Menu

IMG 1908

007 gif 40 black friday

Utorak, 06 Septembar 2022

Postignut dogovor o koridorima za autoput kroz Distrikt

  • Objavljeno u Brcko

 

Na današnjem održanom sastanku između čelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, predstavnika državne vlasti i entiteta, predstavnika javnih preduzeća Autoceste Federacije BiH i Autoputevi Republike Srpske, postignut je dogovor vezano za trasu autoputa koja će prolaziti kroz teritorij Distrikta. Sastanku je također prisustvovao supervizor za Brčko, gosp. Jonathan Mennuti, kao i predstavnici Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta kojima je povjeren zadatak izmjene prostornog plana u cilju definisanja trase autoputa.

 

„Uz veliku podršku ministra Vojina Mitrovića, sa nivoa BiH, i jednu konstruktivnu i savjetodavnu ulogu nadležnih entitetskih javnih preduzeća, možemo danas obznaniti da je došlo do dogovora o koridorima autoceste kroz Distrikt Brčko. Zavod za projektovanje će sada sačiniti prijedlog koji bi još jednom, u savjetodavnom smislu, bio sagledan od strane Autocesta FBiH i Autoputeva RS, i koji će biti stavljen na javni uvid kako bi građani Distrikta imali priliku da kažu svoj sud o tome“ izjavio je gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić. On je dodao da će se pristupiti vrijednom i brzom rješavanju pitanja eksproprijacije i izrade neophodnih zakonskih propisa kako bi se utvrdili i gasovodni i cestovni koridori.

 

Siniša Milić, predsjednik Skupštine Distrikta, također se zahvalio ministru Mitroviću na angažmanu, kazavši da su današnjim usaglašavanjem koridora autoputeva otklonjene sve prepreke za realizaciju važnih kapitalnih projekata koji se intenzvino odvijaju te da će Distrikt učiniti maksimalni napor u njihovoj daljoj razradi.

 

Supervizor za Brčko Jonathan Mennuti izrazio je svoje zadovoljstvo radom organa vlasti Distrikta, posebno brčanskim Zavodom za planiranje koji su, uz saradnju stručnjaka sa entitetskog nivoa, došli do rješenja za ovo važno pitanje.

 

Vojin Mitrović, ministar komunikacije i prometa BiH, istakao je važnost današnjeg postignutog dogovora.

 

„Ja sam imao zadatak da se ova trasa kroz Brčko distrikt riješi i mi smo oko godinu dana radili na ovom projektu. Moram ovom prilikom da se zahvalim predstavnicima vlasti Brčko distrikta koji su bili izuzetno kooperativni, kao i entitetskim vladama, Autocestama Federacije BiH i Autoputevima Republike Srpske. Ovaj autoput, koji prolazi kroz Brčko, i prema Banja Luci i prema Sarajevu, donijet će jednu novu dimenziju i novu, bolju poziciju i mogućnost za Brčko distrikt prema stranim i domaćim ulagačima“ rekao je Mitrović.

 

Svoje zadovoljstvo istakao je i premijer FBiH Fadil Novalić kazavši da se radi o velikom koraku naprijed, uputivši zahvale svim akterima. „Ovo je treći put da se sastajemo u Brčkom po ovom pitanju, samo što se sada promijenio pristup u smislu da smo praktično zatvorili Koridor 5C kada je u pitanju finansijska i tehnička strana. Sada dio svoje sposobnosti i potencijala prebacujemo na ovu cestu“, izjavio je Novalić.

 

„Moram da izrazim zadovoljstvo od strane RS zato što smo danas postigli dogovor oko buduće trase koridora, ne samo autoputa, nego i gasovoda koji će voditi kroz Brčko distrikt. Važno je da su zvanični organi Distrikta zajedno sa našim saradnicima uspjeli da dođu do jednog kompromisnog rješenja koje može da zadovolji sve strane koje su zainteresovane za gradnju istih“ izjavio je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veze RS.

 

Više...

Izborna komisija Brčko: Poziv građanima za prijavu za rad u biračkim odborima

 

Izborna komisija Brčko distrikta BiH, radi popunjavanja svoje Rezervne liste potencijalnih kandidata za rad u biračkim odborima na predstojećim Općim izborima u BiH 2022. godine, poziva građane Brčko distrikta BiH da se odazovu ovom pozivu i prijave za rad u biračkim odborima.

