Menu

Princ iz Eleja 550x50

Petak, 10 Juni 2022

Gradonačelnik Kadrić posjetio nove prostorije Pododjeljenja za javno zdravstvo u centru grada

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Esed Kadrić, posjetio je danas Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

 

– Pododjeljenje za javno zdravstvo u novim prostorijama koje su Pododjeljenju za javno zdravstvo dodijeljene u zgradi koju je prethodno koristila Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

 

Prilikom posjete, gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine obišao je i nove prostorije adaptirane za smještaj hladnog lanca u kojem se čuvaju vakcine, a koji će u skorije vrijeme biti osnažen donacijama UNICEF-a.

 

Rukovodioci i zaposlenici Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Pododjeljenja za javno zdravstvo iskoristili su posjetu Gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine kako bi ga dodatno upoznali sa svakodnevnim aktivnostima i radom koje obavljaju u okviru svojih nadležnosti.

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

 

Više...

Odjeljenje za poljoprivredu dosad zaprimilo preko 1.700 zahtjeva za podsticaje

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za poljoprivredu brčanske Vlade intezivno radi na isplati podsticaja za ovu godinu, ujedno prihvatajući i nove zatjeve čiji je krajnji rok za podnošenje 30. septembar.

 

„Prvi put od kako je Distrikta prijem zahtjeva za tekuću godinu startovao je od samog njenog početka, trećeg januara. Do danas smo zaprimili 1.710 zahtjeva čija je detaljna obrada startovala prošlog mjeseca, a do sada je prema Direkciji za finansije za isplatu proslijeđeno njih 250“, rekao je šef Odjeljenja Milenko Ninković.

 

Inače, još pedesetak zahtjeva je u završetku tehničke obrade i do kraja sedmice takođe će biti proslijeđeni na plaćanje.

 

„Zahtjeve obrađujemo prema redoslijedu kada su poodneseni i vjerujem da će svi zahtjevi koji stignu u našu službu, do 30. septembra, odnosno krajnjeg datuma za njihovo podnošenje, do konca tekuće godine biti i isplaćeni“, naglasio je Ninković, uz podsjećanje da će za ove namjene iz budžeta Distrikta biti izvojeno 12 miliona maraka.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Poskupljuju 44 vrste cigareta

  • Objavljeno u BiH

 

Cigarete "Tvornice duhana Rovinj" (TDR) i to 44 vrste, poskupjeće od 20. juna, odnosno od 1. jula ove godine na tržištu BiH.

 


Poslovnica TDR-a u Sarajevu dostavila je Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nove maloprodajne cijene za 34 vrste cigareta koje će biti u primjeni od 20. juna.

 

- Takođe, sarajevska poslovcnica proslijedila je UIO i spisak maloprodajnih cijena cigareta za deset vrsta cigareta koje će biti u primjeni od početka idućeg mjeseca - kazali su u UIO.


Tako će od 20. jula ove godine "diva slims" i "diva violet slims" koštati 5,20 maraka, dok će za četiri vrste cigareta koje nose naziv "drina" biti potrebno izdvojiti 5,50 maraka.

 

Proizvođači cigareta godinama unazad su povećavali cijene u BiH, usljed povećanja akciza na duhan i duhanske proizvode.

 

Međutim, početkom ove godine nije bilo poskupljenja, iako je to bila praksa svih prethodnih godina. Proizvođači mogu uvijek u toku godine da donosu odluke o promjeni cijena.



- Svako ko želi dići maloprodajnu cijenu mora dostaviti nove cijene u UIO mjesec dana prije početka primjene novih cijena – kazali su u UIO.


Na tržištu BiH prethodnih mjeseci poskupjeli su svi proizvodi, a inflaciji su samo odolijevale cigarete. Međutim, sa formiranjem novih cjenovnika TDR-a biće prekinut taj trend jer će i taj luksuz poskupjeti.

 

 

Izvor:InfoBijeljina

Više...

Brčko: Večeras predstava “Noć u kući gospodina Kolaka”

 

U okviru kulturne manifestacije „Proljeće u gradu 2022“ večeras sa početkom od 20 časova u Domu kulture biće izvedena predstava „Noć u kući gospodina Kolaka“. Ulaz slobodan.

 

 

Igraju: Bodo Ninković, Irfan Mensur, Vladimir Kerkez
Pisac: Vladimir Đurđević
Režija: Irfan Mensur
Kostim: Selena Mladenović
Dizajn svetla i zvuk: Igor Borović-Cipi
Muzika: Zijo Valentino
Muzika za hor: Leontina Vukomanović

 

Pisac Vladimir Đurđević rekao je o predstavi:

– Irfan, Boda i Vlada su me naterali da napišem komad o tri luzera.Ponovo.Petnaest godina nakon mog prvog i jedinog takvog,a ujedno i debitanskog komada.

