Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Srijeda, 07 Juli 2021

Uskoro počinje izgradnja parkinga kod Bolnice Brčko

  • Objavljeno u Brcko

 

Jedan od važnijih koji će JP „Putevi Brčko“ uskoro započeti je izgradnja parking prostora pored brčanske Bolnice.

 

 

Direktor JP „Putevi Brčko“ Vlado Jevtić je rekao cijena izgradnje parkinga manja je nego što je bilo planirano, tačnije 290.000 KM.

 

„Planirana vrijednost je bila 400.000 KM, međutim dogovorena je nova cifra manja od 300.000 KM. Ugovori su već potpisani, sam proces izgradnje počinje za nekih desetak dana“, rekao je Jevtić.

 

Jevtić je rekao da će parking biti kapaciteta 190 parking mjesta, što je ovoj ustanovi i više nego potrebno.
„Sam rok za završetak radova je nekih 45 dana“, rekao je Jevtić.

 

Nakon toga kompletan parking biće predat JP „Putevi Brčko“.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčanska transfuziologija: Osobe koje su se cijepile ili preboljele COVID mogu darovati krv

  • Objavljeno u Brcko

 

Osobe koje su se cijepile protiv koronavirusa mogu darovati krv onima kojima je potrebno, ali prema odredbama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za to mora proći određeno vremensko razdoblje, u ovisnosti o vrsti primljenog cjepiva. Ovo je za Radio Brčko potvrdio šef Službe za transfuziologiju u brčanskoj Bolnici Samir Pandur.

 

„Osobe koje su se cijepile Pfizer cjepivom mogu darovati krv 48 sati nakon cijepljenja ukoliko nije bilo kontraindikacije, osobe koje su primile cjepivo AstroZeneka, Sputnik V, Johnson&Johnson mogu darovati krv četiri tjedna nakon cijepljenja, a nakon kineskih cjepiva krv se može darovati nakon 24 sata. No to je sve individualno i sve se utvrdi dodatnim pregledom darivatelja“, kaže Pandur.

 

On ističe da i osobe koje su preboljele koronavirus, također mogu darovati krv, ali u ovisnosti o njihove kliničke slike i oporavka od COVIDa-19.

 

„Za nekoga je potrebno barem tri mjeseca da se oporave, za nekoga šest mjeseci, sve zavisi od stanja u kojemu je potencijalni davatelj bio dok je bolovao koronu. Može li potencijali darivatelj krvi donirati krv liječnici utvrde na pregledu, mjerenjem hemoglobina i dodatnim važnim pitanjima, rekao je Pandur.

 

Pandur ističe kako u ljetnom razdoblju imaju manje zalihe krvi iz razloga što je manji odziv darivatelja krvi ljeti, a i dosta su češće nesreće u prometu ili na radu, što iziskuje veću potrebu za dodatnim količinama krvi.

 

„Problem nam uvijek nam predstavlja Rh negativna krv, ali ipak uvijek uspjevamo nekako se snaći tako da nikada ničije zdravlje i život nije dosada bilo ugroženo time da nema dovoljnih zaliha krvi“, zaključuje Pandur.

 

Iz Službe za transfuziologiju apeliraju na građane da u vrijeme ekstremno visokih temperatura koje nam slijede, prije darivanja krvi obavezno konzumiraju neki laganiji obrok te da, i prije i poslije, piju što više tekućine.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Turković: Uputila sam inicijativu da se 11. juli proglasi Danom žalosti u cijeloj BiH

  • Objavljeno u BiH

Uputila sam inicijativu predsjedavajućem VMBiH Zoranu Tegeltiji da se 11. juli proglasi Danom žalosti u cijeloj državi.

Poručila je ovo ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković putem Twittera.

 

"Zatražila da se, ako neće biti održana redovna sjednica Vijeća ministara BiH, održi hitna telefonska sjednica na kojoj bi se usvojila odluka o Danu žalosti", rekla je Turković.