 

Lice koje bude imenovano za člana biračkog odbora mora ispunjavati sljedeće uvjete:

 

da je upisano u Središnji birački popis (da posjeduje entitetsko državljanstvo FBiH ili RS-a),
da ima prebivalište u Brčko distriktu BiH i
da posjeduje najmanje srednju stručnu spremu.
Zainteresirane osobe za rad u biračkim odborima potrebno je da se jave u prostorije Izbornog povjerenstva Brčko distrikta BiH koje se nalaze na adresi u Ul: Dr. Abdulaha Bukvice br. 1 u Brčkom (iza bivše zgrade Policije Brčko distrikta BiH) od 06.09.2022. godine svaki dan, u periodu od 8,00 do 17,00 sati a najkasnije do 13.09.2022. godine (utorak) do 15,00 sati.

 

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na brojeve telefona Izbornog povjerenstva Brčko distrikta BiH 049/218-177 ili 049/220-076.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

SP Brčko: Saopćenje za javnost

 

Socijalistička partija OO Brčko želi da izrazi duboku zahvalnost Gradonačelniku Brčko distrikta BiH i Šefu Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu što su prepoznali inicijativu i apel za pomoć naše partije, te odlukom o rebalansu Budžeta Distrikta za 2022. godinu izdvojili 400.000,00 KM u korist poljoprivrednih proizvođača.

 

Socijalistička partija je saopštenjem za javnost dana 04.09.2022. godine pokušala da ukaže na nepovoljan položaj poljoprivrednih proizvođača koji su se našli u izuzetno teškoj situaciji, pogođeni sušom koja je uzela danak na brojnim poljoprivrednim kulturama. Kako smo i naveli u saopštenju najveće poslijedice su pretrpjeli poljoprivredni proizvođači su koji su posijali kulturu kukuruza koja je stradala i više od 80%.

 

Ogromnu štetu produbilo je i neplanirano povećavanje cijena repro materijala na tržištu.

 

Konačno se vrši podjela budžetskih sredstva onim korisnicima kojima su namjnjena i najpotrebnija. U ovom slučaju subvencija od 400.000,00 KM će biti od neizmjerne pomoći poljoprivrednim proizvođačima za dalji rad.

 

Socijalistička partija OO Brčko

Više...

JP “Komunalno Brčko”: Planirani radovi za 09.09.2022. godine

  • Objavljeno u Brcko

 

Dana 09.09.2022 godine (petak), nakon završenog remonta ČTS Brčko I i izvođenja potrebnih radova na vraćanju u normalno uklopno stanje, bez snabdijevanja električnom energijom će ostati kupci iz slijedećih ulica i naselja:

 

08:45 – 09:00 h – Marina Držića dio, Uzunovića dio, Nadbiskupa Josipa Juraja Štrosmajera, Klosterska dio, Branislava Nušića dio, Buleva mira dio, Miroslava Krleže dio, Ljudevita Gaja, Bosne Srebrene dio i Meše Selimovića.

09:00 – 09:15 h – Bijeljinska cesta dio, Desanke Maksimović dio i Uzunovića dio

09:15 – 09:30 h – Semberska dio, Bijeljinska cesta dio, Blizna, Donji Brezik dio, Bescarisnka zona, Vukosavačka dio i Srpska Petrovića dio.

10:00 – 10:30 h – Bijeljinska cesta dio, Safeta Pašalića dio, Bosanskih kraljeva dio, Njegoševa dio, Dr. Safeta Muratovića dio, Paje Jovanovića dio, Skendera Kulenovića dio, Braće Ribnikar dio, Trg pravde dio, Hasana Bećirovića dio,

11:45 – 12:00 h – Industrijska, Lučka, Jovana Jovanovića Zmaja, Slavka Bašića, Ivana Frane Jukića, Josifa Pančića, Jovana Skerlića dio, Desanke Maksimović dio, Ivana Gundulića, Alekse Šantića dio, Ilije Milosavljevića Kolarca dio, Cvijete Zuzorić, Svetog Save, Bijeljinska dio i Uzunovića dio.

.

 

Za više informacija pozvati 0800 505 07.JO

Više...

