Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Srijeda, 03 Februar 2021

Korona zaustavila organizaciju pripremne nastave u Brčko distriktu

  • Objavljeno u Brcko

skola ucionica 5f129f7a712393c26a3eee575982aba3 view article newZbog epidemioloških mjera uvedenih usljed pandemije korona virusa, za sada nije izvjesno hoće li biti organizovana pripremna nastava za djecu koja nisu boravila u obdaništu, a koja ove godine treba da krenu u osnovnu školu. Ukoliko bi došlo do popuštanja ovih mjera, pripremna nastava bi mogla biti realizovana nakon proljetnog raspusta.

 

 

Više...

U Brčkom u 2020. godini 231 saobraćajna nesreća s četiri smrtna ishoda

  • Objavljeno u Brcko

 

Smanjenje društvenih aktivnosti i uvođenja preventivnih i represivnih mjera koje je u 2020. godini zbog koronavirusa provodila Jedinica prometne policije Distrikta, utjecali su na smanjenje aktivnosti u prometu, a samim time i na smanjenje broja prometnih nezgoda.

U 2020. godini na području Brčko distrikta evidentirana je 231 prometna nezgoda, što je za 16 posto manje u odnosu na 2019. godinu kada ih je zabilježeno 275.

„Od evidentirane 231 prometne nezgode, zbilo se 114 prometnih nezgoda s materijalnom štetom, kod 94 prometne nezgode došlo je do lakših tjelesnih ozljeda osoba, 19 prometnih nezgoda s teško ozljeđenim osobama i nažalost četiri nezgode u kojima su 4 osobe izgubile život kao posljedica prometnih nezgoda na području Distrikta u protekloj godini“, rekao je zamjenik zapovjednika Jedinice prometne policije, Damir Antunović.

Antunović je istaknuo kako je u prometnim nezgodama protekle godine stradalo 187 osoba, od čega je 161 osoba zadobila lakše tjelesne ozljede, 22 osobe su teže ozlijeđene, te su četiri osobe izgubile život.

„Kada promatramo strukturu stradalih osoba od četiri poginule osobe, u dva slučaja se radi o vozačima, dok su u preostala slučaju stradali motociklist i biciklist. Od 22 teško ozlijeđene osobe, 10 osoba su bile vozači, sedam putnika te su stradala četiri pješaka“, rekao je Antunović.

Od 161 osobe koje su zadobile lakše tjelesne ozljede, 84 osobe su bile vozači, 50 su putnici, 11 motociklisti, 10 pješaci, pet biciklista dok se u jednom slučaju radi o ostalim kategorijama sudionika u prometu.

Prema statistici Jedinice prometne policije u 2020. godini na području Distrikta, najviše prometnih nezgoda dogodilo se na području grada i to najčešće petkom u razdoblju od 15 do 17 sati, kada se i bilježe najveće gužve te najveća frekvencija vozila na prometnicama, piše Radio Brčko.

Više...

Bursać: "Kusturica bez Sarajeva ne bi postojao, Sarajevo živi i bez Kusturice"

 

Srpska novinska agencija (SRNA), pozivajući se na "elektronske novine Andrićgrada", odnosno portal Iskra, objavila je jučer fotografije režisera Emira Kusturice u helikopteru iznad Sarajeva.

Agencija podsjeća da je na jučerašnji dan prije 40 godina premijerno prikazan kultni film Sjećaš li se, Dolly Bell? režisera Kusturice, nastao po scenariju velikog bosanskohercegovačkog književnika Abdulaha Sidrana.

To je, kako navode, bio povod ove posjete.

Ugledni novinar Dragan Bursać komentarisao je ovaj događaj na Facebooku.

"Kusturica panoramskim letom iznad Sarajeva obilježio 40 godina filma 'Sjećaš li se Doli Bel'.

Kako je jadno, ružno i tužno kad bivši umjetnik nazor izigrava disidenta!

A još je ružnije i tužnije kad mu ovako višedecenijski neinspirativnom dođe do grla sve, pa pokušava proizvesti nekakvu performativnu aferu.

Činjenica-Kusturica bez Sarajeva ne bi postojao. Sarajevo živi i bez Kusturice.

Činjenica-Kusturica bez Sarajeva nema inspiracije, Sarajevo i bez Kusturice inspiraciju stvara.

Imati strah od rodnog grada, muka je nevjeovatna!

Imati bezrazložan strah od rodnog grada, bolest je nepatvorena!", napisao je Bursać.