 

Ona je napomenula i sljedeće:

 

"U očekivanju donošenja Odluke Vijeća ministara BiH, što je bila redovna praksa proteklih godina, izuzimajući 2020. godinu, MVP BiH je uputio instrukciju svim DKP BiH da dostojanstveno obilježe 11. juli spuštanjem zastava na pola koplja/jarbola".

 

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

 

 

Više...

Građani BiH će uskoro moći lakše u Hrvatsku, otvaraju se novi granični prijelazi

  • Objavljeno u BiH

 

Od 12. jula građani Bosne i Hercegovine, koji planiraju ljetovati i putovati u Hrvatsku, imat će priliku da granicu pređu na nekoliko graničnih prijelaza na samoj granici sa našim susjedima.

 

Dva su svakako najznačajnija – Granični prijelaz Čitluk-Jovića Most, GP Gabela, a tu je i GP Kozarska Dubica-Hrvatska Dubica.

 

Kako se saznaje, granični prijelaz Čitluk-Jovića Most bit će otvoren dva mjeseca, a GP Gabela i GP Kozarska Dubica tri mjeseca.

 

Ovim potezom bi se trebao rasteretiti postojeći Granični prijelaz Osoje-Vinjani Gornji, kao i GP Doljani, i ostali koji su na granici Hrvatske prema Jadranskom moru.

 

Izvor: Fokus

Više...

Cisterne u BiH nema ko da vozi: Vozači odlaze zbog troduplo veće zarade

  • Objavljeno u BiH

 

Na području Bosne i Hercegovine sve više fali profesionalnih vozača, a pogotovo onih koji imaju ADR licencu, odnosno koji su položili ispit za prevoz tečnih i opasnih materija u cisternama, potvrdili su prevoznici.

Po forumima i oglasima za zapošljavanje širom BiH sve više se traže vozači sa iskustvom koji prevoze cisterne tečnih i opasnih materija, a prema podacima prevoznika, veliki broj njih je posljednjih godina najviše zbog većih plata otišao raditi u zemlje Evropske unije.

Naći vozača cisterne u BiH postao je tako veliki problem, a s tim se bore i neke razvijenije zemlje u svijetu. Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, kazao je za “Nezavisne” da je u Bosni i Hercegovini stanje, što se tiče vozača, katastrofalno, te da ovog kadra najviše fali. Između ostalih, fali veliki broj vozača koji imaju ADR licencu, odnosno koji su položili ispit za prevoz tečnih i opasnih materija i prevoze cisterne.

Oni su plaćeniji od vozača kamiona”, naveo je Grbić. Prema njegovim riječima, najveći razlog što fali ovog tipa vozača u Bosni i Hercegovini jesu veće plate u zemljama Evropske unije, te vozači odlaze za boljim materijalnim uslovima.

Tamo zarađuju od 3.000 do 4.000 eura, a ovdje im je mjesečna plata bila od 1.500 do 2.000 KM”, rekao je Grbić. On je istakao da je od 2019. godine do sada BiH napustilo više od 5.000 profesionalnih vozača.

Ne znam da li postoji ijedna firma u državi u kojoj ne fali makar jedan vozač, a nekima fali i njih 50.

Veće plate i sigurnost su jedini i osnovni razlog napuštanja Bosne i Hercegovine i odlaska u Evropsku uniju. Mi već godinama apelujemo na sve institucije da se nešto mora uraditi po ovom pitanju, ali nema nikakvog pomaka”, naglasio je Grbić.

Ono što je takođe jedan od problema, prema Grbićevom mišljenju, jeste i to da cijena prevoza u BiH nema isplativost. I tu naplatu mi čekamo od tri mjeseca do godinu dana, a nekada ne uspijemo ni naplatiti.

E, tu je veliki problem jer na taj način nismo konkurentni sa Evropskom unijom i ne možemo povećati plate našim vozačima”, objašnjava Grbić.

Jedan vozač cisterne iz Modriče koji je prije nekoliko godina otišao raditi u Sloveniju da prevozi tečne i opasne materije kazao je da se najviše odlučio za odlazak zbog skoro troduplo veće zarade.

