Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Četvrtak, 18 Februar 2021

PBD BiH evidentirala zloupotrebe fejsbuk profila građana i prevara prilikom elektronskog poslovanja privrednih subjekata

  • Objavljeno u Brcko

Policija BD GrbPBD BiH evidentirala zloupotrebe fejsbuk profila građana i prevara prilikom elektronskog poslovanja privrednih subjekata


Policija Brčko distrikta BiH je u proteklih petnaestak dana zaprimila više prijava građana koje se odnose na neovlašten pristup njihovim fejsbuk (facebook) profilima, te zloupotrebu njihovih profila pri čemu su nepoznati izvršioci koristeći njihove profile slali poruke fejsbuk prijateljima tražeći uplate novčanih sredstava putem WesterUniona, MoneyGrama i Xbona. Utvrđeno je da su korisnici fejsbuk profila na prevaru nepoznatim izvršiocima saopštavali šifre za resetovanje njihovih fejsbuk naloga, te su na takav način izvršioci imali mogućnost da pristupe njihovim profilima, da izmijene pristupne podatke i da vrše zloupotrebe radi sticanja imovinske koristi.
Evidentirano je i više prijava prevara nad privrednim subjektima koji vrše poslovanje uz korištenje elektronske komunikacije putem e-mail poruka. U ovim slučajevima od strane nepoznatih osoba dostavljane su e-mail poruke kojim je traženo od primaoca da otvore ponudu iz priloga, čime bi se na računar instalirao zlonamjerni softver koji omogućava napadačima da sa udaljene lokacije preuzmu kontrolu nad računarom i da vrše zloupotrebe radi sticanja imovinske koristi.
Pozivamo građane da tokom elektronske komunikacije nikome ne daju svoje lične podatke, podatke o pristupnim šiframa, kodovima za resetovanje šifri, da periodično mijenjaju svoje pristupne šifre, da za različite naloge ne koriste iste šifre, da koriste dvostruku autentifikaciju povezivanjem svog telefonskog broja sa korisničkim nalogom, da u podešavanjima naloga provjere na kojim su uređajima logovani i da se izloguju sa svih uređaja koje ne koriste, da u elektronskoj komunikaciji ne daju povjerljive podatke dok se ne uvjere da kontaktiraju sa pravom osobom.
Preporučujemo vlasnicima i zaposlenicima pravnih lica da u poslovnoj komunikaciji sa poslovnim partnerima unaprijed dogovore način poslovne komunikacije, da ne otvaraju priloge iz sumnjivih i neuobičajenih e-mail poruka, da lično ili putem telefona verifikuju sa poslovnim partnerima svaku promjenu koja se odnosi na promjene u vezi poslovanja, a naročito kada je riječ o uplatama na bankovne račune, da prilikom slanja poruka obrate pažnju na tačnost adresa primaca i pošiljaoca, da računare i računarske sisteme osiguraju instalacijom antivirusnih sfotvera, da antivirusne softvere redovno ažuriraju, te da koriste dodatnu zaštitu u vidu upotrebe vatrozid uređaja (Firewall), kao i licencirane operativne sisteme i softvere koje trebaju redovno ažurirati.

 

Stručni referent za odnose s javnošću- portparol
Policije Brčko distrikta BiH
Dževida Hukičević

Više...

Milorad Dodik iz Srebrenice najavio mogućnost blokade izbora 2022.

 

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedištva BiH, najavio je mogućnost blokade izbora 2022. godine ako ne bude dogovora u vezi s Centralnom izbornom komisijom (CIK).

On je ovo kazao tokom današnjeg boravka u Srebrenici, nakon sastanka s načelnikom te općine Mladenom Grujičićem.

U Srebrenici će u nedjelju biti održano novo glasanje nakon što je CIK poništio izbore od 15. novembra zbog brojnih nepravilnosti.

Dodik je kritizirao odluku CIK-a o poništenju izbora u Srebrenici te je najavu probosanskih stranaka da bojkotiraju ponovljeno glasanje nazvao pogrešnom. Pozvao je sve da izađu na izbore u nedjelju, ali je kazao da CIK treba podnijeti ostavku.

