Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Utorak, 15 Juni 2021

Zvizdić: Zakonom kažnjavati širenje mržnje i putem interneta

 

Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić (SDA) usvojen je u prvom čitanju na današnjoj sjednici Doma.

 

Zvizdić je istaknuo da izmjene Zakona predložio s ciljem da on ubuduće tretira prošireni opseg inkriminirajućeg govora mržnje, i to na nivou cijele BiH - odnosno da ne tretira samo vjersku, rasnu i nacionalnu mržnju već i svaki drugi vid mržnje usmjeren prema pojedincu ili pripadniku grupe zbog njihove nacionalne, rasne, vjerske, etničke pripadnosti, jezika, boje kože, spola, invaliditeta, rodnog identiteta, porijekla ili bilo koje druge osobine.

 

Smatra da bi ovakva zakonska formulacija, ako u konačnici bude prihvaćena u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, imala veliki efekat u smislu generalne prevencije, i to efekat odvraćanja pojedinaca ili grupe ljudi od širenja govora mržnje, s posebnim naglaskom na širenje mržnje na internetu, gdje se nažalost, pod plaštom anonimnosti, svakodnevno pišu i izgovaraju teške uvrede na račun drugih osoba, pri čemu ne postoji nikakva pravna ili neka druga sankcija.

 

"Naravno, ovakvo sprečavanje ili smanjenje govora mržnje bi nam značajno pomoglo i u realizaciji jednog od prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovina na putu evropskih integracija", kazao je Zvizdić.

 

Nakon što je zakon koji je on predložio prihvaćen danas u prvom čitanju, on napominje da slijedi amandmanska faza i da će vrlo rado analizirati te izreći stav o amandmanima koji bi eventualno mogli poboljšati aktuelni tekst izmjena i dopuna Krivičnog zakona u cilju sprečavanja govora mržnje na nivou cijele Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: Klix

Više...

Njegoš Đukić novi rukometaš Slobode!

  • Objavljeno u Brcko

 

Njegoš Đukić postao je novi rukometaš Slobode.

 

Riječ je o 20-godišnjem mladiću iz Brčkog koji igra na poziciji srednjeg beka.

 

Karijeru je započeo u brčanskoj Lokomotivi u kojoj je prošao sve omladinske selekcije, te bilježio nastupe za prvi tim.

 

U Slobodu dolazi iz srbijanskog superligaša RK Rudar Kostolac.

 

Više...

Donirana IT oprema Uredu za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

S ciljem unapređenja rada i efikasnosti Ureda za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije Brčko distrikta BiH danas je Misija OSCE-a u BiH izvršila donaciju IT opreme.

 

Direktoru Ureda za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije Brčko distrikta BiH Žarku Ćosiću opremu u Gradskoj vijećnici uručio je Marek Kubicek, šef Ureda OSCE-a u Brčkom.

Nakon potpisivanja Ugovora o donaciji i preuzimanju opreme Kubicek je istaknuo da je borba protiv korupcije jedan od dugoročnih ciljeva i najvažnijih aktivnosti OSCE-a, kao i od ključne važnosti za uspostavljanje dugotrajne stabilnosti zemlje. Također je naglasio i da je ova donacija jedan od strateških ciljeva OSCE misije, te da je ovo glasna poruka da će Ured za prevenciju korupcije Brčko distrikta BiH uživati međunarodnu podršku u svome radu.

 

Direktor Ćosić se zahvalio šefu Ureda OSCE-a u Brčkom, istaknuvši da će donirana oprema biti od velike koristi pogotovo u vrijeme pandemije kada se javlja sve veća potreba za online radom i komunikacijom te izrazio želju za nastavkom saradnje i u budućnosti.

Više...

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta sa šefom Delegacije EU u BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler danas je boravio u prvoj posjeti novoizabranim vlastima u Brčko distriktu BiH, gdje se u Gradskoj vijećnici sastao s gradonačelnikom Esedom Kadrićem, njegovim zamjenikom Antom Domićem, predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem i zamjenikom predsjednika Ivom Filipovićem.

Bilo je riječi o dosadašnjoj uspješnoj saradnji te sveobuhvatnoj podršci koju Evropska unija pruža razvoju Brčko distrikta BiH godinama unazad.