Godinama sam ovo radio u Bosni i Hercegovini, a ipak je ovo rizičan i veoma odgovoran posao. Nisam bio zadovoljan primanjima, pa sam se odlučio na odlazak kako bih obezbijedio lakšu egzistenciju za svoju porodicu”, naglasio je ovaj vozač.

Iz Agencije za posredovanje pri zapošljavanju Mojposao.ba istakli su ranije da je velika potražnja za profesionalnim vozačima za teritoriju Bosne i Hercegovine. U odnosu na isti period prošle godine za sedam odsto je više oglašavanja iz ove skupine.

U sličnom rangu je i potražnja za vozačima autobusa na području cijele države”, kazali su ranije u ovoj agenciji.

 

Izvor: Tuzlanski

Više...

Zbog vrućina danas na snazi narandžasto upozorenje za dijelove BiH

 

Meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje za sjever i jug BiH, a žuto za ostale dijelove, zbog ekstremno visoke dnevne temperature zraka.

 

Narandžasto upozorenje izdato je za Prijedor, Banju Luku i Trebinje, gdje će maksimalna temperatura zraka biti 35 i više stepeni celzija, osim na planinama, te za Mostar, gdje će maksimalna temperatura iznositi oko 38 stepeni.

 

Za ostale dijelove BiH, u kojima će temperatura zraka iznositi od 32 do 35 stepeni, izdato je žuto upozorenje.

Narandžasto upozorenje znači da je vrijeme opasno.

 

"Prognozirane su neuobičajene vremenske prilike. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan", pojašnjava se na stranici Meteoalarma.

 

Žuto upozorenje znači da je vrijeme potencijalno opasno - vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali je potreban oprez.

 

Izvor: Klix

Više...

Pucnjava u Bijeljini, uhapšen muškarac

  • Objavljeno u BiH

 

Bijeljinska policija uhapsila je sinoć muškarca čiji su inicijali V.R. koji je iz svog vozila pucao iz pištolja na vozilo lica S.P., saopšteno je Srni iz Policijske uprave Bijeljina.

 

Brzom i efikasnom reakcijom pripadnika Policijske uprave Bijeljina on je uhapšen u semberskom naselju LJeljenča u 20.10 časova, a incident je prijavljen u 18.45 časova.

 

Muškarac S.P. prijavio je policiji da je u Ulici Dušana Baranina V.R. iz svog vozila pucao iz pištolja u pravcu njegovog vozila, pri čemu su oštećena vrata vozača i suvozača.

Na vozilu su četiri rupe od metaka.

 

 

U toku je vršenje uviđaja kojem, pored policijskih službenika, prisustvuje i dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

Policija radi na dokumentovanju krivičnog djela pokušaj ubistva a istraga je u toku.

Više...

Nekošenje ambrozije kažnjivo u Semberiji: Novčane kazne do 2.000 KM

  • Objavljeno u BiH

 

Na području Semberije, tačnije na javnim površinama, do sada je pokošeno 7,5 hektara ambrozije, štetne korovske biljke koja izaziva alergije i narušava ljudsko zdravlje.

 

U narednim danima uslijedit će intenzivnije uklanjanje ambrozije, kažu u Odjeljenju za inspekcijske poslove Gradske uprave Bijeljine.

 

Kontrolu uklanjanja ambrozije obavljaju Komunalna policija i Odjeljenje poljoprivredne inspekcije.

 

U Gradskoj upravi kažu da, ukoliko su u pitanju javne površine, nalog za košenje izdaje Odjeljenje za stambeno-komunalna pitanja. Na parcelama za koje se ne može utvrditi vlasnik nalog za uklanjanje ambrozije izdaje Odjeljenje za inspekcijske poslove, dok za površine gdje je vlasnik poznat, prema nalogu ekološko-poljoprivredne inspekcije, vlasnik je dužan da održava svoje imanje te da redovno kosi ovu korovsku biljku.

 

Za sve one koji ne budu poštovali ovu odluku predviđene su novčane sankcije od 1.000 do 2.000 KM za pravna lica, za odgovorna lica od 200 do 300 KM te 150 do 200 KM za fizička lica, kažu u Gradskoj upravi Bijeljine.

 

Izvor: Dnevni avaz

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com