 

Više...

Asim i Šemsa 70 godina u braku: "Žao mi kada se uzmu, pa rastave za pet dana"

  • Objavljeno u BiH

 

Priča o Asimu i Šemsi Kadrić iz povratničkog sela Klis između Olova i Han Pijeska, predstavlja pozitivan, orginalan i rijetko upečatljiv primjer dugovječnog ljubavnog sklada, tako nam potrebnog u vremenu koje nam, nikad snažije, preispituje i resetuje postojeći sistem vrijednosti.

U ovom, na putu prema Han Pijesku, najudaljenijem olovskom naselju, na nadmorskoj visini od 1.000 metara ovaj povratnički bračni par prošle je godine zakoračio u 70 godišnjicu svog braka. No još su im svježa sjećanja na ono ljeto kada su zaplovili u bračne vode.

“’51. se oženio u avgustu mjesecu. Nismo bili ni punoljetni kad smo se uzeli. Nismo imali 18 godina. Ja sam u njihovom selu kao mladić klanj’o teraviju i tako smo se upoznali”, priča Asim za BHRT.

Šemsa nas svojom pričom podsjeća da ljubav stanuje u srcu a ne u materijalnom stanju i lagodi kako se to sada mnogima čini. Jer upravo su životne prepreke, napori i iskušenja čeličili njihov brak u kome su izrodili devetero djece od koji je osmero još živo i zdravo.
Iako na pragu osme decenije braka i desete decenije života, naviknuti da rade i imaju, junaci naše priče i danas su aktivni. Tako se Asim svakodnevno brine o svom stadu koza, podsjećajući nas da su upravo fizičke aktivnosti i zdrava hrana jedan od ključnih faktora za njihov dug i sretan život.

Šemsa časti savjetima kako sretan brak nije onaj bez problema već onaj u kome se ti problemi sporazumno riješavaju. Baš kao u njihovom slučaju.

“Meni je sad žao ove generacije! – Uzmu se, to se napravi trošak, svatovi i sve… I nakon pet šest dana rastave se! – Treba se nešta i istrpjeti! – Rasporediti poslove. Ako si ti muško, de ti sve ovo oko kuće, a ja ću u kući npr. – Nešto ćemo zajedno, jel’tako! Sve uz dogovor! Sve je naše! – A ja sad gledam uda se on npr. u njezinu kuću ona mu ‘cijedi’ materino mlijeko: – Ti si, veli, u mojoj kući, ‘vako, ‘nako…i eto ti rastave!”, kaže Šemsa.

Više...

Granična policija BiH u nezakonitom prelasku granice otkrila 11.857 osoba

  • Objavljeno u BiH

 

Bosna i Hercegovina je i tokom 2020. godine bila izložena povećanom migracijskom pritisku, pri čemu je najveći broj nezakonitih prelazaka državne granice zabilježen na području Trebinja, Huma, Višegrada, Zvornika i Bijeljine.

U nezakonitom prelasku granice 2020. otkriveno je 11.857 osoba, što je za 102 posto više u odnosu na 2019. godinu. Najviše je državljana Pakistana, Afganistana, Maroka, Bangladeša.

Podaci su to izneseni u srijedu na sjednici stručnog kolegija koju je održao direktor Granične policije BiH Zoran Galić sa svojim zamjenikom Fahrudinom Halačem, pomoćnikom za organizaciju i operacije Draganom Kulićem, te načelnicima središnjeg ureda i terenskih ureda Granične policije BiH.

Razmatrana je analiza rada GPBiH za 2020. godinu, s posebnim naglaskom na područje nezakonitih migracija i Godišnji plan rada za 2021. godinu i predstojeći zadaci, priopćila je Granična policija BiH.

Direktor Galić kazao je da su svi ljudski i materijalno-tehnički kapaciteti te policijske agencije usmjereni na istočni i sjeveroistočni dio zemlje s ciljem sprječavanja nezakonitih ulazaka u BiH iz smjera Republike Srbije i Crne Gore, kao i na sprječavanje svih oblika prekograničnog kriminala duž cijele bh. državne granice te naglasio da Granična policija BiH nije naišla na razumijevanje vlasti niti dobila pomoć koja je neophodna u rješavanju krize.