"Ako ostane ovaj CIK, s ovakvim repovima koje vuče iza sebe, s nelegitimnostima i nelegalnostima, veliko je pitanje kako će se održati izbori 2022. Veoma smo ozbiljni u namjeri da te izbore zaobiđemo", rekao je Dodik.

Pojasnio je da je moguće da općine u kojima je SNSD na vlasti donesu odluku da ne izaberu općinske izborne komisije i mjesne odbore, te da ne odobre korištenje objekata za izborne svrhe, čime bi se onemogućilo održavanje izbora.

"Hoćemo regularne izborne uslove, a to podrazumijeva dogovor", rekao je Dodik.

On je pojasnio da nema govora o bojkotu izbora jer bi to samo značilo pobjedu opozicije.

Grujičić je rekao da na proteklim izborima u Srebrenici nije bilo nepravilnosti i incidenata, te da ih neće biti ni sada. On je naglasio da će se nakon izbora nastaviti razvoj Srebenice, u smislu otvaranja novih radnih mjesta.

"Zahvalnost dugujemo Dodiku koji je uvijek prisutan u Srebrenici, fizički i svojom podrškom", rekao je Grujičić.

Prisutnima se obratio i Nikola Špirić, koji je naglasio da će Srebrenica i dalje imati političku i institucionalnu podršku. On je rekao da su bošnjačke stranke zloupotrijebile CIK, a da su im se pridružili PDP i SDS.

Više...

Generalni konzul Republike Turske posjetio Privrednu komoru Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

Generalni konzul Republike Turske gospodin Oguz Kilic posjetio je Privrednu komoru Brčko distrikta BiH i ovom prilikom održao sastanak sa rukovodstvom Privredne komore, koje su zastupali predsjednik Niko Sadrić, potpredsjednik Sanela Hadžajlić, predsjednik Upravnog odbora Aleksandar Vujičić, potpredsjednik Upravnog odbora Ibrahim Muftić i član Upravnog odbora Duško Kuprešanin. Sastanku je ispred Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH prisustvovao predsjednik Ševal Suljkanović.
Privredna komora Brčko distrikta BiH je izrazila svoju zahvalnost za posjetu generalnog konzula Republike Turske gospodina Oguza Kilica, koga je upoznala sa aktivnostima Komore i stanju u privredi.
Kilic je izrazio zadovoljstvo sastankom na kome su predstavljeni i podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni između Brčko distrikta BiH i Republike Turske. Ujedno, govoreno je o informacijama za potencijalne investitore, uključujući beneficije koje investitori imaju u Brčko distruktu BiH, te su prikazani podaci iz pojedinačnih djelatnosti privrednih subjekata koje rukovodstvo Privredne komore predstavlja.
Sastanak je ocijenjen kao susret na obostrano zadovoljstvo uz razmjenu korisnih informacija. Dogovoreni su budući susreti i način razmjene informacija o potencijalnim uvozno-izvoznim djelatnostima između Brčko distrikta BiH i Republike Turske, te informacije koje su potrebne potencijelnim investitorima iz Republike Turske.

 

Više informacija: Privredna komora Brčko distrikta BiH, tel: 049 216 116

Više...

Naučnici pozvali svjetske vlade da odgode davanje druge doze Pfizerove vakcine

 

Naučnici su u srijedu pozvali svjetske vlade da odgode primjenu druge doze vakcine protiv koronavirusa koju proizvodi kompanija Pfizer, za koju su rekli da je imala efikasnost od 92,6 posto već nakon prve primljene doze.

Kako prenosi Reuters, kanadska epidemiologinja Danuta Skowronski i profesor kanadskog medicinskog fakulteta univerziteta Laval Gaston de Serres, rekli su da su njihovi nalazi izvedeni iz Pfizerovih dokumenata dostavljenih američkoj Upravi za hranu i lijekove.

Ova otkrića su također slična onim o efikasnosti prve doze od 92,1 posto, prijavljenoj za vakcinu Moderna Inc, rekli su Skowronski i De Serres u svom radu objavljenom u New England Journal of Medicine.

