Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Petak, 04 Juni 2021

Sabina Đapo, profesorica koja je dala 110% sebe i čija djela mnogi pamte

  • Objavljeno u Brcko

 

Centar Step by step upravlja Zajednicom inovativnih nastavnika/ca kao mjestom gdje se susreću ljudi, razmjenjuju ideje nedavno je objavio tekst sljedećeg sadržaja :

 

,,Bilo da ste učenik, roditelj, prosvjetni radnik ili samo neko ko vjeruje u dobro obrazovanje, podijelite sa nama svoje priče o onim nastavnicima koji su dali 110 % sebe. Samo želimo zahvaliti hiljadama onih koji izuzetno doprinose obrazovanju. Ti si nam važan i mnogi od nas vide tvoj trud i posvećenost!“ glasio je tekst objavljen od strane centra Step by step iz Sarajeva, koja se bavi upravljanjem zajednicom inovativnih nastavnika.

 

Danas je na njihovoj stranici objavljena dostavljena priča, o nastavnicima čija djela mnogi pamte, a koju prenosimo u cjelosti:

 

Vidjevši naslov, počela sam da zamišljam ko je to ko bi mogao da zavrijedi ovu titulu, i razmišljajući, pored nekolicine ljudi koji su mi pali na um, daleko ispred svih je bila profesorica Sabina Đapo, sada već penzionisani nastavni radnik JU Gimnazije ,,Vaso Pelagić“ Brčko.

Naime, ono čim je ona fascinirala nije bila buka. Nije bila predstava. Nije bio publicitet. Bila je podržavajuća. Nije marila koliko će nakon svojih časova ostati s učenicima da uradi nešto za njih i za školu, uljepšaju kabinet biologije, oduzme od svog slobodnog vremena  i vremena od svoje porodice da bi drugima pomogla, utkala svoje znanje i iskustvo, a sve kroz svoju blagu narav, sa puno podrške i dosta ljubavi. Učenici su je tražili i na odmorima, i nikad nije prigovorila to što je to vrijeme predviđeno za pauzu, nego je stojala na raspolaganju svim svojim bićem, a sve za dobrobit učenika.

 

Nije kolegica Sabina samo bila podrška učenicima. Pomagala je ona i kolegama kojih je zadesila nevolja (poplave i druge nevolje) ne štedeći i odvajajući od sebe. Kada bismo obilježavali neki vjerski praznik, običaj je bio da počastimo kolege drugih konfesija naručujući poslastice. Ona je pored toga, ranom zorom ustajala kako bi za svoje kolege pripremila nešto iz svoje kuhinje, sve to noseći pješke do posla, svesrdno i bez prigovora. Nikad se nije žalila, i nikad nije prigovarala da joj je nešto teško, iako je bilo momenata koji i nisu bili laki, i za nju i za sve ostale kolege. Kada bismo utvrdili da je nekom potrebna pomoć, bila je prva koja je stojala na raspolaganju cijelim svojim bićem da se pomogne i ukaže pomoć i saosjećajnost.

 

Ovo je ukratko šta se može reći za našu kolegicu, ali je važno da se kaže i napomene da ne smijemo zaboravljati ovakve članove društvene zajednice, koji su prije svega veliki ljudi, a nakon toga i stručnjaci u svojoj oblasti, altruisti, humanisti i vrsni pedagozi.

 

 

 

 

 

 

Kolegica: Edina Osmić-Šadić

Više...

Brčko: Određen jednomjesečni pritvor službeniku Osnovnog suda Aladinu Biseru

  • Objavljeno u Brcko

 

Osnovni sud Brčko distrikta BiH odredio je danas po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH jednomjesečni pritvor Aladinu Biseru iz Brčkog zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo – „Otmica“ iz člana 177. stav (1) i krivično djelo „Ubistvo“ iz člana 163. stav (2) tačka 4. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

 

Pritvor mu je određen na osnovu odredbe člana 132. stav (1) tačke b) i d) Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH, odnosno zbog toga što u konkretnom slučaju postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak i jer naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, te zbog toga što se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela, radi čega bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

 

Podsjećamo da je imenovani ranije ove godine, od strane Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci, nakon što je sud utvrdio da je izvršio krivična djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 377. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH i „Prevara“ iz člana 288. stav (1) istog Zakona.

 

U vezi sa ovim postupcima, odlukom predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, Aladin Biser udaljen je iz službe u Osnovnom sudu sa radnog mjesta referenta za upravljanje predmetima sve do donošenja pravosnažne presude, a od koje će ujedno zavisiti i njegov ostanak u radnom odnosu, s obzirom na to da službeniku koji bude osuđen za krivično djelo na kaznu zatvora duže od šest mjeseci, radni odnos prestaje po sili zakona danom pravosnažnosti osuđujuće presude.

 

*Preduzimanje radnji u krivičnom postupku protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za izvršenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.*

Više...

Okončana sjetva kukuruza u Brčko distriktu BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Brčanski poljoprivrednici okončali su sjetvu kukuruza na oko 5,5 hiljada hektara planiranih za ovu sezonu, bez obzira što im vremenske prilike nisu bile naklonjene.

 

„Neočekivano niske temperature tokom aprila i u prvoj polovini maja mjeseca, primorala nas je da sjetvu kukuruza okončamo gotrovo u rekordnom raku od sedam dana. Trenutno stanje sa usjevima je relativno dobro jer kukuruz je u standardnoj razvojnoj fazi i za očekivati je da nešto „ubrzanija sjetva“ neće imati značajni odraz na kopnačne prinose“, kazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Sava“-Brezovo Polje selo, Drago Novaković.