“Granična policija BiH je poduzela čitav niz mjera i aktivnosti, u skladu sa zakonom i akcijskim planovima, kako bi što učinkovitije zaštitila državne granicu, ulažući nadljudske napore. Sramotno je da su nas vlasti prepustili sebi samima, a svima je jasno da je potrebno jačanje kapaciteta Granične policije”, naglasio je Galić.

Pritom je naveo da što se tiče budžeta , uopće se ne primjećuje da se događa bilo kakva kriza u BiH.

“Proračun je godinama isti, a situacija sve složenija. Ako i dobijemo suglasnost Vijeća ministara za prijam 100 kadeta, u isto vrijeme nam toliko policijskih službenika ode u mirovinu. Pravilnike koje smo u više navrata pokušavali izmijeniti, određeni politički subjekti su diskreditirali. Unatoč nerazumijevanju vlasti i svim izazovima s kojima se suočavamo, imali smo jako dobre rezultate u protekloj godini”, naglasio je ravnatelj Galić.

Zahvalio je pripadnicima GPBiH na naporima koje ulažu u zaštiti državne granice te naglasio veće i dosljednije jačanje međuljudskih odnosa i poštivanje zakonskih propisa, kao i dosljednu primjenu standarda i pravila ponašanja propisanih etičkim kodeksom policijskih službenika.

Prepolovljen broj prelazaka državne granice

Na sjednici je istaknuto kako je 2020. došlo do promjena režima rada na graničnim prijelazima i uvjeta ulaska u BiH zbog proglašenog stanja prirodne ili druge nesreće na području BiH, radi opasnosti od moguće pojave epidemije zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom, a u cilju smanjenja rizika od ubrzanog širenja infekcije u BiH, sukladno odlukama Vijeća ministara BiH.

“U protekloj godini, evidentiran je prelazak 24.307.668 osoba preko državne granice, od čega na ulazu 12.149.705 i na izlazu 12.157.963 osoba. U odnosu na 2019. godinu (53.055.528) promet osoba preko državne granice smanjen je za 28 747 860 osoba ili 54,18 posto. Evidentirano je 4.525 stranaca kojima nije dopušten ulazak u BiH. Ulazak je odbijen za državljane 76 zemalja, 9 izbjeglica (Konvencija iz 1951.), 4 osobe bez državljanstva (Konvencija 1954.) i jedna osoba nepoznatog državljanstva”, stoji u priopćenju.

Granična policija navodi kako je BiH i tijekom 2020. godine bila izložena povećanom migracijskom pritisku, pri čemu je najveći broj nezakonitih prelazaka državne granice zabilježen u zoni nadležnosti Postrojbe granične policije Trebinje, Hum, Višegrad, Zvornik i Bijeljina.

“U nezakonitom prelasku državne granice u 2020. godini, otkriveno je 11.857 osoba, što je za 102,37 posto više u odnosu na 2019. godinu. Najviše je državljana Pakistana, Afganistana, Maroka, Bangladeša”, ističe se u saopćenju.

Tijekom 2020. godine evidentirano je 7.145 prekršaja, više za 250,1 posto u odnosu na 2019. godinu (2 041). Od ukupnog broja otkrivenih prekršaja na graničnim prijelazima otkriveno je 6.644 prekršaja, a izvan graničnih prijelaza 501 prekršaj.

U istom razdoblju, na graničnim prijelazima, u graničnom pojasu i u unutrašnjosti BiH evidentirano je 350 kaznenih djela (2019. – 396). Nadležnim tužiteljstvima u BiH dostavljen je 281 službeni izvještaj o počinjenim kaznenim djelima (2019. – 331). Evidentirano je 40 kaznenih djela krijumčarenja ljudi (2019. – 81) i 6 kaznenih djela organiziranja skupine ili udruženja za obavljanje kaznenih djela krijumčarenje migrantima.

“Nadležnom tužiteljstvu podneseno je 43 (2019. – 85) službenih izvještaja protiv 93 osobe (2019. – 138). Evidentirano je 117 kaznenih djela u vezi s opojnim drogama (2019. – 96). Nadležnim tužiteljstvima podneseno je 110 službenih izvještaja (2019. – 93)”, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Više...

Uskoro osnivanje Vijeća nacionalnih manjina Brčko distrikta

  • Objavljeno u Brcko

 

Nakon usvojenog Zakona o nacionalnim manjinama, najavljeno je i osnivanje Vijeće nacionalnih manjina.

