Menu

IMG 1908

007 gif 40 black friday

Srijeda, 08 Juni 2022

Brčko: Održana 11. smotra proglašenja učenika pobjednika osnovnih škola

  • Objavljeno u Brcko

 

Nakon dvogodišnje pauze zbog Korona virusa, danas je organizovana 11. smotra proglašenja pobjednika učenika osnovnih škola za ovu školsku godinu. Smotra je održana u prostorijama brčanskog Doma kulture gdje su uručene nagrade najuspješnijim učenicima koji su se takmičili u različitim disciplinama na međuškolskom takmičenju osnovnih škola. Šef Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje Vlade Brčko distrikta Mara Matkić istakla je da ovo predstavlja veliku svečanost, ne samo za naše učenike nego i za Odjeljenje za obrazovanje.

 

„Priliku za školska takmičenja je imalo oko 6 hiljada učenika, a najuspješniji su dobili diplomu i iskoristili smo priliku da se zahvalimo svim organizacijama sa kojima smo sarađivali tokom cijele godine“, rekla je Matkić.

 

Na takmičenjima je učestovalo 927 učenika, a svoje stečeno znanje i vještine su pokazali u 21 – oj disciplini. Učenik Druge osnovne škole Aleksa Mihajlović pobjednik je iz predmeta Srpski jezik i književnost i Vjeronauke. On je istakao da mu je ova pobjeda novo iskustvo i nada se da će i u srednjoj školi nastaviti sa uspjesima.

 

 

Učenica Desete osnovne škole Josipa Lacić osvojila je prvo mjesto iz Biologije i naglasila je da je veoma srećna što je dio ovog događaja.

 

Psiholog Druge osnovne škole Esmeralda Memišević kaže da ima izvrsnih učenika i da je izbor bio jako težak.

 

Nagrade najboljim učenicima je uručio šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović.

 

Gradonačelnik distrikta Brčko Esed Kadrić je danas u svom obraćanju rekao da će Vlada i dalje podržavati ovakve manifestacije. Ceremoniji dodjele nagrada najuspješnijim učenicima prisustvovali su i predstavnici međunarodnih organizacija.

 

 

 

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Dojava o bombi stigla jučer, e-mail pročitan tek danas

  • Objavljeno u BiH

 

Pomalo nevjerovatna informacija jutros je stigla iz Gradačca.

 

Tamo su učenici, profesori i ostali zaposleni Mješovite srednje škole ‘Hasan Kikić’ hitno evakuisani nakon što je na e-mail pristigla prijetnja o postavljenoj bombi.

Simptomatično je to da je poruka poslata još jučer, ali je pročitana tek jutros, što je bio razlog za hitnu reakciju u saradnji sa kantonalnim MUP-om.

 

Na svu sreću, dojava je bila lažna.

 

Izvor: Hayat

Više...

Odobren Nacrt zakona o energetskoj učinkovitosti

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjem drugom nastavku 57. redovne sjednice odobrila je Nacrt zakona o energetskoj učinkovitosti u Brčko distriktu BiH.

 

Svrha ovog zakona je ostvarivanje ciljeva održivog energetskog razvoja, smanjenje negativnih uticaja na okoliš iz energetskog sektora, poboljšanje sigurnosti snabdijevanja energijom, zadovoljavanje potreba potrošača energije i ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH u području smanjenja emisije stakleničkih plinova i to podsticanjem mjera energetske učinkovitosti u svim sektorima potrošnje energije.

Vlada je danas započela i 58. redovnu sjednicu na kojoj je razmatrala i set zakona koji se odnose na plate i naknade predložene od klubova poslanika Skupštine Brčko distrikta BiH (HDZ, SNSD i SDA) kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak.

Članovi Vlade usvojili su i Prijedlog odluke o utvrđivanju radnih mjesta u Odjeljenju za javnu sigurnost na kojima se staž osiguranja računa u uvećanom trajanju, Prijedlog odluke o utvrđivanju radnih mjesta u Odjeljenju za javnu sigurnost na kojima se staž osiguranja računa u uvećanom trajanju (PIO Republike Srpske), Prijedlog odluke o imenovanju člana radne grupe pri Ministarstvu civilnih poslova, Komisiji za deminiranje, Centru za uklanjanje mina, za izradu izmjena i dopuna standarda za uklanjanje mina i NUS-a u BiH, Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Distrikta za učestvovanje u projektu „Jačanje institucionalnih kapaciteta u oblasti slobode izražavanja i informisanja u BiH (EFEX), Prijedlog odluke o utvrđivanju deficitarnih zanimanja za školsku 2022/2023. godinu, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Organizacionog plana Odjeljenja za stručne i administrativne poslove i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Organizacionog plana Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

 

Vlada je na sjednici odobrila Smjernice za izradu Nacrta odluke o uspostavljanju registra o dodijeljenim sredstvima za tekuće donacije i finansiranje i sufinansiranje programa i projekata od javnog interesa udruženja, fondacija, drugih pravnih i fizičkih lica na osnovu javnog poziva u Distriktu i Smjernice za izradu Nacrta odluke o uplatnim računima prihoda budžeta i fondova Brčko distrikta BiH, načinu uplaćivanja tih prihoda i načinu i rokovima izvještavanja korisnika prihoda.

