Menu

IMG 6772

Četvrtak, 14 Juli 2022

U Vijećnici upriličen prijem za novoimenovanog supervizora za Brčko distrikt BiH Jonathana Menuttija

  • Objavljeno u Brcko

 

Zvaničnici Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH sastali su se danas s prvim zamjenikom Visokog predstavnika i supervizorom za Brčko gospodinom Jonathanom Menuttijem povodom njegove prve zvanične posjete Distriktu nakon imenovanja na spomenutu funkciju.

 

Zajedno s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem sastanku su prisustvovali njegov zamjenik dr. Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović, upoznavši supervizora sa svim važnim procesima koji su se vodili u prethodnom periodu u Brčko distriktu BiH.

 

„Obradovani smo spoznajama da će institucija supervizora nastaviti, s jednakom pažnjom i posvećenošću, pratiti sve procese koji se dešavaju i dobili smo podršku za reformske procese koje vodimo, kao i garancije da ćemo najneposrednije sarađivati na svim važnim pitanjima“, kazao je u svom obraćanju novinarima gradonačelnik Kadrić.

 

 

Predsjednik Skupštine Siniša Milić izjavio je da se na sastanku razgovaralo o pitanjima podrške raznim projektima koji trebaju osigurati napredak Distrikta. „Ja se nadam da će novi supervizor imati razumijevanja za potrebu da lokalne strukture vlasti i u narednom periodu preuzimaju postepeno sve više ingerencija i inicijativa za upravljanje Distriktom, jer nam je cilj da dođemo do takve političke atmosfere da institucije vlasti u Brčko distriktu BiH preuzmu sudbinu u svoje ruke“, kazao je Milić.

 

Zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić osvrnuo se na pitanje borbe protiv korupcije u Brčkom kazavši da postoji odlučnost u provođenju iste kroz konkretne i ciljane akcije i djelovanja samim tim što su se u Distriktu donijeli ključni propisi u borbi protiv korupcije kao i uspostavljanje dvije važne institucije: Ured za prevenciju korupcije i Komisija za utvrđivanje sukoba interesa.

 

„Mi već dugo uz pomoć supervizora pokušavamo realizovati statusno pitanje Distrikta kroz rješavanje investicija u Luku, rješavanje pitanja mosta između Brčko distrikta BiH i Republike Hrvatske, rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, saradnja sa Svjetskom bankom oko projekata koji su u početnoj fazi, kao i drugih važnih infrastrukturnih pitanja i nadam se da će to sve u konačnici biti realizovano uz dragocjenu potporu supervizora za Brčko“, izjavio je Domić.

 

Supervizor Menutti kazao je da, tokom svoje prve zvanične posjete Distriktu, koristi priliku da se upozna sa svim sagovornicima i partnerima u Distriktu kako bi čuo njihove prioritete i stavove i procijenio u kojim oblastima postoji potreba za njegovim većim angažmanom, kako bi zajedno sa svojim timom pomogao predstavnicima Distrikta u provođenju ključnih reformi.

 

„Brčko distrikt BiH pokrenuo je vrijedne reforme i projekte, imaju prije svega transparentno i odgovorno trošenje javnih sredstava, dobru upravu i odlučnu borbu protiv korupcije i sukoba interesa“, kazao je Menutti, dodajući da od institucija Distrikta očekuje nastavak rada i sarađivanja u stvaranju zajedničkog napretka kako bi Brčko bilo pozitivan primjer za sve druge u Bosni i Hercegovini.

Više...

Mijenja se odluka o izvozu drvnih sortimenata iz BiH u dijelu koji se odnosi na ogrjev

  • Objavljeno u BiH

 

Na zahtjev Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za davanje mišljenja na Prijedlog za izmjenu Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrijevnog drveta i proizvoda od drveta, Vlada Federacije BiH danas je utvrdila mišljenje.

 

Prema tom mišljenju, može se pristupiti izmjeni odluke o privremenoj zabrani, na način da se iz iste briše tarifna oznaka koja se odnosi na drvene brikete.

 

Također, u mišljenju je navedeno da je pored privremene zabrane izvoza trupaca, potrebno razmotriti i uvođenje privremene zabrane izvoza rezane građe radi zaštite domaćih drvoprerađivača sa većim stepenom finalizacije proizvoda.

 

Inicijativu za izmjenu Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrijevnog drveta i proizvoda od drveta, pokrenulo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kao i Udruženje šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH.

 

U zahtjevu Privredne komore FBiH navode da izvoz briketa ne ugrožava stanovništvo u BiH u pogledu nabavke i cijene ovog energenta, jer se više od 95 posto od ukupne proizvodnje briketa u BiH, plasira na tržišta zemalja EU, te da je potražnja na domaćem tržištu vrlo mala.

 

Izvor: Klix

Više...

Humanitarno udruženje građana Bošnjaka “Merhamet” izvršilo tradionalnu podjelu Kurbanskog mesa

  • Objavljeno u Brcko

 

Humanitarno udruženje građana Bošnjaka „Merhamet“ izvršilo je tradicionalnu podjelu oko dvije i po tone certificiranog kurbanskog mesa za šta je ove godine zahvaljujući donatorima prikupljeno 42.000 maraka. Predsjednik brčanskog Merhameta Suvad Alagić istakao je da su zadovoljni jer su ostali na istom nivou kao i prošle godine kada je prikupljeno 44.000 KM, s tim da je 2021. godine vrijednost jednog kurbana bila 280, a ove je 350 KM.