Ono bi u Brčko distriktu, prema riječima predstavnika makedonske nacionalne manjine u Savjetu nacionalnih manjina Parlamentarne skupštine BiH Todorke Jovanović, trebalo bi biti osnovano u maju 2021. godine.

Todorka, koje je i predsjednik Udruženja Makedonaca “Vardar“ u Brčkom, pojasnila je i na koji način bi to Vijeće trebalo funcionisati.

„To će funkcionisati po principu Vijeća nacionalnih manjina na nivou BiH najvažnijeg organa za zaštitu prava nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini“, rekla je Jovanović.

“Na sjednici Vlade Brčko distrikta je usvojen prijedlog za izdvajanje sredstava za funkcionisanje ovog vijeća, međutim ne zna se tačno o kolikom iznosu se radi, ono što znam je da iznos nije mali“, rekao je predstavnik turske nacionalne manjine u Distriktu i poslanik u brčanskoj Skupštini Alija Denjagić.

On je dodao i da će prvom prilikom postaviti poslaničko pitanja kada će tačno biti formirano Vijeće nacionalnih manjina.

Denjagić je dodao i da će i Vijeće nacionalnih manjina funkcionisati u skladu Zakonom o nacionalnim manjinama, na koji se čekalo 20 godina.

„Zakon je relativno dobar, ali ostaje da vidimo koliko će se primjenjivati“, rekao je Denjagić.

Oba predstavnika nacionalnih manjina složila su se u tome da se položaj nacionalnih manjina u Brčkom popravlja, ali da još uvijek nije najbolji.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Usvojen program subvencioniranja dijela kamata za kupovinu prve nekretnine

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjem nastavku prve redovne sjednice usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju Programa subvencioniranja dijela kamata za kupovinu prve nekretnine za rješavanje stambenog problema na teritoriji Brčko distrikta BiH.

Pravo na korištenje subvencije kamata imaju fizička lica koja imaju prebivalište na teritoriji Brčko distrikta BiH i koja su kredit koristila za kupovinu prve nekretnine za rješavanje stambenog problema na teritoriji Brčko distrikta BiH.

Maksimalni iznos kredita za koji će se subvencionirati dio kamata je 100.000 KM, a maksimalni rok otplate kredita po kome se subvencioniraju kamate je do 25 godina.

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Nacrt odluke o usvajanju Strategije upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla i životinjskim otpadom u BiH, Prijedlog odluke o imenovanju članova pregovaračkog tima s Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Prijedlog zaključka kojim se daje saglasnost na nacrt sporazuma između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH o saradnji u oblasti nauke i tehnologije.

Vlada je primila k znanju i Izvještaj o radu Inspektorata za period juli – septembar 2020. godine kao i Informaciju o sticanju uz naknadu nekretnina označenih kao parcele broj: 1296/2, 943/3, 936/5, 918/4, 911/2, 900/8, 884/3, 898/3 i 989/4 sve u KO Vučilovac.

Više...

Brčko: Američki kutak i ove godine organizira brojne aktivnosti

  • Objavljeno u Brcko

 

Američki kutak u Brčkom, koji je osnovan prije 10 godina od strane Vlade Brčko distrikta i ambasade SAD u BiH, putem različitih projekata uspješno funkcionira u sastavu Gradske biblioteke- knjižnice. U četvrtak 4. februara planirana je treća radionica konverzacijskog engleskog u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Brčko.

Voditeljica Američkog kutka u Brčkom Lejla Hogić kazala je da će 8. marta biti obljetnica Američkog kutka i prilika da se ukaže na različite programe koji se rade u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država i State Departmenta u Sarajevu.

Od aktuelnih projekata Hogić je izdvojila blender radionicu konverzacijskog engleskog jezika, koji se realizira u saradnji sa brčanskim Ekonomskim fakultetom, Univerzitet Istočno Sarajevo. Jedan dio programa će se raditi uz fizičko prisustvo učesnika sa pridržavanjem epidemiloških mjera, a biće korištena i on line platforma.

„Američki kutak je uoči Nove godine bio dio takmičenja svjetske robotike za djecu, a još su rađeni studijski programi iz obrazovanja, engleskog jezika, te stem radionice iz robotike, fizike i drugo“, navela je Hogić.

Iako je pandemija iznudila projete tipa on line platformi, vebinara, i drugih projekata koji se izvode putem IT tehnologije, Hogić je mišljenja da su ljudi ipak i dalje privrženiji fizičkom dolasku u Američki kutak, čitanju knjiga ili korištenju računara.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com