 

Vlada je primila k znanju Informaciju u vezi s inicijativom za izmjene sporazuma o socijalnom osiguranju sa Republikom Austrijom i Republikom Hrvatskom u pogledu uvrštavanja Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH kao tijela za vezu za zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu, Informaciju na zahtjev skupštinskog poslanika Abdulaha Iljazovića kao i Informaciju o statusu naloga za izradu dokumenata prostornog planiranja i izradu projektne dokumentacije zaprimljenih do 1. 6. 2022. godine s procjenom rokova i kapaciteta za završetak istih.

 

Više...

Aziz-aga Šehović i brčanski konjanici spremni za 512. dane Ajvatovice

  • Objavljeno u Brcko

 

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko distrikta BiH, Konjičkog kluba "Djeca vjetra" Brčko i Vlade Brčko distrikta BiH, u petak 17.06.2022. godine organizirat će se ispraćaj konjanika na 512. Ajvatovicu.

 

Polazak je u 11 sati iz Gluhakovca, ispred KK „Djeca vjetra“, a konjica će proći kroz Ivike, Klanac, Novo Brčko, Kuglanu, centar grada do Kolobare gdje će se ispred Bijele džamije obratiti i glavni imam Medžlisa IZ Brčko distrikta BiH, Mustafa ef. Gobeljić.

 

Šef konjice biti će Aziz-aga Šehović koji će ove godine ka Ajvatovici zajedno sa svojim konjanicima prijeći put od 270 km. Skoro cijelu godinu svoje konje priprema za ovaj dug i težak put i prvi je konjanik iz ovog dijela BiH koji se pojavio na Ajvatovici, a nekoliko godina je proglašavan i za najokićenijeg konjanika.

Aziz-aga ističe da Ajvatovica svake godine dobija na značaju, uzimajući u obzir sve veće interesovanje za učešće.

 

Pored Aziz-age, ove godine konjanicima se pridružuje i brčanski doktor Edin Hodžić. Od ostalih konjanika učešće će uzeti i Azur Hadžić, Medo tetak, Rešid Tandir, Samid Mahmutović, Nihad Škahić, Mujo-hadžija, Belma Blitović iz Doboja, braća Mešić iz Čelića, uz pratnju logističara Nihada Omeragića.

 

Aziz-aga Šehović i ovaj put šalje poruku da je dužnost Bošnjaka čuvati tradiciju, što već dugi niz godina kako on, tako i hiljade drugih čine, te će s velikom radošću proći kroz Bosnu put najvećeg dovišta muslimana u Evropi.

Više...

Brčko: Očekuje se povećanje izdavanja ličnih dokumenata

  • Objavljeno u Brcko

 

Iz Pododjeljenja za lična dokumenta Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta istakli su kako se izdavanje dokumenata obavlja redovno i po propisu.

 

Povodom predstojećih godišnjih odmora i dolaska osoba iz inostranstva koja imaju prebivalište u Brčkom, prema riječima šefa Pododjeljenja za lična dokumenta u brčanskom Odjeljenu za javni registar očekuje se povećanje posla pri izdavanju ličnih dokumenata.

 

“Od početka ove godine pa do prvog juna 2022. godine izdato je 3.075 putnih isprava, od toga za hitne pasoše 183, dok se 1.975 odnosi na lične karte. Vozačkih dozvola je izdato 2.483, a produženih registracija je 13.003. Takođe, bi trebalo istaći da se i produženje registracija motornih vozila obavlja u roku od 24 do 48 sati, iako je zakonski rok 15 dana”, dodao je Jašarević.

 

Zakonski rok za izdavanje pasoša je trideset dana, dok u praksi obično budu gotovi u roku od deset do petnaest radnih dana od podnošenja zahtjeva.

 

Šef ovog Odjeljenja ističe da je povećano interesovanje za brze pasoše čija cijena za izdavanje iznosi 250 maraka i budu gotovi u roku od 48 sati.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Od jeseni evropska košarka u Brčkom

  • Objavljeno u Sport

 

Nešto što je godinama unazad moglo samo da bude san ljubitelja sporta koji će se teško ostvariti, a prije svega ljubitelja košarke u Brčkom, postaje java!

 

Evropska košarka dolazi u Brčko, po prvi put u istoriji, i to već od sezone 2022-2023!

 

“Zahvaljujući odličnim rezultatima ženske seniorske selekcije u debitantskom nastupu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine i plasmanu u polufinale doigravanja za prvaka Bosne i Hercegovine, Košarkaški klub “Lavovi” Brčko stekao je pravo nastupa u WABA Ligi (Women’s Adriatic Basketball Association) u takmičarskoj sezoni 2022-2023”, saopšteno je iz KK “Lavovi” Brčko.

 

Konačna potvrda učešća KK “Lavovi” u WABA ligi u sezoni 2022-2023. očekuje se na Skupštini WABA lige, koja će biti održana 24. juna 2022. godine u Slavonskom Brodu. Prije toga, za ponedeljak, 13. jun, najavljena je posjeta čelnika WABA lige Košarkaškom klubu “Lavovi”, kada će biti izvršena inspekcija dvorane, smještajnih kapaciteta, kao i svih ostalih uslova predviđenih propozicijama takmičenja u WABA ligi.

 

“Radujemo se novoj sezoni i nadamo se još snažnijoj podršci ljubitelja i poštovalaca košarke, kako sa tribina, tako i na druge načine, jer ovim potezom pišemo novo košarkaško poglavlje u istoriji našeg kluba, ali i istoriji Brčkog”, istakao je predsjednik kluba Boško Vukadinović.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com