Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Utorak, 27 Juli 2021

Brčko: Obilježena 80. godišnjica podizanja ustanka u BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Svečano obilježavanje 80. godišnjicu podizanja ustanka u Bosni i Hercegovini održano je danas na Partizanskom groblju u Brčkom polaganjem vijenaca i cvijeća i odavanjem pošte palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora, u organizaciji SUBNOR-a Brčko.

 

 

Vijence na Partizanskom groblju položili su predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković, gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić, izaslanik predsjednika Skupštine Siniše Milića, predstavnici brojnih boračkih delegacija iz BiH, Srbije i Hrvatske, te političke stranke i udruženja Brčko distrikta.

 

Šerif Karahasanović iz Šatorovića, koji se kao šesnaestogodišnjak pridružio partizanima 1941. godine, kazao je da partizane prvi put vidio na Ledinkama i da im se odmah nakon upoznavanja i pridržio.

On je poručio mladima da svoj život i sudbinu trebaju stvarati ovdje.

 

Potpredsjednik SUBNORA-a Srbije Jovo Baroševčić, kazao je da je u Srbiji uz podršku Vlade 07. jula oblježena 80. godišnjica ustanka protiv fašizma, na način kao što se to danas radi u Brčkom uz odavanje pošte i zahvalnosti svima koji dali svoje živote a nama donijeli slobodu i mir.

 

Predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković poručio je da je značaj i simbolika ovog datuma da se nikome nikada više ne dese stradanja među narodima na ovim prostorima kao što se desilo u Drugom svjetskom ratu.

 

Zajednička poruka svih sudionika svečanosti je trajno njegovanje antifašizma i slobodarskih ideja.

 

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

 

 

Više...

Češće zloupotrebe bolovanja u RS

  • Objavljeno u BiH

 

Od početka ove godine Fond zdravstvenog osiguranja RS je na osnovu prijava 38 poslodavaca pri provjeri 45 radnika utvrdio da je šest bolovanja bilo zloupotrijebljeno, a poslodavci ističu da je vidljivo da se broj zloupotreba bolovanja iz godine u godinu povećava.

 

U FZO RS su za "Nezavisne novine" kazali da se tokom prošle godine 107 poslodavaca obratilo Fondu sa zahtjevom za provjeru opravdanosti bolovanja za 133 radnika, te da su kod devet slučajeva utvrđene nepravilnosti kod propisivanja bolovanja.

 

Kada je riječ o regularnim bolovanjima, u Fondu ističu da je u prvoj polovini ove godine u prosjeku mjesečno bilo 15.200 bolovanja, dok je taj broj prošle godine u istom periodu bio nešto niži, i iznosio 15.150 bolovanja mjesečno.

Više...

Brčko: U prvoj polovini godine broj preminulih gotovo dvostruko veći od broja rođenih

  • Objavljeno u Brcko

 

Prema službenim podacima Pododjela za matičnu evidenciju Vladinog Odjela za javni registar, u prvoj polovini tekuće godine u Brčko Distriktu je broj preminulih gotovo dvostruko veći od broja novorođenih beba. Naime, preminulo je 859 osoba, dok je u matične knjige zabilježeno 441 rođenja.

 

Šefica Pododjela Jelena Nikić Damjanović kaže kako će Brčko distrikt, sudeći prema dosadašnjim podacima za prvih šest mjeseci, a uključujući i posljednji trogodišnji prosjek, imati najveći broj umrlih.

„U matičnu knjigu umrlih u prvih šest mjeseci tekuće godine izvršeno je 859 upisa što je preko 66 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a 48 posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Napominjem da privremeni podaci o umrilima nisu potpuno usporedivi s konačnim podacima. Privremeni podaci odnose se na mjesec upisa u matične knjige Brčko distrikta, a ne na mjesec događaja“, rekla je Nikić Damjanović.

 

Pored toga, zabilježen je porast broja rođenih u prvoj polovini tekuće godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 12,5 posto, odnosno izvršen je 441 upis u matičnu knjigu rođenih.

 

Na održavanje svadbenih svečanosti u 2021. godini u najvećoj mjeri je utjecala pandemija koronavirusa i uvedene epidemiološke mjere na području distrikta jer je sve do 1. juna bila na snazi i Naredba kojom su zaključenja braka bila omogućena isključivo u službenim prostorijama, nakon čega je ista stavljena izvan snage, podsjetila je Nikić Damjanović.