 

Zaključeno je da Evropska unija ostaje ključni partner BiH, ali i Brčko distrikta BiH na putu ka EU te naglašena važnost realizacije mnogobrojnih projekata koje je EU finansirala kroz bespovratna sredstva, od kojih je jedan i revitalizacija „Luke Brčko“ u iznosu od 3 miliona eura, čija realizacija počinje danas.

Spomenuti su i zajednički projekti koji se tiču stambenog zbrinjavanja ugroženih kategorija, Roma te izbjeglica i raseljenih lica, gdje je Evropska unija Distriktu donirala ukupno četiri zgrade.

 

Neizostavna tema razgovora je i borba s korona virusom te međusobna saradnja na ovom polju. Navedeni su i drugi zajednički projekti koji su uspješno realizovani poput podrške oporavku od poplava i rekonstrukciji savskog nasipa i rijeke Brke, kao i podrška oporavku i prevenciji od poplava kroz prekograničnu saradnju te novoizgrađeno sjedište Policije Brčko distrikta BiH za koju je EU izdvojila 3,5 miliona eura.

Predstavnici EU su istakli ovom prilikom da je distrikt Brčko uzor cijeloj zemlji kada je riječ o usvajanju Zakona o mirnim okupljanjima koji će koristiti i drugi nivoi vlasti.

 

Na kraju sastanka šef Delegacije EU u BiH i predstavnici vlasti Brčko distrikta BiH dogovorili su nastavak uspješne saradnje i u budućem periodu.

Više...

Sastanak Butković – Mitrović: Dogovorena rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog mosta u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Brčko distrikt BiH danas je bio je domaćin sastanka ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojina Mitrovića i ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića.

Sastanku ministarskih delegacija, između ostalih, prisustvovali su i gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH supervizor za Brčko Michael Scanlan.

Tema sastanka bila je izgradnja novog mosta i sanacija postojećeg na graničnom prelazu Brčko – Gunja.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović istakao je da dolazak delegacija nadležnih ministarstva te prisustvo visokih zvaničnika sastanku u Brčkom pokazuje opredijeljenost da BiH želi biti povezana sa EU i zemljama zapadnog Balkana, ali i da su svi ovdje danas zbog Brčkog, građana Distrikta i susjedne Gunje.

 

„I sinoć i danas smo razgovarali i usaglasili naše stavove da nam je cilj rekonstrukcija postojećeg mosta kako bi se saobraćaj odvijao neometano kao prije dvije godine. Predstoji da radna grupa koja je određena definiše projektni zadatak, uradi projekat za rekonstrukciju ovog mosta, a onda kreće i realizacija projekta kako on bi mogao poslužiti za teretni promet određeni period.

 

Paralelno s ovim poslovima dogovorili smo sa hrvatskom stranom da pripremamo izgradnju novog mosta na lokaciji udaljenoj četiri kilometra nizvodno od postojećeg. To je most koji će sutra omogućiti da se centar grada rastereti gužvi. Novi most će također povezati autoputeve od Bijeljine do Brčkog, a zatim sa autoputem Beograd – Zagreb što je vrlo bitno za Transportnu zajednicu, Evropsku uniju, Hrvatsku i BiH“, dodao je ministar Mitrović.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković u izjavi za medije rekao je da u ime ministarstva i Vlade Republike Hrvatske izražava spremnost i odlučnost da se po uzoru na Svilaj i Gradišku, još snažnije nastavi gradnja i obnova svih mostova koji povezuju Republiku Hrvatsku i BiH.

„Zaključak obje strane, koji se nadovezuje na sporazum koji smo prošle godine potpisali ministar Mitrović i ja, jeste da ćemo obnoviti svih deset mostova koji povezuju Republiku Hrvatsku i BiH. Jedan od njih je i most Brčko – Gunja.

Ove godine ćemo, budući da postoji idejno rješenje, napraviti i glavni projekat da se krene hitno u sanaciju postojećeg mosta, a za to vrijeme kreću sve radnje oko pripreme i izrade projektno studijske dokumentacije budući da u prostornim planovima i sa hrvatske strane i u BiH postoji nova lokacija za novi most. Njegovom izgradnjom će Brčkom biti olakšano da može normalno funkcionisati jer se postojeći most nalazi u samom centru grada“, istakao je Butković.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić je rekao da je ovo veliki dan za Distrikt i BiH koji ima tradiciju povezanosti mosta sa Republikom Hrvatskom više od 130 godina te naglasio da mnogi građani Gunje ostvaruju svoja prava u Distriktu, a čak i učenici iz Gunje idu u srednje škole u Brčko, čime most ima poseban značaj i simboliku.

