Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Subota, 20 Februar 2021

Košarkaši BiH razbili Grčku i osigurali prvo mjesto u grupi

  • Objavljeno u BiH

bih grčka košarkaKošarkaška reprezentacija BiH pobijedila je selekciju Grčke rezultatom 84:69, u okviru utakmice 5. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo odigrane u latvijskoj Rigi. Ovom pobjedom naš tim je izborio prvo mjesto u grupi s obzirom na bolji međusobni omjer od Grka.

Naši košarkaši već ranije su osigurali plasman na Eurobasket pa meč nije imao prevelik takmičarski značaj, ali BiH je imala priliku da u slučaju trijumfa većeg od pet razlike osvoji prvo mjesto u grupi H i tako ostvari povoljniju poziciju u žrijebu za predstojeće EP.

I Grčka je, baš kao i bh. reprezentacija, izborila put na smotru najboljih evropskih selekcija i popularni Heleni su nastupili u oslabljenom i podmlađenom sastavu.

Bh. tim je odlično otvorio susret i već sredinom prve dionice imali smo osam koševa prednosti (15:7), a tu razliku smo uspjeli zadržati i do isteka prvih deset minuta.

I u drugoj dionici izabranici Vedrana Bosnića su kontrolisali zbivanja na parketu, ali u finišu četvrtine Grci su smanjili na 39:35 i činilo se da se vraćaju u meč. Ipak, naši košarkaši su u posljednje dvije minute napravili seriju 8:0 i na kraju prvog poluvremena vodili smo sa 49:37.

Činilo se da je meč definitivno prelomljen u trećoj četvrtini kada smo sjajnom igrom u odbrani i čvrstom odbranom poveli sa 64:40, ali Grčka je do kraja smanjila na 64:51 i u posljednjih deset minuta i dalje je imala aktivan rezultat.

Ipak, naši igrači su se vrlo brzo vratili u pravi ritam te su do kraja stigli do veoma ubjedljive pobjede rezultatom 84:69.

Prvo ime u našem sastavu bio je Emir Sulejmanović sa 23 poena i 13 skokova, a pratili su ga Kenan Kamenjaš sa 16, Aleksandar Lazić sa 11, John Daniel Roberson sa deset poena i devet asistencija, te Amar Gegić sa devet poena i deset asistencija.

Kod Grka bolji od ostalih bio je Vassilis Kavvadas sa 16 poena, a solidni su bili i Dimitrios Katsivelis sa 12 te Linos Chrysikopoulos sa deset ubačaja.

Bh. košarkaši su ovom pobjedom s obzirom na bolji međusobni omjer od Grka osigurali prvo mjesto u grupi, a u ponedjeljak nas očekuje utakmica posljednjeg kola protiv Bugarske.

Podsjetimo, Eurobasket će se održati u septembru 2022. godine u Češkoj, Gruziji, Italiji i Njemačkoj

Više...

Brčko: Povećana potražnja za kuće i seoska imanja

  • Objavljeno u Brcko

177187Zbog pandemije, u Brčkom je izgradnja stanova i poslovnih prostora znatno smanjena .

U isto vrijeme je povećana potražnja za kuće i seoska imanja , kažu građevinari, ali i firme koje se bave ponudom i potražnjom nekretnina.

Izgradnja stanova je za oko 50 odsto manja nego prije početka pandemije. Ponuda za stanovima u novogradnji je svedena na minimum, žale se građevinari.

Najtraženiji su ipak manji novoizgrađeni jednosobni stanovi do 40 metara kvadratnih. Cijena je ostala nepromijenjena, i ona je za starije objekte od 1000 do 1300 maraka, a od 1300 do 1600 maraka su novoizgrađeni stanovi, po metru kvadratnom. U isto vrijeme porasla je potražnja za zemljištem.

 

Najskuplja su seoska imanja, placevi i manje bašte za uzgoj povrća.

Oni koji traže ove nekretnine žele da budu u prirodi, a na manjim baštama da zasade zdravo povrće.

RTRS

Više...

Brčko: Zgrada za borce Armije R BiH i HVO do kraja godine

  • Objavljeno u Brcko

zgrada arbihNi nakon više od dvije godine od izgradnje Zgrade za stambeno zbrinjavanje demobiliziranih boraca i ratnih vojnih invalida Armije Republike BiH i HVO iz Distrikta, njezini potencijalni stanari još uvijek nisu uselili u stambene jedinice. Međutim, stvari su se konačno pokrenule, te postoji mogućnost da bi u 2021. godini ovaj objekt mogao biti stavljen na raspolaganje onima čije stambeno pitanje još nije rješeno, a koji ispunjavaju sve porebne uvjete.

 

Prema riječima Avdije Bande, predstavnika Koordinacije boračkih udruženja Armije R BiH, razlog zbog kojega potencijalni stanari još uvijek nisu uselili u Zgradu za stambeno zbrinjavanje demobiliziranih boraca i ratne vojne invalide je potrebno dodatno projektiranje i ugradnja dizala koje prvobitno nije bilo planirano, a prijeko je potrebno ovoj kategoriji stanovništva. Sljedeći korak u ovom procesu je, ističe Banda, formiranje liste kriterija za korisnike ovih stanova, potom raspisivanje javnog poziva i u konačnici dodjela stanova krajnjim korisnicima.