 

To je rezultiralo povećanjem broja sklopljenih brakova u prvoj polovini ove godine, kada ih je sklopljeno ukupno 144, što je za 45 posto više u odnosu na isto razdoblje pandemijske 2020. godine. No, svejedno je za 34 posto manje u odnosu na ‘predpandemijsku’ 2019. godinu.

 

 

U posmatranom razdoblju povećan je i ukupan broj izvršenih ovjera za 15.000 u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te je izdano preko 47.700 izvoda i uvjerenja iz matične evidencije po zahtjevima stranaka i institucija BD BiH.

 

Nadalje, zaprimljeno je ukupno 560 zahtjeva za izbor ili promjenu entitetskog državljanstva, od čega je 402 za državljanstvo Federacije BiH, a 158 za državljanstvo Republike Srpske.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Pehar i petnaest medalja za KKK Hariz Suljić u Bosanskom Brodu

  • Objavljeno u Sport

 

Kajak kanu klub Hariz Suljić iz Brčkog osvojio je pehar i 15 medalja na Međunarodnoj regati u Bosanskom Brodu koja je održana protekle subote.

 

 

Najbolji rezultat ostvario je Sadik Delić, koji se u kategoriji mlađi juniori C1 okitio zlatnom medaljom.

 

 

Srebrne medalje osvojili su: Tarik Fazlović (seniori K1), Boris Todorović (seniori C1) koji je bio drugi i u paru sa Almirom Levićem (seniori C2).

 

 

Seniorkama Lejli Deronjić i Amini Hadžić pripala je bronzana medalja u kategoriji K2. Treće mjesto još su osvojili: Sadik Delić (juniori C1), Ismar Zahirović-Aldin Žilić (juniori K2), Asmir Đonlić-Elvir Deronjić (mlađi kadeti MK2) te Elvir Deronjić, Ajdin Osmić i Uroš Panić (škola kajaka).

U ekipnom plasmanu KKK Hariz Suljić zauzeo je također treće mjesto sa 143 boda, iza prvog Olimpika (226) i druge Marsonie (157).

 

 

Na Međunarodnoj regati Stjepan Stanić u Bosanskom Brodu, koja je okupila oko 150 takmičara iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, nastupilo je 18 članova KKK Hariz Suljić.

 

 

“Većina su djeca mlađeg uzrasta. Iako nemamo finansijsku podršku Vlade Brčko distrikta, ipak smo uspjeli postići dobre rezultate i donijeti pehar našem gradu”, objavio je ovaj Klub.

 

Izvor: Sportal.ba

Više...

Panonska jezera od početka sezone posjetilo 153 hiljade posjetilaca

  • Objavljeno u BiH

 

Nekada industrijski centar, danas turistički grad Tuzla, godinama je jedino mjesto u Bosni i Hercegovini gdje se može kupati u slanim jezerima.

 

Pripreme za ovu turističku sezonu na Panonskim jezerima trajale su punih šest mjeseci, a da su spremni dočekali ljetnu sezonu govori i činjenica da su od 1. juna do danas na Panonici prodate 153.000 ulaznica.

 

 

– Naš ovogodišnji cilj jeste da nas do kraja sezone posjeti 260.000 ljudi – izjavio je za Fenu direktor Panonike Maid Porobić.

Visoke temperature doprinose dobroj ljetnoj sezoni, a prema najavama meteorologa isto vrijeme očekuje se i tokom augusta. Pored zabavnog sadržaja u kompleksu Panonskih jezera gosti mogu naučiti mnogo toga o samom gradu, kao i njegovom geološkom položaju.

 

– Mi imamo i dio kulturne ponude grada Tuzle, ne samo jezera. Radi se o arheološkom parku, sojeničkom naselju, geološkoj postavci koja ima interesantnu priču o Tuzli, kao fenomenu u geologiji u smislu susreta uglja i soli – kaže Porobić.

Ulaz za posjetu kulturnim sadržajima u okviru Panonice je besplatan, a kustos će posjetiocima ispričati dio bogate historije koju ovaj grad nosi.

 

Svoje prvo zaposlenje u okviru kompleksa Panonskih jezera ove godine su imale priliku dobiti i osobe s nekim oblikom invaliditeta.

Mersudin Muminović je zaposlen na poslovima konobara, a kao osoba oboljela od multiple skleroze bio je ograničen u traženju posla.