„Naišli smo na veliko razumijevanje ministra Butkovića i dogovorili da će se ići u temeljitu rekonstrukciju postojećeg savskog mosta koji povezuje Brčko i Gunju, a u perspektivi paralelno s tim krenuti i s pripremama za izgradnju novog mosta koji je već ucrtan u prostorno-plansku dokumentaciju Brčko distrikta BiH i Vukovarsko-srijemske županije. To su za nas velike i dobre vijesti i već u ovoj godini će se krenuti s izradom projektne dokumentacije rekonstrukcije postojećeg mosta. Na godinu očekujemo u optimalnim uslovima da se krene s rekonstrukcijom kako bismo stvorili uslove da ponovo postojeći most stavimo u funkciju i za promet, odnosno tranzit roba. Nastavit ćemo i sa aktivnostima oko pripreme za izgradnju novog mosta i trebati će više vremena, ali u perspektivi u narednih 6 do 7 godina doći će do realizacije ovog velikog projekta“, istakao je gradonačelnik Kadrić.

 

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić zahvalio se svim učesnicima sastanka, posebno ministru Vojinu Mitroviću čijim su aktivnostima, kako je naveo, intenzivirani svi poslovi vezani za rješavanje ovog pitanja ističući da je danas veliki dan za Brčko budući da ćemo danas svjedočiti i početku radova na revitalizaciji „Luke Brčko“.

„Hvala svima koji su doprinijeli da krenemo u praktične korake na realizaciji ovog problema, odnosno odvijanja teretnog saobraćaja na graničnom prelazu između Brčkog i Gunje i zahvaljujem se i delegaciji Evropske unije i OHR-u koji su tu da nam pruže podršku i na jedan, ne samo simboličan, već i praktičan način ukažu na značaj i položaj Brčkog. Sve je sada do nas kako ćemo mi koristiti svoja ovlaštenja i mislim da je isključivo na nama. Sa lokalnog nivoa treba da damo zaista jedan snažan doprinos da sva ova nastojanja koja se tiču izgradnje povoljnog prije svega privrednog ambijenta, budu zaista na dobrobit građana Brčkog i BiH pa i susjedne Hrvatske“, dodao je predsjednik Siniša Milić.

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Michael Scanlan je u izjavi medijima rekao da je danas važan dan za Brčko distrikt BiH u smislu poboljšane saradnje i promjena u odnosu na njegovu prvu posjetu Brčko distriktu BiH prije dvije i po godine.

 

„Kao što smo vidjeli danas, kada postoji zajednička volja i spremnost organa vlasti da sarađuju i s jedne i s druge strane rijeke, uz pomoć kolega iz Evropske unije, moguće je postići pomake i napraviti velike stvari”, kazao je supervizor Scanlan.

Također je izrazio posebno zadovoljstvo zbog opredjeljenja na konkretne aktivnosti kako bi se vidjeli rezultati u što kraćem roku.

 

„Ovo je savršen primjer kako stvari funkcioniraju kada Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Brčko distrikt Bosne i Hercegovine na prvo mjesto stavljaju svoje građane”, istakao je Scanlan.

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije, izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva današnjem sastanku, čiji je fokus bio dalje povezivanje Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom.

 

„Moj zadatak je potpuno jasan, a to je približavanje Evropske unije Bosni i Hercegovini”, rekao je Sattler.

 

 

 

Više...

Počeli pripremni radovi na modernizaciji „Luke Brčko“

  • Objavljeno u Brcko

 

U Brčkom danas je zvanično obilježen početak pripremnih radova na rekonstrukciji i modernizaciji „Luke Brčko“ u prisustvu gradonačelnika Brčko distrikta BiH, predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH, predstavnika Evropske unije, Evropske banke za obnovu i razvoj i Ureda visokog predstavnika.

 

Projekat modernizacije „Luke Brčko“ obuhvatit će izgradnju i uređenje platoa Luke, nabavku nove dizalice, rekonstrukciju Bijeljinske ceste kao i pruge do željezničke stanice Novo Brčko. Radovi će najprije započeti na rekonstrukciji platoa, koje će izvoditi preduzeće Bijeljina i Prijedor putevi, izabrano na javnom tenderu.

