Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 25 Maj 2022

U Distriktu jubilarni Međunarodni turnir “10. Bulls Cup 2022”

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je zajedno s predstavnicima „Balkan projekta“ najavio jubilarno održavanje Međunarodnog turnira „10. Bulls Cup 2022” u Distriktu za uzraste od 9 do 12 godina na kojem će učestvovati 1.200 učesnika i 75 ekipa iz BiH, Srbije, Hrvatske Austrije, Rumunije i Sjeverne Makedonije.

 

Gradonačelnik je kazao da se radi o značajnom sportskom događaju i naglasio da će Vlada nastaviti i u budućnosti pružati podršku ovom turniru.

 

„Učesnici će imati priliku da se uz pripremljen program na Trgu mladih u subotu u 19.30 sati druže i bolje upoznaju. Također, bit će prisutni i predstavnici Crvene zvijezde, Dinama, Željezničara iz Sarajeva i predstavnici iz drugih važnih fudbalskih klubova. Na kraju svi prisutni imat će priliku pratiti na Trgu i finale Lige šampiona. Na turniru bit će uključeni i naši podmlaci koji će pokazati sve ono što su učili na treninzima. Zasigurno se radi o značajnom događaju za Distrikt i nastavit ćemo s pružanjem podrške. Turnir će, također, imati važnu ulogu i u turističkoj ponudi Distrikta”, kazao je Kadrić.

 

redstavnik „Balkan projekta“ Nikola Šarkanović zahvalio se gradu i gradonačelniku na pruženoj podršci i što su prepoznali kvalitetnu priču.

 

„Pored takmičenja na Trgu mladih poslat ćemo i pozitivne poruke gradu i građanima i pokazati značajnost druženja s osobama iz različitih država, gradova, vjera i nacija i pokazat ćemo i važnost odgajanja mladih u sportskom duhu”, istakao je Šarkanović.

 

Alexander Rakowitz, predstavnik „Balkan projekta“, kazao je da je glavni cilj turnira edukacija mladih kroz fudbal.

 

„Mi hoćemo da kroz fudbal i turnire spojimo mališane različitih vjera, nacija iz različitih gradova i država i da ih odgojimo za bolji svijet, za bolji život u budućnosti. Nadam se da će doći i mnogi građani Distrikta da zajedno to podržimo”, kazao je Rakowitz.

 

Tradicionalni međunarodni fudbalski turnir održat će se 28. i 29. maja na fudbalskim terenima FK „Izbor“, Potočari-Brčko i Donji Rahić. Turnir će biti odigran u pet starosnih kategorija 2010, 2011, 2012, 2013. i 2014. godište.

 

Champions Trophy je jedinstvena svjetska organizacija za mlade fudbalere odobrena od UEFA-e koja omogućava veliki međunarodni format fudbalskih takmičenja po cijeloj Evropi i svijetu u uzrastu od 9 do 12 godina.

Više...

Policija BD BiH u saradnji sa MUP-om Republike Srpske pronašla izvršioca krađe vozila Službe hitne pomoći

  • Objavljeno u Brcko

 

Policiji Brčko distrikta BiH je dana 25.05.2022. godine u 01:45 sati zaprimila prijavu da je prilikom izlaska tima Službe hitne pomoći po pozivu za pružanje medicinske pomoći, otuđeno vozilo Službe hitne pomoći. Naime, kako je prijavljeno, po pozivu lica S.K. iz Brčkog tim Službe hitne pomoći je došao na adresu u ul. H. Šalapića u Brčkom, da bi nakon ulaska medicinskog tima u kuću, lice S.K. otuđilo vozilo Službe hitne pomoći i udaljilo se u nepoznatom pravcu.

 

Odmah nakon zaprimanja prijave, organizovane su hitne mjere potrage za otuđenim vozilom.
U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske-Policijska uprava Modriča, otuđeno vozilo i lice S.K. su pronađeni na području Modriče.

 

O događaju je upoznat dežurni tužilaca Tužilaštva Brčko distrikta BiH, nakon čega je izvršen uviđaj na licu mjesta i otuđeno vozilo je vraćeno predstavnicima JZU Brčko. Kod lica S.K. rođen 1979. godine u Brčkom, gdje je i nastanjen u ul. H. Šalapića, utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu od 1,8 promila, te je isti lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ‘’Krađa” iz člana 280 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Vlada održala 56. redovnu sjednicu

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na 56. redovnoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o načinu raspodjele sredstava za dodjelu donacija mjesnim zajednicama na području Brčko distrikta BiH.

 

Za ove namjene izdvojeno je 390.000,00 KM i novčana sredstva rasporedit će se u jednakim iznosima na sve mjesne zajednice koje ispune uslove za dodjelu donacije.