 

– Trudim se da ovdje uveseljavam ljude, razbijam im stereotipe o osobama s invaliditetom. Dočekujemo goste i ispraćamo ih pjesmom. Ja sam zadovoljan i sretan zbog prilike koju sam dobio – izjavio je Muminović.

 

Salinitet vode u Panonici je jednak salinitetu vode u Jadranskom moru. Prema mišljenjima stručnjaka iz oblasti medicine ova voda može biti od pomoći u ublažavanju zdravstvenih tegoba poput reumatskih oboljenja i respiratornih problema.

Više...

Region "trese" inflacija, cijene u BiH nastaviće da rastu

  • Objavljeno u BiH

 

U regionu zapadnog Balkana je proteklih mjeseci nakon više godina deflacije došlo do naglog povećanja cijena, navedeno je u novom kvartalnom izvješaju o stanju ekonomija zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU Evropske komisije.

 

Kako je navedeno, BiH je jedna od zadnjih zemalja u kojoj su deflacioni trendovi, početkom aprila ove godine, zamijenjeni inflacijom, koja, kako je naglašeno, u maju iznosi 1,7 odsto. Kao glavni faktori za povećanje cijena navedeni su prevashodno globalni trendovi, koji se odnose na povećanje cijena energije, transporta i hrane.


Inače, u Evropskoj centralnoj banci ističu da su u evrozoni, za koju je konvertibilna marka BiH direktno vezana, glavni faktori za povećanje inflacije početkom ove godine problemi u snabdijevanju i smanjena proizvodnja zbog kovida, koja je sada izazvala manjak robe, a problem predstavlja i smanjena proizvodnja čipova, što se odražava na cijene automobila, elektronike i druge robe u kojoj se koristi informaciona tehnologija.

Kada je riječ o BiH, u izvještaju naglašavaju da je još početkom 2021. godine u BiH deflacija, odnosno smanjenje cijena, bila 1,2 odsto u odnosu na isti period lani.



"Povećanje cijena je krenulo u aprilu, kada je inflacija iznosila 0,9 odsto, a dodatno je porasla u maju 1,7 odsto. Pritisak je prouzrokovan prvenstveno u sektoru transporta, ali su cijene tekstila nastavile pad za otprilike deset odsto", naglasili su oni.

 

Što se tiče cijena hrane i bezalkoholnih pića, za koje je naglašeno da čine 32 odsto potrošačke korpe, istaknuto je da su u aprilu i maju porasle za jedan do 1,5 odsto, dok su alkohol i cigarete skuplji za oko dva odsto.

 

U periodu kada još nije počela inflacija, u Evropskoj komisiji ističu da su plate realno porasle za četiri odsto, a da je glavni pokretač bio odliv radne snage.

Američka i Evropska centralna banka predviđaju da će inflacija sigurno nastaviti barem do kraja godine, a da će onda cijene početi da se stabilizuju. Ako se ova predviđanja pokažu tačnim, može se očekivati i da će cijene u BiH nastaviti da rastu i da bi do kraja godine mogle biti više i do deset odsto u odnosu na vrijeme pred koronu. U Američkoj centralnoj banci, pak, upozoravaju i da neke cijene koje sada rastu su padale u vrijeme korone, pa se može činiti da je inflacija mnogo veća nego što su cijene realno porasle.

 

U Njemačkoj, za čije tržište je BiH vezana, ističu da je za dio inflacije odgovoran i rast cijena fosilnih goriva zbog plaćanja CO2 emisija, a i oni predviđaju da će cijene u toj zemlji rasti barem do kraja godine.

 

U izvještaju Evropske komisije su navedene i neke pozitivne vijesti, koje se odnose na jačanje izvoza, uopšteno potrošnje i industrijske proizvodnje, što se tumači znakom da počinje oporavak poslije pandemije.

 

"Podaci potvrđuju da je oporavak u prvih pet mjeseci ove godine podržan industrijom i proizvodnjom električne energije. U maju je industrijski rast iznosio 15,2 odsto u odnosu na isti period lani, a baziran je na snažnom rastu proizvodnje kapitalnih dobara i široke potrošnje", naglasili su oni.

 

U BiH je u prvom kvartalu, kako je istaknuto, registrovano 22.000 manje zaposlenih nego lani, odnosno 2,2 odsto, ali je, kako su naglasili, u istom periodu registrovana zaposlenost bila veća za 4,6 odsto nego godinu dana ranije. Najviše novonezaposlenih je došlo iz sektora trgovine ili usluge, a novozaposleni uglavnom dolaze iz informacionih tehnologija i iz sektora zdravstva.