 

„Ne igraj na Engleze“ je komad o tri antiheroja posle kog muškarci plaču, a ženama ništa nije jasno, “Noć u kući gospodina Kolaka“ je komad o tri antiheroja posle kog muškarcima nije udobno,a ženama sve jasno. Mada, nisam želeo da pojašnjavam bilo šta. Želeo sam da pitam jer svako pozorište, pa čak i ovo malo, kamerno, nepretenciozno, šarmantno pozorište postavlja pitanja – Đurđević objašnjava.

 

Da li u vremenu terora lepote i mladosti, i triumfa forme nad suštinom, laži nad istinom i prava nad pravdom,u vremenu seksa bez ljubavi i pozorišta bez pisca i glumaca,u vremenu u kom se stvari digitalizuju,racionalizuju i banalizuju..da li u tom vremenu,muškarac starog kova,analogni neki tip,može pronaći smisao? Prevedeno na jezik ovog vremena:Da li muškarci danas imaju upotrebnu vrednost?

 

U sećanje na mog prijatelja Petra Kolaka (1977-2017).

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Erdogan će ponovo biti kandidat za predsjednika Turske

 

Recep Tayyip Erdogan će na izborima, koji će biti održani sljedeće godine, ponovo biti kandidat za predsjednika Turske.

 

Erdogan je saopćio da će se kandidovati, tj. da će biti kandidat koalicije Narodne alijanse, koju, osim njegove vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), čini Nacionalistički pokret (MHP).

 

 

Odluku je saopćio obraćajući se stranačkim kolegama u Izmiru. Tom prilikom obratio se i predsjedniku najveće opozicione Republikanske stranke (CHP) Kemalu Kilicdarogluu.

 

"Uporno govoriš da Narodna alijansa treba odrediti kandidata. Evo, kandidat Alijanse je Tayyip Erdogan", rekao je.

 

Naglasio je da izbori neće biti održani prije juna 2023., prenosi list Daily Sabah.

 

Erdogan je od 2003. do 2014. bio premijer Turske, a od 2014. je predsjednik ove države.

 

 

Izvor: Klix.ba

Više...

U tijeku izgradnja vodovodne mreže u dužini od 1.200 metara u MZ Plazulje

  • Objavljeno u Brcko

 

U mjesnoj zajednici Plazulje nedavno su započeli radovi na izgradnji vodovodne mreže u dužini od 1.200 metara. Radovi, za koje je izdvojeno oko 200.000 KM, podrazumijevaju polaganje cijevi, spajanje na aktualnu vodovodnu mrežu te vršenje kontrole pritiska, potvrdio je predstojnik Vladinog Odjela za komunalne poslove Majazudin Vehabović.

 

Završetkom radova na vodovodnoj mreži, a koji se očekuje kroz 60 dana, domaćinstvima i gospodarskim subjektima na ovoj relaciji bit će omogućena opskrba dovoljnom količinom vode.

 

„Moći će se polako građani priključivati na taj dio cjevovoda koji nije postojao i mi sada izvodimo i završavamo radove“, kazao je Vehabović.

 

Po zavšetku te izvršenju tehničkog prijama radova, bit će izvršena i primopredaja istih između Odjela za komunalne poslove i JP Komunalno.

 

„Mi njima to predajemo u nadležnost, korištenje i održavanje te će se tada svi ostali radovi oko priključaka raditi s JP „Komunalno“, zaključio je Vehabović.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Zaposlenici Odjeljenja za javnu bezbjednost na obuci u Sarajevu i Jajcu

  • Objavljeno u Brcko

 

Zaposleni iz Odjeljenja za javnu bezbjednost Vlade Brčko distrikta trenutno učestvuju na dvije obuke u Sarajevu i Jajcu koje se odnose na spašavanje u vodi i pod vodom, kao i na radionici na temu komunikacija tokom nesreća. Šef Odjeljenja Bogdan Bratić rekao je da će se na ovim obukama zaposlenici steći određene vještine i znanja, koja će služiti daljem i kvalitetnijem radu.

 

Obuka, koju pohađaju tri učesnika iz Brčkog se održava u Jajcu i trajaće do 12. juna. Organizovana je u saradnji sa Ministarstvom bezbjednosti BiH i Turskom razvojnom agencijom (TIKA) i odnosi se na realizaciju programa “Osposobljavanje pripadnika za spašavanje u vodi i pod vodom”.

 

Druga radionica “Koordinacija komunikacijskih praksi tokom nesreća” je organizovana u saradnji sa Ministarstvom bezbjednosti BiH i Misijom OSCE u BiH.

 

“Cilj ove obuke je razmjena informacija između institucija i službi tokom vanrednih situacija i nesreća”, dodao je Bratić.

 

Prema njegovim riječima, timovi u Odjeljenju za javnu bezbjednost su obučeni za sledeće aktivnosti: spašavanje za slučaj potresa i zemljotresa, za traganje pod vodom i na vodi i kamp menadžment.

 

Nakon obuka učesnici će dobiti certifikate i biće osposobljeni u još jednom dijelu spašavanja. U narednom periodu, učestvovaće i na drugim radionicama kako bi proširili svoje vještine i znanja u oblasti spašavanja.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com