 

 

“Tokom dana, oko 1.250 Kurbana će putem 20 povjerenika iz mjesnih zajednica i jednog romskog udruženja, biti podijeljeno građanima Distrikta koji su u stanju socijalne potrebe”, pojasnio je Alagić i ovom prilikom se zahvalio svima koji su svojom donacijom pomogli da Merhamet i ove godine izvrši tradicionalnu podjelu kurbanskog mesa.

 

Jedan od povjernika iz MZ Stari Rasadnik Milanka Čaber istakla je da će građane ovakva vrsta pomoći na današnjem vremenu jako obradovati, te pozvala sve one koji su u mogućnosti da potpomognu rad Merhameta.

 

Alagić je još rekao da su potrebe građana za ovakvim vidom pomoći u stalnom porastu i najavio sastanke sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti naglasivši da je ovoj organizaciji potrebna mnogo veća institucionalna podrška od sadašnje.

 

Ovom prilikom, najavio je i da građani već na jesen, nakon dvije godine pauze, mogu očekivati prvu podjelu pekata sa humanitarnim paketima i kućnim potrepštinama.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

JP Komunalno: Remonti čvornih trafo stanica

  • Objavljeno u Brcko

jkp remont trafo stanica sve ZAJEDNO 02

 

Od ponedjeljka, 21.07.2022 godine, zaposlenici Radne jedinice Elektrodistribucija, Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ d.o.o., počinju redovan godišnji remont osam čvornih trafo stanica prenosnog odnosa 35/10 kV.

Više...

I dalje gori na području Šibenika, ali je vatra okružena

 

Požar koji je buknuo u srijedu na području Šibenika još nije lokalizovan, ali se ne širi dalje.

 

I dalje gori između Vodica i Šibenika kod Zatona, ali je vatra okružena.

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni komandir, jutros je i za N1 rekao da sada nema širenja požara, da je okružen te da nema otvorene vatre.

 

 

“Situacija u Raslini i Zatonu je pod kontrolom. Od jutros tri kanadera gase na zapadnom dijelu požarišta područje Okit”, rekao je.

 

 

“Bilo je uganuća noge, bilo je i udisanja dima tokom jučerašnjeg dana i noći kod vatrogasaca, ali svi su dobro”, rekao je Tucaković.

 

Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, objavio je fotografije iz Zatona i Rasline.

 

 

“Bolja situacija, nema velikih vatrenih fronti i nekontroliranog širenja prema Vodicama. Vremenski uvjeti povoljniji”, napisao je na Tviteru.

Prema informacijama od kasno sinoć koje prenose hrvatski mediji, lakše je povrijeđen jedan vatrogasac JVP Šibenik, a na području Rasline i Zatona izgorjelo je dvadesetak kuća.

Kako javljaju iz MUP-a, putevi od Šibenskog mosta do ulaza u Vodice je ponovno prohodna.

 

 

“I dalje ostaje zatvorena za sav saobraćaj vodička obilaznica, zatim cesta Vodice- Gaćeleze i dio tzv. Benkovačke ceste. Dakle u smjeru Zadra se može saobraćati preko Vodica”, poručili su na Tviteru.

 

 

Izvor: BHRT

Više...

Preporod Brčko: Dvije stotine polaznika uspješno završilo kurs stranih jezika

  • Objavljeno u Brcko

Bošnjačka zajednica kulture Preporod u Brčkom nedavno je privela kraju kurseve stranih jezika koje je u proteklu godinu dana pohađalo preko 200 polaznika.

 

U okviru brčanskog Preporoda od 2013. godine sa uspjehom se realizuje projekat kurseva stranih jezika. Uprkos brojnim ograničenjima prethodne dvije godine i čestim prekidima nastave, projekat je nastavljen i uspješno realizovan i ove školske godine, ponajviše zahvaljujući upornosti polaznika i profesora.

 

„Sekcija stranih jezika u Preporodu već devetu godinu realizuje projekat kurseva njemačkog, engleskog i turskog jezika koju smo i ove godine uspješno realizovali uprkos ograničenjima koje je prouzrokovala pandemija. Prethodnih godina broj polaznika na ovim kursevima je dostizao 450 osoba dok je sada ove kurseve uspješno završilo preko 200 polaznika svih generacija i uzrasta“, istakla je predsjednica Preporoda Adisa Osmić Smajić.

 

Ona je dodala da se predavanja za engleski jezik izvode prema savremenim udžbenicima Cambridga, dok se nastava na njemačkom odvija po Schritte programu gdje polaznici nakon uspješnog polaganja završnog ispita dobijaju i odgovarajuće certifikate.

 

U brčanskom Preporodu vjeruju da će naredna jubilarna deseta školska godina kurseva stranih jezika u okviru ovog kulturnog društva ponovo okupiti veliki broj polaznika svih uzrasta i generacija.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com