Upozorili su da može postojati neizvjesnost u vezi s trajanjem zaštite jednom dozom, ali rekli su da je primjena druge doze mjesec nakon prve pružila "malu dodatnu korist u kratkom roku".

"S obzirom na trenutni nedostatak vakcina, odgađanje druge doze pitanje je nacionalne sigurnosti koja će, ako se zanemari, zasigurno rezultirati hiljadama hospitalizacija i smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u Sjedinjenim Državama", upozorili su autori.

U svom odgovoru, iz Pfizera su rekli da alternativni režimi doziranja njihove vakcine još nisu procijenjeni i da odluka o tome ovisi o zdravstvenim vlastima.

"Mi u Pfizeru vjerujemo da je presudno za zdravstvene vlasti da provode nadzor nad implementiranim alternativnim rasporedima doziranja kako bi osigurali da vakcine pružaju maksimalnu moguću zaštitu", dodaje se u saopćenju ove kompanije.

Više...

Večeras sa akšamskim ezanom nastupa mubarek noć Lejletu-r-regaib

 

Večeras sa akšamskim ezanom nastupa mubarek noć Lejletu-r-regaib, a o prvoj odabranoj noći mjeseca redžeba, za Faktor je govorio Ismail efendija Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

- Ova mubarek noć nastupa sa zalaskom sunca prve noći uoči petka i muslimani je obilježavaju u povećanom ibadetu namaza, učenja Kur'ana i odabranih dova. Uzvišeni Allah je u objavi Kur’an Časnog označio ove mjesece do ramazana posebnim: "Od kad je stvorio nebesa i zemlju Allah je propisao da je broj mjeseci dvanaest od kojih su četiri sveta..." (K, 9:36). Idući u susret ramazanu muslimani imaju tri odabrane noći: Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-Mi'radž i Lejletu-l-berat. Kruna značajnih datuma je označena blagoslovom koji dolazi 27. ramazana, Lejletu-l-kadr. Ove odabrane prilike otvara noć Regaiba, poznata u tradiciji muslimana kao Noć želja. Zato čestite osobe u ovim prilikama pojačavaju ibadete u dobrim djelima – kaže efendija Smajlović.

Efendija Smajlović ističe kako je svaka odabrana noć prilika za podsjećanje i poziv na dobra djela koja ojačavaju vrline svake osobe koja traži poboljšanja za vlastiti život.

- Noć Regaiba, noć želja je prilika za preispitivanje vlastitog doprinosa za ugodniji život i bolje međuljudske odnose u porodici i društvu uopće. To muslimani čine, odabrani vrijeme koriste i rado dijele sa drugima u svome životnom okruženju – kaže sagovornik.
Lejletu-r-regaib je, kako navodi ef. Smajlović, noć želja, nade i prilika da se osnaže ljudske vrijednosti na putu promocije kvalitete života na ovome svijetu.

- Lejletu-r-regaib je prilika za bolje razumijevanje Milosti Uzvišenog Allaha. Zato se preporučuju ibadeti dove koji su snažna veza sa Uzvišenim Allahom. Muslimani neće propustiti priliku da u noći Lejletu-r-regaiba uče dove koje su potreba u ovome vremenu dinamičnog i zahtjevnog življenja društvenih okolnosti. Treba čuvati orijentaciju i ravnotežu između duhovnog i materijalnog. Zato ulema preporučuje povećane ibadete posta (četvrtak), učenja Kur'ana i nafile-namaza (od zalaska sunca do zore), dijeljenja milostinje i drugih dobročinstava kako bi u noćnim namazima učenjem dove pobožna osoba molila Uzvišenog Allaha da ispuni želje (oprosta grijeha i postizanja ciljeva) u nastojanju da svoj život čestita osoba učini boljim i kvalitetnijim – poručuje efendija Smajlović, te dodaje:

- Najbolja preporuka bi bila da se dan uoči mubarek noći posti, tačnije danas, a da se nakon iftara sa abdestom nastavi sa ibadetima učenja Kur'ana, obavljanja nafile od najmanje dva rekata i završi sa lijepom dovom zahvale Uzvišenom Allahu, salavatom na poslanike, Muhammeda, a.s., njegovu porodicu, ashabe i sve čestite pretke, potom blagoslova na sve čestite osobe i izraziti svoju želju sa molbom Uzvišenom Allahu da primi dovu iskreno upućenu od osobe koja uči/moli.

