Menu

Princ iz Eleja 550x50

Ponedjeljak, 18 April 2022

Poljoprivrednici: Vlada FBiH je osigurala rekordan iznos, u 2023. očekujemo 200 miliona KM za podsticaje

  • Objavljeno u BiH

 

U Udruženju poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine više su nego zadovoljni finansijskim izdvajanjem Vlade FBiH za ovu ekonomsku granu za tekuću godinu.

 

Usvojeni budžet FBiH predvidio je rekordnih 106 miliona KM za poljoprivredu, uz podjelu dizel goriva u količini od 1.400.000 litara poljoprivrednim proizvođačima iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi.

- Ovo je historijski budžet za nas poljoprivrednike. Svaka pohvala Vladi FBiH, premijeru Fadilu Novaliću i resornom ministru Šemsudinu Dediću. Rekordni iznos će nam omogućiti dizanje proizvodnje, kod povrća je prvi put uvedena podrška za proizvodnju kupusa, kelja, lubenice i graha, zatim kod voća je uvedena podrška za uzgoj oraha, badema, borovnica, brusnica i aronije.

Također, uvedena je novčana podrška i za peradarsku proizvodnju, te su planirana sredstva za uzgoj brojlera, odnosno tov pilića tipa brojlera - kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Na ovome ne treba stati, poručuju iz Udruženja.

 

- Važnost domaće proizvodnje raste svakodnevno. Poremaćaj na globalnom nivou kada su u pitanju proizvodnja i transport hrane, koji uzrokuje drastična povećanja cijena na našem tržištu, trajat će još dugo bez obzira kada će okončati sukob na istoku Evrope. Zbog toga šaljemo poruku nadležnim da u budžetu za 2023. stavka za poljoprivrednu iznosi najmanje 200 miliona KM - ističe Bićo.

 

Iz sektora peradarstva bili su nezadovoljni jer nisu planirani u raspodjeli podsticaja.

 

- I peradari su uvršteni u budžet. Oni sada pored kantonalnih imaju i federalne poticaje. Ovo je prva godina da su ušli u budžet. To što kažu da su mala sredstva, malo je svima. Zato i insistiramo već sada da se za narednu godinu izdvoji duplo veći iznos - naglašava on.

 

Izvor: Faktor

Više...

“Brčanske princeze” otputovale u Gacko na drugu utakmicu finala

  • Objavljeno u Sport

 

Ekipa ŽOK Bimal –Jedinstva je sa stručnim stožerom analizirala prvu utakmicu finala Play offa Premijer odbojkaške lige BiH Bimal-Jedinstvo – Gacko 3 : 1. Posebno je analiziran drugi i treći set koji nisu igrani tečno kao prvi. U kriznom periodu igre glavni trener Smail Pezerović je povjerenje dao perspektivnim igračicama Ireni Vukoja, Jovani Biberdžićić i Sari Glibić koje su uz standardno dobre Ajlu Hadžić i Ajlu Omerhodžić donijele stabilnost ekipi do pobjede.

 

 

„Ovo je bila utakmica dostojna finala Play offa dvije u ovom momentu najbolje ekipe u BiH. Gacko je iz nas izvuklo i posljednji atom snage, jer smo netipično otvorili drugi set . Ganjali smo rezultatski minus i puno se potrošili i izgubili set. U trećem smo dodatno ušli u nervozu da bi ipak naša kvaliteta i šira klupa donijeli uspjeh koji dugujemo našim rezervistima. U utorak igramo drugu utakmicu i vjerujem da smo u srijedu ovdje sa peharom.“ riječi su trenera Smaila Pezerovića.

 

„Dugo nismo igrale ovako napornu utakmicu. Dugo nam ni jedna ekipa nije uzela set. Borba je bila za svaki poen. U revanšu nas očekuje još jedna teška utakmica pred publikom Gacka i njima će biti lakše, a mi idemo da završimo sezonu uspješno“, kazala je Ajla Hadžić.

 

„Za mene je bila ovo jedna od najtežih utakmica u ovoj sezoni. Zahvalna sam našim „džoker“ igračicama koje su kada je bilo najpotrebnije promijenile ritam igre. Gackom izgleda odgovara ambijent u našoj dvorani. Pobijedile smo, stekle prednost u elitnoj utakmici. Vjerujem da ćemo odigrati dobro revanš utakmicu i da nećemo doći u situaciju da igramo tri susreta“, naglasila je Ajla Omerhodžić. U Gacko su otputovale: Jovana Biberdžić, Duška Kenjalo, Ivana Radović, Irena Vukoje, Žana Dragutinović, Sara Glibić, Ana Gajić, Ajla Omerhodžić, Nikolina Albijanić, Ajla Hadžić, Manuela Dragović, Ilijana Kojić. Predvode ih treneri Smail Pezerović i Sandra Mitrović, te sportski direktor kluba Saša Grekulović

Tekst i slike: Stjepan Bogutovac

Više...

Na ”Beogradskom sajmu” od danas nema vakcinacije

 

Grad Beograd i Ministarstvo zdravlja Srbije danas će zatvoriti punkt za vakcinaciju na “Beogradskom sajmu”, koji je tokom epidemije virusa korona bio najveći u Srbiji, na kom je dato 568.615 doza vakcina.

 

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je broj prvih datih doza vakcina na ovom punktu bio 242.047, broj revakcinacija iznosio je 225.887 doza a broj trećih, buster, doza 99.352.

 

Punkt za vakcinaciju na “Beogradskom sajmu” radio je skoro 15 mjeseci pošto je otvoren 19. januara 2021. godine.

 

 

Izvor: BHRT

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com