 

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o zaštiti od požara Brčko distrikta BiH kao i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji.

 

Članovi Vlade odobrili su i Nacrt odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje poslovnim prostorom bez naknade u korist Udruženja građana Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana“ i Udruženja građana „Organizacija ratnih vojnih invalida“ i Nacrt odluke o usvajanju akcijskog plana provedbe mjera i projekata za period 2023–2025. godine u okviru Strategije razvoja Brčko distrikta BiH 2021–2027. godine.

 

Na sjednici je usvojen i Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u operativni štab za pitanja migracija u BiH kao i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Nacrt sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o obavljanju dohodovne djelatnosti članova porodica osoblja diplomatskih misija i konzularnih predstavništava.

 

Više...

Džaferović danas sa zvaničnicima NATO-a u Briselu

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastat će se danas u sjedištu NATO-a u Briselu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

 

Nakon sastanka, Džaferović i Stoltenberg održat će zajedničku pres-konferenciju.

 

Programom posjete planiran je sastanak Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), koje čine stalni predstavnici svih država članica NATO saveza, na kojem će se obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović – najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Izvor: Fena

Više...

U subotu na Ficibajeru Malonogometni turnir veterana

  • Objavljeno u Sport

 

U okviru manifestacije „Susret sa Evropom“, Udruženje građana „Raja sa Ficibajera“ Brčko distrikt BiH organizuje 15. Međunarodni malonogometni turnir veterana.

 

Učestvuju: UG „Bordo-bijeli veterani i prijatelji“ Sarajevo, FK/NK „Sloboda“ Tuzla, KSC „Bosna“ Bilefeld Njemačka, UG „Raja sa Ficibajera“ Brčko.

 

Turnir se igra u subota, 28. maja od 17 sati na terenu Sportsko rekreativnog centra Ficibajer Brčko.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

BRČKO OPEN 2022. svečano otvoren

 

Na teniskim terenima “Prohema” je juče u Brčkom svečano otvoren 18. Međunarodni teniski turnir „BRČKO OPEN 2022“. Turnir je otvorio predsjednik teniskog saveza BiH Miodrag Marković.

 

Direktor teniskog kluba “Prohema” Tomislav Đokić je izjavio da nas očekuje vrhunski tenis i da je ovo posebna prilika koja se održava jednom godišnje da se pogledaju kvalitetni mečevi i da podrška igračima.

 

“Turnir postoji 18 godina i zaista možemo reći da je tradicija na našoj strani, bez obzira što smo 2020. godine napravili pauzu zbog pandemije. Još bih istakako da je veličina ovog turnira i po ostalim učesnicima kao što je i dugogodišnji supervizor i glavi sudija Vladimir Erg iz Sombora, koji je učestovao na svjetskim teniskim mečevima”, rekao je Đokić.

 

On je dodao da na glavnom turniru učestvuju 32 igrača iz osam zemalja i regiona. Ove godine specijalnom pozivnicom i takmičenjem kroz kvalifikacije učestvuju dvojica mladih Brčaka, članovi teniskog kluba “SOL” Andrej Đokić i Dženan Baković. Takođe, učestovuju još pet mladih tenisera iz BiH.

 

Direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić, kaže da je ovo veliki dan za distrikt Brčko i igrače. Ovaj turnir, kaže on, ima mogućnost da preraste na viši nivo, što je veoma bitno za domaće igrače, te zbog toga nije upitna budućnost tenisa u BiH.

 

Ovogodišnji nagradni fond turnira iznosi 15.000 dolara, a pobjednik će, osim novčane nagrade, u iznosu od 1500 dolara osvojiti i 18 ATP bodova.

 

 

Finale će se odigrati 29. maja.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Kavazović u Brčkom: Ovdje smo u zamahu i to će donijeti plodove u budućnosti

  • Objavljeno u Brcko

 

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović jučer je boravio u posjeti na području Muftiluka tuzlanskog, te je posjetio Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Brčko.

U sjedištu medžlisa reisul-ulema Kavazović se sastao s muftijom tuzlanskim Vahid-ef. Fazlovićem, glavnim imamom Mustafa-ef. Gobeljićem i predsjednikom medžlisa Hajrudinom Omerovićem. Susretu je prisustvovao rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice Ibrahim Malanović.

 

Reisul-ulema Kavazović se prisjetio vremena kada je prije deset godina u Brčkom otvoreno obdanište “Evlad”, te je izrazio radost što ovo obdanište danas djeluje u punom kapacitetu.