Erdogan danas u posjeti BiH: Osim političkih, na stolu i ekonomske teme

 

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan boravit će danas u zvaničnoj posjeti Sarajevu, gdje se očekuje niz sastanaka sa domaćim zvaničnicima.

 

Erdogan je u našoj zemlji posljednji put bio prije nešto više od godinu, tačnije u augustu 2021. godine.
Programom posjete planirano je da se susretne sa članovima Predsjedništva BiH. Zajedno sa Erdoganom u Bosnu i Hercegovinu doći će više ministara iz vlade Turske.

 

Važno je napomenuti da Erdogan u našu zemlju stiže u jeku predizborne kampanje uoči oktobarskih izbora. Diplomatska posjeta dolazi i u trenutku političke krize izazvane mogućim nametanjem izmjena u Izbornom zakonu BiH, što bi mogla biti jedna od tema sastanaka s bh. zvaničnicima.

Osim političkih, ekonomske teme također bi trebale biti na stolu, s obzirom da s njim u BiH stižu i turski privrednici. To bi mogla biti i šansa da ekonomska saradnja između naše zemlje i Turske bude podignuta na viši nivo.

 

Nakon posjete BiH, Turski predsjednik će posjetiti Srbiju i Hrvatsku, a u Sisku će, u četvrtak 8. augusta, prisustvovati otvaranju džamije i Islamskog centra.

 

Izvor: Klix

Više...

Pomozimo našem sugrađaninu Emiru Hamziću da ponovo stane na svoje noge

  • Objavljeno u Brcko

 

Tridesetogodišnji Brčak Emir Hamzić prije dvije godine stradao je na rijeci Savi i ostao nepokretan. Dok se borio da ponovo stane na svoje noge zaustavio ga je kovid s kojim se i sam borio. Do sada je sa svojom porodicom i prijateljima uspijevao da se nosi sa troškovima liječenja, ali nažalost više nisu u mogućnosti.

 

Emir je dobio priliku da svoje liječenje nastavi van Brčko distrikta BiH, međutim terapiju liječenja matičnim ćelijama njegova porodica nije u mogućnosti platiti. Obzirom da se radi o liječenju van granica Bosne i Hercegovine osim terapije matičnim ćelijama njemu je potrebno platiti i putovanja, troškove boravka, smještaja dok je na liječenju i rehabilitaciji. Također, tu su i troškovi lijekova bez kojih Emir ne može, a nepohodno mu je i novo ortopedsko pomagalo, nova kolica jer ova koja trenutno posjeduje nisu kolica koja mu odgovaraju.

 

Kolica čija je cijena 5.000 KM biti će urađena i prilagođena za njegove potrebe.

 

Za Emirovu terapiju matičnim ćelijama, putovanja, troškove smještaja i rehabilitaciju, lijekove i kolica neophodno je 40.000 eura.

 

Svoj doprinos možete uplatiti preko računa Fondacije “Mirza Trumić” sa naznakom za Emira Hamzića.
FONDACIJA „MIRZA TRUMIĆ“ MAOČA BB, BRČKO DC
TRANSAKCIJSKI RAČUN ZA UPLATE U BIH:
1610000200590094

 

ZA UPLATE IZ INOSTRANSTVA, INSTRUKCIJE ZA PLAĆANJE:
BANKS NAME: RAIFFAISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA
SWIFT CODE: RZBABA2S
ADDRESS: ZMAJA OD BOSNE BB SARAJEVO BIH
IBAN CODE: BA391610000200590094
SA NAZNAKOM ZA EMIRA HAMZIĆA
ZATIM PAYPAL Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. Selma Trumić, SA NAZNAKOM ZA EMIRA HAMZIĆA.

Dostupan je i gofundme.com račun za uplate iz inostranstva ili online uplate.
Kase Fondacije “Mirza Trumić” su za sada dostupne na Karamujić PETROL pumpi u Gornjem Rahiću a uskoro će biti dostupne i na pumpama kod Izbora zatim u Grčici, na Bukviku i u drugim objektima.
Također kasu za dobrovoljne priloge možete pronaći u frizerskom salonu “Jaca i Dada “ u TC “Belamionix” na Klancu.

 

Svi vaši dobrovoljni prilozi biće usmjereni za liječenje i rehabilitaciju našeg Emira Hamzića!

 

 

 

Izvor: BDC

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com