 

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Plate u ugostiteljstvu skočile samo četiri marke

  • Objavljeno u BiH

 

U prosjeku, plate u Srpskoj su u proteklih godinu dana povećane za 36 maraka, sa 958 na 994, što zavisi od oblasti do oblasti, pa su, recimo, zaposleni u ugostiteljstvu i hotelijerstvu osjetili rast na tekućim računima od svega četiri KM.

 

Pokazuju to podaci Republičkog zavoda za statistiku o prosječnim zaradama isplaćenim u junu ove i prošle godine, koje su "Nezavisne" analizirale, za svaku oblast pojedinačno.

Kada je riječ o spomenutoj djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu, radnici su, dakle, dobili dodatne svega četiri marke - sa 695, plate su im otišle na 699.


Recimo, zaposlenima u oblasti poljoprivreda, šumarstvo i ribolov, plate su sa 786 otišle na 801 marku. U oblasti vađenja ruda i kamena zabilježen je skok sa 1.273 na 1.374 marke.

U prerađivačkoj industriji su u junu 2020. zarađivali 753, a u proteklom mjesecu 807 KM. Kada je riječ o oblasti proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, plate su sa 1.241 otišle na 1.371 marku.


Zaposleni u oblasti gdje, između ostalog, spada snabdijevanje vodom, zarađivali su 843, a u junu ove godine isplaćene su im 864 marke.

Građevinci su lani na tekuće račune dobijali 657, a sada im je "leglo" 715 KM, a trgovci su, sa 724, napredovali na 759 maraka.

Zaposlenima u oblasti saobraćaj i skladištenje, umjesto prošlogodišnjih 744, u junu ove godine isplaćeno je 748 KM, što takođe predstavlja mršav skok od četiri marke.



U oblasti informacije i komunikacije zabilježen je skok sa 1.283 na 1.347 KM. Kada su u pitanju finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, u junu prošle godine isplaćivane su 1.434, a u istom mjesecu ove godine 1.472 marke.

 

U poslovanju nekretninama, umjesto 834 marke, radnici dobijaju 826 KM, što je jedina oblast gdje su plate smanjene.

 

Stručne, naučne i tehničke djelatnosti u junu prošle godine plaćane su 946, a godinu kasnije 1.045 maraka.

 

U oblasti administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, umjesto prošlogodišnjih 775, plate su otišle na 797 KM, a u oblasti javna uprava i odbrana te obavezno socijalno osiguranje, zabilježen je skok sa 1.261 na 1.266 KM.

Obrazovanje je i u junu prošle i u junu ove godine plaćano 977 maraka, dok je u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada zabilježen skok sa 1.165 na 1.187. U oblasti umjetnost, zabava i rekreacija došlo je do povećanja plata, i to sa 674 na 787, a u oblasti ostale uslužne djelatnosti sa 913 na 960 KM.

 

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, kaže da su statistički podaci tek jedan dio istine o ugostiteljstvu.

 

"A istina je da je oblast ugostiteljstva u prethodnom periodu prošla izuzetno teško, da je dosta ljudi ostalo bez posla, dosta ljudi napustilo je firme, a sada je prisutan i trend odlazaka u Crnu Goru i Hrvatsku. Imamo izuzetno puno problema, jer nema radne snage, a i ono što ima, nije stručno", rekao je Savanović za "Nezavisne".

 

Dodao je da je opštepoznato da se u sektoru ugostiteljstva, izuzimajući neke ozbiljne firme, radi na način da se dio plata isplaćuje na crno.

 

"Ali ljudi se teško odlučuju da rade u toj oblasti bez obzira na plate. Ovo sad ljudi što rade u ugostiteljstvu, uglavnom su to mladi ljudi, početnici, sa nimalo ili malo radnog staža", rekao je Savanović.

 

Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva "Horeca RS", uvjerava da će se uskoro ozbiljno morati povećavati plate u oblasti ugostiteljstva i turizma.

 

"Ljudi odlaze i nemamo adekvatnu radnu snagu, koja treba što bolje da odgovori potrebama kada govorimo o dolasku turista, ljudi iz dijaspore i slično", naglasio je Šajić u izjavi za "Nezavisne novine".

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com