„Smatram da je razuman rok da se u tri, eventualno četiri mjeseca proces izrade i definiranja kriterija završi i da se raspiše javni poziv. Potom slijedi procedura odabira u skladu s javnim pozivom i kriterijima“, kaže Banda.

No, prije formiranja liste kriterija, nužno je odrediti osnovne kriterije, a za svaku od tri kriterije branitelja kojima su stanovi u ovoj zgradi namijenjeni, morat će postojati i posebni kriteriji kako bi se spriječile potencijalne zloupotrebe vezane uz potencijalne pokušaje prijenosa i prodaje vlasništva.

On je dodao kako je, u krugu ovog, u planu i izgradnja još jednog sličnog objekta sa istom namjenom.

„Nadam se da prostoji volja, kako u Vladi Federacije, tako i u Vladi Distrikta da financiramo izgradnju još jednog sličnog objekta jer ćemo već kroz ovu proceduru natječaja imati snimljeno stanje i znati otprilike koje su potrebe naših članova da se na ovakav način rješavaju njihova stambena pitanja“, kazao je Banda.

Podsjetimo, sredstva za izgradnju zgrade s 25 stanova, namijenjene za stambeno zbrinjavane demobiliziranih boraca i RVI A R BiH i HVO-a su osigurali Vlada Federacije BiH i Vlada Brčko distrikta BiH u iznosu od milijun maraka, a pored toga Vlada Distrikta je naknadno osigurala i dodatna sredstva od 60.000 KM za uređenje okolnog prostora i osiguravanje kvalitetne vodoopskrbe.

Radio Brčko

Više...

Rusija registrovala treću vakcinu protiv koronavirusa

thumbs b c 3437d6ef63a858b702514e5185b008b5Rusija je registrovala treću vakcinu protiv koronavirusa, koju je razvio Državni naučni centar Čumakov Ruske akademije nauka.

Premijer Rusije Mihail Mišustin je rekao da je registrovana vakcina CoviVac te da će prvih 120.000 doza biti dostupno za domaće tržište do sredine marta.

Istaknuo je da će kampanja masovne vakcinacije novom vakcinom početi na proljeće.

Prema riječima ruskog premijera, u Rusiji je već otvoreno 4.000 centara za vakcinisanje i proizvedeno 10 miliona doza vakcine Sputnik V i 80.000 vakcine EpiVac.

Mišustin je napomenuo da vlasti Rusije kontrolišu kvalitet vakcina, te da će cijene biti opravdane. On je upozorio kompanije koje razvijaju vakcine da ne traže veliki profit od lijekova.

Predsjednik Vlade Rusije potvrdio je da je nova vakcina vrlo efikasna.

Više...

Ljekari iz Tuzli tvrde: Koristimo terapiju koja smanjuje smrtnost teško oboljelih od COVID-a

  • Objavljeno u BiH

unnamedLjekari u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli u terapiju liječenja oboljelih od COVID-19 uvrstili su i lijek Tocilizumab, a utvrdili su da on u kombinaciji sa kortikosteroidima smanjuje smrtnost, za razliku od antibiotika.

Pandemija koronavirusa donijela je niz nepoznanica za medicinske stručnjake širom svijeta, a u prvim susretima sa novim i smrtonosnim virusom osnovno pitanje je bilo kojim lijekovima liječiti pacijente?

Godinu dana kasnije je utvrđeno da neadekvatna upotreba antibiotika ostavlja posljedice u postcovid periodu, dok korištenje kortikosteroida te lijeka Tocilizumab, smanjuje smrtnost COVID-19 pacijenata sa teškim kliničkim slikama.

Naime, Tocilizumab je lijek koji se koristi za liječenje reumatoidnog artritisa, a naučnici sa Oxforda su dosad utvrdili da smanjuje rizik od smrti kod teško oboljelih COVID-19 pacijenata, posebno kada se kombinira sa kortikosteroidom deksametazon.

Ovo potvrđuje i konzilij ljekara Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, gdje spomenuti lijek primijenjuju od augusta prošle godine kod životno ugroženih pacijenata usljed infekcije koronavirusom.

Protokol za primjenu Tocilizumaba u tuzlanskom kliničkom centru uspostavljen je u saradnji sa stručnjacima iz American hospital Istanbul, a nakon što je provedena procedura za upotrebu lijeka kroz Komisiju za lijekove i Etički komitet, zvanično se počelo sa liječenjem pacijenata. Do danas je lijek korišten kod 12 životno ugroženih pacijenata, od kojih je sedam preživjelo.