Više...

Tuka: Drugi najbolji rezultat karijere u dvorani, u Madridu odlučujuća trka za EP

  • Objavljeno u Sport

 

Amel Tuka osvojio je u srijedu šesto mjesto u trci na 800 metara u poljskom Torunu.

Najbolji bh. atletičar trku je završio s vremenom 1:46.35.

- Sjajna trka u Torunu u Poljskoj sa najboljim rezultatom ove sezone ali ujedno i drugim najboljim rezultatom u karijeri u dvorani na 800 metara - 1:46.35 (rezultat sezone), (lični rekord 1:46.33) - poručio je Tuka.

- Ovo je bila moja tek druga trka u dvorani na 800 metara, tako da jedva čekam narednu trku u Madridu 24. februara, što će biti i posljednja provjera pred Evropsko prvenstvo u dvorani. Upravo ta trka će odlučiti da li ću otići na Evropsko prvenstvo u dvorani koje će se održati također u Torunu - dodao je bh. atletičar.

Više...

Slovenci počeli izdavati potvrde o imunosti na koronu

 

Za osobe koje su preboljele Covid-19 ili su dobile dvije doze vakcine protiv te bolesti u Sloveniji se smatra da su imune pa ne trebaju negativan test na koronavirus ako na primjer idu na skijanje unutar zemlje, no potvrde o imunosti koje izdaju doktori za sada ne vrijede u inostranstvu.

I vlada Janeza Janše je, poput nekih drugih, pokazala interes za ideju o standardiziranoj potvrdi o imunosti koja bi se koristila za inostrana putovanja.

Ideja o takvom dokumentu je vrlo dobra, ali je do realizacije dug i zahtjevan put, kazao je ovih dana za slovenske medije Andrej Šter iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova, prenose u četvrtak mediji. No, on upozorava da je najprije potrebno definirati format takve potvrde i osigurati njenu kredibilnost.

“Lično smatram da je uvođenje dodatnog dokumenta koji bi omogućio putovanja jedva vjerovatan”, kazao je Šter, koji više nade polaže u bilateralne ili regionalne sporazume u okviru kojih bi takve potvrde o imunosti priznavale međusobno najmanje dvije ili više država.

Potvrde o vakcinisanju ili o preležanoj bolesti izdaju porodični doktori, u pravilu stoji 15 eura premda neki uslugu ni ne naplaćuju, a interes je velik, neki doktori dnevno dobiju i desetak takvih zahtjeva.

Zbog turizma i velikog broja Slovenaca koji u Hrvatskoj, posebno u Istri i na Kvarneru, imaju nekretnine do kojih zbog epidemije trenutno ne mogu, mediji u Sloveniji s velikim interesom prate kakvo će stajalište oko inicijative nekih država za uvođenje tzv. Covid-pasoša zauzeti hrvatska vlada.

Mariborski dnevnik “Večer” u četvrtak navodi da je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović potvrdio da Hrvatska za sada ne razmatra mogućnost da bi pri ulasku u zemlju prednost imali oni koji su vakcinisani protiv Covida-19, no da će se uključiti u raspravu o tome koja je najavljena na nivou Evropske unije.

Na pitanje o grčkoj inicijativi da se za putovanja u Evropi uvedu tzv. covid pasoši slovenski premijer Janez Janša prošle je sedmice odgovorio kako mu se u sadašnjoj situaciji čini da je to “realnost koja je pred nama”. Inače će biti teško, u vrijeme dok pandemija nije obuzdana, putovati s jednog aerodroma na drugi ili iz države u državu, rekao je Janša dodavši da se o takvoj ideji već više od mjesec dana raspravlja “na različitim razinama”.

