1 h tokom dana

 

RJ VODOVOD I KANALIZACIJA

Vodosnabdijevanja gradskog i lokalnih vodovodnih sistema kojima upravlja JP “Komunalno Brčko“ je uredno
Kvalitet vode odgovara Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (Sl. list BiH 40/10).

RJ ČISTOĆA

Služba za upravljanje otpadom

Danas će prikupljanje i odvoz smeća od pravnih i fizičkih lica biti organizovano u naseljima: Kolobara – Burića Brdo – Meraje – dio Ivika – Rosulje, Prutače – Ograđenovac – Čande – Ćoseti – Hukelji – Rašljani, Cerik –Bijela – Gornja Skakava – Gredice 1, Novo Brčko – EŠ Naselje – Bijeljinska cesta.

Sa sljedećih dionica, koje su po planu danas, otpad će biti prikupljen sutra (subota) : Donji Brezik – Prvi maj, Klanac – Rijeke i dio MZ Ivici

Služba za javnu higijenu

ODRŽAVANjE JAVNIH ZELENIH I SAOBRAĆAJNIH POVRŠINA u skladu sa Planom i programom Odjeljenja za javne poslove:

Sakupljanje i uklanjanje otpadaka sa javnih površina, ručno čišćenje površina, pražnjenje posuda za otpatke.
Održavanje pješačke zone i Bulevara Mira: čišćenje, sakupljanje otpadaka i pražnjenje korpica
Zimsko održavanje ulica i puteva u skladu sa planom i prioritetima JP „Putevi Brčko“
Sektor za zbrinjavanje napuštenih životinja

Udomljavanje pasa iz azila svakog utorka i petka od 10:00 – 11:00 h

 

OSTALE AKTIVNOSTI

O ostalim uslugama koje pruža JP „Komunalno Brčko“ možete saznati više u korisničkom servisu na www.komunalno.ba ili kontaktiranjem Pozivnog centra 0800 505 07.

Više...

Bayern osvojio titulu svjetskog klupskog prvaka i ponovio historijsko dostignuće Barcelone

  • Objavljeno u Sport

Bayern Munich 992x558Nogometaši Bayerna novi su svjetski klupski prvaci nakon što su u finalnom meču Svjetskog klupskog prvenstva u Dohi savladali meksički Tigres rezultatom 1:0. Evropski prvaci su ovim naslovom ponovili podvig Barcelone koja je 2009. godine u jednoj sezoni osvojila šest trofeja.

Prvo poluvrijeme donijelo je napade Bavarca, ali Tigres se dobro i organizovano branio. U 18. minuti Kimmich je sa 20 metara zatresao mrežu, ali je Lewandowski bio u ofsajdu i ometao je golmana meksičke ekipe pa je pogodak opravdano poništen.

Ipak, pitanje pobjednika riješeno je u nastavku. U 60. minuti nakon gužve u kaznenom prostoru Benjamin Pavard se najbolje snašao i odbijenu loptu je pospremio u mrežu za 1:0.

Do kraja je Bayern pogodio prečku preko Tolissoa u 81. minuti, ali rezultat se nije mijenjao i njemački prvak je stigao do četvrte titule svjetskog klupskog šampiona u historiji.

Osim toga, Bayern je postao tek druga ekipa u historiji nogometa koja je za 12 mjeseci osvojila svih šest mogućih trofeja na domaćoj i internacionalnoj sceni u jednoj sezoni.

Bavarski gigant je prošle godine osvojio Bundesligu, Njemački kup, Njemački superkup, Ligu prvaka, Superkup Evrope i sada titulu Svjetskog klupskog prvenstva.

Više...

Britanija će vjerovatno zadržati mjere sve dok se ne vakciniše sva odrasla populacija

20180621191409 484827Kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, Velika Britanija vjerovatno će zadržati neke uspostavljene mjere sve dok se ne vakciniše sva odrasla populacija.

 

Ovo je jučer kazala direktorica engleske državne agencije za javno zdravstvo (Public Health England) Susan Hopkins, koja jasno kaže da će se neke od mjera možda morati i dalje zadržati.

"Mislim da ćemo morati poduzeti neke mjere dok cijela populacija ne bude vakcinisana, barem sva odrasla populacija", rekla je za Sky News.

Hopkins smatra da će se čak i tada morati znati više o prijenosu virusa prije nego što se popuste mjere i vrati život kakav je bio.

Velika Britanija je dosad vakcinisala 13,58 miliona građana, što je čak oko 20 posto cijele populacije.

Više...

Međunarodni zvaničnici: Zakon o sprečavanju sukoba interesa je pitanje o kojem nema pregovora

  • Objavljeno u BiH

brisel euAmbasada Sjedinjenih Američkih Država, Delegacija Evropske unije i Misija OSCE-a u BiH pozivaju sve nadležne institucije vlasti da omoguće usklađivanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH sa međunarodnim standardima.

 

Poručili su da će to doprinijeti stvaranju robusnog sistema za sprečavanje sukoba interesa među javnim dužnosnicima.

"Sprečavanje sukoba interesa javnih dužnosnika ključno je sredstvo u borbi protiv korupcije. Napori u ovoj oblasti su suštinski dijelovi procesa integracije BiH u EU i ključni su za vraćanje povjerenja građana BiH u njene institucije. U Mišljenju Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU, jasno se ističe da su usvajanje i primjena propisa o sprečavanju sukoba interesa u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama GRECO-a jedan od 14 ključnih prioriteta za BiH", stoji su zajedničkoj izjavi.

Podsjećaju da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u januaru 2020. godine zadužio Ministarstvo pravde BiH da izradi Prijedlog zakona o sukobu interesa i dostavi ga Vijeću ministara BiH u roku od 90 dana. Taj rok davno je istekao.

"Prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je Ministarstvo pravde BiH dostavilo u postupku javnih konsultacija u decembru 2020. godine, neće u značajnoj mjeri doprinijeti unapređenju efikasnosti mehanizama za sprečavanje sukoba interesa. Ovaj Prijedlog ne zadovoljava međunarodne standarde i ne uvažava preporuke GRECO-a, čija je realizacija nužna u borbi protiv korupcije. Zajednički napori uloženi u izradu zakona koji ne sadrži snažne odredbe, znak je nespremnosti političkih aktera da stvore istinski učinkovit sistem za sprečavanje sukoba interesa", navedeno je.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Delegacija Evropske unije/Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH i Misija OSCE-a u BiH su više puta ukazivale na hitnu potrebu za reformama i daljnja kašnjenja u usvajanju ovog važnog zakona mogu jedino biti protumačena kao neuspjeh da se ostvari napredak po pitanju jednog od 14 prioriteta. Ističu da je usvajanje ovog zakona pitanje o kojem nema pregovora.

"Napredak u ovoj oblasti ključan je ne samo za napredak BiH na putu integracije u EU, već je to i preduslov za vraćanje povjerenja građana u javne dužnosnike i institucije i stvaranje uvjerenja među građanima da javni dužnosnici ne rade za sebe, već u interesu ove zemlje i njenih građana", zaključili su.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com