"Tocilizumab se sada primjenjuje i u tretmanu teških slučajva oboljelih od COVID-19, kod takozvane 'citokinske oluje'. Nakon prijema pacijenta u COVID bolnicu i dijagnostičke obrade, konzilijarni tim sastavljen od infektologa, pulmologa, imunologa, reumatologa, pedijatra, mikrobiologa i anesteziologa se sastaje i analizira mogućnost primjene ovoga lijeka", kaže za Klix.ba Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla, istaknuvši da se lijek pacijentu dajte uz njegovu, ali i saglasnost porodice, odnosno pratnje.

Ovaj lijek se životno ugroženom pacijentu aplicira u jednoj ili dvije doze u zavisnosti od odgovora organizma, a njegova primjena se obavlja u stanjima opsežne upale pluća, koja zahtijeva maksimalnu oksigenoterapiju, uz drastičan porast parametara upale, te progresiju na grudnom košu.

"Primjenom ovog lijeka rezultati su bili veoma dobri jer smo imali kliničko poboljšanje pacijenata u kratkom roku. Prateći pacijenta odlučivali smo se za primjenu jedne ili dvije doze, a odluku smo donosili na osnovu odnosa limfocita i neutrofila. Ovaj lijek se s posebnim oprezom daje kod pacijenata koji su preboljeli tuberkolozu ili imaju virusne hepatitise, te kod hematoloških pacijenata i alergičara", pojašnjava nam Rahima Jahić, v.d. načelnice Klinike za zarazne bolesti UKC-a u Tuzli.

Prema protokolu liječenja koje je Univerzitetski klinički centar u Tuzli kreirao na osnovu medicinskih iskustava iz regiona, svim pacijentima u srednje i teškoj kliničkoj slici, a koji zahtijevaju oksigenaciju uključuje se i kortikosteroidna terapija, koja također daje dobre rezultate, povećavajući stopu preživljavanja.

"Mi smo u samom početku pandemije koristili deksametazon, međutim s vremenom smo počeli da uključujemo i neke druge kortikosteroide u većim dozama, što je stvorilo dobar odgovor kod pacijenata. Zbog toga je potreba za Tocilizumabom manja, ali je on tu i dalje kao opcija", dodaje naša sagovornica.

Pri liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom koristi se sva dodatna suportivna terapija, a s obzirom na to da je riječ o ležećim bolesnicima, obavezno im se daje niskomolekularni heparin.

"Također im se uključuje i antitrombotička terapija jer je COVID infekcija koja izaziva promjene na krvnim sudovima, stvarajući tromboze. Uz sve to se kod hroničnih bolesnika koristi i njihova redovna suportivna terapija u zavisnosti od oboljenja koje imaju", pojašnjava Jahić.

Upotreba antibiotika svedena je na najmanju moguću mjeru, s obzirom na to da je već utvrđeno njihovo negativno djelovanje po ljudski organizam prilikom prekomjerne primjene.

"U početku COVID-19 je bio potpuna nepoznanica za ljekare, a kako ne bismo izgubili pacijente iz straha smo uključivali antibiotike širokog spektra, međutim to se više ne radi. Također, u početku ni na primarnoj zdravstvenoj zaštiti nisu znali kako pacijente liječiti pa se antibiotik davao bez obzira da li pacijent ima upalu pluća ili ne, što je prouzrokovalo povećanje pacijenata sa infekcijom probavnog trakta", nastavlja Jahić.

Nakon izlaska iz bolnice postcovid period kod svakog pacijenta traje do pola godine, s tim da se eventualne komplikacije javljaju do tri mjeseca nakon prebolovane zaraze.

Naša sagovornica ističe da je period nakon oporavka od koronavirusa još uvijek nepoznanica za medicinske radnike, čijem će se razlučenju tek sada pristupiti.

"Mi sada imamo najviše pacijenata sa poremećajem crijevne flore zbog široke upotrebe antibiotika, tako da nam pacijenti dolaze dehidrirani. Također, pacijenti mogu imati i postcovid upalu pluća, ali ona nije toliko aktuelna, a ni respiratorne tegobe nisu mnogo izražene i one mogu biti u blažem kliničkom obliku. Međutim, ako dolazi do težeg oblika, onda se mogu pojaviti bubrežna oboljenja i jetrene bolesti, sa čime smo se već suočavali", istaknula je Jahić.

Ističe da je treći val koronavirusa već zahvatio dijelove Evrope i kao takav je prepoznat, a prati ga dolazak novog, britanskog soja virusa. Slučajevi mutiranog oblika u Tuzlanskom kantonu još uvijek nisu zabilježeni, ali jesu u Sarajevu i Zenici.

Jahić je uvjerenja da on neće dovesti do drastičnog porasta broja osoba sa teškom kliničkom slikom, zbog činjenice da je prvobitni soj već prokužio stanovništvo, što je dovelo do stvaranja određenog nivoa imuniteta.

Više...

NI Pele ni Ronaldo već Josef

  • Objavljeno u Sport

josNakon rata odbio je ponudu Juventusa jer je mislio da će Italija doći pod komunističku vlast, bio je podjednako sumnjičav i prema komunistima i prema nacistima

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com