 

Inače, poljoprivrivrednici na području Distrikta vrše intenzivne pripreme za početak žetve pšenice koja je zasijana na blizu 1.000. hektara u brčanskom ataru.

 

 

Izvor: Radio Brčko

 

Više...

Sakupili 15.000 poštanskih markica: "Filatelija je više od hobija"

  • Objavljeno u BiH

 

Filatelija je više od hobija, a često zna prerasti i u veliku strast, u nešto bez čega čovjek, jednostavno, ne može, kaže bijeljinski filatelista Predrag Lopandić.

 

Poštanske markice je počeo sakupljati, kako kaže, od svoje sedme godine i do sada je sakupio njih oko 8.000 iz različitih dijelova svijeta.

 

Njegov poznanik Dalibor Todorović prikupio je gotovo 7.000 markica, tako da ih njih dvojica trenutno imaju oko 15.000.

 

Lopandić kaže da ih je skidao s pisama, kupovao ih na filatelističkim skupovima, aukcijama, u poštama.



- Sada je to sve mnogo jednostavnije i željene markice se mogu naći na internetu. Ukoliko je odštampan manji broj markica, onda im je i vrijednost veća. Najljepše su one iz Portugala, Austrije, Hrvatske, Srbije, bivšeg Sovjetskog saveza. Cijena markice je mnogo veća ukoliko je slučajno odštampana s nekom greškom. Neke pošte početkom godine najavljuju koje će markice u toj godini odštampati te je i to dobar orijentir za lakše pronalaženje odgovarajućih markica - ističe Lopandić.


Dalibor Todorović kaže da su njemu najzanimljivije markice iz Austrije i Njemačke te da je nabavio i one koje potiču iz perioda austrougarske okupacije BiH. Na markicama su različiti motivi, od istaknutih pojedinaca, naučnika, političara, sportista, flore i faune, automobila, vozova, brodova, a puno je i onih koje se vezuju za umjetnost i istoriju.

 

 

Izvor: Info Bijeljina

 

Više...

Katastrofalno loša prodaja cigareta u ovoj godini

  • Objavljeno u BiH

 

Loša prodaja cigareta koja je zabilježena u 2020. godini nastavljena je i u ovoj godini.

 

U prvom kvartalu 2021. godine došlo je do velikog pada naplaćenih akciza na duhanske prerađevine u Bosni i Hercegovini za gotovo četvrtinu, a čemu je kumovalo više razloga.

 

Na katastrofalno lošu prodaju cigareta utjecala je, među ostalim, odluka malobrojnih velikih duhanskih kompanija o povećanju maloprodajnih cijena najjeftinijih kategorija cigareta u 2020. i 2021. godini. Duhanske kompanije su povećale cijene cigareta početkom 2021. u prosjeku za 1,6 posto, piše Indikator.

 

Kako navodi UIO BiH u svojoj analizi, osim cijena, na ogroman pad potrošnje cigareta kod nerezidenata (dijaspora, turisti, osobe u tranzitu, osobe u pograničnom pojasu) djelovale su restrikcije u kretanju građana između zemalja, koje su uvedene u vrijeme pandemije COVID-19.

Ostali faktori pada potrošnje duhanskih prerađevina u vezi sa pandemijom su rastući broj oboljelih sa respiratornim oboljenjima, odliv stanovništva iz BiH i nemogućnost njihove posjete BiH. Dodatno, na prodaju cigareta nerezidentima u BiH u prvom kvartalu 2021. negativno su utjecale odluke Hrvatske i EU-a o ograničenju unosa cigareta iz trećih zemalja.

 

- Pobrojani faktori, uz visoku statističku osnovicu iz prvog kvartala 2020, su kumulativno doveli do velikog pada naplaćenih akciza na duhanske prerađevine u prvom kvartalu 2021. od -24,2 posto, što predstavlja pogoršanje u odnosu na četvrti kvartal 2020. - navode iz UIO BiH.

 

Ekstremno visoka statistička osnovica, kako pojašnjavaju, zabilježena je u prvom kvartalu 2020. godine budući da pojavom koronavirusa duhanske kompanije nisu revidirale poslovne planove, što je rezultiralo povećanjem količina akciznih markica i, posljedično, većim uplatama akciza u martu 2020. godine.

Više...

Na snazi novo pravilo: Evo koliko se gotovine može prenijeti preko granice Evropske unije

 

Za sve one koji prilikom putovanja više nose gotovine, stiže promjena iz Evropske unije.

 

Jučer je naime, na snagu stupilo pravilo prema kojem svi koji ulaze ili napuštaju teritorij Evropske unije moraju popuniti gotovinsku deklaraciju ukoliko kod sebe imaju 10.000 eura ili više u valuti ili u protivrijednosti.

- Carinici imaju pravo provjeriti putnika, njegov prtljag i sredstvo prijevoza. Također, imaju pravo zaplijeniti novac koji nije prijavljen - poručuju iz EU, prenosi Večernji list.

 

Novo pravilo je dio strategije EU u borbi protiv pranja novca i izbora finansiranja terorizma.

 

Osim gotovinske deklaracije, očekuju se i brojne druge promjene na tom polju.

 

Za početak, proširit će se definicija "gotovine" i obuhvatit će čekove, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto, zlatne poluge, te slične predmete.

 

Ukoliko carinici imaju opravdanu sumnju da je novac povezan s kriminalnom aktivnošću, moći će oduzeti gotovinu iznosa manjeg od 10.000 eura.

 

Gotovinske deklaracije čuvat će se čak pet godine, s ciljem praćenja koliko gotovine ulazi i izlazi u EU.

 

Izvor: Faktor/ Večernji list

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com