 

Direktor „Luke Brčko“ Perica Josić izjavio je da je „Luka Brčko“ bitna tranzitna tačka za tok teretnog saobraćaja u Bosni i Hercegovini i da je sa Evropskom unijom povezana željezničkim, cestovnim i riječnim putem.

 

„Ovim projektom modernizacije koji se sastoji iz tri dijela rekonstrukcije platoa s odvodnjom oborinskih voda, nabavkom nove dizalice i rekonstrukcijom željezničke pruge od željezničke stanice Novo Brčko do „Luke Brčko“ sa izgradnjom pristupne ceste postići ćemo da naša Luka postane konkurentnija, efikasnija, bolje opremljena s povećanim kapacitetom čime ćemo moći povećati i obim posla i privući nove klijente“, kazao je Josić.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić istakao je da će modernizacija jedine riječne luke u BiH „Luke Brčko“ povećati konkurentnost Brčko distrikta BiH u privrednom razvoju.

 

„Revitalizacija brčanske Luke je jedan od značajnijih infrastrukturnih projekata. Očekujem da ćemo sustići sve zadate rokove i da ćemo moći koristiti Luku u perspektivi koja je pred nama. Tako ćemo omogućiti da se razvija privreda distrikta Brčko i cijele BiH na način da će koristiti jeftinije usluge transporta , a time omogućiti da Luka pospješi svoje poslovanje i ima svoju suštinsku funkciju“, naglasio je Kadrić.

 

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić kazao je da je projekat revitalizacije Luke jedan od najznačajnijih projekata u Brčkom.

 

„Projekat će nas pozicionirati u centar integracijskih aktivnosti kada je u pitanju povezivanje privrede i saobraćaja, ne samo u BiH već i regiji. Važno je da se nakon trogodišnje blokade u realizaciji ovog važnog projekta, i praktično isteka grejs perioda, ipak krenulo u njegovu realizaciju“, kazao je Milić.

 

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler kazao je da zahvaljujući svom strateškom i geografskom položaju „Luka Brčko“ može postati ključna tranzitna tačka za protok teretnog saobraćaja između BiH i Evropske unije.

„Trenutna infrastruktura „Luke Brčko“ zastarjela je i teško joj je pristupiti željeznicom, ali nakon obnove Luka može postati centralna poveznica za ekonomije regije. Zadovoljan sam što je EU podržala modernizaciju „Luke Brčko“ s 3 miliona eura bespovratnih sredstava. To će donijeti konkretne koristi lokalnoj zajednici i cijeloj zemlji kroz nova ulaganja, otvaranje radnih mjesta i novih prilika za poslovanje“, kazao je Sattler.

Manuela Nesl, direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH (EBRD), izjavila je da je EBRD zadovoljna što konačno počinje modernizacija „Luke Brčko“.

„Sigurni smo da će ovaj projekat imati značajan pozitivan uticaj na ekonomski rast i olakšavanje trgovine ovdje u Brčkom i u cijeloj BiH. Luka može biti trgovačko čvorište a sa svojom odličnom lokacijom također i izvozni centar za regiju. Nastavit ćemo da podržavamo ovaj razvoj nadajući se da će i privatni investitori iskoristiti mogućnosti u novoj Luci i nastavit ćemo da podržavamo poboljšanje infrastrukture u cijeloj BiH, postižući bolje veze sa zemljama u regiji i EU“, kazala je Nesl.

 

Mehanizacija u „Luci Brčko“ uglavnom je dotrajala, a portalne dizalice stare su i više od 50 godina. Projekat obuhvata i nabavku nove dizalice nosivosti do 16 tona (tri puta veće od sadašnje) što će doprinijeti da se poveća kapacitet pretovara robe na 150 do 200 tona po satu.

 

Ukupna vrijednost projekta je 10 miliona eura i finansira se bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od preko 3 miliona eura i kreditom od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 7 miliona eura. Sredstva EU osigurana su kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, u okviru kojeg međunarodne finansijske institucije i donatori osiguravaju finansiranje za velika infrastrukturna ulaganja u regiji.

 

Projekat rehabilitacije je u skladu s Agendom povezanosti Evropske unije, koja promoviše transportnu povezanost na Zapadnom Balkanu kao važan faktor za ekonomski razvoj, regionalnu saradnju i integraciju s Evropskom unijom.

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com