Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Ponedjeljak, 09 Maj 2022

Brčko: Obilježeno 77 godina od pobjede nad fašizmom

  • Objavljeno u Brcko

 

Povodom obilježavanja 77 godina od pobjede nad fašizmom 9. maja danas su na Spomen partizanskoj kosturnici u Brčkom vijence položili gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić i predsjednik Skupštine Siniša Milić. Organizator obilježavanja Dana pobjede nad fašizom tradicionalno je Savez udruženja boraca NOR-a 1941-45 Brčko.

 

 

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić je kazao da je današnji Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope jedan od najvažnijih datuma u novijoj istoriji na prostorima i bivše Jugoslavije i čovječanstva. On je napomenuo da se u Brčko distriktu Dan pobjede nad fašizmom još nije našao među zvaničnim praznicima, ali i iskazao nadu da bi u narednom periodu uz dogovor svih političkioh aktera ovaj datum trebalo i ozakoniti, kako bi se i na taj način odala počast i onima koji su stradali u borbi za slobodu, te obilježili ovaj datum koji je itekako važan.

 

„Ovo je bila prilika da se još jednom podsjetimo na značajan doprinos koji su pobjedi nad fašizmom dali Titovi partizani, ali i da podsjetimo na žrtve koje su date u borbama i prilikom oslobađanja Brčkog, gdje je živote položilo 438 pripadnika partizanskih jedinica“, rekao je predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković.

 

On je kazao da je uz 7. april Dan oslobođenja Brčkog, ovo jedan od dva najvažnija datuma u antifašističkoj brčanskoj istoriji. Vuković je napomenuo da uprkos činjenici da je jedan broj mlađih uključen u SUNBOR Brčko, mladi, ipak, u velikom broju odlaze sa ovih prostora iz ekonomskih, ali i sigurnosnih razloga.

 

Vijence na Partizansko spomen-obilježju u Brčkom položilo je nekoliko delegacija iz javnog i političkog života Brčko distrikta, uz prisustvo, više nego skromnog broja građana.

 

 

Izvor: Radio Brčko

 

Više...

Poljoprivrednicima u Distriktu za podsticaje proizvodnje u prošloj i ovoj godini 25 miliona maraka

  • Objavljeno u Brcko

 

Isplata podsticaja za poljoprivredu proizvođačima na području Distrikta teče planiranom dinamikom. Samo po ovom osnovu, imajući u vidu zagarantovani iznos sredstava za 2021. godinu, biće isplaćeno više od trinaest miliona maraka, dok će ove godine ta visina biti negdje oko dvanaest miliona maraka.

 

„Dobar dio pomenutih sredstava biće osiguran rebalansom Budžeta koji je u toku. Upravo zbog 25 miliona maraka koje osiguravamo proizvođačima kroz podsticaje za ovu i prošlu godinu u ovom momentu nije bilo prostora da se obezbijedi dodatnih 600.000. maraka kako bi se proizvođačima pomoglo kroz plavi dizel odnosno regresirano gorivo“, naglasio je šef Odjeljenja za poljoprivredu brčanske Vlade, Milenko Ninković.

 

U Odjeljenju će, poručuju, nastojati da novac za plavi dizel pokušaju osigurati u drugom ovogodišnjem rebalansu.

 

„Ni to neće biti lako jer ne smijemo smetnuti s uma činjenicu da su u Brčkom, u odnosu na sve druge dijelove BiH, podsticaji u poljoprivredi ubjedljivo najveći, te da smo ove godine prvi put od formiranja Distrikta sve podsticaje za ovu godinu spremni isplatiti do njenog kraja, odnosno neće biti prenošenja dugovanja poljoprivrednicima po ovom osnovu u 2023. godinu“, naglasio je Ninković.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Izašao proslaviti 18. rođendan, pozlilo mu pa preminuo

  • Objavljeno u BiH

 

Tešanj je u šoku nakon tragične vijesti da je preminuo A.D. (18).

Posebno pogađa informacija da je mladić sinoć izašao proslaviti 18 rođendan, nakon čega mu je pozlilo.

 

Nesretni 18-godišnjak odmah se javio u Hitnu pomoć, međutim, uprkos naporima ljekara njegovo srce prestalo je kucati.

 

Kako saznaje 072info, nakon što se obavi obdukcija tijela preminulog mladića biće poznat zvanični uzrok smrti.

 

Brojni prijatelji, emotivnim objavama na Facebooku, opraštaju se od 18-godišnjeg Tešnjaka, prenosi Avaz.

 

 

 

Izvor: Avaz

Više...

Piletina na bh. tržištu uskoro jeftinija do 10 posto

  • Objavljeno u BiH

 

Cijena piletine na području Bosne i Hercegovine uskoro bi trebala biti niža za do deset posto, potvrđeno je za Klix.ba.

 

Kako je zbog poteškoća na tržištu oko nabavke pšenice te njenog poskupljenja lančano došlo do poskupljenja i piletine, tako uslijed poboljšanog uvoza dolazi i do njenog pojeftinjena.

 

Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH i direktor kompanije Madi Tešanj, je kazao da Srbija od kole uvozimo kukuruz štiti svoje interese te da je nabavna cijena po toni niža.

 

"Zbog odobrenja uvoza kukuruza iz Srbije po jeftinijim cijenama i do 100 KM po toni, doći će i do pojeftinjena piletine do 10 posto", kazao je Jabandžić.