 

- Radujem se da je Medžlis Islamske zajednice Brčko uspio u ovom projektu. Ovo je prvi projekat obdaništa u Islamskoj zajednici. Glavni imam, predsjednik, direktor obdaništa i svi oni koji su bili uključeni u njegov razvoj pokazali su veliko znanje i posvećenost ovom projektu - kazao je reisul-ulema.

 

Naglasio je da je veliko ohrabrenje što su svi džemati u Brčkom aktivni, te da je optimistična slika prisustva Islamske zajednice u Brčkom, na kapiji Bosne i Hercegovine.

 

- Medžlis Brčko je uvijek bio jedan od naših snažnijih medžlisa. Ovdje su bili mekteb-ibtidaije, ruždija, Čačak medresa. Sve to govori koliko su muslimani ovoga kraja brinuli o sebi i svom postojanju ovdje. Nadam se da će, uz Božiju pomoć, tako biti i dalje. Ovdje je jedan mlad i poletan kolektiv, pun snage. U svakom pogledu, ovdje smo u jednom zamahu i to će sigurno donijeti plodove u budućnosti. Nadam se da će Islamska zajednica na ovom prostoru biti sve jača i jača - poručio je reisul-ulema Kavazović.

 

Medžlis Islamske zajednice Brčko je u proteklom vremenu imao veoma progresivan razvoj. To je medžlis sa snažnim džematima i dobrim institucijama, kazao je muftija Fazlović, te je izrazio radost što je povod posjete reisul-uleme Kavazovića ovom medžlisu deseta godišnjica rada Predškolske ustanove “Evlad”.

 

- Nadam se da će nas ovakve godišnjice potaći da svi doprinesemo kako bismo brigu o našoj djeci stavili u još značajniji fokus, posebno u periodu njihovog predškolskog uzrasta. Mi danas imamo snagu za to. Dobre i savremene institucije mogu nas bitno odrediti u našoj budućnosti. U povijesti je zabilježeno da su dobro uređene institucije znale biti prekretnice na civilizacijskom planu mnogih naroda - kazao je muftija Fazlović.

 

Nakon podne-namaza i susreta s džematlijama u Bijeloj džamiji, reisul-ulema Kavazović je posjetio Predškolsku ustanovu “Evlad”.

 

Kako je istakao direktor obdaništa Enver Tursunović, u ovoj ustanovi danas boravi 250 djece o kojima brinu 32 uposlenika. Ozbiljan pristup u radu, stručan kadar i savremeno opremljene prostorije doprinose da su danas roditelji još oko 150 djece u Brčkom zainteresirani da njihova djeca pohađaju ovo obdanište. Planirana je izgradnja još jednog objekta u Gornjem Rahiću.

 

- Predškolska ustanova “Evlad” osnovana je u maju 2012. godine i evo nakon deset godina uspješnog rada možemo kazati da smo zadovoljni, presretni i nadamo se još većem uspjehu. Prve godine imali smo 23 upisane djece. Smještajni kapaciteti koje danas imamo još uvijek nisu dovoljni da primimo svu djecu, ali se nadamo da ćemo u narednom periodu otkloniti i tu prepreku. Večeras obilježavamo deset godina našeg rada. Velika nam je čast što nas je posjetio reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, muftija Vahid-ef. Fazlović i rukovodilac Ibrahim Malanović - kazao je direktor Tursunović.

 

Reisul-ulema Kavazović je tokom ove posjete održao sastanak s imamima Medžlisa Brčko. Istaknuto je da su sve džamije u ovom medžlisu obnovljene i da ovdje Islamska zajednica ima dobru infrastrukturu i kadrove. Naglašena je važnost razvoja džemata i odgovoran rad u našim mektebima i obdaništima.

 

Glavni imam Mustafa-ef. Gobeljić je naglasio iskorak koji je prije deset godina napravljen u Brčkom a u pitanju je pokretanje obdaništa. Ove godine napravljen je još jedan iskorak a to je pokretanje restorana Divanhana za koji se već pokazalo da je to bila dobra odluka.

 

Imami su se zahvalili reisul-ulemi Kavazoviću na ovoj posjeti istakavši da ona za sve imame predstavlja priznanje za dosadašnji i ohrabrenje za budući rad.

 

Reisul-ulema Kavazović i muftija Fazlović sastali su se i s gradonačelnikom Distrikta Brčko Esedom Kadrićem. Istaknuta je dugogodišnja dobra saradnja vlasti Distrikta Brčko i Medžlisa IZ Brčko.

 

Tokom ove posjete Medžlisu Islamske zajednice Brčko, reisul-ulema Kavazović i muftija Fazlović su prisustvovali i svečanoj akademiji koja je održana povodom deset godina rada Predškolske ustanove “Evlad”.

 

Izvor: Preporod

Više...