Janša je kazao da na takvu situaciju treba biti spreman, premda je sada najvažnije osigurati da se pribavi što više vakcina i vakciniše što veći dio populacije.

Svi putnici koji dolaze u Sloveniju, a koji su preboljeli Covid u zadnjih šest mjeseci ili su cijepljeni s dvije doze vakcine, od prošle subote ne trebaju dokazivati imunost testiranjem odnosno mogu ući bez karantene, uz predočenje liječničke potvrde, prenosi Hina.

Više...

Kraj kupnji u BiH, građani Hrvatske mogu prenijeti samo do 300 kn robe preko granice

  • Objavljeno u BiH

azastavabih 001Pravilnik o oslobođenju od poreza na dodanu vrijednost i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja, koji je usvojen u susjednoj Hrvatskoj i koji je na snagu stupio s početkom ove godine, nemalo je iznenadio putnike iz Bosne i Hercegovine koji su u osobnoj prtljazi, po navici, ponijeli 10 kutija cigareta, piše Večernji list BiH. Naime, u Hrvatsku, prema novom pravilniku, mogli su bez plaćanja davanja unijeti samo dvije kutije, odnosno 40 cigareta. No, ovo nije jedina novina ovog pravilnika. On je, naime, najviše pogodio građane navikle na prekogranični šoping. Pojas od 15 km zračne linije Ključna razlika od prijašnjeg pravilnika iz 2013. godine je ta što je novim definirana pogranična zona. Ona sada iznosi 15 kilometara zračne linije od granice. I za tu zonu vrijede nešto drukčija pravila.  “Pogranična zona je zona koja ne prelazi više od 15 kilometara zračne udaljenosti od granice države članice i koja uključuje lokalna upravna područja koja se nalaze unutar zone”, ističe se u pravilniku. I ta je definicija važna za istaknuti. Pogotovo za osobe koje su redovito prelazile granice kako bi u susjednim državama obavljale kupnju robe u većoj vrijednosti, ali opet po nižim cijenama i uz oslobođenje PDV-a i trošarine. Naime, kako se navodi u pravilniku, oslobođenje od PDV-a i trošarine odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne premašuje svotu od 2200 kuna po putniku. Za putnike u zračnom i pomorskom prometu ova vrijednost iznosi 3200 kuna.Međutim, osobe s uobičajenim mjestom stanovanja u pograničnoj zoni Republike Hrvatske i susjednih trećih država, radnici u pograničnoj zoni Republike Hrvatske i susjednih trećih država te posada prijevoznih sredstava upotrijebljenih za dolazak iz trećih država novim pravilnikom u osobnoj prtljazi mogu, uz oslobođenje od PDV-a i trošarine, dnevno unijeti robu čija je vrijednost do 300 kuna. Ove osobe mogu prenijeti samo do 25 cigareta, piše Večernji list BiH. Odlazak u šoping Ovo će svakako biti značajan udarac za one koji žive u pograničnom području i koji su redovito u kupnju dolazili s ove strane granice. Preko granice se kupovalo sve - od osnovnih namirnica, lijekova, odjeće, obuće, pa do kućanskih uređaja, bijele tehnike i namještaja, stolarije; ondje pune spremnike goriva svojih automobila i opskrbljuju se duhanom. Prema neslužbenim procjenama, Hrvatska na kupnji cigareta u Bosni i Hercegovini i Srbiji godišnje gubi čak pola milijarde kuna trošarina i PDV-a. Prošle je godine zbog pandemije koronavirusa smanjen odlazak Slavonaca i Baranjaca preko granica. U prvih osam mjeseci prošle godine strani državljani zatražili su od BIH povrat poreza za robu kupljenu u iznosu od 43,8 milijuna konvertibilnih maraka (169.19 milijuna kuna), dok su u istom razdoblju prošle godine potrošili oko 83 milijuna maraka (320.60 milijuna kuna).

Večernji.hr

Više...