 

Pšenica je nedavno ostvarila svoj rekord, najjeftinija ponuda je bila ona iz Srbije i iznosila je 611 KM po toni, što je rekord svih rekorda, a kukuruz je koštao 700 KM/t, što je također bio rekord u posljednjih najmanje deset godina.

 

Ova vijest obradovala je bh. građane, ali i dobavljače kukuruza i proizvođače pilećeg mesa. S ovim bi trebalo doći i do pojeftinjena drugih proizvoda u BiH koja su ovisila o srbijanskom tržištu.

 

Izvor: Klix

Više...

Poskupljuju ulaznice za Panonska jezera u Tuzli

  • Objavljeno u BiH

 

Redovne ulaznice za Panonska jezera u Tuzli ove godine tokom vikenda koštat će osam KM, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje u iznosu od dvije marke. Poskupjet će i ulaznice za radne dane sa pet na šest KM.

 

- Troškovi poslovanja porasli su nam u prosjeku više od 40 posto, a cijena ulaznica u prosjeku je povećana 22 posto. Samo za ilustraciju, hemijska priprema i dezinfekcija vode skuplja je za 80, slanica za 40, tehnološka voda 10, energenti 30, a plažni mobilijar preko 100 posto. Potrošni materijal za održavanje poskupio je između 40 i 200 posto. Mi upošljavamo blizu 100 sezonskih radnika, povećali smo plaće za njih za 23 posto, a još uvijek nismo našli sve potrebne radnike. Našim stalnim zaposlenicima planirali smo povećanje plaća od 10 posto. Napravili smo procjenu rizika poslovanja za ovu godinu, ali je pitanje da li ćemo i s ovim cjenovnikom izdržati rast troškova - kaže direktor Javnog komunalnog preduzeća Pannonica Majid Porobić.

 

Neke cijene se nisu mijenjale, pa tako ulaznice za penzionere, ratne vojne invalide, porodice šehida i poginulih boraca te civilne invalide preko 60 posto, iznose četiri KM radnim danima te marku više tokom vikenda, a isto toliko plaćaju i đaci. Djeca starosti od dvije do sedam godina ulaznicu plaćaju tri KM i tu također nije bilo promjena.

 

- Mi smo u januaru počeli prodaju sezonskih ulaznica po akcijskim cijenama i prodali smo ih ukupno 7.300. Te ulaznice su u odnosu na prošlu godinu poskupile 30 posto, ali su u odnosu na ovogodišnje redovne cijene znatno jeftinije. Mi smo firma koja nije na budžetu i živimo od svog rada i sredstava koja obezbijedimo. I s povećanjima koja smo napravili, još uvijek smo najeftinija destinacija u BiH, gledajući usluge koje pružamo, a jedino mi dozvoljavmo unos vlastite hrane i pića - kaže Porobić.

 

Porasla je cijena redovnih poslijedpodnevnih ulaznica, koja se naplaćuje od 16.30 sati, pa sada radnim danima košta četiri, a vikendom koštaju pet KM, što je poskupljenje od jedne marke. Poslijepodnevni ulaz za povlaštene kategorije i djecu od dvije do sedam godina, poskupio je također za marku, pa radnim danima iznosi tri, a vikendom četiri marke.

Sezonska ulaznica košta 114, a povlaštena 74 KM, dok djeca starosti od dvije do 14 godina tu ulaznicu plaćaju 64, a đaci i studenti satrosti od 14 do 26 godina moraju izdvojiti 84 KM. Redovna mjesečna ulaznica košta 64, povlaštena 29, studentska i đačka 44, a dječija 29 KM.

 

Ljetna sezona na slanim jezerima u Tuzli traje tri mjeseca od 1. juna do 31. avgusta.

 

Izvor: Faktor

Više...

Kakvo nas vrijeme očekuje danas i u naredna tri dana

 

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Slabiji lokalni pljuskovi su registrovani na jugu Hercegovine i sjeveru Bosne.

 

Danas u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno vrijeme. Lokalnim pljuskovi sa grmljavinom su većinom u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24°C.

 

Sutra prije podne sunčano. Poslije podne porast naoblake praćen pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 17, dnevna od 18 do 24, na jugu zemlje do 27 °C.

 

U srijedu sunčano. Jutarnja temperatura od 9 do 14, na jugu do 18, dnevna od 20 do 26, na jugu do 28 °C. U četvrtak sunčano. Jutarnja temperatura od 10 do 16, na jugu do 18, dnevna od 22 do 28 °C, saopćeno je iz FHMZ.

 

 

Izvor: Faktor

Više...

Je li u Mostaru najskuplja bosanska kafa u našoj zemlji, fildžan čak pet KM

  • Objavljeno u BiH

 

Građani u našoj zemlji već sedmicama i mjesecima sa nevjericom i šokom prate povećanje cijena namirnica u tržnim centrima.

 

Situacija sa poskupljenjima je još izraženija u ugostiteljskim objektima, gdje su cijene jela skočile i 50 posto, a i obična kafa je već postala luksuz za neke kategorije stanovništva. To potvrđuje cijena bosanske kafe u jednom od restorana koji se nalazi nedaleko od Starog mosta u Mostaru.

 

I turisti iz Zadra i Šibenika bili su iznenađeni kada su za jedan fildžan bosanske kafe platili čak pet KM. Naravno, račun su uredno platili, ali na njihovom licu vidjelo se veliko iznenađenje kada su za pet kafa i isto toliko voda platili 35 KM.

 

Izvor: Faktor

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com