Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Subota, 23 April 2022

Džaferović i Komšić u Stocu obišli kuću porodice Sefo u kojoj je stradala djevojka Elmira

  • Objavljeno u BiH

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić stigli su u Stolac gdje su obišli kuću porodice Sefo u kojoj je tokom sinoćnjeg zemljotresa teško povrijeđena Elmira Sefo nakon čega je preminula u bolnici u Mostaru.

 

- Jedan mladi život je izgubljen i tu ne možemo ništa. Došao sam da porodici koja je također povrijeđena izrazim saučešće, poželim brz oporavak, a materijalnu štetu ćemo nadoknaditi. Ja sam razgovarao jutros i sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministrom za izbjeglice i raseljena lica Edinom Ramićem i oni će uraditi sve da se ova šteta sanira. To je, između ostalog i njihova poruka – kazao je Džaferović.

 

 

Izvor: Faktor

Više...

Elmira Sefo je žrtva zemljotresa sinoć u Stocu

  • Objavljeno u BiH

 

Elmira Sefo (1994), stradala je sinoć u zemljotresu koji je snažno zadrmao šire područje Hercegovine, ali i ostatka države i regije.

 

Smrt djevojke je potvrđena sinoć iz Kantonalne bolnice "Doktor Safet Mujić" u Mostaru, a prema jutrošnjim informacijama radi se o ovoj 28-godišnjakinji.

 

Djevojka je stradala kada se stijena obrušila na kuću u Stocu. Roditelji djevojke zadobili su lakše tjelesne povrede.

 

Zlatko Guzin, direktor Kantonalne bolnice u Mostaru, oko jedan sat iza ponoći potvrdio je Faktoru da je djevojka bila mrtva kada je dovezena u bolnicu.

 

Potres koji je u 23 sata i 7 minuta pogodio Hercegovinu bio je magnitude 6.1 po Richteru, a epicentar je bio kod Nevesinja.

 

Potres se osjetio u cijeloj Bosni i Hercegovini, Dalmaciji, Srbiji i Crnoj Gori. Prema prvim informacijama, osim uznemirenosti građana, izazvao je materijalnu štetu u Mostaru i drugim hercegovačkim gradovima. Prijavljeni su i prekidi u opskrbi električnom energijom u Stocu i Čapljini.

 

Izvor: Faktor

Više...

Hercegovina nakon zemljotresa: Tlo i dalje ne miruje, šteta se zbraja

  • Objavljeno u BiH

 

Nekoliko sati nakon što je zemljotres od 5,6 stepeni po Richteru pogodio šire područje Hercegovine, tlo na ovom području i dalje ne miruje, a stanovnici i lokalni zvaničnici od ranih jutarnjih sati krenuli su u analizu stanja na terenu.

 

Kada je riječ o Stocu gdje je zabilježeno jače podrhtavanje i gdje je nažalost zabilježena i jedina žrtva sinoćnjeg potresa, zvaničnici ističu kako je na kućama zabilježena manja materijalna šteta, a riječ je uglavnom o oštećenju fasada.
Osim materijalne štete na objektima, u Stocu je uslijed zemljotresa smrtno stradala jedna osoba dok je nekoliko zadobilo lakše tjelesne povrede.

 

Na području Mostara, pripadnici vatrogasnih službi zabilježili su samo jednu intervenciju i to neposredno nakon zemljotresa kada se srušio dimnjak u Titovoj ulici u ovom gradu.

Osim štete u gradu, treba reći kako su zabilježeni i odroni na M-17 magistralnoj cesti i drugim putnim pravcima vode prema Hercegovini, naročito na putevima prema Stocu i Nevesinju.

Odroni su zabilježeni na putnim pravcima Stolac - Mostar, Stolac -Neum, Stolac - Ljubinje i Stolac - Berkovići.

 

U Čapljini je također zabilježena materijalna šteta na objektima nakon zemljotresa. Kako je za Klix.ba izjavio šef vatrogasne službe u Čapljini Mate Jurković, vatrogasci su od sinoć imali više od 60 intervencija.

"Sve ekipe su na terenu i sanira se šta se može sanirati. Oštećeno je mnogo kuća i zgrada, padali su dimnjaci. U centru grada, oštećena je osnovna škola", izjavio je Jurković.

 

Prema informacijama lokalnih zvaničnika, pripadnici Štaba za vanredne situacije obišli su područje Nevesinja gdje nisu uočena oštećenja na stambenim objektima.

"Za sada nema izvještaja o šteti ni iz nevesinjskih sela. Svi putevi u općini su prohodni. Štab će danas prikupiti informacije s cijelog područja općine i nakon toga preduzeti potrebne radnje", potvrdio je za Radio Nevesinje načelnik općine Milenko Avdalović.

 

Za razliku od Nevesinja, veća materijalna šteta zabilježena je u Ljubinju. Oštećene su kuće, stambeni objekti, a šteta je zabilježena i na zgradi općine.

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je kako će općini Ljubinje biti upućeno 500.000 KM kao vid hitne pomoći za sanaciju štete uzrokovane zemljotresom.

 

"Jutros sam razgovarao sa načelnikom općine Ljubinje Stevom Drapićem, koji mi je dao prve informacije o šteti koja je nastala u zemljotresu koji je sinoć pogodio Ljubinje, ali i cijelu Hercegovinu", rekao je Dodik.

 

Zemljotres su osjetili i stanovnici Trebinja iza kojih je također neprospavana noć. Načelnik Štaba za vanredne situacije Grada Trebinja Stevan Bekan izjavio je za RTRS kako je većina građana cijelu noć provela na nogama, ali je najvažnije da nije bilo povrijeđenih.

 

"Imali smo veliki broj poziva građana koji su bili uznemireni. Treba ipak biti oprezan, jer je tokom noći bilo i manjih potresa. Kada je u pitanju brana kod Trebinja, ona može izdržati velike elementarne nepogode i nema potrebe za panikom, sve je pod kontrolom", rekao je Bekan.

 

Izvor: Klix.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com