Predstavnici izvršne vlasti Distrikta s generalnim konzulom Republike Turske

  • Objavljeno u Brcko

DSC 0436 780x470Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić i glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Željko Antić danas su se u zgradi Vijećnice sastali s generalnim konzulom Turske u Banjoj Luci Oğuz Kılıç. Na sastanku je bilo riječi o privrednoj saradnji i mogućnostima za ulaganje Turske u Brčko distrikt BiH.

 

Konzul Kilic istakao je da je formiranje Konzulata još uvijek u toku te da je stupio na dužnost u septembru prošle godine, a sve s ciljem, kako je naglasio, dodatnog jačanja odnosa Turske i BiH. Osim novoformiranog Konzulata u Banjoj Luci, Republika Turska ima otvorenu Ambasadu u Sarajevu i Konzulat u Mostaru.

Konzul je izrazio spremnost za pomoć u ostvarivanju kontakata između turskih investitora i Brčko distrikta BiH s ciljem stvaranja prilika za ulaganja na ovim prostorima kao i novih polja saradnje.

Čelnici izvršne vlasti predstavili su konzulu prednosti Brčko distrikta BiH koje se ogledaju u povoljnom geografskom položaju, nadležnosti nad zakonodavnom i izvršnom vlasti, stabilnim finansijskim sistemom i nizom zakonskih olakšica koje distrikt Brčko nudi privrednicima, u odnosu na entitete.

Razgovarajući o budućim projektima koji će stvoriti dodatne konkurentske prednosti Brčko distrikta BiH spomenuta je izgradnja autoputa Sarajevo – Tuzla – Brčko – Bijeljina – Beograd kao i revitalizacija „Luke Brčko“ za šta je Distrikt uložio 10 miliona eura.

S obzirom da je Brčko distrikt BiH grad pobratim s gradom Samsunom u Republici Turskoj već dugi niz godina razgovarano je i na temu intenziviranja saradnje dva grada.

Radio Brčko

Više...

Brčko: Dotrajalost cjevovoda uzrok učestalog zastoja u vodoopskrbi

  • Objavljeno u Brcko

Pucanje cijevi Brcko bez vode 1 640x470Pojedini zastarjeli dijelovi sustava vodoopskrbe u Brčko distriktu te dotrajali gradivni materijali, osnovni su uzroci pucanja vodovodnih cijevi što dovodi do izljeva vode, te nerijetkog prekida vodoopskrbe kućanstava, kao posljedice.

 

Naime, početci 220 km duge vodovodne mreže kojim danas upravlja radna jedinica Vodovod i kanalizacija u JP „Komunalno“, datiraju iz 1958. godine, a dio njih čine azbest-cementne cijevi u dužini od 30 km, te cijevi od PVC materijala u dužini od 40 km čiji je životni vijek istekao, te su dionice gdje se protežu ovakve cijevi, preporučene kao prioritet za zamjenu.

„Ovakvi materijali su podložni pucanju i lomljenju, te s vremenom, s njihovim starenjem, možemo da očekujemo učestalije havarije“, rekla je v.d. šefa RJ Vodovod i kanalizacija Nataša Katanić.

V.d. šefa RJ Vodovod i kanalizacija Nataša Katanić
Ona je istaknula kako JP „Komunalno“ nastoji svim korisnicima osigurati kvalitetnu opskrbu vode, ali kako trenutni vodovodni sustav nije savršen, te se izljevi vode, odnosno havarije, događaju učestalo, samo u manjem obujmu.

„To je mehanizam na kojem se svakodnevno dešavaju havarije. Tijekom prošle godine imali smo oko 220 sanacija na vodovodnoj mreži te preko 500 u vodovodnom oknu. Naše zaposlenike može se svakodnevno vidjeti u gradu, na različitim područjima. Mi postupamo kako po prijavi korisnika, tako i sami vršimo intenzivne aktivnosti na lociranju curenja“, kazala je Katanić.

Kako bi se unaprijedio vodovodni sustav, Vlada Brčko dstrikta će i ove godine iz Proračuna izdvojiti određenu količinu financijskih sredstava namijenjenu za rekonstrukciju vodovodne mreže na pojedinim dionicama, što je nedavno potvrdio i predstojnik Odjela za komunalne poslove Majazudin Vehabović.

Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com