Svanulo je tužno jutro u Tuzli: Prije 27 godina počinjen je masakr na Kapiji

  • Objavljeno u BiH

 

Svanulo je još jedno tužno jutro u Tuzli, a u ovom danu brojni građani prisjetit će se smrtno stradalih i povrijeđenih u masakru, koji su agresori po naredbi ratnog zločinca Novaka Đukića, počinili 25. maja 1995. godine na Kapiji.

 

Do 1995. godine u Tuzli se 25. maj obilježavao kao Dan mladosti, međutim, prije tačno 27 godina sve se promijenilo. Taj datum postao je danom neizmjerne tuge, boli, suza i sjećanja na 71 ugašeni mladi život i više od 200 ranjenih.

 

Naime u 20 sati i 55 minuta, granata ispaljena s agresorskih položaja na planini Ozren 25. maja 1995. godine, na Kapiji u Tuzli usmrtila je veliku grupu mladih, prosječne starosti 21 godinu, dok je više od 200 osoba teže ili lakše povrijeđeno. Najmlađa žrtva je bio Sandro Kalesić, koji se na okupljalištu mladih nalazio skupa sa svojim roditeljima.

 

Događaj na Kapiji je jedan od najtežih zločina nad civilima u Tuzli, za koji je pravosnažno na 20 godina zatvora osuđen general bivše Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić, koji se ne nalazi na odsluženju kazne.

 

Kako je decidno navedeno u presudi, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" (VRS) 25. maja 1995. Đukić je naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatiraTuzlu.

 

Od juna 2014. godine on se nije odazvao izvršenju kazne pod izlikom da se nalazi na liječenju u Srbiji. Iako je za njim raspisana potjernica trenutno ne može biti izručen našoj zemlji jer ima srbijansko državljanstvo.

 

Međutim, kaznu može služiti u Srbiji jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH, što nije učinjeno.

 

S druge strane, Đukić se na izvršenje kazne ne šalje ni zbog navodne psihičke nemogućnosti za pojavljivanje pred sudom. Krajem prošle godine, Viši sud u Beogradu ponovo je donio naredbu za vještačenje njegove procesne sposobnosti, međutim, pravna struka kaže da on mora u zatvor čak i uz nalaz da je "psihički bolestan".

 

Također, iz susjedne Srbije dosad je u nekoliko navrata negiran počinjeni masakr na Kapiji, a ista praksa sprovodi se i u Republici Srpskoj. To roditeljima poginulih djevojaka i mladića, kao i ranjenima stvara dodatnu bol.

 

Nasuprot tome, u cilju dodatnog promicanja istine, lokalna vlast u Tuzli dosad je realizirala brojne projekte, a među njima je i memorijalni centar Kapija, koji predstavlja bolno mjesto uspomena na sve stradale građane 25. maja 1995. godine.

 

U prilog istini također ide i dokumentarni film "Kapija '95" koji je svoje premijerno prikazivanje doživio jučer u Memorijalnom centru u Potočarima. Riječ je o dokumentarcu posvećenom žrtvama masakra, nastalom pod okriljem Centra za postkonfliktna istraživanja.

 

 

Kada je riječ o ovogodišnjem komemorativnom obilježavanju 25. maja u Tuzli, ono će početi u 9:30 sati odavanjem poštovanja i polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama u kompleksu Slana Banja.

 

Sat i po vremena kasnije na Kapiji će biti održana komemoracija, odavanje poštovanja i polaganje vijenaca i cvijeća, dok će večeras u 20 sati i 55 minuta biti oglašavanje sirene.

 

"Za sve građane Tuzle, 25. maj je dan žalosti, bol koja ne prestaje, još od 25. maja 1995. godine. Građanke i građani Tuzle i Gradska uprava Tuzle još od 1995., na dostojanstven način, komemorativnim obilježavanjem 25. maja, njeguju sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina na Kapiji i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini", naveli su iz Gradske uprave Tuzle.

 

Tim tragom, Općinsko vijeće Tuzle 2003. je donijelo odluku o komemorativnom obilježavanju 25. maja na području grada. Također, Kantonalna Vlada je 2016. donijela odluku o proglašenju 25. maja danom žalosti na području Tuzlanskog kantona. U skladu s tim, svi organi i institucije na području Tuzlanskog kantona 25. maja trebaju istaknuti zastave na pola koplja, odnosno jarbola.

 

Odlukom se obavezuju medijske kuće, kao i organizatori manifestacija na području Tuzlanskog kantona, da prilagode svoje programske sadržaje danu žalosti, a to se odnosi i na vlasnike ugostiteljskih objekata, udruženja i organizacije.

 

Izvor: Klix.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com